Randonee-ski: Tips og råd til nybegynnere

Skrevet av: Christin Oldebråten
Publisert: 10.10.17

«Randonee» høres jo veldig avansert ut. Utstyret er ofte avbildet på unge, spreke folk som beveger seg bratt opp og ned fra høye fjell. I forbindelse med randonee snakkes og skrives det også mye om snøskredfare og ulykker. Mange forbinder nok skiformen med høy risiko, vanskelighetsgrad og kost. Her deler jeg mine tanker om randonee og hva man som nybegynner bør tenke på.

Sist oppdatert: 11.03.18

Christin_randonee750_6
På vei inn i eventyrisen, Jotunheimen.

 

Det handler om hva slags tur du vil gå

Randonee har tatt Norge med storm. For 10-15 år siden var det flest fjellski som sto oppetter veggene på Leirvassbu i Jotunheimen. I mai 2015 var det 98 % randonee. Jeg har gått mange bratte toppturer på fjellski. Man klarer alltids å karre seg opp – og berge seg ned. Det er bare det at med randonee funker alt utrolig mye bedre. Og det er enkelt!

 

Christin_randonee750_11
@vildtinden startet med randonee da hun var 15 år. Nå elsker hun å gå turer i fjellet og får stadig bedre kontroll på randosvingene.


Randonee gjør det enklere og tryggere å gå de litt brattere, spektakulære fjellturene utenfor løyper og tråkk. Med randonee går du lett opp og kjører stødig ned igjen.
Du har god balanse og kontroll nedover og slipper å sikk-sakke og tryne på vaklete fjellski, spesielt på krevende underlag. Å oppleve fjellnaturen vinterstid og kunne legge sitt eget spor akkurat så bratt eller slakt som man selv ønsker, gir en helt spesiell glede. Nedoverturen – etter litt øvelse – gir både kontroll og mestringsfølelse. Randonee krever en del av lårmuskulaturen, så det er lurt å trene litt i forkant. Sykling, trappeløp og dekktrening er glimrende før-rando-trening.

Ordet randonee er fransk og betyr «å gå på fjelltur». Og det er akkurat det det handler om. Man går på ski opp og så kjører man ned igjen til middag. I Norge har folk drevet med dette i årevis allerede; til fots, på truger, treski, langrennsski, fjellski, telemarkski – og nå altså randonee.

 

Christin_randonee750_10
@christinden på toppen av Leirhøe i Jotunheimen nær Spiterstulen. Foto: @franksolberg


Gå gjerne rett fra langrenn til randonee.
Det er ingen vits i å kjøpe fjellski som en «mellomløsning» først. Men igjen – det handler om hva slags tur du skal gå: Jeg ER veldig glad i Ficher-fjellskia mine også, og velger dem hvis turen går i flatere/lett kuppert terreng. Her holder det med kortfeller, det er få bratte bakker og er fint å ha muligheten til å ta av fellene, smøre skia og skli raskere av gårde. Eksempler på slike turer er Tyin – Fondsbu – Gjendebu – Fondsbu, eller Jostedalsbreen på langs. Kortfellene til Fischer er forresten geniale; de dras tvers igjennom et hull i skien. Dette gir mindre friksjon og du sklir fint fremover. Kombinert med solide stålkanter (som tåler en trøkk og ikke faller av) er dette en meget god ski. NB – jeg har alltid langfeller med i sekken.

Da Bjørn, Nila og jeg bodde et helt år på hytta i fjellet, brukte vi imidlertid randonee 90 % av tiden; til butikk og barnehage med pulk, på toppturer og opp til snøhulen i lia. Utstyret egner seg ikke bare til tøffe, bratte, lange turer.

 

Christin_randonee750_12
#NilaTurjente08 gleder seg til at beina hennes skal bli store nok til randonee-støvler.


Barn kan ha stor glede av randonee allerede fra 8-9 års alder
(sko str 36 og oppover). Utstyret kan brukes både i villfjell og i slalombakker. Det er viktig at barn ikke får dårlige skiopplevelser i fjellet. Med rett utstyr kan også barn og unge nyte puddersnø, fantastiske fjell og lære om natur samtidig. Anbefaler tauing av de små med klatresele og Fjellpulkens barnebelte eller Xpedition trekksele når de begynner å bli slitne – da henger de bare etter og traller fornøyd 🙂

Bjørn Tjomsland gir Nila (8) drahjelp med trekksele og tau opp Høgvaglbreen ved Leirvassbu i Jotunheimen

En basecamp underveis mot målet i solid vintertelt med god mat og utsikt er en fantastisk opplevelse. Det er en sann fryd å dra pulk med randonee-ski som fester godt til underlaget! Med romslige marginer (ikke for lang tur, nok/god mat, klær som holder barna varme) blir turen en god opplevelse som gir mestringsfølelse og gode minner.

Christin_randonee750_13
Eventyrlig randonee-basecamp: Herfra gikk vi fine toppturer med Nila (7) og Vilde (17) på randonee.

