Helgelandskysten regnes ifra Trøndelag i sør til Salten i nord. Langs hele Helgelandskysten kan du ta Kystriksveien(FV17) som går fra Steinkjer i sør, til Bodø i nord. Veien går kronglete langs kysten, og kystriksveien i sin helhet er 650 km lang. Det er seks fergeforbindelser som binder veien sammen. I tillegg finner du ferger og hurtigbåter som tar deg ut til mange av de fantastiske øyene som omkranser kysten. Hvis du ikke bruker bilen, er det flott å sykle langs Helgelandskysten. Sett av noen gode dager, og utforske området her. Stol på meg, du vil ikke angre!
Jeg blir alltid like imponert over Helgelandskysten og Salten, og over alle de fine små plassene, med sine sjarmerende viker og majestetiske fjell. Her finner du godbiter på rekke og rad. Området ligger litt i skyggen fra Lofoten, det er mindre turister her, og du kan få hele områder for deg selv. Eksotisk, flott og rått!!!
Camp-plasser finner du i fleng, her er det mye fint å velge mellom. Det er flere campingplasser langs kystriksveien, men om du vil gjøre som meg, å fricampe, er dette området ypperlig for det. Hver gang jeg har vært der har jeg funnet fantastiske plasser der hvor det bare har vært teltet mitt, hunden min og meg. Jeg har måttet klipe meg selv i armen for å se om jeg har drømt, for så heldig har jeg følt meg. Bare se hvor fint vi har hatt det:
Er det rart at jeg lurer på om det er en drøm?!
Helgelandskysten og sørlige del av Salten, er så fantastisk at jeg MÅ bare dele litt av dette med deg. – For jeg unner alle å få oppleve dette! Men det er mye fint i godterskåla, og det er enda mye som gjenstår på listen over plasser å oppleve her. Men her får du en liten oversikt over noen virkelige kremturer du finner her, som jeg håper du også får gleden av å besøke.
Ved Hornneset er det bra vakkert!!! Det er en nydelig liten perle. Her finner du små sjarmerende viker, med nydelige, hvite strender og vakker utsikt. Dette er absolutt plassen om man ønsker seg et bad, slappe av på stranden, eller campe. Her er det fint!
Hornneset ligger i Meløy kommune. Kjør av ved RV17 ved Reipå, og følger Foreveien i ca 3 km til du kommer til veiens ende. Her finner du en stor parkeringsplass, og det er merket sti til Hornneset. Turen går på fin sti og tar ca 10 minutter.
På sensommeren tok jeg med noen lesere på overnattingstur hit, under Turjenter`s sommerturne. Se gjerne hvordan vi hadde det her:
Over Hornneset rager Horntinden. Denne fjelltoppen ble jeg så fascinert over å se på avstand, at jeg måtte opp til toppen av den. Jeg har det litt slik, ser jeg noe jeg synes ser spennende ut, så vil jeg til toppen av fjellet. Det var ikke feil avgjørelse! For et fjell!!! Denne lille rakkeren på sine uskyldige 545 moh, gir deg veldig mye valuta. Her har du fantastisk utsikt i alle retninger, og toppen er lett luftig, noe som gir herlig frihetsfølelse, for de som liker det. Du har fantastisk utsikt fra de første meterne og helt til topps!
Turen til Horntinden starter ved samme parkeringsplass som ved Hornneset. Her følger du samme vei som mot Hornneset, i ca 200 meter. Deretter skrår du opp til høyre på en sti som fører deg opp til en naturlig rygg mot Hatten. Stien opp til Hatten er bratt enkelte partier. Etter å ha passert det bratte partiet, tar du av på en sti som dukker opp til venstre over en myr, og sikter deg mot Horntinden. Mellompartiet her er slakt og går på fin sti, før det igjen blir litt brattere det siste stykket opp mot toppen. Når du kommer opp blir du slått i bakken over alt det vakre som glitrer rundt deg på alle kanter. Sett av en god pause til å nyte dette her!
Lengde: 4,5 km t/r
Tid: 1,5-2 timer.
