På Mollisjokk fjellstue satt fire turjenter i mars å hadde høytlesing fra ei av mange herlige turbøker. I den forbindelse kom Julie Korneliussen med tidenes forslag om at det burde være et eget innlegg med boktips for leseglade Turjenter.

Som sagt, så gjort, derfor får du her turjentenes egne turbok favoritter. Dette er et innlegg hvor flere av turjentene har bidratt med sine favoritter. Hva passer vel bedre nå når sommeren står for døren?

Finnes det noe bedre enn å ligge i hengekøya med ei god bok?

 

1. Naturmannen og jeg – Han lovet meg aldri gull, bare grønne skoger av Lene Julsen

“Fuck naturen, fuck meg i stedet.”, Naturmannen og jeg, av Lene Julsen.

 

Denne boken har alt du kan drømme om. I Mars var vi fire turjenter som gikk over Finnmarksvidda ilag. Flere kvelder hadde vi høytelsing av boka til Julsen, og ofte ble den dagens høydepunkt. Vi lo som tårene trillet og hadde ingen problem med å la oss fange av boka. Julsen er ekstremt treffende i beskrivelser av naturmannen og karaktertrekk som trolig gjelder en del friluftsfolk. Her kunne en nemlig kjenne igjen mange friluftsentusiaster. Boken er levende og humoristisk, samtidig som Julsen får frem hdet som trolig mange jobber med i livet, nemlig å finne en balanse mellom alt. En balanse mellom parforholdet, familie og naturen.

Er det ei bok du burde lese, er det denne. I tillegg kan du få kjøpt den i pocketversjon, noe som gjør det lett å hive den med i sekken på tur.

2. Å gå – ett skritt av gangen av Erling Kagge

Dette er ei bok som jeg først leste etter tips fra Åste Innleggen, og jeg kunne ikke sagt meg mer enig om at dette er en bok som er verdt å lese. Denne går rett hjem i hjerte til turfolket. Polfareren, eventyrer, advokat og forfatteren Erling skriver om det å gå ut ifra egne erfaringer og ut i fra ulike synsvinkler som både fasinerer og som får deg til å gruble. Ei bok om å bevege seg langsomt, ta ett skritt foran det andre og om å oppleve både seg selv og omgivelsene.

 

Aldri feil med ei bok nære til hands.

3. Stillhet i støyens tid – Gleden ved å stenge verden ute av Erling Kagge

Hva er stillhet? Hvor er den? Hvorfor er den viktigere enn noen gang? I denne boka får du 33 forsøk på svar på nettopp disse spørsmålene. Ei bok som minner oss på om å ikke glemme viktigheten av stillheten. Med denne boken reflekterer Kagge rundt stillhet på en slik måte at du kommer til å fortsatt være engasjert og undrende omkring stillhet, selv etter at du har lest ferdig boka.

4. Norge på langs av Lars Monsen og Trond Strømdahl

Åste Innleggen som selv gikk Norge på langs i 2018 tipset om denne herlige boka, for oss som drømmer om å gå Norge på langs.

Monsen og Strømdahl tar oss med på deres ett år lange vandring gjennom vårt langstrakte land. Sammen gikk de Norge på langs i  1989 og deler i denne boka historier fra forberedelsene og selve gjennomføringen av turen. Ikke nok med at dette er ei bok med skildringer som får deg til å drømme deg bort, er det også ei fin bok for lære mer om hva som kreves for en slik tur. Du får være med på både de gode og de mindre gode stundene som oppstår i løpet av en så lang tur. Drømmer du om å gå Norge på langs er denne boka et must å lese.

5. Verdens fineste fjellturer av Trygve Sunde Kolderup og Maria Philippa Rossi

Maira Philippa Rossi som er  en av bloggerne Turjenter.no har skrevet bok! Og den anbefales å lese. Her tar Trygve og Maria deg med på fjellturer til over 40 forskjellige turmål i hele verden. Boken er ypperlig for deg som drømmer om store eller små eventyr. Både lett tilgjengelige eventyr, og eventyr lenger unna. En herlig kombinasjon av ulike type turer som vekker eventyrlysten hos enhver.