 

Om utstyret: Randonee-ski, bindinger og feller


Randonee-ski
er en slags blanding av slalom og fjellski med stålkanter. Skiene er gjerne bredere i front og smalere mot midten, noe som gjør at de flyter bra i løssnø og er enkle å svinge med. Skiene skal ikke smøres; når du går på flatt eller bratt underlag har du alltid på skifeller.

Skiene skal ikke være lenger enn at de når deg opp til nesetippen. For lange ski gir mer vekt og er vanskeligere å svinge med. Velg ski som ikke er for myke og ikke for stive. For stive ski får dårligere kontakt med underlaget og gjør at fellene ikke «fester» seg til bakken slik de skal, dette gjelder særlig på skavlete underlag.

Velg lette ski. Jo tyngre ski, jo bedre kjøreegenskaper – men for de aller fleste er lett allround toppturski mer enn bra nok.

Skifeller: Du er helt avhengig av feller under skiene for å kunne gå oppover.  Ta godt vare på fellene, riv dem forsiktig av skien slik at de ikke skades i festene. Pass på fellene slik at de ikke blåser vekk i sterk vind. Uten feller er du «stuck».

Ta alltid fellene av skiene etter tur og tørk dem – IKKE over ovnen. Heng dem opp på et kjølig sted, for eksempel i gangen. Varme feller gir klissete lim under som fester seg til skien slik at det går tregt å kjøre.

Legg vekten på hælen når du går slik at ski/feller får god kontakt med underlaget. Da kan du gå brattere opp uten glipptak bakover. Når du stoler på fellene slipper du å jobbe hardt med armene. Det er deilig å gå slik! Dersom du legger vekten riktig på skiene og likevel begynner å glippe bakover, er det enten isete/glatt underlag – eller et tegn på at bakken er over 30 grader bratt, noe som betyr skredfare.

Randonee-bindinger kan stilles inn slik at hælen på støvlene løftes opp. Høyden på hælen justerer du enkelt mellom lav, middels og høy. Jo brattere bakker, jo høyere hæl:

Christin_randonee750_17

Ikke velg de aller letteste bindingene, og men tenk likevel vekt. TLT Speed Radical er en super binding! Jeg anbefaler «stoppere» på bindingene (a la slalomskibindinger) slik at de ikke så lett fyker av gårde. Husk også fangreimer  – er bakken bratt nok trenger du reimer i tillegg slik at ikke skien ikke sklir av gårde.

Velg bindinger som du raskt og enkelt kan justere opp og ned med skistaven uten å måtte bøye deg ned/nakover med hånden. Du sparer tid, energi og slipper å bli irritert og våt på votten.

Christin_randonee750_19
Her tar @vildtinden av fellene på toppen før nedkjøring.


Skarejern
er kanskje ikke noe du trenger å kjøpe som nybegynner, men det kan være greit å vite at det finnes. På litt mer ekstreme turer vil man kunne støte på isete, bratte bakker hvor verken stålkanter eller feller gir nok feste. Her bruker man skarejern, en slags «stegjern for ski» med taggete kanter som stikker ned i snøen på hver side av skien rett under foten. Skarejern skyves enkelt inn i bindingen uten at du må frem med skrutrekker etc. Et alternativ er selvsagt å sette igjen skiene og gå videre til fots med isøks og stegjern. Men dette er ikke alltid et alternativ dersom turen fortsetter og du skal gå lenger.

 

Christin_randonee750_4
Her er jeg og Nila (7) på en fin topp ca 1600 meter. Vi laget basecamp med telt og pulker ved foten av fjellet slik at turen passet Nila perfekt.


Randonee-støvler: Bena dine skal ha det godt på tur
Med randonee-støvler kan du både gå bortover, oppover og stå nedover. På vei opp stilles støvlene i gå-modus, og når du skal ned strammer du dem til slik at de ligner på slalomstøvler. Støvlene har en myk innerstøvel som er behagelig for foten og holder deg varm. Innerstøvler kan ofte tilpasses foten til eieren. Spør i sportsbutikken.

Legg gode, anatomiske såler i innerstøvelen slik at føttene får bedre støtte og holder varmen bedre. Sålene som følger med innerstøvlene er ofte flate og gir dårlig støtte til foten, særlig ved lange anmarsjer.

Du må ha sokker som er så lange at de stikker ut av støvlene øverst. Sokker eller stilongs må ikke krølle seg eller lage ujevne overganger inni støvlene; det fører til gnagsår og vondt i beina. Jeg bruker 3/4 nettinglongs som «møter» de lange sokkene rett under kneet. Helt ideelt til rando! Er det kaldt kan du klippe av en ullstilongs i 3/4 lengde og ha utenpå nettingen. Husk at syntetisk netting er bedre enn ullnetting fordi det transporterer fukt vekk fra kroppen raskt.

Christin_randonee750_18
La Sportiva Spitfire 2.0 og Starlet 2.0 – kanonbra allroundstøvler.

