10 tips til å sove ute i hverdagen - Turjenter.no

10 tips til å sove ute i hverdagen

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 03.06.19
ANNONSE
Inneholder sponsede produkter fra Helsport
**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Ina Vikøren @ina.vik**

Netter i naturen er for de fleste av oss forbeholdt helger, ferier og fridager. Det å sove ute er  gjerne også forbundet med mye planlegging, organisering, utstyr og reisetid. Men for de av oss som elsker disse utenettene, virker det noe absurd at helger og ferier skal ha enerett på dette energipåfyllet. For det er jo virkelig i hverdagen vi trenger disse nedstressende, mestringsgivende eventyrene. Da jeg studerte i Trondheim sov vi mye ute i hverdagene, og selv om jeg som student da var relativt fleksibel i hverdagene ville jeg nå ta tilbake disse øyeblikkene til arbeidshverdagen min i Oslo. I mai sov jeg ute ca en natt i uken, og det vil jeg nå fortsette med så lenge det lar seg gjøre. Men det er så klart ikke bare-bare å campe ute midt i alt av jobb og skole. Noen av oss starter også før fuglene synger. Jeg har derfor samlet 10 tips for å gjøre denne opplevelsen hakket mer overkommelig:

1. Camp i nærheten

Hvilepulsen er lett tilgjengelig bare et steinkast fra jobb, trafikk og byliv.

Vi trenger ikke å kjøre milevis for å komme til noenlunde urørt natur og fine campspots her i Norge. Uansett hvor du bor i landet har du tilgang på kortreist friluftsliv. Er du som meg og ikke har bil (det er uansett nice å slippe bilen), er det greit å sjekke ut hvor man kan slå leir ikke så langt unna trikk, t-bane, tog, ferge eller buss. I Oslo er f.eks Grefsenkollen eller Movatn veldig nærme kollektivtransporten. Jeg camper som regel maks 20 min gange fra et transporttilbud slik at nattesøvnen ikke blir altfor spist opp.

2. Utstyr: Pakk lett

Noe av det fineste med å sove ute er å klare seg uten det meste. Minimalisten i oss får virkelig skinne. Og når vi i tillegg bare er et steinkast unna jobb eller hjem er det heller ikke så farlig om vi har glemt noe. Pakk så lite og lett som mulig så senker du barrieren for hverdagsturene enda mer. Min liste består av primus, fyrstikker, mat, pulverkaffe, evt termos m varmt vann, ullundertøy, lue, ullsokker, hodelykt, varm genser/tynn dunis, førstehjelpskit, bestikk/tallerken/kopp, toalettsaker, sovepose, liggeunderlag og telt/hengekøye. Husk at jo lettere det er å komme seg ut av døren, jo større sannsynlighet er det for at du gjør det. Om du er ny på banen og skal kjøpe inn, ville jeg ha forhørt meg med noen som bokstavelig talt har vært ute en vinternatt før, så er du sikret riktig utstyr som både kvalitetssikrer turen og varer livet ut. Hverdagseventyrene er også en nydelig måte å teste ut utstyr før lengre turer.

3. Hengekøye

Det er uten tvil det enkleste å slenge opp køyen i noen trær i nærområdet. Dette setter langt mindre krav til campspots mtp terreng og fuktighet, tar mindre vekt, plass og det er tross alt en finere opplevelse å sove under stjernene enn en teltduk.

I Oslo er for eksempel Grefsenkollen et nydelig sted å slenge opp hengekøyen for en effektiv natt ute. Upåklagelig utsikt kommer med på kjøpet!

4. Mat

Her er også det enkle ofte det beste. Jeg pleier faktisk å spise middagen før jeg drar hjemmefra og tar med meg overnight oats (som jeg lager natten i forveien) på et syltetøyglass eller lignende til frokosten. Evt kan frokosten tas på kontoret for å spare vekt og tid. Kaffe, nøtter og frukt er mine eneste nødvendigheter. Hvis du vil nyte middagen ute er det flust av gode tumattips der ute, min tommelfingerregel er less is more (enretts middager som f.eks torogryter med friske grønnsaker som supplement eller ferdigoppkuttede greier i folie som du kan slenge på bålet når du kommer frem). Om du ikke vil ta med primus til varm mat, kan lomper fylles med alt mulig digg (røkelaks, bønner, grønnsaker, fetaost, etc).

