3 på topp! Lunsj og dessert på bål - Turjenter.no

3 på topp! Lunsj og dessert på bål

Skrevet av: Guro Krempig
Publisert: 06.04.20

Det er jo noe positivt i denne tiden. Midt oppi alt som er frustrerende og stressende. Tid. Mange av våre daglige rutiner er snudd på hodet. Tilbake får vi tid. En luksusvare mange drømmer om i sin «vanlige» hverdag. Nå har vi fått det, med en bittersmak selvfølgelig. Men det handler om å snu situasjonen til det positive! Bruke tiden.

For min del tilbringer jeg mange timer rundt et bål fortiden. Der kan timene fly! Både alene og i selskap. Om jeg møter venner, møtes vi alltid ute. Gjerne over et bål, mat og kaffe. Sammen med familien har vi også hatt våre timer rundt bålet.  Et måltid rundt bålet er så mye mer enn et måltid rundt bordet! Jeg tror virkelig på at et utemåltid kan være med på å løfte både travle og langstrakte dager.

Derfor vil jeg gjerne dele mine favoritt lunsjer og desserter med dere!

LUNSJ:

  1. Pizza- en klar favoritt!

Foto: Line Hårklau

Utstyr:

  • Bålpanne med lokk

Ingredienser:

  • Nøytral olje
  • En form for bunn (f.eks: pizzadeig, polarbrød, lefse, el.)
  • Saus (tomatsaus, kremost, pesto, kethup, el. )
  • Fyll (paprika, sopp, mais, kjøttdeig, løk, whatever you like)
  • Revet ost og valgfritt krydder
  • Kan toppes med rømme og ruccola

Fremgangsmåte: Varm stekepanna litt i bålet. Tilfør olje, og fordel godt utover pannen. Om du har deig som må stekes- stek den ene siden, og begynn med fyll på den ferdigstekte siden. Men «fast» bunn- begynn å dander pizzaen din uten å steke bunnen først. Lag pizzaen helt klar. Legg den i pannen, med lokket over seg- det blir som en ovn! Tilfør varme igjen, men helst ikke flammer. Da blir det fort svidd lunsj. Glør er matens beste venn. La pizzaen stå til osten er passe smeltet. Nyyyt!

 

  1. Lompe med stekt fisk


Utstyr
:

  • Stekepanne
  • Stekespade
  • Skjærefjøl
  • Kniv

Ingredienser:

  • Smør
  • Rød fisk (laks, ørret, røye..)
  • Salt, pepper, evt. annet krydder
  • Lompe eller lefse
  • Kremost
  • Fyll: purreløk, paprika, spinat, rødløk, avokado.. Kun kreativiteten setter grenser!

Fremgangsmmåte: Kutt opp alle aktuelle grønnsaker, og la de ligge klar. Varm pannen på bålet og fres smøret. Stek fisken, og hakk den opp.  Det kan også være digg å steke løken litt. Plukk fisken bein- og skinnfri om den ikke er det fra før av. Smak til med salt og pepper. Om du finner einebær i nærområdet er det nydelig smakstilsetning! Dekk lompen med et lag av kremost. Fyll med dine utvalgte grønnsaker. Wrap it like a taco!

  1. Ostesmørbrød med vri


Utstyr:

  • Tilgang på pinner og kniv
  • Evt. stekepanne og stekespade

Ingredienser:

  • Brød med hvitost:  big suprise, hehe
  • En vri! Forslag er spekeskinke, pesto, rødløk, stekt sopp, chorizo, paprika
  • Evt. topping. F.eks rømme, ruccola og krydder

Framgangsmåte: Ostesmørbrød er undervurdert! Et standard ostesmørbrød er digg. Og det har potensialet til å bli enda diggere! Spikk deg en ostesmørpinne, eller stek det i panna med smør. Har du mye smått tilbehør kan det være en ide å steke det for seg selv i panna. En meget enkel rett, som gir stor glede (I tillegg kan du bruke brød som ellers ville blitt kastet pga. tørrhet. Miljøbevisst mat!)

DESSERT

  1. Bakt eple

Utstyr:

  • Kun kniv! Skål og skje til å spise med

Ingredienser:

  • Eple, jeg foretrekker et med litt syrlighet i denne desserten
  • Smør
  • Havrekjeks, f.eks Bixit
  • Hakkede nøtter f.eks mandler, valnøtter eller hasselnøtter
  • Kanel og sukker
  • Vaniljesaus

Fremgangsmåte: Hul ut eplet rundt skrotten. Men ikke helt ned, vi vil ikke ha hull i eplet! Legg oppi en god klatt smør, kanel, sukker, knuste kjeks og hakkede nøtter. Legg eplet i gode glør. Eplet er ferdigbakt når smøret er smeltet. Ta av det ytterste laget som gjerne har blitt litt svidd. Dryss et lag med sukker og kanel, og hell over litt vaniljesaus. Nytes best med en kopp kaffi!

Foto: Line Hårklau
  1. Sjokoladelapper

Utsyr:

  • Stekepanne
  • Stekespade
  • Grillpinne

Ingredienser:

  • Smør
  • Lapperøre evt. tjukk pannekakerøre
  • Melkesjokolade i småbiter
  • Marshmallows, evt. krem

Framgangsmåte: Ofte lettes å lage røra hjemme. Eventuelt finnes det blandinger der man kun trenger å tilsette vann! Et tips er uansett å ha røra på flaske. Da blir resten av jobben mye enklere. Begynn med å varme opp stekepannen på glør, og fres opp en god klatt smør. Fordel røra på f.eks fire små lapper. Legg sjokoladebiter oppi. Stek på begge sider. Grill en marshmallows på bålet til den blir gyllen. Klem den mellom to sjokoladelapper. Nytes best med en kopp kaffi!

 

  1. Appelsinbrownie- påskedesserten

Utsyr: kniv og skje

Ingredienser:

*Appelsin

* Brownierøre, evt. sjokoladekakerøre eller mørk/lys muffinsrøre

Framgangsmåte: Lag røra. Det er oftest lettes hjemme. Men funker å lage ute på tur også! Så til appelsinen. Skjær av toppen på appelsinen. Behold den lille delen, den skal brukes som lokk. Hul ut appelsinen med kniv om skje. Få bort alt fruktkjøtt, men ikke få hull på skallet. Fyll appelsinen litt over halvfull med røre. Legg på «lokket», og legg appelsinen i gode glør. Desserten er ferdig når kaka er stekt (eller ikke helt stekt, det bestemmer du selv;) ) Vipps, en kake med et hint av appelsinsmak. Nytes best med en kopp kaffi!

 

Det var mine små tips for noen hyggelige bålstunder i løpet av påska, eller til en annen gang.

God tur!

 

 

 

 
ALDER: 21
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this