 

Ta deg god tid, vær kresen og prøv flere typer og størrelser før du bestemmer deg. Noen støvler passer til smale føtter, andre til bredere føtter. Jeg testet først en støvel fra Dynafit. På tur fant jeg ut at støvelen var alt for trang og smal; jeg ble iskald på beina og hadde veldig vondt. Deretter prøvde jeg La Sportiva Starlet 2.0, en støvel som er litt bredere foran, superlette og har hele 68 graders gåutslag. Hele familien skaffet seg lignende støvler, og mange turer senere har vi verken fått gnagsår eller frosset på beina. På 3 sekunder stiller du inn støvlene fra gå-modus til kjøremodus; det er bare to spenner som skal strammes på hver sko – en over risten og en rundt leggen. Dette er viktige detaljer for den som fryser lett på fingrene. Still inn støvlene før toppturen slik at du ikke må stå på toppen og justere støvler.

 

Christin_randonee750_9
Jotunheimen: Herlig tur til Kalven ved Krossbu / Smørstabbtindene.

 

Støvlene må verken være for små / stramme eller for store/løse. Jeg har sett voksne folk gråte av støvel-smerter på tur, og på finn.no ligger det nok av feilkjøpte støvler for salg. Stramme støvler er nok viktig for aktive utforkjørere som skal ha dem på i noen få minutter, men for en som skal gå på tur i mange timer og ikke fryse på beina er det viktig med blodomløp, plass til en god såle og tykk sokk ved behov. Du må kunne røre greit på alle tærne inni støvlene! Husk å løsne på støvlene når du setter deg ned for å spise lunsj slik at du kan røre på tærne.

Husk at føttene utvider seg på tur når de blir varme. Jeg bruker 37 i fjellsko, men har str 38 i randosko. Skulle du likevel være så uheldig å velge feil støvler, er det ingenting å lure på: Selg dem og prøv noe annet. Du kan evt. starte med å leie støvler for å teste ut først. Ikke gi opp randonee på grunn av et par vonde støvler – du har utrolig mye å vinne på å finne riktige støvler. Når du finner utstyret som passer deg, vil du elske det og få mange flotte turer!

Et gulltips til slutt: Dersom støvlene dine presser mot en kul på beinet kan du bruke bobleplast over stedet og teipe fast med sportsteip. Boblene rett over kulen kan du eventuelt trykke ut.

 

Litt om snøskred

Når det er ca 30 grader bratt, kan det gå snøskred (bruk stavtrikset for å måle bratthet). Du er nesten alltid skredtrygg hvis du ferdes i terreng slakere enn 30 grader, og i tillegg holder god avstand til bratt terreng på skredfarlige dager. Planlegg turen godt i forkant slik at du unngår skredfarlig terreng – bruk skredkart fra NGI og sjekk alltid varsom.no. Er det snakk om topptur i Norge over 2000 meter, slå opp på fjellet i boka Norges topper over 2000 meter v/ Morten og Julia Helgesen. Her finner du gode kart og rutebeskrivelser.

Flesteparten av svarte løyper i norske alpinanlegg er vesentlig slakere enn 30 grader. Det er ikke noe tap å følge 30-gradersregelen; faktisk vil «det tryggeste terrenget gi størst skiglede for de aller fleste. Bratt skikjøring fører oss inn i et defensivt modus der vi bruker kreftene på å holde farten nede og ikke gå på trynet. I slakere terreng har vi et offensivt modus der vi konsentrerer oss om å øke farten og skape god flyt. Terrengets bratthet er ikke bare viktig for vår sikkerhet, det er også viktig for hvordan vi kjører på ski,» sier Kjetil Brattlien.

 

Opptur og nedtur


Mat, drikke, tiss og bæsj

Før du begynner på oppturen er det sykt viktig å drikke mye, spise en god frokost og få gått på do. Får du «kroppsfunksjonene» i gang før du begynner å gå, tar du bakkene mye lettere. Litt mer detaljert:

– drikk 1 glass vann straks du står opp av senga
– drikk 2 glass vann til frokost
– spis mye havregrøt  + 1-2 brødskiver og gjerne litt frukt.
– gå på do, la toget gå
– drikk 1 glass vann etter dobesøket som det aller siste du gjør før skiene spennes på

Stress ned før avgang, hvis ikke blir det vanskeligere å få gått på do siden magen knyter seg. Gå heller 15 min senere, etter at «toget har gått». Da får du en bedre tur.

Når kroppen har overskudd av væske innabords, varer væsken du har med deg i sekken mye lenger. Du trenger gjennomsnittlig 1,5 – 2 liter væske med deg på langtur. 0,7 l termos med solbærtoddy etc. er fornuftig på topptur. En liten brusflaske kan gi deg ekstra blodsukker når du er veldig sliten. Rent vann er også bra, men du kan godt smake til med noen dråper saft etc. Niste: 4-6 brødskiver + nøtter og sjokolade (Kort tur: 4 skiver. Lang tur: 6 skiver). Nugatti er innafor!

