Hva er et gnagsår?
Du banner stille til deg selv over at man nok en gang har gått på gnagsårblemma, som man kunne ha forebygget om man hadde tatt grep før gnagsåret ble et faktum.

Endelig er turen du har venta på i gang. Sekken er pakka og all planlegging er ferdig, nå gjenstår den beste delen, nemlig turen. Den første timen går lett og du synes det er godt å være i gang med turen. Men i fjellskoen din er det ikke like god stemning. Du kjenner at helen din er lett irritert, men du vil ikke bruke ti minutter nå i starten av turen på en litt småsur hel. Nei, helen får klare seg. Dessuten går det sikkert over.
Etter et par timers marsj setter du deg ned for å nyte lunsjen din. Først nå gir du den småirriterte helen din litt oppmerksomhet. Du tar fjellskoa av og ser at det har utvikla seg et hissig lite gnagsår. Du banner stille til deg selv over at man nok en gang har gått på gnagsårblemma, som man kunne forebygget om man hadde tatt grep før gnagsåret ble et faktum.
Gnagsår oppstår ofte av gjentatt friksjon mot huden som deretter blir varm og rød. Hvis du ikke tar grep for å minske friksjonen mot huden når du merker at huden er irritert vil det etterhvert utvikle seg til en væskefylt blemme som etterhvert vil sprekke. Gnagsår i seg selv er ikke direkte farlig, men aller mest voldsomt irriterende da det ofte tar lang tid før det gror. Dog er gnagsår noe man vil unngå for enhver pris på tur, først og fremst for å ikke ødelegge turgleden. Men man kan også i verste fall få infeksjoner og blodforgiftning. Med andre ord er det ingen gode grunner for å ikke ta et gnagsår på alvor og behandle det med den pleie det behøver.
Hvordan unngå å få gnagsår
1. Compeed gnagsårplaster
Dersom du vet at du ofte får gnagsår så kan det lønne seg å gjøre litt forarbeid før du eventuelt skal ut på tur. Kanskje spesielt viktig er det dersom du skal gå med pulk eller tung sekk over flere dager. Da har du mye å tjene på å forebygge at gnagsår oppstår.
For å unngå eller dempe friksjonen mellom for eksempel sko og hud kan det lønne seg å legge på Compeed før turen. En vanlig misforståelse er at Compeed og vanlig plaster er det samme. Compeed er utviklet slik at det skal fungere som et ekstra hudlag som styrker hudens naturlige fuktighetsbalanse og vil beskytte og dempe friksjon. I tillegg er gnagsårplaster helt tett i motsetning til et vanlig plaster. Dette gjør det vanskelig for smuss og bakterier å trenge inn til gnagsåret og således kan man med Compeed unngå infeksjoner i gnagsåret.

Ved å sette på gnagsårplasteret på utsatte steder som for eksempel helen før tur kan du unngå at du får gnagsår. En fordel med å ta det på før tur er at du da ofte er ren, noe som gjør at gnagsårplasteret vil sitte lengre og beskytte bedre. Du kan la det sitte på til den løsner av seg selv, gjerne flere dager.
Til og med dronning Sonja anbefaler denne metoden for å unngå gnagsår. Dersom du vil lese flere av dronningens tips til å unngå gnagsår kan du trykke her.
2. Compeed gnagsårstift
Compeed har nylig også kommet med et alternativ til gnagsårplasteret, nemlig gnagsårstift. Gnagsårstiften er ikke ment til å brukes etter du har fått blemme eller åpent sår av gnagsår, men er ment til å forebygge dette.
Gnagsårstiften fungerer ved at du simpelthen smører den direkte på stedet du ønsker å forebygge gnagsår. Personlig synes jeg gnagsårstfiften fungerer utmerket da den er sømløs og enkel å ta på.
3. Stopp før det er for sent!
Med en gang du kjenner antydninger til gnagsår bør du ta deg ti minutter til å forsøke å løse problemet. Ikke tenk at det sikkert går over, det er mye bedre å gjøre noe før det får utviklet seg. Dersom du ikke har lagt på Compeed gnagsårplaster burde du iallefall gjøre det nå når du merker at et gnagsår kanskje er i utvikling.

