Svalbard er et unikt sted. En liten sivilisasjon i et ellers så ugjestmildt Arktis. Egentlig et veldig unaturlig sted for mennesker å bo. Det meste av mat må fraktes inn fra fastlandet. Ingenting råtner på grunn av permafrosten og man har derfor ikke lov å dø her. Man tar av seg skoene ved døra slik kullarbeiderne har gjort i 100 år. Stilongs er godtatt som bukse i et offentlig rom, alt du gjør er “det nordligste”, og det går ikke en dag uten at man forveksler reinsdyr med isbjørn (i hvert fall ikke som turist). I tillegg er rifle like naturlig her som en pc-bag i storbyen.

Svalbard er kanskje et av de vakreste stedene på jord. Og allikevel er det ikke det vakre som har tiltrukket folk gjennom århundrer. Svalbard har vært et ressursutvinning-sted. En arbeidsplass. Det er først de siste tiårene at dette har blitt et sted man kan ha familie, et sted  folk reiser på ferie til. Før den tid var det gruvearbeidere, det var forskere, pelsjegere og hvalfangere. Gi dem hvert sitt hundreår så er vi tilbake i 1596 da Barentz oppdaget de spisse fjellene i nord som han så passende kalte «Spitzbergen».

platåfjellet

Definitivt et fascinerende sted. Jeg var så heldig å få tilbringe et par uker i Longyearbyen i slutten av februar akkurat i den tida sola nærmer seg horisonten, og man er omringet av pastellfarger døgnet rundt. Folk sier man enten hater eller elsker Svalbard. Jeg klarer ikke forstå at noen ikke elsker det.

 

10 ting man bør gjøre på Svalbard (i februar)

1. Ta bilde ved isbjørnskiltet – hver gang du kjører forbi det. Det er nesten en regel, på lik linje med at du må ha med rifle når du går utenfor. Du finner et på vei ut i Adventdalen og et på vei mot flyplassen.

svalbardskilt

2. Kjøre hundespann, eller bare kose med valpene. Det er flere muligheter for hundekjøring rundt Longyearbyen, og det må bare oppleves. Velg en hundegård der de har valper slik at du får masse kos med på kjøpet. Det er veldig vanlig å kjøre scooter på Svalbard og selv om det er gøy er det ganske bråkete. Med hundekjøring får du oppleve Svalbards villmark hvor de eneste lydene kommer fra hundeglam, og fra deg selv når du hyler av glede sammen med hundene.

Hundekjøring på svalbard

3. Gå på SvalBAR og NordPOLET, bare på grunn av navngivingen. Ellers bør du sjekke der du spiser at du får urter dyrket i Longyearbyen. Det finnes nemlig et drivhus hvor det dyrkes mikro-urter som leveres til de fleste hotellene og resturantene! Ellers er ikke blomster og planter spesielt utbredt på Svalbard så dette er ganske unikt.

longyear

4. Gå inn i en isgrotte. Man er på innsiden av en isbre! Dette var aktiviteten som overrasket mest, jeg visste ikke at det var så kult. Men det er det. Grotta forandrer seg fra år til år ettersom is smelter og former seg ulikt for hver gang, du kan velge å kjøre hund dit eller bli fraktet opp med beltevogn.

snøscooter

5. Kjøre snøscooter. selv om man kanskje ikke blir sett på som en friluftsperson om man kjører snøscooter på fastlandet (og selv om jeg er veldig imot at man skal få kjøre scooter overalt i Norge), så må jeg innrømme at det allikevel er det utrolig gøy! Når Svalbard bare har 44 km med vei, så skjønner man også at dette er et fremkomstmiddel man er avhengig av.

tempelfjellet

6. Se Tempelfjellet. Tempelruinene. Svalbards Ankor Wat. Laget av naturen selv. Du trenger ikke dra langt fra Longyearbyen for å se dette fantastiske fjellet. Du må bare komme deg til Isfjorden, med utsikt til fjellene på andre siden. For eksempel ved hjelp av snøscooter.

pantforpudder

7. Dra til Russland. Aka. Barentsburg.  Det tar bare rundt 3 timer på scooter, men du kommer til å føle at du har reist i flere dager, og ankommet en helt annen verden. Rent arkitektonisk er det som en reise tilbake i tid. Lenin-statuten midt i byen vitner også om en annen tidsalder. Kanskje plassert enda finere til enn Longyearbyen er dette en liten russisk perle i Arktis.

Barentsburg

barentsburg

8. Besøke en gruve. Gruve 3 eller Svea. Gruve 3 har vært stengt i flere år, og her lærer du om den gamle måten å hente ut kull på. Man får også gå litt inn i fjellet, men selve gruven er stengt og ikke trygg å gå inn i. Om du har litt bedre tid, vil jeg anbefale å ta turen til Svea. Dette er en dagstur, og man må kjøre snøscooter for å komme seg dit. Her får man omvisning i en topp moderne gruve som ble stengt sommeren 2016. Gruven er bare i dvale og vedlikeholdes slik at den når som helst er klar til å starte opp. Å få et innblikk inn i den underjordiske verdenen som er grunnlaget for helårssamfunnet til både Longyearbyen, Barentsburg, Ny-Ålesund og Svea er utrolig fascinerende. I tillegg er Svea en vakker liten bygd med et rikt dyreliv med større sjanse for å møte på bjørn.

bjørnespor

9. Gå til Varden på Platåfjellet og se på «solnedgangen» . Et resultat av den i hvert fall. Selve sola ankommer ikke før 8. mars, men den når fjelltoppene før den finner veien til Longyearbyen. Man kjører mye scooter på Svalbard, men man kan også fint ta beina fatt, eller ski, eller truger, litt avhengig av føret. En av de enkleste turene man kan ta er opp til Varden. Men husk at man også må ha med våpen selv om man er nærme byen. På bildet under ser du det ikoniske Hiorthfjellet som er godt synlig fra Longyearbyen.

hiorthfjellet

10. Spise burger på Coal Miner´s cabin – og jeg velger vanligvis vegetarmat. Men kullgrillen på den renoverte gruve-boligen er helt fantastisk. I tillegg er Nybyen verdt et besøk, her bodde gruvearbeiderne i sin tid, adskilt fra funksjonærene og de litt høyere opp i systemet. I dag er dette et renovert hotell, resturant og pub.

coalminers cabins

PS: Jeg vet jeg ikke har nevnt nordlys i denne guiden, men nordlyset kan man potensielt se over alt på svalbard. Ønsker man den ultimate nordlysopplevelsen så bør man allikevel prøve å komme seg bort fra lysforurensingen fra Longyearbyen, og kan velge å overnatte på en hytte eller dra på snøscootertur.

 

Hvorfor dra til Svalbard i februar?

Det er som regel veldig mørkt eller veldig lyst på Svalbard. Polarnatt fra midten av november til slutten av januar. Midnattsol fra midten av april til slutten av august. Februar er en av de sjeldne midt-i-mellom månedene. Det er blått, lilla og til slutt rosa. Og på natta kan det være grønt. Med 20 minutter mer lys i hver ende av dagen hver dag i denne perioden er det synlige forandringer fra dag til dag!

svalbard

(For ordensskyld skal det sies at jeg gjorde en jobb for Hurtigruten Svalbard, som tilbyr mange av aktivitetene på listen over, men den jobben var uavhengig dette blogginnlegget).

One thought on “10 ting du bør gjøre på Svalbard

  1. Pål Brekke says:

    Og en tur på Huset med den berømte vinkjelleren. Eller Kalsberger Bar – med sine ca 1000 flasker cognac og whiskey 🙂

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this