Mye drikking på morrakvisten gjør at man må tisse mer på turen også. Hvis du «tisser gult» har du drukket for lite! Jenter: stapp et lite bind i trusa før avgang. Da kan du tisse underveis av hjertens lyst og trenger ikke styre med dasspapir og fyrstikker. Dopapir skal alltid brennes opp og ikke etterlates i naturen.

randokaja
I god driv oppover. Ikke gå for fort så du blir svett…

 

Tempo og bekledning – unngå å bli svett og varm
Start rolig, nyt dagen og få god-følelsen. Drit i de som stresser av gårde og finn ditt eget tempo! Gå jevnt og rolig, særlig i de første bakkene. Prøv å ikke bli svett. Hvis du blir svett, går du for fort! Husk at kreftene skal vare dagen ut. Svette avkjøler kroppen. Svette kropper som stopper opp begynner fort å fryse, særlig hvis det er et lite vinddrag. Når du fryser bruker kroppen mer energi, og da blir du fortere sulten og tørst.

Ikke kle på deg for mye, særlig hvis turen starter med en bakke. Start med kun ett lag under skallet når du skal gå oppover. Jeg har som regel bare en nettingtrøye og buff i halsen under jakka. Så sant det ikke regner bruker jeg kun windstopper softshell-jakke som puster godt. Goretex-jakke på skitur har jeg sluttet med; de passer best nederst i sekken på høstturer når det er fare for regn. Softshell er forresten rimeligere og mer miljøvennlig.

Velg lette plagg med med gode luftemuligheter under armene og langs beina. Det er best med glidelås som går hele veien opp på buksa. På rando trenger du ikke gamasjer – bare ei bukse som er vid nok til å gå over støvlene. Husk vindsekk, den kommer nesten alltid godt med. Spis på steder som ligger i le for vinden, og fryser du på fingrene tar du på vindvotter som har tykke, tovede ullvotter inni.

Reguler varmen underveis ved å ta av deg på hode, håndledd og hals. Her går pulsåren, og ved å ha på deg mindre her, kan kroppen kvitte seg med overskuddsvarme. Husk også å dra opp og ned glidelåser under armer og på beina.

Spar tid og energi underveis ved å hjelpe hverandre. Det krever mindre energi og tar mindre tid dersom turkameraten din hjelper deg å stappe f.eks vottene ned i sidelommene på sekken. Da slipper du å ta av sekken for å gjøre dette selv. Husk at det beste er å gå jevnt og rolig og styre med minst mulig. Nyt!!! Du må selvsagt gjøre det samme for turkameraten din…

På vei opp er det alt for mange som ikke klarer å glede seg fordi de gruer seg for nedturen. Mange slutter faktisk å stå på ski i fjellet eller lar være å gå litt brattere turer fordi de ikke trives i nedoverbakkene. Dette problemet kan jeg nesten garantere at du blir kvitt med randonee. Og husk at det nesten alltid finnes mindre bratte alternativer på en ellers bratt rute. Med randonee og valg av slakere nedfart går nedturen som en lek. Dette kan du øve på!

Hell innpå et glass vann når du kommer ned. Fordi kroppen din fortjener det. En kald øl er også innafor!

Christin_randonee750_2
@bjorntinden kjører ned fra Besshøe på turen «Jotunheimen Haute Route Ultra»

 

Når du står på toppen og skal kjøre ned, drar du først fellene av skia, bretter dem sammen og legger dem i sekken. Så setter du bindingene i «kjøremodus», strammer til støvlene og kjører ned i rolige svinger. Jeg gjentar: Stram støvlene! Gjør du ikke det, mangler du kontroll nedover og sjansene for skader og fall er større.

Øv på dette før du skal på lengre, krevende turer. Finn deg en liten bakke, gå opp og kjør ned igjen. I løpet av 2-3 timer lærer du hvordan utstyret fungerer. Med rando blir nedfarten utrolig stødig og du kan selv justere både tempo og helning.

 

Kjøpe randonee-utstyr? Tenk på dette.

Det svir litt å kjøpe dyrt randonee-utstyr. Men husk at du:

  • slipper å kjøpe slalomutstyr i tillegg. Med randonee har du både fjellski og slalomski i ett. Det betyr mange penger spart!
  • slipper bakker med mye folk og ting som kan komme susende. Dette reduserer risikoen for skader.
  • slipper dyre heiskort.
  • lettere kan komme deg til hytter utenfor allfarvei. Her er det billigere å overnatte enn nær en alpinbakke
  • kommer i super form og har det gøy samtidig
  • kan gå hvor du vil, lærer spennende ting om fjell og natur
  • får stor mestringsfølelse og opplever fantastiske turer med nydelig utsikt.

Mange alpinanlegg leier ut randoneeutstyr slik at du kan få testet før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe. Les mer på friflyt.no

Kjøp kvalitet og utstyr som er lett og behagelig å bruke. Støvlene blir ikke brukt dersom de er vonde, så invester i gode, lette støvler! Du må bli glad i utstyret ditt; da vil du bruke det mye. Randonee-utstyr er nå like lett som fjellskiutstyr – i mange tilfeller enda lettere. Du får nå randonee-støvler som veier under 1000 gram per fot. Velg ski, bindinger og støvler som gjør at den totale vekten pr fot blir så lav som mulig.