6. Pelsjegerliv blant Nord-Canadas indianere av Helge Ingstad

“Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.” Helge Ingstad, fra Pelsjegerliv blant Nord- Canadas indianere

Ethvert innlegg med boktips til turinteresserte uten å nevne boka Pelsjegerliv vil komme til kort. Dette er et must å lese for de med både tur- og everntyrlysten i behold. Helge Ingstad  var en ekte eventyrer, som også var både vitenskapsmann, fangstmann og forfatter. I boka Pelsjegerliv fra 1931 får vi bli med Ingstad til ei svunnen tid i Nord-Canada som pelsjeger . I boka skildrer han de fire årene han levde i Canada som pelsjeger i ei tid der det fortsatt var hvite flekker på kartet.

7. Et ute – turkokeboka, oppskrifter og tips til god turmat av Sigrid Henjum

Her får du alle tipsa du trenger for de fleste turene, både med tanke på type mat, men også hva du burde velge for å få i deg nok næring. Dette er turmatboka for de korte turene og for de lange. Her får du over 80 ulike oppskrifter til turmat som er verdt å teste. Eg kan garantere at du kjem til å løfte turmatopplevelsen ved å bruke denne boka som inspirasjon til ulike oppskrifter du kan teste på tur. Forfatter av boka, Sigrid Henjum driv Sogndal Logde og guiding og jobber som både kokk, foredragsholder og turguide. Ho kan skilte med turer både over Grønlandsisen, kajakkpadling rundt Sør Georgia og Nordaustlandet og mykje meir som gjer at ho kan eit og kvart om næring og tur.

8. Into thin air av Jon Krakauer

Krakauer er godt kjent som skribent og fjellmann og mange av hans bøker er blitt best selgere. Iselin Næss fra Turjenter anbefalte denne boken for leseglade turjenter. Boken handler om Kraukauers egne erfaringer fra 1996 når han ble bedt om å dekke en guidet bestigning av Mount Everest som journalist. Døgnet hvor Krakauer nådde toppen døde åtte mennesker i forsøk på å nå toppen og å returnere fra verdens høyeste fjell, inkludert guiden som var på Krakauers ekspedisjonslag. I boken stiller Krakauer blant annet spørsmål om det er penger som ska være det rådende for å bestige verdens høyeste fjell,  eller om deltagere på en slik ekspedisjon skal ha klatreerfaring over et visst nivå.

9. Bål for all slags vær og terreng av Thomas Svardal

Både Elin Øverland og Julie Korneliussen mener at dette er ei bok en må ha i bokhylla. Boka gir kunnskap og lærdom til å kunne tenne bål hvor som helst og når som helst. Her får du instruksjoner til hvordan man tenner opp over 20 ulike bål. I tillegg får du også god kunnskap om hva som brenner best, hvor du finner ved og tips til plassering av bål i ulikt terreng.

10. Friluftsliv – En dannelsesreise av Nils Faarlund

Både Elin og Julie Korneliussen var også samstemte i at dette er ei bok verdt å lese. Faarlund er tindevegleder, sivilingeniør og en naturlengde. I denne boka inviterer Faarlund til ettertanke i hvordan friluftslivet er og hvordan vi bruker naturen. Faarlund viser her hvordan friluftslivet kan være et motsvar til vår tids prestasjonsjag.

11. Havboka, eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Julie Korneliussen tipset også om denne herlige boka som i 2015 vant Brageprisen for beste saksprosa. En spennende fortelling om to menn i en liten båt på håkjerringfiske utenfor Skrova i Lofoten. Her får du en fantastisk blanding av historie, vitenskap, mytelogi, og en stor dose kjærlighet til havet.

12. Hans Børli – Beste dikt

For alle turjenter som liker vakker naturpoesi kan Åste Innleggen anbefale denne boka. I denne boka får du poesi om det vi liker alle best, om natur og poesi i en herlig miks. Hvem er det vel som ikke liker det?

13. Vinterdans av Marit Beate Kasin

“Når vi danser over Vidda, så danser vi ikke bare for å komme frem et sted. Men fordi det er ingen andre ting vi heller vil gjøre.