Høydemeter: 430 meter.
Dette er en skikkelig godbit fra Godterskåla!
Følg Reipåveien nordover, ta av ved Stormoen, turen starter ved elven Mølndalen. Her finner du en liten parkeringsplass ved gården innerst mot fjellsiden.
Fra parkeringsplassen følger du en skogsvei som krongler seg oppover de første 100 høydemeterne. Deretter tar du av på en sti som går bratt opp de første par hundre høydemeterne. Her er det lagt opp tau enkelte plasser, og ved en plass står det en stige festet fast for å kunne gjøre det lettere å passere et kronglete parti . Denne bratte stien går opp til over skoggrensen. Når du har passert skoggrensen, er det harde arbeidet unnagjort. Herfra går det en nydelig, lettgått sti, som følger ryggen hele veien til topps. Du har en magisk utsikt hele veien til toppen. Hele fjellsiden er frodig og gresskledd, og du er omkranset med hav og fjell. Når du kommer opp til varden på toppen finner du en postkassen med turbok i. På toppen blir du nok en gang forbauset over hvor flott det kan være, og du har 360 graders AMAZING utsikt!!! Her kan du sitte å peke deg ut nye turer du vil gå, og jeg lover deg at det er mange plasser du får lyst til å dra til!
Lengde: 6,1 km t/r
Tid: 2-3 t t/r
Høydemeter: 900 høydemeter.
Herlighet for et fantastisk spennende område! Her finner du superkule pinakler, og området er virkelig noe for seg selv. Dette er en skjult perle jeg aldri hadde fått med meg, om jeg ikke hadde fått tips fra noen lokale. De lokale vet som regel best!
For å komme til Finnesfjellet tar man av RV 17 ved Storvik og kjør mot Finnes. Like før veien ender, finner du parkeringsplass merket Finnesfjellet på høyre side av veien.
Fra parkeringsplassen er det en godt markert sti hele veien til topps. Turen starter først på yttersiden av et lite boligområde, før man går på bratt sti opp gjennom løvskogen. Det er enkelte plasser satt opp tau til hjelp og støtte på veien oppover.
Etter ca 250 høydemeter kommer du til Finnesjura. Det er umulig å ikke bli fascinert over disse fantastiske og tøffe pinaklene som stikker opp fra fjellet.Pinaklene rager opp mot 20 meter, og de har alle forskjellige fasonger, former og størrelser. Det er verdt å bruke litt ekstra tid her for å beundre dette området nærmere..
Etter å ha beundret Finnesjura kan du velge å fortsette stien videre nordover for å komme til Finnesfjellet (ANBEFALES!!!). Det er en godt merket sti til over tregrensen, derfra er det sporadisk merket. Men du kan sikte deg inn på de godt synlige vardene som går langs hele fjellryggen, mot kysten. Vær obs på at det er skrekkelig bratt ned mot vest. Følg ryggen mens du beundrer hav og fjell, og voila du er på toppen!! På toppen finner du varde og postkasse med turbok i.
Finnesfjellet gir deg en nydelig utsikt mot havet, og Sørfugløya i vest, glitrer helt majestetisk og setter sin plass på netthinnen. På toppen er det bare å nyte det synet du har, og ta en velfortjent pause før du tar samme vei ned som opp.
Lengde: 3,5 km t/r.
Tid: 2-3 timer.
Høydemeter: 520 meter.
En lettgått tur, med to alternative lengder på turen. En tur som gir en luftig følelse og en fantastisk utsikt mot Finnes.
Turen til Kobben kan enten starte ved parkeringen ved sørsiden av Storvikatunellen, her starter turen på en grusvei opp til Storvikavatnet. Et annet alternativ er å starte ved parkeringsplassen innerst ved Storvikvatnet. Fra Storvikvatnet går du på rødmerket sti hele veien til Kobben. Stien er lettgått, og her får du mye valuta for lite bruk av energi. Turen er kort, og du bruker ca 30-45 minutter fra Storvikvatnet til Kobben.