 

Christin_randonee750_7
Utsikt mot Store Knutholstind og Svartdalen. Foto: @bjorntinden


Dette trenger du – verken mer eller mindre:

 

Herlige randonee-turer

Mars og særlig april og mai er høysesong for randoneeturer i fjellheimen. Rundt 1. mai er det herlig i fjellet med mange lyse timer og mye snø over 17-1800 meter slik som bildet nedenfor fra Krossbu viser. Snøen har oftest «satt seg» bra, dvs. de verste vinterstormene med mye nedbør og vind har gitt seg, noe som gjør turene mindre utsatt for skred.

 

Christin_randonee750_8
Smørstabbtindene i Jotunheimen. Fantastisk på randonee. Kniven sees midt i bildet.

 

Bjørn og jeg har et spesielt godt forhold til Jotunheimen og anbefaler disse turene:

 

«Randonee passer for meg fordi beina mine er store nok til neste år. Og ynglins fargen min er svart og lilla randonee-sko. Og jeg vil få hvite og lilla randonee-ski»

#NilaTurjente08 om randonee

Christin_randonee750_16
Vår venn Henrik Wold Nilsen i full fart ned fra Uranostind med Hurrungane i bakgrunnen.

 

Litt livsfilosofi på tampen…

Uansett tur – og uansett valg av skiutstyr: Det handler om å ta riktige valg. Gjøre det som gjør deg mer tilfreds med livet. Da har du så mye mer å gi. Og du får så mye mer tilbake.

Tegn en tidslinje på et hvitt ark. Hvor gammel er du om 10 år? Hvilke muligheter har du i ulike faser av livet? Alt ER mulig. Kjemp som en løve for å gjennomføre drømmene – ikke som et pinnedyr. Det er IKKE tanken som teller! Det er bare tamme fugler som lengter. De ville flyr. Les mer: Christins tanker om å gjennomføre drømmer og samle gyldne øyeblikk i naturen. Det er ikke tanken som teller!

 

Se også:

Jeg håper dette stort sett var innafor. Har du innspill, setter jeg pris på en personlig melding på Facebook.