Og vi vet jo alle at middagen smaker best ute! (Foto: Martha Sverdrup

5. Bålforbud og Fleredagerscamping

Det er et par hensyn en må ta når en skal campe ute. Det ene er at vi er inne i bålforbud-sesongen nå. Brann og redningsetaten i Oslo sier at regelverket åpner for at det kan utøves skjønn, og at det går an å tenne opp ild der det åpenbart ikke medfører fare. Så her må man selv gjøre gode sikkerhetsvurderinger. Se forøvrig rådet mitt ang bållukten lenger nede. Når det kommer til hvor man får campe, og hvor lenge, er vi jo så heldig å ha vi har allemannsretten, som gir oss lov til både å høste, ferdes og oppholde oss ute. Allikevel må vi ta hensyn, og telting i innmark er forbudt uten samtykke fra grunneier eller bruker. I utmark er det derimot tillatt å telte, men det finnes noen begrensninger. Man har rett til å telte to netter i utmark uten tillatelse, men skal man campe lengre enn to døgn på samme sted, må man ha tillatelse fra grunneier. Her varierer det fra kommune til kommune, så sjekk bestemmelsene der du bor så slipper du å bli vekket midt på natten av en illsint grunneier.

 

6. Planlegg arbeidsdagen som kommer

Er du som meg avhengig av datamaskin og annet utstyr for arbeidsdagen, sett dette igjen på kontoret dagen i forveien, slik at du slipper at bære den med deg ut i skogen. Vi vil ikke at utstyr skal bli ødelagt om det skulle komme en uforventet skur.

 

7. Tid, dag og forhold

Jeg sjekker alltid yr for den kommende uken, og legger utenatten deretter. Har man muligheten til å unngå regn vil man jo gjerne det. Er det for det meste opphold, velger jeg tirsdag til onsdag. En liten staycation midt i uken er en perfekt opprøsker i de etablerte hverdagsrutinene. Da kommer også energipåfyllet på et ideellt tidspunkt. Jeg passer også alltid på å få dratt ut tidlig nok til at campen blir satt opp før mørket faller på.

Et mikroeventyr er når man går på oppdagelsesferd i nabolaget. Det krever at man prøver nye destinasjoner og gjerne beveger seg litt utenfor stiene. Her utforsket vi Bærumsmarka i høst.

8. Freshen up

Flere av dere har spurt meg om hvordan man kan gå fra den uflidde Cecilie Skog-stilen til striglet og kontorklar innen kl 8 etter å ha sovet ute. Her er det en rekke svar, og kommer jo så klart an på hva neste dag krever. En smart ting kan være å unngå bål, ettersom dette er en lukt som setter seg veldig i klær, hud og hår. En annen ting kan være å legge ruten via treningssenteret på vei til jobb for å freshe seg der. Jeg pleier som regel å sette igjen skotøy på kontoret dagen før, og ha med meg et lett skift slik at jeg kan gjøre alt når jeg kommer på jobben. Jeg er heldig som har dusj der, men lets be real – vi klarer en dag uten å dusje. Skogslukten er uansett den beste parfymen!

 

9. Ring en venn, dra på date

Selv om jeg er en pådriver av å pushe komfortsoner, og har som mål om å ha noen ordentlig netter ute alene i år, er det å campe ute en fantastisk opplevelse å gjøre sammen. Ta med deg noen du kanskje ikke har sett på en stund, din beste venninne, mormor, den gamle studiegjengen eller kanskje tinder-matchen fra natt til søndag. Går det dårlig er man heldigvis bare et steinkast unna nærmeste buss hjem.

Mindre tid til reising betyr mer tid til å oppleve og nyte!

10. Trening gjør mester

Med disse tipsene trenger ikke en natt i naturen å være en storstilt ekspedisjon. Den første natten kan kanskje bli litt knotete, og du bruker ekstra lang tid på pakking av sekk, scouting etter campspot og ellers orging. Om du er ny i utenattgamet kan det være du sover litt dårlig den første natten, spesielt hvis det er kjølig ute. Alt dette kommer til å gå seg til og bare bli enklere og enklere for hver gang. Vær tålmodig med deg selv, det er virkelig verdt det!

Håper disse tipsene hjelper deg litt på vei. Når vi bruker mindre tid på reising blir det mer tid til å nyte, og på denne måten er det virkelig de små turene som gir de store opplevelsene. Si gjerne ifra om du har flere tips, så kan vi sammen senke barrieren for å komme oss ut i hverdagen!

Med ørlite planlegging er du raskt tilbake på jobb/skole morgenen etter en natt ute! God tur!
 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this