Ildsjeler, optimister, sprellemenn, drømmere, samlere, helter, oppdagere, livsnytere – jeg kunne fortsatt i en evighet. Mennesker som lever et friluftsliv.

Friluftslivet er det frie, enkle livet, i ren luft, som gir det opprinnelige i oss sin rett igjen. – Fridtjof Nansen

Å leve et friluftsliv kan bety så mangt, men en fellesnevner er selvfølgelig naturen – og higen etter å se den, utforske den og nyte den. Adrenalin, mestring, formidling eller bare pur glede er grunner til at disse flotte menneskene, og flere med de, velger friluftslivet som levemåte og lidenskap.

Jeg har fått med meg noen av de mest inspirerende friluftsfolkene jeg kjenner til å fortelle om sitt friluftsliv. Ettersom det er mange av disse flotte folkene, så har jeg delt innlegget i to deler og i dette første innlegget er det mennesker som jobber med og av friluftsliv som har bidratt.

Først ut er Odd Arne Sandberg, en mann jeg beundrer og har lært mye av, som skal skrive noen ord om hvordan friluftslivet er på folkehøgskole.

“Et liv med folkehøgskole og friluftsliv.

åleveettfriluftsliv_oddarne3_julie

Spørsmålet jeg stadig stiller meg er hvordan friluftslivets gleder best nytes. Er det ute under åpen himmel alene med naturen, stillheten, storheten og undringen over skaperverket? Eller er det sammen med gode venner på fjellet med høy stemning, masse latter, spill, fart og leik. Svaret er for meg ja takk begge deler. Erfaringene fra turer alene er mine viktigste kvalifikasjoner for å være trygg ute.

Men det beste er jo å kunne dele kunnskap og opplevelser med andre.

åleveetfriluftsliv_oddarne4_julie

Gode turkamerater finner man på folkehøgskole. Det er 30 år siden jeg var elev på folkehøgskole, og den dag i dag er gjengen fra det året mine beste venner. Jeg har jobbet som friluftslærer i 25 år og mitt mål for elevene er det samme hvert år. Jeg vil at mine elever skal bli de beste turkamerater, så gode at jeg kunne invitert dem med på mine egene turer på havet og på fjellet.

åleveettfriluftsliv_oddarne1_julie

åleveettfriluftsliv_oddarne3_julie

åleveettfriluftsliv_oddarne2_julie

Tid, interesse for mennesket, trygge rammer, naturkunnskap og erfaringer er verktøyene for kunnskapsutveksling. Vi snakker og reflekterer mye om hva en god turkamerat egentlig er, den praten blir ofte eksistensiell, nær og utviklende. Min skole ligger i Lofoten. Det beste er at opplevelsene er så nært på, veien fra gode fiskeplasser på havet til fantastiske fjell med klatre- og skimuligheter er kort, man kan gjøre alt på en formiddag. Men Lofoten er også en rik region på mange andre områder. Naturen byr på overflod, diskusjonen om forvaltning av rikdommene våre skal stå sentralt og gir etter min mening en viktig dimensjon til friluftslivet. Ingen reiser fra Lofoten folkehøgskole uten å være konfrontert med mange viktige tanker og meninger. Slik skal det være. Man må også finne rom til sitte alene på en knaus og tenke.”

Frister ett år på Lofoten Folkehøgskole? Ikke nøl – SØK! Jeg hadde uten tvil gjort det om igjen.

Min venninne Ingri er ei skikkelig kul dame som har valgt å studere friluftsliv, og hun deler noen tanker om utdanning og fremtid innen friluftsliv med oss her.

åleveettfriluftsliv_ingri7_julie

åleveettfriluftsliv_ingri4_julie

åleveettfriluftsliv_ingri6_julie

åleveettfrilufstliv_ingri1_julie

Jeg setter stor pris på å være ute i naturen, og en jobb som innebærer dette er drømmen for meg.

åleveettfriluftsliv_ingri5_julie

”Jeg studerer friluftsliv ved høgskolen i Sogn og Fjordane og er nå halvveis i mitt bachelorløp. Jeg gikk første året ved høgskolen i Nord-Trøndelag (nå Nord Universitet), og tar resten her i Sogndal (HiSF). Jeg valgte dette studiet fordi jeg ønsker å kunne ta med meg folk ut og gi de fine naturopplevelser. Jeg setter stor pris på å være ute i naturen, og en jobb som innebærer dette er drømmen for meg. Med en skolehverdag som i store deler består av å være på tur, enten til fots, på ski eller i kajakk kan man ikke klage. Det kunne rett og slett ikke blitt bedre! Vintertur i høgfjellet, snøhuletur, toppturer, klatring, kajakk- og kanoturer er noe av det som står på programmet dersom du vurderer å studere friluftsliv. Med en bachelorgrad i friluftsliv har man mange muligheter. Man kan jobbe med friluftsliv i frivillige institusjoner, innen helserehabilitering, den naturbaserte reiselivsbransjen, ta videreutdanning eller kombinere det med annen utdanning. Med en bachelor i friluftsliv er man kvalifisert til å søke praktisk-pedagogisk utdanning, som gir deg mulighet til å undervise fra 5.-13. trinn, og til ulike mastergrader innen idrett/kroppsøving/friluftsliv. Jeg vil absolutt anbefale å studere friluftsliv, og med Sogndal som studieplass har man alle mulige friluftsaktiviterer tilgjengelig året rundt”

åleveettfriluftsliv_ingri3_julie

åleveettfriluftsliv_ingri2_julieAlle bildene ovenfor denne teksten er Ingri sine egne bilder, for å følge henne på hennes friluftseventyr sjekk henne ut på Instagram @ ingriloseth

Friluftslivsutdanning kan være én drøm, og underveis i utdanningen tilegner man seg ny kunnskap og erfaring – og drømmene blir flere og større. Man drømmer om å oppleve, gjøre og lære mer. Valgmulighetene er mange, noen legger ned sjela si i aktivitetene ute i naturen og gjør det de kan for å bli best i alt, andre forelsker seg i klatring, arktiske strøk, spisse fjell og isbreer.