Klem – @christinden

Blogglisten hits
 
ANNONSE
ANNONSE
Turjenter.no04.06.18
Turjenter.no01.11.16
Gunhild og Helene04.06.18
Turjenter.no28.08.17
Turjenter.no11.12.16
ANNONSE
Team Ida08.09.16
Gunhild og Helene05.06.18
Astrid Furholt24.08.16
Turjenter.no20.12.15
Julie Korneliussen16.02.18
Iselin Næss22.11.17
Turjenter.no09.03.16
Turjenter.no06.04.17
ANNONSE
Julie Korneliussen18.07.17
Turjenter.no23.05.16
Ina Othilie Vikøren16.02.16
Turjenter.no16.11.16
ANNONSE
Julie Korneliussen16.11.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.02.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.05.17
Turjenter.no29.05.17
Kristin Folsland20.07.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen02.08.16
Turjenter.no10.04.17
Turjenter.no02.06.16
Une Cecilie Oksvold14.06.18
Turjenter.no12.10.15
ANNONSE
Maria Stray Homme06.06.18
Turjenter.no30.11.15
Une Cecilie Oksvold21.02.18
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no01.03.17
ANNONSE
Kari Schibevaag07.04.17
Guri Anne Hansen24.07.16
Turjenter.no14.02.17
Turjenter.no19.05.16
Turjenter.no03.08.16
Turjenter.no06.04.16
Turjenter.no18.01.16
Turjenter.no25.10.16
Maria Stray Homme20.04.18
Turjenter.no08.11.15
Astrid Furholt16.10.16
Iselin Næss24.11.16
Turjenter.no21.12.16
Turjenter.no17.01.17
ANNONSE
Julie Korneliussen30.10.16
Turjenter.no07.12.15
Turjenter.no02.03.16
Turjenter.no05.12.16
Turjenter.no18.10.17
Marte Tveten25.04.17
Marte Tveten10.04.16
Turjenter.no13.09.16
Jill Kristin Øie26.01.16
ANNONSE
Julie Korneliussen13.10.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.16
Turjenter.no12.12.16
Turjenter.no14.11.16
Turjenter.no22.09.15
Julie Korneliussen28.02.16
ANNONSE
Julie Korneliussen01.07.16
Guri Anne Hansen12.02.16
Turjenter.no18.12.16
Turjenter.no13.06.16
Tonje Blomseth25.03.16
Turjenter.no03.12.17
Turjenter.no26.10.15
Jill Kristin Øie14.07.16
Ina Othilie Vikøren30.01.17
Bodil Dorothea Gilje21.03.18
Turjenter.no14.12.15
Turjenter.no17.11.16
Julie Korneliussen27.04.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen12.04.16
Turjenter.no07.03.16
Turjenter.no22.08.16
Turjenter.no11.12.17
Turjenter.no26.05.17
Iselin Næss17.08.17
Turjenter.no23.11.15
Turjenter.no02.05.17
Turjenter.no11.12.15
Turjenter.no10.10.16
Maria Stray Homme16.02.18
Guri Anne Hansen22.09.16
ANNONSE
Gunhild og Helene10.11.17
Maria Stray Homme16.10.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.07.16
Jill Kristin Øie14.12.17
Tonje Blomseth12.07.16
Turjenter.no10.12.17
Turjenter.no30.03.16
Turjenter.no20.11.15
Guri Anne Hansen28.07.16
Turjenter.no03.04.17
Turjenter.no07.12.15
Turjenter.no19.12.16
Team Ida18.08.16
Turjenter.no13.01.16
Turjenter.no12.12.15
ANNONSE
Turjenter.no09.12.15
Turjenter.no21.08.17
Kari Schibevaag06.04.16
Guri Anne Hansen21.04.16
Turjenter.no12.12.17
Jill Kristin Øie21.02.16
Turjenter.no04.09.17
Turjenter.no22.02.17
ANNONSE
Turjenter.no07.06.18
Turjenter.no13.03.17
Turjenter.no06.03.17
Turjenter.no29.06.16
Silje og Frida13.10.17
Silje og Frida31.08.17
Turjenter.no16.01.17
ANNONSE
Julie Korneliussen05.06.17
Turjenter.no13.02.17
Turjenter.no30.10.15
Gunhild og Helene07.05.18
Turjenter.no07.11.16
Julie Korneliussen10.04.17
Turjenter.no13.12.16
Turjenter.no24.10.15
Turjenter.no04.12.17
Turjenter.no19.06.16
Turjenter.no08.03.17
Turjenter.no30.01.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.12.15
Turjenter.no20.01.16
Turjenter.no04.01.17
Turjenter.no22.12.17
Turjenter.no11.02.16
Turjenter.no21.12.16
Turjenter.no01.03.17
Turjenter.no25.01.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.05.18
Turjenter.no13.12.15
Turjenter.no11.04.16
ANNONSE
Kari Schibevaag10.05.16
ANNONSE
Julie Korneliussen06.10.17
Turjenter.no25.07.16
Turjenter.no09.10.16
Turjenter.no23.12.17
Turjenter.no08.05.17
Turjenter.no11.08.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.02.18
Turjenter.no27.07.17
Guri Anne Hansen03.04.16
Team Ida03.05.17
Turjenter.no07.12.16
ANNONSE
Iselin Næss06.11.15
Julie Korneliussen14.08.16
Turjenter.no15.05.17
Gunhild og Helene19.06.18
Turjenter.no10.12.16
Gunhild og Helene11.05.18
Ina Othilie Vikøren22.11.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold13.05.18
ANNONSE
Turjenter.no03.11.15
Ina Othilie Vikøren22.04.16
Turjenter.no22.11.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen17.11.15
Turjenter.no02.12.15
Julie Korneliussen06.10.15
ANNONSE
Guri Anne Hansen27.03.16
ANNONSE
Kari Schibevaag27.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.09.15
ANNONSE
Turjenter.no02.06.18
Turjenter.no27.12.17
Turjenter.no23.02.16
Turjenter.no09.02.18
Turjenter.no27.01.16
Turjenter.no27.02.17
Moa (Monica) Hundseid24.03.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.07.16
Turjenter.no12.05.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.04.17
Turjenter.no21.12.17
Turjenter.no17.10.16
