Vi vet mange av dere gjerne skulle vært på Ekspedisjonsfestivalen og hørt Tonje’s foredrag i helgen. Det skjønner vi godt, for hun er utrolig flink til å formidle – og hennes tanker om å følge drømmen, ikke strømmen kan vi alle ha noe å lære av.  Derfor spurte vi for noen dager siden hva DU ville vi skulle spørre Tonje om. Under ser dere svarene! 

For å få folk over den berømte dørstokkmila lurer jeg på hva du ville fortalt nølere som sier “Jeg drømmer om å gjøre som deg, men har bare ikke tid / råd / mulighet/erfaring”? 

Når du ikke har tid eller råd så handler det om prioriteringer rett og slett. Du må velge bort andre ting til fordel for de tingene du virkelig drømmer om. La oss si økonomisk trygghet er veldig viktig for deg og du har store lån å ta deg av – da kan du gjerne ikke velge å følge en drøm som innebærer økonomisk usikkerhet. Eller det vil si, du KAN det, om du velger å kvitte deg med de store lånene og prioritere drømmen. Det finnes selvfølgelig mellomting, men poenget er at man får sjelden i pose og sekk. PRIORITER!

Hva var det som fikk deg så interessert i å dra på tur og sove ute? 

Jeg fikk interessen av meg selv egentlig. Ble dratt med på litt friluftsliv av min tidligere stefar, men i det store og hele har jeg hele tiden hatt oppdagelsestrang og en enorm rastløshet som resulterte i at jeg sprang mye rundt på fjellet å raste av meg energi. Så ballet det bare mer og mer på seg…

Hvor gammel var du når du gikk på din første lange tur? Og hvor gikk turen?

Min første langtur var Norge på langs som 17-åring. Det tok meg nærmere 6 måneder og jeg gikk nærmere 300 mil fra sør til nord. Men min første ukestur var på Finnmarksvidda som 12-åring.

Tonje Blomseth turjenter

Har du noen gang skada deg såpass på en tur at du måtte gi seg?

Jeg har vært veldig heldig å aldri brukket noe i hele mitt liv. Jeg har forstuet føtter, strekt muskler og vært ekstremt overtrent – men da er det hvile som gjelder, og ofte kan man fortsette turen da hvis man for eksempel er på ekspedisjon. Det kommer litt an på situasjonen.

Hvorfor valgte du å flytte akkurat til Finnmark?

Jeg valgte å flytte til Finnmark fordi det er her jeg føler meg hjemme. Her er kulturen, levemåten og folket veldig likt mine verdier og levesett, slik at det ble lettere for meg å passe inn og finne meg til rette med innbyggerne her. Jeg har fått mange nye venner siden jeg flyttet hit. Ikke minst er det måten man kan praktisere friluftslivet her midt på vidda! Den største grunnen til at jeg sa JA til å flytte nordover, var pga reindrifta jeg så veldig gjerne ville utforske mer..

Har du en spesiell tur å anbefale?

Anbefaler å krysse Finnmarksvidda på ski i januar når lyset er labert og nordlyset sterkt.

tonje 3

Hvordan får man tiden til å strekke til for å følge drømmen? Jobb, barn og hus det må jo følges opp og passes på…. Skulle gjerne vært mere på tur.

Igjen så handler det om prioriteringer. Jeg tror at man kan ha barn, hus og jobb – og likevel følge drømmene. Nå har ikke jeg barn, men jeg har tre hunder som skal stimuleres og trenes hver dag. Jeg har et hus som også må vaskes, ryddes og pusses opp. Jeg har også en jobb som krever mye reising. Midt oppi alt dette er det jeg som velger å bortprioritere andre aktiviteter til fordel for å planlegge en ny ekspedisjon for eksempel. Jeg velger å ikke feste så mye, jeg har ikke store lån, jeg reiser heller på tur enn å koste på meg dyre sydenturer osv. Det er selvfølgelig lettere om man er to om barn. Har man to forskjellige drømmer kan man bytte på å støtte hverandre i å oppnå hver sine drømmer. “Dette året er mitt, neste år er ditt”. Slik at man er der for hverandre og kan avlaste hverandre slik at den som skal oppfylle sin drøm kan prioritere dette. Dessuten så er det mye hva man gjør det til når det kommer til hverdagsligheter og prioriteringer; ikke alt trenger å være perfekt til alle døgnets tider. Jeg tror på at man kan velge å gi litt mer på noe og gi avkall på annet for å balansere i riktig retning av hvor du vil og hva du vil få til!

Tonje Blomseth hverdagstur

Foto: Dette kan være din neste hverdagstur!

Hvor er den vakreste plassen du har vært? Og da mener jeg aller vakrest. Det ene stedet hvis du virkelig følte at du levde. Hvor alle tankene var oppslukt i det øyeblikket, og alt annet bare forsvant. Det vakreste stedet i naturen du har opplevd. Hvor er det?

De vakreste naturopplevelsene har jeg fått på Finnmarksvidda i bitende 40 minusgrader. Gjerne i januar når sola er på vei tilbake og fargene er helt overveldende. Husker spesielt en opplevelse like etter sola var gått ned og solnedgangen som farget himmelen rød var helt utrolig. Jeg hadde utsikt over hele Finnmarksvidda, og alt var rimet ned i frost og frostrøyken lå tett nede i dalsøkkene.

Men godt utstyr er dyrt, og jeg er ikke vokst opp slik at jeg har mengder av utstyr selv. Så jeg lurer rett og slett på: hvordan går man frem for å skaffe sponsing? Da enten for å teste produkter, få bruke utstyr eller for å bruke diverse medier for å bli attraktiv for produsenter? 

Skal du ha sponsing så er det jo først og fremst prosjekter de sponser i turbransjen. I kosmetikk – og klesbransjen er det jo mer som at de sponser personer som står frem som kjendiser eller kjendiser på sosiale medier fordi de ytrer noe eller er noe som er appellerende for de. Så drømmer du om å krysse Grønland for eks kan det jo være aktuelt med sponsing om du trenger – la oss si – en pulk. Da kan du tilby å teste den for sponsoren, gi tilbakemeldinger på den, komme med eventuelle forbedringer, produktbilder osv. Du må kontakte den aktuelle produsenten du vil bruke og snakke med sponsorsjef eller markedssjef for å høre hvorvidt de vil være interessert i ditt prosjekt og dine gjengjeldelser eller ikke.

Hva er den beste samtalen Tonje har hatt med Nanny? Nanny virker som en klok sjel og en utrolig god samtalepartner! 

Vanskelig å velge mellom alle de fine samtalene vi har hatt egentlig, men jeg og Nanni har definitivt mange gode stunder rundt bålet når vi er på tur.

Tonje og Nanny

Vi lovet å premiere to av dere som sendte inn spørsmål, og de heldige vinnerne av en signert versjon av Tonje sin siste bok ble Stine Haugrønning Holm og Mathilde Brunvoll – GRATULERER!

Håper boka blir til glede og inspirasjon.

Turjenter_TonjeB

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this