Våren er her, endelig!

De siste månedene har vært brutale for alle som elsker å tilbringe tid ute, men som ikke er veldig stor fan av vinteraktiviteter. Kveldene har omsider blitt lysere, småfuglene krangler om å kvitre vakrest og aktivitetene utendørs krever litt mindre planlegging og utstyr enn på vinteren.

polarbröd0517juliekVåren er skogens årstid! Strålene fra solen som skinner inn mellom grantrærne, kvitveisa dekker bakken og det blir stadig tørrere skogsveier. Våren i skogen har til og med en egen lukt. Hvis du er på vei ut av vinterdepresjonen og trenger noen fine tips til hva du kan gjøre for å komme i gang med utelivet igjen, har jeg tre overkommelige tips til deg.

Kveldsmat og sosialt lag til skogs

Hvor koselig er det ikke å møte venner etter en lang dag på skole eller jobb utendørs? Pakk hengekøya i sekken, smør en deilig matpakke og hent fram dagens siste rest av overskudd ­– du skal til skogs!

polarbröd0517juliek-5

polarbröd0517juliek-7

polarbröd0517juliek-4

Heng opp hengekøya på et sted du synes det er fint å være, og nyt kveldens siste timer før natten melder sin ankomst med en god venn og god kveldsmat.

polarbröd0517juliek-8

Polarbröd har nettopp kommet med et nytt produkt som er perfekt til kveldsmaten. Polarbröd Bumla er bakt på surdeig og inneholder blant annet linfrø og gresskarkjerner. Det er digg med smøreost, ruccola, skinke og paprika, eller roastbeef, rødløk og majones! Altså, bare sjekk alle de deilige oppskriftene på Polarbröd.

polarbröd0517juliek-3

polarbröd0517juliek-6

PS! Det er fare for at det blir snarlig gjentakelse av en skogstur ala dette, det gir mersmak.

Løping i skogen

Våren er ikke bare for de som har vært i vinterdvale, men det er også årstiden for de som ikke liker å trene innendørs. En løpetur i skogen er den perfekte kombinasjonen av trening og tur. Studier viser til og med at å trene ute bidrar til å endre måten hjernen vår virker på måter som forbedrer den mentale helsen.

polarbröd0517juliek-9

polarbröd0517juliek-11

Løping innendørs på tredemølle koster mindre energi sammenlignet med løping utendørs, dette har en naturlig sammenheng i det ujevne terrenget og de ulike værforholdene. De første turene er alltid helt forferdelig, uansett utgangspunkt. Jeg føler meg både tung i beina og ekstremt ukoordinert, men dette går over etterhvert som man blir god og varm. Ikke tenk så mye på hvordan formen er, men nyt heller omgivelsene og den friske lufta.

polarbröd0517juliek-10

Å løpe i skogen stiller ingen krav til et bestemt tempo, gå i motbakker om du vil, løp intervaller mellom trær på distanser på alt fra 30 meter til 500 meter – variert er bra! Følg skogsstiene, eller ta en avstikker ut i myra. Kun fantasien setter begrensninger, og det viktigste er jo å ha det gøy! Bonusen er at man blir sterkere i ankler og legger, får bedre koordinasjon og balanse og du merker fremgangen raskt.

polarbröd0517juliek-12

Lær deg noe nytt i skogen-tur

Hver gang jeg er på tur har jeg ulike sanger på hjernen. På topptur er det alltid ”De nære ting”, gjerne utført av Cecilie Skog i kajakk på Nordpolen. I skogen er det  strofer som ”jeg gikk en tur på stien og søkte skogens ro… koko.. koko…” og ”gjøk og sisik, trost og stær”. Disse strofene om fugler må vel bety noe, og det mitt eget hode prøver å fortelle meg er rett og slett at jeg er i naturen uten å være med naturen. Skjønner du? Jeg tenker at jeg må lære meg mer enn å bare bruke den, jeg må også forstå sammenhengen og mangfoldet i naturen.

Da vi var yngre besøkte vi rumpetrolldammer, samlet blader og snakket om fotosyntesen, vi tittet på beverhi og lyttet på ulike fuglelyder. En tur i skogen er også en fin mulighet for å lære seg om livet i naturen. Husker du navnet på andre trærsorter enn gran og bjørk? Hvorfor høres alle småfuglene så godt på våren?  En tur i skogen og videre søk i bøker på biblioteket bidrar til å optimalisere opplevelsen av å være på skogstur.

Og vesla lerka ho hev det so,
at finn ho ein tuvetopp fri for snjo
so kved ho i med sin gladaste song,
so trur ho på vår med ein einaste gong

– Per Sivle

Hva er din favorittaktivitet på våren? Legg gjerne igjen dine beste tips til vårturer, til skogs, hav eller fjells! Og du? God tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this