En lettvekts fibersovepose for bruk året rundt

Å kjøpe seg sovepose er mange ting: en investering i et produkt som skal passe deg, turene du drar på og opplevelsene du sitter igjen med. En sovepose som holder deg varm er nøkkelen til en god natts søvn, men så er spørsmålet: fibersovepose eller dunsovepose?

Jeg har den siste tiden testet en lettvekts fibersovepose fra Helsport. Den vektløse utstyrsjungelen ser ut til å ingen ende ta, og nå er den ikke bare for gramjegere og utstyrsinteresserte menn som pusher en viss alder. Den er også for allergikere, for studenter som meg selv som kanskje ikke har råd til å kjøpe de dyreste soveposene, den er for de som er opptatt av å ha utstyr som passer gjennom flere årstider, og de som vil ha et produkt som tåler slitasje eller kanskje en liten rift om så. Og er du en av de som sover ute når det regner, eller temperaturene svinger – så skal du lese videre. Her kommer mine fem grunner til å velge en fibersovepose.

5 grunner til å velge fibersovepose

1. Fungerer bedre i fuktigere klima

Skal du overnatte i fuktig klima er fibersovepose et mye bedre valg enn en dunsovepose. Fibersoveposen beholder isolasjonsevnen og varmer godt under fuktige forhold. Fibersoveposen har også god evne til fukttransport, har lavere vekt enn ryktene tilsier og er komprimerbar.

Ypperlig for overnatting under åpen himmel eller i hengekøye

Interessen for overnattingstur med hengekøye har de siste årene skutt i været, antall artikler om riktig utstyr for denne typen overnattingstur har også skutt i været. I størst grad kan man lese om valg av liggeunderlag til hengekøya, og hvordan man skal holde varmen. Og nå vet du også at ved å velge en god fibersovepose, så vil du velge en sovepose som passer helt utmerket for hengekøyeturer i fuktig klima. Det være seg overgangssesonger, ustabile vintre eller klamme sommerdager.

2. Allergivennlig

«Jeg er allergisk til dun, og kan ikke bli med på vintertur

siden det ikke finnes soveposer for meg»…

Guess what? Det er ikke sikkert du er allergisk til dun, men til støvpartiklene (støvmidd) som blir liggende igjen i dunet inne i soveposen. Det kan også være mugg som kan danner seg inne i soveposen hvis soveposen har vært lagret over lenger tid.

Kjøp dun med høy fyllevne: gjerne over 750. Det er bedre kvalitet på denne duna, og den er mest sannsynlig rengjort og prosessert i mye høyere grad enn soveposer med dårligere dunkvalitet. Men! Det er alltid et men, det koster også deretter. Fyllevne på over 750 og oppover er av den aller fineste dunkvalitet. Denne typen soveposer trenger man stort sett ikke på en helgetur i oktober med ei eller to overnattinger som formål, men til vinterekspedisjoner hvor været er en avgjørende faktor for trivsel i soveposen og ei god natts søvn.

Vet du at du er sensitiv for dun, støv, midd og mugg, så er fibersovepose så og si eneste alternativ.

3. Minimalt varmetap

Fra og med nå skal vi drepe myten om at fibersoveposen ikke har de samme varme-vektfordelene dun har.

De færreste av oss liker å være kalde på tur, spesielt når det er tid for å krype ned i soveposen for natten. I overgangssesongene når temperaturene til stadighet endres er det vanskelig å vite om man skal velge en fibersovepose eller en dunsovepose. Jeg skal gjøre det enkelt for deg.

  • Fibersovepose: til alle temperaturer som er varierende, se på komforttemperaturen for å velge sovepose til riktig sesong. Husk å kjenn etter på hva din kropp trenger, og kle deg etter behov.
  • Dunsovepose: til temperaturer som viser stabile minusgrader gjennom hele turperioden.

En fibersovepose har et materiale som beskytter soveposen fra å bli fuktig, samtidig som passformen sørger for å minimere kuldepunkter i soveposen. Isolasjonen har høy ytelse og er verdt å teste på turer hvor du vet at været og temperaturene er ustabil og at det kan være høy sannsynlighet for at soveposen blir fuktig. Er det slik at soveposen skulle bli våt, så vil den ikke klappe sammen på samme måte som en dunsovepose. Varmeeffekten blir ikke like dårlig ettersom en fibersovepose holder bedre på isolasjonen når den blir fuktig.

Livsviktig huskeregel på vintertur! For å unngå hypotermi og i verste fall å fryse ihjel: ha med en sovepose som holder deg varm på hele turen, ikke glem brenner og fuel/gass – og ha med deg mat som gir energi.

4. Enklere vedlikehold

Det er nesten ikke til å komme unna med at det vil lukte fra soveposen etter en tids bruk, men med enkle triks kan soveposen leve lenger.

Luft, tørk og vask soveposen for at den skal leve lenge.

Bruk alltid lakenpose, det bidrar både til å heve komforttemperaturen et par grader og til å skille deg som er skitten, og ikke akkurat luktfri, fra materialet på innsiden av soveposen. Med din svette og dunst vil du olje soveposen fra innsiden av, og ødelegge isolasjonsevnen til soveposen. En rens er kostbart, og om man skal vaske en dunsovepose så krever det en god del mer arbeid for å ikke ødelegge kvaliteten og isolasjonsevnen for godt.

Ønsker du å vaske soveposen din, så er det en enklere prosess å vaske en fibersovepose enn en dunsovepose: vask og tørk vs. vask, skyll, skyll skyll, sentrifugere, tørke med tennisballer, klapp, klapp klapp, og lufttørk i et par dager.

5. Prisgunstig

Fibersoveposer er billigere enn dun! Det betyr ikke at soveposen ikke tåler slitasje, derimot er mange fibersoveposer mer slitesterk enn dunsoveposer, og som tidligere nevnt er de i mye høyere grad vannavstøtende og isolerer selv om den blir våt.

Still deg selv spørsmålet: hvor mye ønsker jeg å legge i en god sovepose?

Ny Helsportlansering

Lurer du på hvilken fibersovepose du burde sjekke ut? På bildene i denne artikkelen er det blitt brukt en splitter ny sovepose fra Helsport, ettersom Helsport i disse dager lanserer sin hittil letteste fibersovepose. Alta Superlight har nye materialer som bidrar til å holde vekta nede uten å gå på kompromiss for varmen. Varme-til-vekt-ratioen er også forbedret betraktelig med den nye SL-versjonen, noe som er perfekt for den vektbevisste eventyreren.

Les her om når og hvorfor Helsport ambassadør Vincent Colliard velger fibersovepose.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this