**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Ina Vikøren @ina.vik**

Om det å lære av sine feil. Om det å lytte til kroppen. Om det å være skadet når det passer utrolig dårlig å være skadet.

Det var på slutten av skisesongen i fjor det skjedde. Et patetisk barmarkshopp med et enda mer patetisk fall gjorde mer skade enn jeg kunne ha innbilt meg. Skaden skjedde på undersiden av høyrefoten og dro med seg flere småskader som en eneste stor kjedekollisjon. Og det hele kunne ha vært avverget. Det hele kunne ha stoppet opp for flere månder siden, om jeg bare hadde lyttet til kroppen. Tatt hensyn til skaden. Latt foten være i ro. Og her sitter jeg med skjegget i skadepostkassen. Det er starten på en ny sesong og foten er fremdeles akkompagnert med den avdankede støtteskinnen som ligner mer på en tre-klogg enn en utesko. Foten er fremdeles et hinder for en rekke turer og tvinger meg til å stoppe lenge før jeg ønsker. Foten er fremdeles en friksjon i min ønskede utvikling.

IMG_3704

….disse skadene er jo kun i veien. Disse skadene er jo kun tidskrevende digresjoner som setter hindre for utvikling, progresjon og et innsnevret opplevelsesrepetoar.

Jeg regner med at jeg snakker på vegne av flere når jeg innrømmer at det å ta hensyn til skader ikke helt har vært min sterkeste side opp gjennom årene. Oppvokst med alpint, fotball og hest i idrettsbagasjen har jeg vært eksponert for et stort skadeomfang allerede som liten jente. Og man skulle vel tro at brent barn begynner å sky ilden. Nå begynner jeg heller å tro at man ikke kan lære gamle hunder nye kunster. For det er jo så mye gøy! Det er jo så mange ting man vil være med på, og disse skadene er jo kun i veien. Disse skadene er jo kun tidskrevende digresjoner som setter hindre for utvikling, progresjon og et innsnevret opplevelsesrepetoar. Ikke bare tar skaden fra deg tid i selve skadefasen, men den krever også tid i etterkant av leget skade, da en rekke rehabiliteringsprosesser står for tur.

10294504_10154110373135089_4112058820582036499_n

Vi leker mini-leger og selverklærer skaden som frisk, tre uker før legningstiden sykehuset ga deg.

Jeg regner da også med at jeg snakker på vegne av flere når jeg innrømmer at denne skadetiden ofte forkortes en del. Disse rehabiliteringsprosessene ofte forkortes en del. Forkortes med dager, uker, månder. Vi leker mini-leger og selverklærer skaden som frisk, tre uker før legningstiden sykehuset ga deg. Direkte etter gips, bandasje, skinne eller støtteplate er tatt av. Skaden min på slutten av fjorårets sesong var en av disse. Krykkene ble byttet ut med ski på en strøken pudderdag i Sunnmørsalpene. Jeg følte meg fin. Foten var grei. Dessuten dumpet det. Masse!

Brevent-186redi

Det å da tenke over at midlertidig glede fort fører til langvarige skader og lengre behandlingsprosesser, er da en realitet jeg fort dyttet under teppet. Dessuten stod noen surfeturer for tur, i tillegg til at jeg nettopp hadde lært meg å skate, i tillegg til at det var smørforhold på Strynefjellet. Det å da sitte her idag, med en etterpåklokhet av de sjeldne og tenke at hvis jeg bare hadde gått på krykker litt lenger. Hvis jeg bare hadde vært litt flinkere med rehabiliteringen. Det å sitte her idag og vite at foten mest sannsynlig hadde vært helt fin, om jeg bare hadde vært ansvarlig nok til å holde litt igjen på slutten av sesongen i fjor. Det er bittert. Men også en viktig lekse. Det å ha en skade som ikke nødvendigvis tvinger deg til å sitte i ro, men er mulig å hoppe rundt med, setter selvdisiplinen vår på en enorm prøve. Skaden min kunne ha vært langt verre og omfanget kunne ha hatt langt større konsekvenser.

IMG_3824

Vær tøff, si nei til turen alle vennene dine skal på til helgen, selv om den brukne armen begynner å føles bedre

Jeg er heldig som i det hele tatt kan stå ski med skaden. Derfor presenterer jeg for dere min personlige oppfordring for 2016. Til både meg selv og til dere lesere; lytt til kroppen din. Vær tøff, si nei til turen alle vennene dine skal på til helgen, selv om den brukne armen begynner å føles bedre. Selv om krykkene føles overflødige. Selv om skulderen er litt sterkere enn den var for en uke siden. Ikke gjør deg selv den bjørnetjenesten å trosse vonder og ubehageligheter for midlertidige morsomheter. De langvarige konsekvensene er så mye verre. Det er aldri en god tid å være skadet på, så finn heller alternative opplevelser som kroppen takler under skadeperioder. Eventuelt “skade-hobbyer”. Min ble foto. Da jeg i sommer ikke kunne surfe selv, kjøpte jeg meg et kamera og begynte å ta bilder av vennene mine i vannet. En oppblomstrende foto-hobby ble da født og gjør at jeg nå ikke syntes det er like kjipt å av og til måtte si nei. Så; lytt til kroppen deres folkens, si nei når dere må. Kroppen din, idrettsprogresjonen, fremtidige turer og livskvaliteten vil takke deg!

IMG_9372

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this