Trofast. Glad. Tillitsfull. Og din aller beste venn. En firbent venn. En som alltid vil være med på tur, uansett hvor du skal. Som hopper av glede hver gang tursekken kommer frem. Har du tenkt på at du kan gi en hund som trenger det, et nytt liv? Et nytt hjem? Tenk på det.

Sverre er fire år og bor på FOD-gården mens han venter på et nytt hjem. Kanskje han er din neste turvenn? Foto: Kristine Englund

Er det noe vi «turfolk» har til felles, så er det kanskje gleden av å ha med en hund på tur. De gir oss en god unnskyldning til å gå tur i all slags vær, døgnet rundt. De holder oss med selskap. Ligger foran peisen på hytta og slapper av etter en lang dag i fjellet. Personlig liker jeg å ha noen å snakke med når jeg er på tur alene. Som krøller seg inntil meg i teltet når kulda kommer. Som boffer når det lusker en rev i buskene.

Jeg har alltid visst at jeg skulle ha min egen hund en dag. Jeg vokste opp med hunder og har lengtet etter min helt egen pelsdott så lenge jeg kan huske. Men jeg vet også at det er mye jobb. Mye ansvar. Alle hunder er forskjellige og har ulike behov. De krever oppmerksomhet og trening. Oppdragelse og oppfølging. Dette må man tenke nøye igjennom. Dessverre er det ikke alle som gjør det, og derfor ender mange hunder opp som hjemløse. Fordi noen kanskje har vært impulsiv og angret. At livssituasjonen har endret seg. Eller på grunn av uforutsette hendelser og sykdom.

Han er en nydelig flatcoated retriever og Gordon setter-blanding med mye turglede. Foto: Bodil Gilje

I samarbeid med Dyrebeskyttelsen, FOD (Foreningen for omplassering av dyr) og Kvikk Lunsj ønsker jeg å sette fokus på at det er alt for mange hunder i Norge som ikke har et hjem. Har du først bestemt deg for å skaffe deg en firbent turvenn – hvorfor ikke hjelpe en venn i nød? En som lengter etter et nytt hjem? For tiden er det 200-300 hunder til omplassering i hele Norge gjennom Dyrebeskyttelsen. Og i tillegg har FOD-gården i Oslo til enhver tid mellom 20 og 30 hunder på kennelen som søker nye hjem.

Denne uken var jeg på besøk hos FOD og fikk gleden av å møte Sverre – en skikkelig gladgutt på fire år. Sverre er en blanding av flatcoated retriever og Gordon setter. Han ønsker seg et hjem med landlige omgivelser – helst hos noen som liker å gå turer i fjellet, skog og mark – en ny turkompis.

Sverre er raus med sussene! Hver pause var en gylden anledning til å vise hvor glad han var for å være med på tur. Foto: Kristine Englund

Vi var på en fire timer lang tur i Østmarka, utenfor Oslo. Fyrte bål og vasset i alle elver, bekker og innsjøer vi kom forbi. Han er en energisk type, han Sverre. Ingen tvil om at han elsker tur. Jeg har sjeldent sett en så glad hunderompe sprette avgårde foran meg – og alltid tid til en suss. For en kosegutt!

Skogstur i Østmarka – både på og utenfor stien. Foto: Kristine Englund

Han trenger også noen som kan håndtere han når han blir litt ivrig. For Sverre er sterk. Men lett å avlede og uendelig glad i godbiter. Noe som gjør det enkelt å få oppmerksomheten hans hvis man trenger det. Jeg lot Sverre få bestemme hvor vi skulle gå – den første timen i alle fall. Og for et eventyr det ble! Vi havnet langt utenfor stien. Krysset bekker og jagde lukten av fugl – halen logret mens nesa viste vei. I blant tok vi en pause i bakken – så oss omkring, før Sverre ivrig hoppet videre inn i skogen.

Han er glad i go’biter, og gjør gjerne noen triks for å belønnes! Foto: Kristine Englund
Et høyt energinivå når det gikk fremover, men flink til å slappe av når vi satt oss til ro. Foto: Bodil Gilje
Sverre lenger etter en ny turkompis han kan bo med, som forstår at han er glad i turer og kos. Mye kos! Er det deg? Foto: Kristine Englund

Mange ønsker å kjøpe seg valp hvis de først skal ha hund. Jeg brukte flere år på undersøkelser av hunderaser før jeg endte med min fluffy Eurasier. Det er fordeler og ulemper med begge deler. En omplasseringshund er kanskje allerede voksen, og kan bære kløv og trekke pulk med én gang, i motsetning til en valp som må vente noen år. De kan også gå lengre turer enn en fersking som må bæres i starten. Tenner har de fått óg. Og ikke minst får du gleden av å gi en hund som kanskje ikke har hatt det helt optimalt, en ny sjanse. Å se gleden i blikket til en hund er noe av det fineste som finnes.

Hvem vet. Kanskje min fluffy Eurasier får en søster eller bror en dag. En vi kan gi et nytt hjem.

Hvis du tror du kan tilby Sverre et godt hjem, eller en annen firbent turvenn – les mer her: www.freia.no/kvikklunsj

En ekte hjerteknuser. Foto: Bodil Gilje

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this