Fordi det er der ute, vi føler oss sterke og fri”, Marit Beate Kasin

Denne boken koste jeg meg med over Finnmarksvidda i vinter i mens Finnmarksløpet pågikk. I denne boken får du bli med Marit Beate Kasin på hennes eventyr som hundekjører. Du får vite hva som driver henne som hundekjører og hva som ligger bak et godt hundespann og hvorfor hun elsker denne livsstilen. En vakker skildring om samspillet mellom hund og menneske.

14. Alene med vidda av Peder W Cappelen

I denne boka får du bli med når Cappelen tilbringer flere måneder i ei steinbu på Hardangervidda. Han lever det enkle friluftsliv, og evner å se og å formidle de små tingene i naturen på en vakker måte. Ei bok om det å være alene og å leve i naturen.

15. Norges kremtopper av Lund og Innerdal

Guri Anne Hansen anbefaler alle turjenter som er glad i topptur å lese denne boka. Her får du inspirasjon til topper over hele landet. Lund og Innerdal har vært på over 2000 fjelltopper i Norge, og her er deres beste tips til turer. Boken passer for mange da den både har stor spredning geografisk og i ferdighetsnivå. For deg som har tenkt deg på Norgesferie, dette er boka å ha med.

16. På ville veier – Cheryl Strayed

Dette er en fantastisk historie om Cheryl Strayed som i 1996 la ut på sin livsvandring gjennom the Pacific Crest Trail. Hun bestemte seg for turen etter at hun hadde mistet moren sin som ung voksen, og etter å ha hatt et turbulent forhold til stoff og vært utro mot mannen sin.  The Pacific Crest trail er ei turløype som følger USA fra grensen til Mexico i sør til  Canada i nord og er ca 4286 km lang. På ville veier får du bli med på vandringen til Cheryl som blir et livs vendepunkt for henne.

Denne boken er også filmatisert og heter, Wild. Den kan også anbefales.

17. Nuniamiut av Helge Ingstad

Nok en klassiker av Helge Ingstad. Dette er også en av bøkene Åste Innleggen tipset opp. I boken deler Ingstad om overvintringen han gjorde blant de isolerte Nunamiut- eksimoene i nord Alaska fra 1940-1950.

18. Å lytte til hakkespetter. Naturen som terapaut av Ruth Lille Graven

Nok ei fantastisk bokanbefaling fra Åste Innleggen som fremstår veldig relevant, i ei tid med mye press og stress. Psykiske lidelser rammer og er utbredt, og i boken gjøres flere intervjuer med pasienter med psykiske lidelser ved Modum bad. I boken får lese om hvoran naturen kanskje kan være vår beste terapaut.

19. Hemmelige hytter av Marius Nergård Pedersen

Ei fantastisk bok som vekker eventyrlysten og får deg til å ønske å dra ut å lage de egne hemmelige hytte. I boka blir vi med til hemmelige hytter over hele landet, og ikke nok med det, du får også vite om historene bak dem.

20. Et fritt liv, om å ønske seg noe annet i verdens rikeste land, av Simen Tveitereid

“Å flytte hjem til småbruket var mest av alt et ønske om å leve på en litt annen måte. Jobbe litt mindre, ha mer tid med familien og være mer ute. Bli sliten i kroppen, ikke sitte ved en skjerm hele dagen. Få med meg heggens blomstring om våren og ta en fisketur en klar høstmorgen,” Simen Tveitereid fra boka, Et fritt liv, om å ønske seg noe annet i verdens rikeste land.

Jeg kan ikke la være å nevne boka til Simen Tveitereid, da jeg tror det er mange turjenter som vil like denne bok. Tveitereid er en av fire som driver nettstedet, Harvest magazine. Han har skrevet flere artikler om dilemmaer om hvordan vi skal leve, både når det gjelder jobb, familie og fritid. I denne boka tar han oss med hjem til småbruket som han flyttet til etter mange år i byen. I boka  reflekterer han over problemstillinger mange vil kunne kjenne seg igjen i vedrørende hvordan en kan leve og hva det gode livet er. Som han selv skriver,

“Men det er ikke oppskriften på noe. Det er bare en påminnelse om at det er mange måter å leve på. Og det tror jeg vi trenger.”, Simen Tveitereid.

 

Enn så lenge, nyt sommeren og noen gode bøker.

@ida_en og @idahermans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this