Vestlandet. Sunnmørsalpene. Etter å ha bodd i dette fantastiske området i 1,5 år kan jeg trygt si at Sunnmøret «Had Me by Hello». Jeg falt hardt og inderlig for fjord, fjell og folk. Og selv om det som alle ekte kjærlighetshistorier har en tragisk slutt (en nylig tilbakevending til Oslo), så vil det alltid bo en lengsel i meg etter den ene store kjærligheten som slapp unna. Zenmøre.

3 perfekte toppturer til påske
Sunnmøre har ekstremt mange fjell og by på, og jeg husker jeg var litt overveldet da jeg først flyttet til Ålesund. Hvor begynner man? Utenom privat-guide gjennom roomie Anne May Slinning så var det boka «Toppturar i Sunnmørsalpane» som reddet meg. Her finnes en oversikt over de mest populære skifjellene på Sunnmøre, og her har jeg valgt ut 3 perfekte påsketurer som gjør seg med sol i ansiktet og appelsin i sekken. I tillegg er de alle under eller rundt 30 grader, slik at de passer de fleste nivåer. Skal du gå dine første turer på Sunnmøre så går du disse!
OBS: Alle turene krever randonne-ski, skredutstyr og ikke minst kunnskap til og ferdes i fjell.

Fingeren 1180 moh
En enkel og relativt kort tur som allikevel gir mye skikjøring for penga. Man ser toppen hele veien og fingeren er ikke til å ta feil av der den står rakt opp mot himmelen. En perfekt nybegynnertur.
Start: Fra standalhytta
Tid: 2-3 timer
Lengde: 3km
Stigning: 800 meter
Farer: Skredterreng under Noklene i 700-800 meters høyde.
Veivalg: Gå vestover fra Standalshytta et lite stykke før du svinger opp forbi noen berghammere. Herfra gir vegen seg stort sett selv opp til 800 meters høyde, der man igjen tar av vestover mot skaret nord for Fingeren. For de fleste ender turen i skaret, skal du klatre selve Fingeren må du ha med sikringsutstyr, stegjern og isøks.
Nedkjøring: Følg samme vei som du gikk opp. Moderat nedkjøring med 30 graders helningsvinkel på det bratteste. Alternativt kan du kjøre mer direkte ned mot Myklebustsætra, men da må du påregne litt skog mot slutten.

Kolåstind 1432 moh
«Kongen av Sunnmøre». Dette er en typisk påsketur, og svært populær skitur på Sunnmøre. Hakket mer utfordrende enn Fingeren, men fortsatt en veldig grei tur. Vær bare obs på bre-partier.
Tid: 3-4 timer
Lengde: 4 km
Stigning: 1000 meter
Farer: Skredterreng i inngangen til Kvanndalen og fra rennene fra Sætretindene ned i dalen. Skredterreng og utglidningsfare i Stretet og i siste kneika opp mot toppen. Vær også oppmerksom på mulige skjulte bresprekker, særlig under toppkulen og under direkte-ned-kjøring over bredfallet!
Veivalg: Gå fra Standalhytta eller fra hyttefeltet litt lengre øst, gjennom en uthogd skråtravers i retning av Fossane under Søre Sætretind. Fra toppen av Fossane følger du den markerte V-dalen til du kommer inn på en åpen flate i selve Kvanndalen. Ta av nordover opp til Appelsinhaugen, som er en hvilestein i 950 meters høyde. Ta så vest/ sørvest og gå sidebratt opp mot og gjennom Stretet som er en trang passasje på eggen. Vel gjennom Stretet følger du brekanten like under eggen i retning av toppen som nå er synlig hele veien. Sett igjen skia dersom du syns det blir for bratt under toppkulen og gå de siste høydemeterne til fots.

Nedkjøring: De fleste følger samme veien ned som de kom opp, og da er det bare i Stretet at hellingsvinkelen overstiger 30 grader. Det er også fullt mulig å kjøre ned i Kvanndalen via brefallet. Men her blir hellingsvinkelen straks brattere mot slutten, særlig om man ikke har funnet det beste linjevalget på vei opp. Dessuten er det fare for å gå igjennom bresprekker om man ikke er kjent med forholda.

Skårasalen 1542 moh
Populær vårskitur når veien til Kvistadsætra er åpen.
Tid: 3-4 timer fra Kvistadsætra (5 fra Kvistad)
Lengde: 3 km fra Kvistadsætra (8 fra Kvistad)
Stigning: 1050 fra Kvistadsætra (1450 fra Kvistad)
Farer: Det går vanligvis ett eller flere store skred fra renna øst for Blåhornet mot strevegen og fra rennene fra toppen og ned mot setra i løpet av vinteren. Unngå å gå for langt øst på topp-platået/ryggen der det ofte er skavler.
Veivalg: Følg vei 655 fra Ørsta Sentrum mot Sæbø. Ta av til høyre over en bro ved skiltet «Kvistad» 3 km vest for Sæbø og kjør ca. en kilometer langs grusveig til bommen ovenfor Kvistad gårdene. Snømengden avgjør om man må gå 5 km fra Kvistad til Kvistadsætra eller om man kan kjøre helt opp. Fra parkeringsplassen ved sætra går det en 500 meters lang setervei ovenfor en dyrka mark. Følg veien nesten til endes før du tar av til venstre langs en godt merket sti opp mot gjennom åpen løvskog. Når du kommer ut av løvskogen kan du enten følge fonnfaret i renna fra toppen eller gå sidebratt nord for denne renna for å unngå eventuelle skredfarer. Når du kommer til 800 meter høyde skal du ta av nordover inn Blådalen. Følg denne snødalen slakt innover og etterhvert østover til du nesten når skaret mot Lisje-skåradalen. Herfra følger du en slak rygg opp mot topp-platået som ender i en liten bakke like før toppvardene. Her får du fabelaktig utsikt med Hjørundfjorden dypt under deg, Jakta kneisende midt i mot og Slogen som reiser seg over Norangsdalen.

Nedkjøring: Den vanligste nedkjøringen går samme vei som du kom opp. Eventuelt noe mer direkte ned mot snødalen etter topp-platået. Denne nedkjøringen er moderat og hellingsvinkelen holder seg stort sett under 30 grader. Et annet alternativ er fra toppen og ned til Skår via Lisje-skåradalen. Passèr på nordsida av skavlen i skaret mellom Skårasalen og Storhornet og følg midten av Lisje-skåradalen nedover i 25 graders helling. Her får du fantastisk utsyn mot Hjørundfjorden og Slogen hele veien nedover mot Skår. Snøen avgjør hvor langt du kan stå på ski før du må gå resten av veien ned langs Geiteråsa til ferjekaia på Skår. Husk å ringe skyssbåt før avreise.
Flinke fotografer: Alfaeventyreren Andreas Orset og turjente-blogger Ida Kathrine
Turbeskrivelsene er utdrag fra boka «Toppturar i Sunnmørsalpane» skrevet av Stig Helset med bilder fra Håvard Myklebust. Boka anbefales på det sterkeste om man skal gå mye turer i området, som tillegg til gode beskrivelser også har tydelige bilder med linjevalg tegnet inn.
Boken fås kjøpt her: https://www.ffshop.no/toppturar-sunnmoersalpane-p-1847.html