Fra Kobben ser du ned en loddrettvegg mot den vakre stranden i Storvika.
Langs hele Helgelandskysten og Salten finner du små og store, høye og lave øyer. Området innehar over 12 000 øyer. Her er det store muligheter for å få en øyhopping du aldri vil glemme. Ved flere plasser kan du leie kajakker og småbåter for å utforske området fra sjøen selv. Mellom de største øyene er det stort sett fergeforbindelser og hurtigbåter, og du kan sjekke tider her:
https://177nordland.no/ac/ferje
Når du reiser langs Helgelandskysten, vil jeg anbefale å ta noen turer ut til noen av øyene for å utforske de nærmere. Det er noe helt spesielt med øytopper, og den herlige luftfølelsen en får når en står på en topp ute i havet. Da snakker vi virkelig 360 graders panorama utsikt! Her er noen av mine favoritter:
Lurøyfjellet er Lurøy sin høyeste topp, og rager 685 meter over havet. Det er fin fergeforbindelse til øya. Vi satte igjen bilen ved Stokkvågen og tok fergen over til Onøya. Fra fergekaia er det noen kilometer langs asfaltert vei frem til startpunktet for turen.
Fra Fergekaia på Onøya sikter du deg mot Lurøy og går over broen som forbinder de to øyene. Like etter bruforbindelsen mellom de to øyene passerer du Lurøy barnehage. Etter ca 500 meter tar du av på en grusvei til høyre, og du kommer til en parkeringsplass på venstre side. Herfra går det en godt merket sti som tar deg til topps. Turen går i fint terreng og med en jevn stigning. Når du kommer til toppen får du en fenomenal utsikt i alle retninger. Det er en stor varde på toppen og postkasse med turbok i.
Lengde: 6,8 km t/r
Høydemeter: 680 meter
Tid: ca 2,5-3 timer t/r
Ta en midnattstur til Rødøyløva! Bare gjør det!
Du kommer til Rødøy med ferge fra Jektvik, privat båt eller gjennom arrangerte turer som enkelte aktører tilbyr. Frida og Silje har skrevet om denne turen her:
Men siden jeg synes at denne turen er så fantastisk, ønsket jeg å bare legge med noen bilder fra min fantastiske midnattstur hit, slik at dere skal forstå hvorfor flere av oss jentene i Turjenter har satt denne toppen som en favoritt. Denne turen var bare helt MAGISK!
Frister ikke dette, så vet ikke jeg…
Hestmannen(Hestmona) er Selsøya`s høyeste fjell, og rager 571 meter over havet. Selsøya er delt mellom Rødøy- og Lurøy kommune. Fjellet har karakteristisk utseende, og kan gjenkjennes langs store deler av Helgelandskysten. Fjellet ser ut som en «hest med en flagrende mann på seg». Fjellet hører med i sagnet om Trollhatten, der Hestmannen skjøt etter rivalen sin for å vinne Lekaøya, men bommet, og laget hull i fjellet Trollhatten isteden.
Til denne øya er det litt færre ferge- og hurtigbåt avganger. Hvis du ønsker deg en dagstur hit, med topptur, er det er lettest å komme hit med egen båt eller melde seg på en arrangert tur hit.
Jeg har lenge siklet på denne toppen, men på grunn av logistikk med båt og tid, så har jeg ikke fått mulighet til å gå den tidligere. Så da jeg fikk mulighet til å bli med Meløy Adventure på RIB- tur til Hestmannen, tur/retur fra Meløy, var jeg ikke vond å be. Det ble litt av et eventyr. Ikke nok med at jeg fikk med meg turen til Hestmannen på denne arrangerte turen, jeg fikk også en tur innom Polarsikeløya, der jeg fikk servert nydelig fiskesuppe ved Buneset ved polarsirkelgården(anbefales!), jeg fikk nærkontakt med Polarsirkelen(bokstaveligtalt) og badestopp ved de mest fantastiske strendene man bare kan drømme om..