Moa (Monica) Hundseid02.03.18
Turjenter.no05.12.15
Turjenter.no03.08.17
Turjenter.no01.12.15
Silje og Frida31.10.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen14.10.15
Kari Schibevaag17.07.16
Turjenter.no12.12.15
Turjenter.no04.12.16
Turjenter.no15.06.16
Turjenter.no26.07.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.01.16
Jill Kristin Øie16.03.17
Turjenter.no14.12.17
Turjenter.no27.04.16
Turjenter.no04.04.16
Maria Stray Homme08.12.17
Turjenter.no18.12.17
ANNONSE
Kari Schibevaag28.04.16
Turjenter.no22.11.16
Turjenter.no17.12.15
Turjenter.no06.02.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.05.17
Maria Stray Homme13.02.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.08.16
Maria Stray Homme09.05.18
Turjenter.no23.11.16
ANNONSE
Turjenter.no14.06.18
Turjenter.no18.07.16
Guri Anne Hansen12.06.16
Turjenter.no10.02.16
Turjenter.no03.12.16
Turjenter.no05.01.16
Maria Stray Homme02.08.17
Turjenter.no15.02.16
Maria Stray Homme05.07.17
Turjenter.no23.10.15
Turjenter.no11.07.16
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no22.02.16
Turjenter.no12.03.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle10.03.17
Turjenter.no17.07.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.03.16
Turjenter.no05.10.16
Iselin Næss27.12.15
Turjenter.no27.11.15
Maria Stray Homme13.06.17
Turjenter.no20.03.17
Turjenter.no16.12.15
Turjenter.no02.12.17
Turjenter.no04.07.17
Turjenter.no06.12.17
Guri Anne Hansen03.02.17
Turjenter.no31.10.16
Turjenter.no08.08.16
Turjenter.no22.06.16
Turjenter.no08.08.17
Turjenter.no18.10.16
Jill Kristin Øie18.04.17
Jill Kristin Øie30.12.16
Jill Kristin Øie13.09.17
Turjenter.no20.07.16
ANNONSE
Julie Korneliussen14.04.17
Turjenter.no02.06.17
Turjenter.no02.10.17
Guri Anne Hansen18.04.18
Maria Stray Homme21.05.18
ANNONSE
Kari Schibevaag30.04.17
Team Ida21.06.16
Turjenter.no15.11.15
Turjenter.no13.11.15
Turjenter.no27.05.17
Kari Schibevaag20.10.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle15.11.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.01.18
Turjenter.no10.12.15
Turjenter.no19.09.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.04.18
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.05.16
Turjenter.no09.12.16
Julie Korneliussen22.08.17
Jill Kristin Øie09.10.15
Turjenter.no21.09.16
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no12.12.16
Turjenter.no06.12.16
Turjenter.no16.12.17
Julie Korneliussen10.10.15
Julie Korneliussen09.05.16
Guri Anne Hansen19.03.17
Turjenter.no25.11.15
Turjenter.no25.02.16
Turjenter.no02.12.15
Turjenter.no18.10.16
Turjenter.no29.02.16
Guri Anne Hansen09.01.17
Maria Stray Homme04.08.17
Turjenter.no24.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen20.01.16
Turjenter.no18.12.15
Turjenter.no16.12.15
Turjenter.no11.01.16
Turjenter.no28.03.17
Team Ida31.01.16
Team Ida21.07.16
ANNONSE
Turjenter.no31.05.18
Silje og Frida30.07.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.11.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen10.01.18
Turjenter.no03.11.15
Turjenter.no16.12.16
Ina Othilie Vikøren10.12.17
Turjenter.no24.07.17
Tonje Blomseth03.05.16
Turjenter.no15.12.15
Turjenter.no06.12.15
Turjenter.no11.12.15
Turjenter.no27.06.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen09.10.17
Turjenter.no24.12.16
Turjenter.no28.11.15
Turjenter.no17.10.15
Team Ida04.04.17
ANNONSE
Maria Stray Homme02.09.17
Turjenter.no16.03.16
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.02.17
Ina Othilie Vikøren24.04.17
Turjenter.no15.08.16
Turjenter.no22.12.16
Silje og Frida15.09.17
Christin Oldebråten27.10.17
Turjenter.no12.11.15
Turjenter.no10.01.16
Turjenter.no15.12.17
Turjenter.no19.04.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle25.07.17
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no09.09.16
Iselin Næss09.02.16
Turjenter.no13.12.17
Turjenter.no19.12.17
Tonje Blomseth03.09.15
Turjenter.no10.07.17
Maria Stray Homme30.06.17
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no28.11.16
Jill Kristin Øie07.08.16
Turjenter.no08.12.17
Kari Schibevaag03.10.17
Turjenter.no07.08.17
Turjenter.no25.01.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle06.09.16
Guri Anne Hansen29.09.16
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no21.12.15
Turjenter.no02.02.17
Turjenter.no04.10.16
Turjenter.no22.05.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.04.18
Turjenter.no06.10.15
Maria Stray Homme14.02.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen16.03.18
Une Cecilie Oksvold01.03.18
Turjenter.no18.04.16
Turjenter.no24.12.17
Ina Othilie Vikøren08.03.17
ANNONSE
Maria Stray Homme14.05.18
Guri Anne Hansen03.09.15
Turjenter.no03.11.16
Turjenter.no05.12.16
Ina Othilie Vikøren15.02.18
Turjenter.no14.08.17
Turjenter.no08.02.17
Maria Stray Homme21.03.17
ANNONSE
