IMG_5059 copy

  1. Som yogalærer er jeg stor fan av Ahimsa, “ikke-vold” som det heter på norsk. Respekt for alle skapninger er viktig i læren om yoga, og det er ikke uten grunn at mange blir vegetarianere netopp på grunn av ønsket om å ikke skade dyr.
  2. Som en miljøbevisst person er jeg opptatt av kortreist og økologisk mat, og er svært skeptisk til kjøttindustrien.
  3. Og som turjente er jeg svært glad i å gå turer i fjellet og tilbringe lange dager ute.

Jeg er ikke vegetarianer, men jeg kan kjenne meg igjen i begrepet “meat-minimizer”. Jeg spiser kjøtt, men foretrekker gjerne vegetarretter eller fisk. Nå er jeg ganske heldig og har gjerne hjemmeskutt kjøtt tilgjengelig i fryseren, noe som gjør det lettere å rettferdiggjøre kjøttspising ovenfor den miljøbevisste delen av meg.

IMG_4988 copy
Endelig tok sola oss igjen.

Frem til for et par helger siden så var min oppfatning av reinsdyrjakt å gå lange fine turer på fjellet, legge seg i fjellduken på en fjelltopp, drikke te (og ta bilder av teen jeg drikker selvfølgelig, helst med et fint quote fra yogi tea), spise sjokolade og koke litt kaffe. Helt og holdent i tråd med turjente-mentaliteten. Med andre ord så har jeg ikke sett mye dyr på tidligere jaktopplevelser. Nok et tegn på dette var vel boka jeg hadde tatt meg meg i sekken, fordi jeg så for meg god tid til å ligge i lyngen å lese.

IMG_5116 copy
Fjellduken – tidenes beste oppfinnelse

Jeg har vel skjønt nå hvordan reinsdyrjakt egentlig skal være. Vi startet før sola, og brukte et par timer på å gå fort opp til nærmeste utkikkstopp. Her så vi raskt dyr, og da var det bare å løpe ned fra fjellet, krysse en hel haug myrer og komme seg opp på neste topp en times tid unna. Litt venting (men ikke nok til å nyte den koppen med te), før vi bestemte oss for å dra opp til et annet fjell for å se om vi fant dyr et sted det var mindre jegere. Vi var såvidt kommet opp på neste topp et par timer senere, før Anders ser en enslig bukk enda litt lengre unna. Så da var det nok en løpetur for å nå bort dit. Jeg takker universet for oppfinnelsen av fjellsko som lar meg vasse over myrer uten å bli våt, men å løpe i dem – i ulendt terreng, er et mareritt. Anders lurte på om jeg hadde skadet meg da jeg kom sjanglende opp på siste topp. (Jeg var bare en smule sliten). Så gjaldt det altså å snike seg inn på bukken som lå og tok formiddagshvilen sin uten å bli sett eller luktet. Jeg fikk følelsen av å være i militæret, og det er en veldig spennende opplevelse. Men jeg glemmer liksom at hele opplegget handler om at dyret skal dø, så når kulda treffer den stakkars bukken så spruter tårene mine og jeg finner meg selv hulkende løpe bort til det fine reinsdyret.

Jegeren og halve kongeriket
Jegeren og halve kongeriket

Å se noe dø er jo en veldig sterk opplevelse, og selv om det skjærer i yoga-hjertet mitt så er det nettopp på grunnlag av hva jeg sa innledningsvis at jeg vil være med på jakt; Jeg spiser kjøttet, og da bør jeg tåle og se hvor det kommer fra. I tillegg er det to personer som har bidratt til at jeg har et positivt syn på jakt. – Anders Haug (29) og Min gode venn Jan Erik Blom (74) Jeg har skjønt at det er ingen som bryr seg så mye om dyr som jegere. Anders drømmer om reinsdyr både på dagtid og nattestid, han hopper opp og ned i sofaen om han ser reinsdyr på tv, og det skinner i øynene hans om vi støter på en flokk på Hardangervidda. Han leser om dem, han følger flokkene gjennom hele året. Jeg er ganske sikker på at dette er det som betyr mest for ham i prioritert rekkefølge

  1. Reinsdyr
  2. Tuva (familiehunden)
  3. Meg.

Og det er helt greit, for karer som liker dyr er bra karer. Jan Erik er også kjent for å være en ivrig jeger, men uansett hvor mye han har skutt så handler det for ham like mye om å være ute i naturen, og det handler om å sanke fra naturen. Sopp, bær, frukt, fisk og kjøtt, man tar fra naturen det den gir, men man gir også tilbake ved å ta vare på naturen. Reinsdyrene er nøye overvåket og det skytes bare så mange som er nødvendig for at flokken skal ha god nok boltreplass og plass til å overleve. Er det for lite dyr så skytes det ikke.

Høst i fjellet må være noe av det fineste som fins.
Høst i fjellet må være noe av det fineste som fins.

Begge disse elsker naturen, de vet mye om den og ikke minst ser de på jakt som et privilegium gitt fra naturen. Jeg kommer nok aldri til å skyte et dyr selv, men deres instilling til jakt gjør at jeg har et veldig positivt inntrykk av jegere. Som turjente elsker jeg også de lange turene i skog og fjell så det blir nok ikke siste jaktturen min.

IMG_5098 copy
Fornøyd jeger.

Som den perfekte avslutning på denne reinsdyrjakten går vi rett på en ivrig bukk på vei hjem. Vi blir vitne til det flotte dyret trave forbi bare noen meter foran oss før det forsvinner inn i skogen. Å møte dette sky dyret er en fantastisk opplevelse ,og jeg kjenner jeg er glad for at vi bare skulle skyte ett dyr. Jeg fortsetter hjemover med boka mi uåpna i bunnen av sekken.

IMG_5151copy3
Iiiiik! Reinsbukk i perfekt fotoposisjon med Gaustatoppen i bakgrunnen!
IMG_5111 copy
Jeg tar selfies med Gaustatoppen mens Anders renser dyret. Det får da være grenser..

2 thoughts on “Å jakte eller å ikke jakte – det er spørsmålet

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this