Turen vår til Hestmannen startet ved kaia sør på øya. Hvis du kommer med egen båt må du være obs på at det ved fjæra sjø kan bli svært grunt i denne havnen. Fra kaia følger du en grusvei nordover på øya, og forbi en stor gård. Passer et strømgjerde og følg traktorveien som går nordover. Vis respekt for beitende dyr og bonden! I skaret mellom øyas to største fjell; Hestmannen og Ambåtta, tar du av på en sti som kommer til venstre og som er markert med “Setervei”. Her starter en bratt sti som tar deg raskt opp til over tregrensen. Stien her følger den gamle gangveien til Linkstasjonen som man møter på veien opp mot toppen. Du møter to Linkstasjoner på veien, og restene etter en gammel taubane.
Over tregrensen får du nydelig utsikt så langt øyet kan se. Herfra følger du stien opp til toppen av den gamle taubanen. Det er lagt opp tau for støtte langs enkelte partier av stien. Når du kommer til toppen av taubanen, blir stien litt mer utydelig, og det er lett klyving de siste 80 høydemeterne til toppen. Men jeg skal love deg at det virkelig er verdt å klyve seg til topp. For du verden for en nydelig utsikt!!! Hestmannen var akkurat like nydelig som jeg hadde håpet på, og jeg blir gang etter gang slått i bakken over det fantastiske skue. Fra toppen har du panoramautsikt og du ser kjente plasser slik som De syv søstre, Dønnamannen, Træna, Lovund, Rødøya, Svartisen og Helgelandskystens fantastiske skjærgård med vannet farget i blått til grønt, og krystallklart vann. Norge altså! Denne toppen går lett inn på en av mine favoritt-topper i Norge!
Tur: 7 km t/r
Høydemeter: 571 meter.
Tid: 3 timer t/r.
Hvis du kommer med offentlig transport til øya, blir utgangspunktet for turen fergekaia på Storselsøy, som ligger nord på øya. Herfra går du sørover og sikter deg mot samme skaret som i beskrivelsen over og tar av ved “Sæterveien” som kommer opp på din høyre side.
Sandhornet er kanskje den mest kjente toppen på nordlige delen av Kystriksveien. Mye fordi utsikten du får fra toppen er formidabel, da du kan se ut til Lofotenveggen, fjellene som omkranser Bodø og Helgelandskysten forøvrig.
Sandhornet er det høyeste fjellet på Sanhornøya som ligger i Gildeskår kommune. Turen til Sandhornet starter ved fergeleiet ved Horsdal, her finner parkering. Herfra starter de første 300 meterne på asfaltert vei frem til et gårdsbruk ved Horsdal(Det er ikke ønskelig av de som bor her at du parkerer her. Gå de ekstra 300 meterne og vær høflig). Fra Horsdal følger du en traktorvei som går langs kysten frem til Stiga. Traktorveien går etterhvert over til en rødmerket sti. Ved Stjerndalen slynger stien til venstre og her går det bratt opp gjennom skogen. Det er satt opp tau enkelte plasser, og laget trappetrinn for enklere adkomst. Når man kommer over skoggrensen er mye av stigningen unnagjort, og det blir nå mer behagelig å gå. Fra skoggrensen er det en lettgått sti, og du har nydelig utsikt mens du går i et flott område. De siste 150 høydemeterne går i steinur. Her kan det være litt vanskelig å følge noen sti. Men toppvarden er godt synlig, så det er bare å sikte seg inn mot den. På toppen er det nydelig utsikt i alle himmelretninger, og det er postkasse med turbok i.
Lengde: 12 km t/r
Tid: 5 timer t/r.
Høydemeter: 993.
Jeg håper at du etter å ha lest det her, har fått litt inspirasjon til hvor du kan tilbringe sommerferien din! God tur!
Trenger du mer inspirasjon til turer langs Helgelandskysten kan du ta en titt på blogginnlegget mitt: Tre flotte topper langs Helgelandskysten, sørlige del.
Følg meg gjerne på mine hverdagseventyr på Instagram under navnet idakathrine 🙂