Julie Korneliussen20.06.16
Team Ida12.11.15
Tonje Blomseth19.10.15
Turjenter.no23.12.16
Turjenter.no28.10.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle27.12.16
Turjenter.no24.03.17
Turjenter.no06.07.16
Kari Schibevaag15.11.16
Turjenter.no08.11.16
Guri Anne Hansen14.10.16
Gunhild og Helene15.03.18
Turjenter.no25.09.16
Jill Kristin Øie28.07.17
Ina Othilie Vikøren26.02.18
Turjenter.no18.12.15
Kari Schibevaag28.12.16
Turjenter.no02.12.15
Turjenter.no22.01.16
Maria Stray Homme30.11.17
Turjenter.no01.12.16
Turjenter.no11.03.16
Turjenter.no04.07.16
Turjenter.no19.12.16
ANNONSE
Kari Schibevaag12.07.17
Turjenter.no01.12.17
Turjenter.no17.02.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.11.17
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.07.17
Turjenter.no19.11.15
Turjenter.no01.08.16
Turjenter.no03.12.15
Turjenter.no14.12.16
Turjenter.no31.07.17
Turjenter.no01.06.17
Turjenter.no07.06.17
Kari Schibevaag09.09.16
Jill Kristin Øie10.12.15
Guri Anne Hansen22.11.15
Turjenter.no27.09.16
Guri Anne Hansen08.04.16
Turjenter.no04.12.15
Silje og Frida29.01.18
ANNONSE
Maria Stray Homme22.07.17
Turjenter.no15.10.15
Turjenter.no18.01.17
Guri Anne Hansen29.12.15
Turjenter.no08.12.15
ANNONSE
Jill Kristin Øie10.11.15
Julie Korneliussen14.02.16
Team Ida18.11.15
Jill Kristin Øie27.04.17
Turjenter.no07.12.15
Jill Kristin Øie26.05.16
Turjenter.no20.12.16
Jill Kristin Øie23.10.17
Team Ida04.01.16
Jill Kristin Øie19.04.16
Turjenter.no13.12.15
ANNONSE
Gunhild og Helene26.10.17
Turjenter.no07.09.16
Turjenter.no05.09.16
Turjenter.no04.12.15
ANNONSE
Gunhild og Helene06.09.17
Turjenter.no05.07.17
Turjenter.no17.12.17
Turjenter.no02.05.16
Julie Korneliussen14.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen01.05.16
Julie Korneliussen01.01.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen07.11.15
Marte Tveten20.09.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.06.18
Turjenter.no19.04.17
ANNONSE
Maria Stray Homme14.01.18
Turjenter.no11.01.17
Turjenter.no13.04.16
Turjenter.no26.12.15
Tonje Blomseth06.01.16
Julie Korneliussen21.10.15
Jill Kristin Øie25.06.16
Turjenter.no24.10.16
Turjenter.no14.12.16
Turjenter.no19.12.15
Kristin Folsland20.07.17
Turjenter.no12.09.16
Turjenter.no27.09.17
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no30.03.16
Turjenter.no20.12.17
Turjenter.no19.06.17
Team Ida22.05.16
ANNONSE
Julie Korneliussen23.06.16
Team Ida03.04.18
ANNONSE
Gunhild og Helene20.11.17
ANNONSE
Maria Stray Homme16.08.17
Turjenter.no18.04.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen29.08.17
Turjenter.no08.12.16
Turjenter.no15.02.16
Turjenter.no08.02.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen28.06.17
Turjenter.no01.12.16
Turjenter.no10.08.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen18.02.16
Iselin Næss05.08.16
Turjenter.no08.01.17
Turjenter.no03.12.15
ANNONSE
Julie Korneliussen15.05.17
Gunhild og Helene20.04.18
Ina Othilie Vikøren22.11.17
Turjenter.no11.05.16
Turjenter.no26.12.16
Turjenter.no09.12.17
Turjenter.no23.01.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle11.10.16
Turjenter.no21.06.17
Turjenter.no17.06.16
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no23.08.16
Turjenter.no07.07.16
Turjenter.no01.02.17
Turjenter.no23.03.16
Turjenter.no12.07.16
Turjenter.no20.02.17
Turjenter.no03.04.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.16
Turjenter.no20.04.16
Turjenter.no26.06.17
Turjenter.no02.12.16
Turjenter.no08.02.16
ANNONSE
Jill Kristin Øie19.05.17
Julie Korneliussen04.08.16
Iselin Næss01.08.17
Turjenter.no09.12.15
Turjenter.no12.06.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold09.04.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.03.17
Guri Anne Hansen11.09.17
Jill Kristin Øie25.11.17
Turjenter.no01.02.16
Turjenter.no05.12.17
Team Ida31.01.17
Christin Oldebråten06.01.17
ANNONSE
Kari Schibevaag10.08.17
Guri Anne Hansen26.03.16
Maria Stray Homme11.06.18
Turjenter.no01.06.16
ANNONSE
Maria Stray Homme10.04.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.07.16
Turjenter.no14.03.16
Silje og Frida05.09.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.05.16
Gunhild og Helene11.04.18
Turjenter.no29.01.16
Turjenter.no15.12.16
Turjenter.no12.10.16
Turjenter.no07.12.16
Turjenter.no16.11.15
Turjenter.no30.06.16
Turjenter.no15.02.17
Turjenter.no17.12.16
Turjenter.no25.04.16
ANNONSE
Gunhild og Helene02.11.17
Ina Othilie Vikøren12.01.16
Turjenter.no23.12.15
Turjenter.no25.10.15
Turjenter.no11.08.16
Turjenter.no08.06.16
Turjenter.no17.08.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.08.17
Turjenter.no03.02.16
Turjenter.no29.08.16
Turjenter.no09.11.15
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold06.02.18
Turjenter.no25.05.16
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this