Teksten til Vegard får tale for seg selv, men jeg digger denne mannen og er så stolt av at han ville dele sin erfaring med alle turjentene (og turguttene) som leser denne bloggen.

åleveettfriluftsliv_vegard3_julie

åleveettfriluftsliv_vegard4_julie

“Det dynamiske livet som guide og om veien dit.

Alt starter en plass, gjerne som en drøm, en tanke eller ett mål langt fremme. Frem i tid. Ikke nå.

Når jeg var 19 år var jeg ett menneske i, kall det gjerne, en midtlivskrise. Jeg følte at jeg var på vei til å bli stor gutt og voksen. Ett liv jeg ikke var klar for i det hele tatt, jeg var redd for å binde meg til noe fastsatt, bli statisk.

Det var i denne krisen veien mot min drømmejobb startet.

åleveettfriluftsliv_vegard3_julie

Jeg startet på Idrettshøgskolen og studerte friluftsliv. Jeg visste lite om det, annet enn at det var ett abstrakt begrep om å være på tur. Jeg ble hekta på frisk luft. Da begynte snøballen å rulle. Naturen ble veien hjem. Der jeg fant den totale glede, og øyeblikk som blåste hodet av meg.

Stillheten, storheten, tomheten, gleden. Det er dette jeg vil bruke det dyrebare livet på.

Som en usikker person begynte jeg på Arctic Nature Guide, et yrkesrettet studie på Svalbard. Jeg var sikker på at det var det jeg ville, men jeg var veldig usikker på hvordan jeg skulle fikse det. Mye var nytt, med en natur så sårbar og stor som jeg ikke har sett maken til tidligere. Det var isbjørn og havis, vidder og bratte fjell. En kombinasjon av vakre elementer, men også riskofylte.

Jeg var ikke særlig flink til å prate i større grupper, engelsken min var dårlig, jeg hadde alt for stort fokus på å passe på ”egoet” mitt, eller selvbildet. Dette var en dårlig kombinasjon med tanke på jobben jeg skulle gjøre som kommende guide.

Men det var drømmen og drømmer er til for å jages.

I løpet av dette året vokste jeg som menneske. Klassen var en gjeng med blandede mennesker med ulike erfaringer. Mange gode diskusjoner gjennom året og mye trening på guide rollen, gjorde året til en fantastisk reise, kall det gjerne en slags dannelsesreise der man øker sin innsikt gjennom god utsikt. Sakte men sikkert blir man formet og tankene flyr mot ting som er større en deg selv.

I løpet av året var vi gjennom skytekurs , snølære, brelære, redning på havis, guiderollen. Alt dette, i tilegg til 5 ukers praksis gjorde at man satt igjen med mange verktøy i kassa som kunne utvikles videre. Gjennom hele året fikk man gode tilbakemeldinger på sine svakheter, og hva som må jobbes med. Med en ydmyk holdning og openmindness kan man lære det mest fantastiske.

åleveettfriluftsliv_vegard2_julie

De to siste årene har jeg jobbet som guide og klatreinstruktør. Jeg jobber om vinteren for Spitsbergen Travel som ski/scooterguide og om sommeren på Nord Norsk Klatreskole, som klatreinstruktør. Det har nesten blitt en heltidsjobb.

Her får jeg mulighet til å leve ut min drøm. Om å være mest mulig på tur, se mestring og naturglede hos de jeg er så heldig å få møte på veien. Det gir meg energi. Det å se mennesker trives i stor natur, eller ha en stor opplevelse i naturen sammens med andre, gir meg ekstremt mye energi. Energi til å forsette å utvikle meg som menneske og guide.

åleveettfriluftsliv_vegard5_julie

Livet kan by på opp- og nedturer, og noen ganger kan man være både umotivert og litt nede. Det viktigste da er å huske at det ikke er de øyeblikkene som teller, men de gode som ikke kan telles på en hånd. Jeg lærer nye ting hver dag og nye perspektiver åpner seg, både fra gjester og kollegaer.

Nature is the way home!

Så om du drømmer om ett liv der hverdagen er å være i naturen, kan jeg anbefale det på det sterkeste. Når jeg får det til, får i alle fall du det til. “

Vegard skriver også en blogg Natureisthewayhome, og kan ellers følges på Instagram som @vegardwith89.

Til slutt så vil jeg også nevne de som ikke går for et liv basert på friluftsliv, men med. De som jobber ræva av seg sommer som høst for å kunne kjøre ski så lenge det er snø i Alpene, de som utnytter hver eneste ledige helg for å reise til nye fjell for å erobre eller samle høydemeter, de som ser frem til elgjakta år etter år, eller de som elsker å se dokumentarer, lese bøker om inspirerende mennesker og helter som har oppdaget og opplevd et friluftsliv.

Er vi ikke alle en av disse?

I del 2 skal dere få lese om noen av de som er lidenskapelig opptatt av friluftsliv uten å ha det som levebrød.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this