Personlig har jeg alltid med minst pakke med Compeed på tur dersom uhellet skulle være ute. Det er ikke sjeldent at enten jeg har behøvd det, eller at det har reddet turen for noen andre. I tillegg kan det nevnes at de selges i forskjellige varianter, alt ut i fra hvor du har gnagsår. Compeed selger gnagspårplaster til både heler og til tær. Dersom du først har fått gnagsår så vil Compeed gnagsårplaster kunne bidra til optimal sårtilhelning til forskjell mot et vanlig plaster.
Compeed er både vanntett og skitt-avvisende, noe som er viktig for å forhindre at det oppstår en infeksjon i gnagsåret. Dette er kanskje de viktigste grunnene til å heller velge Compeed i stedet for et vanlig plaster hvor det gjerne vil løsne fortere og det vil være lettere få skitt og smuss i såret.
4. Ikke dra på langtur med nye fjellsko!
Å dra på fjelltur med helt nye fjellsko er sjelden bra dersom du vil unngå gnagsår. Bruk litt tid på kortere turer med fjellskoene dine for å gå de inn før de blir med på fjelltur. I tillegg kan det også nevnes at det å kjøpe rett størrelse på skoa også er medvirkende til hvorvidt du får gnagsår eller ei. Et godt tips kan være å kjøpe romslige fjellsko som har plass til to par sokker, grunnen kan du lese mer om i neste avsnitt.
5. Bruk to sokker
Personlig opplever jeg at jeg får sjeldnere gnagsår når jeg har romslige fjellsko og fjellskisko hvor jeg har nok plass til å anvende to sokker. På tur bruker jeg ofte ett tynt par med ullsokker innerst mot huden og et tykkere par ytterst. For meg har dette fungert utmerket, og jeg føler at friksjonen har avtatt på grunn av dette.
De tynneste ullsokkene blir etterhvert slitt på steder med mye friksjon, og da er det bare å kvitte seg med dem. Dersom de er slitt tar det nemlig bort mye av skåningen mot friksjonen.
Nylonsokker er det også flere som sverger til å bruke innerst mot huden da det tar bort mye av friksjonen. Da det fungerer greit med tynne ullsokker for meg og et tykkere ytterst har jeg enda til gode å teste nylonsokker selv.
6. Skifte sokker underveis
Dersom du sliter med gnagsår kan det også være et tips å ha med et ekstra sokkepar som du kan bytte underveis på turen for å unngå å gå for lenge med bløte sokker da dette etter min erfaring ofte fører til gnagsår. Ved skifte av sokker kan du legge de sokkene du har brukt inntil magen eller noe i buksa slik at de tørker til neste runde med sokkeskifting.
Dersom du skal være på tur lenge kan det også være en idé å vaske sokkene i ei elv eller vann etterhvert. Etter å ha brukt de en stund kan de bli vel stive av saltet fra svetten din, noe som vil kunne bidra til mer friksjon på føttene dine og resultere i gnagsår. Derfor kan du eventuelt prøve å vaske sokkene for å unngå dette.
7. Vaske/lufte føttene

På sommeren prøver jeg å etterstrebe å la føttene få vasket seg i et vann eller i ei elv slik at jeg har rene ben til dagen etter. I tillegg til at jeg opplever å få mindre gnagsår da, opplever jeg også at det kanskje har en restituerende effekt å la føttene sitte ei stund i kaldt fjellvann.
På vinteren lar jeg gjerne føttene lufte seg i soveposen før jeg ta på tørre sokker etter en lang dagsmarsj.
Konklusjonen fra min side er at kan du bade, så burde du gjøre det. Jeg har fortsatt til gode å angre på et bad.
Når burde man bli bekymret for gnagsåret?
Jeg er usikker på hvorvidt det er flere enn meg som har hørt mye forskjellig rundt om blemmen på et gnagsår burde sprekkes eller ikke. Dersom du har fått et gnagsår så beskytter blemmen mye bedre mot bakterier enn om du sprekker blemmen. Blemmen vil til slutt tørke opp av seg selv innenfra, og også eventuelt sprekke av seg selv.
Dersom du absolutt føler det er bedre å sprekke blemmen så gjør det med en sterilisert nål. Uavhengig om blemmen sprekker av seg selv eller om du gjør det så kan det være greit å vaske såret med Pyrisept eller sårrenseservietter før du lufttørker såret og setter på et Compeed gnagsårplaster.
Når gnagsårplasteret begynner å løsne av seg selv kan du med fordel ta en titt på hvordan gnagsåret har det. Selvfølgelig kan du fjerne plasteret før det løsner av seg selv også dersom det er veldig smertefullt for å se hvordan gnagsåret har det. Det kan kanskje være lurt dersom du opplever veldig mye smerte på gnagsåret.
Dersom det er puss, rødhet og eller mye smerte er det grunn til å følge ekstra med. Dersom man er i tvil bør man ta kontakt med lege i tilfelle man har pådratt seg en infeksjon.
Heldigvis hvis man følger noen av disse rådene så burde man forhåpentligvis klare å holde seg unna både gnagsår og infeksjoner og heller kun forholde seg til å nyte turen.
Dersom det er flere som har gode tips mot gnagsår er dere hjertelig velkomne til å kommentere på innlegget. På denne siden til Compeed.no finner du flere produkter og tips til hvordan man burde håndtere gnagsår.
Da gjenstår det bare å ønske dere en god gnagsårfri tur.
Husk å alltid ha med deg Compeed og sårrenservietter dersom uhellet skulle være ute.