Året som har gått… | Turjenter.no

Året som har gått…

Skrevet av: Bodil Dorothea Gilje
Publisert: 19.02.19

For et år siden var det jeg som ventet i spenning. Nominert som «Årets turjente 2017», blant 38 andre jenter. Det var jeg som til slutt ble ropt opp på scenen blant jublende turjenter (og gutter) og stor applaus. Jeg skjønte raskt at dette var mer stas enn jeg hadde våget å forestille meg. Men at det skulle bli et så begivenhetsrikt år – det hadde jeg aldri trodd.

Å være en «turjente» er et relativt nytt og populært begrep, hvert fall for meg. Helsport og turjenter.no har fått til noe unikt. «Turjenter» blir inspirert og engasjert i hele vårt langstrakte land – vi bygger hverandre opp, deler erfaring og finner nye turvenner. Ufarliggjør det å dra alene på tur. Våge og mestre. Tørre å feile. Sove ute i mørket. Klatre høye fjell. Kjøre ned bratte fjellsider. Være litt tøffere enn typen, bror og far.

Rett etter kåringen av Årets turjente 2017 rømte jeg til skogs alene. Mye hyggelig oppmerksomhet var utrolig stas, men det var godt å komme seg ut i marka og roe ned litt også. Spesielt når jeg hadde et helt nytt Helsport Lofoten Pro-telt som skulle testes!
Et par dager i favorittmarka gjorde susen etter en heidundrandes Turjenter-fest på Månefisken i fjor.

Da jeg begynte å prøve meg på friluftslivet for snart tre år siden var jeg helt nybegynner. Læringskurven har vært bratt, og mye av suksessoppskriften har vært gode turvenninner. Vi har delt tips og triks. Prøvd og feilet sammen. Men mye av mestringen har kommet de gangene jeg har våget å dra på tur helt alene. Nå er det å dra på tur alene (eller, sammen med min relativt ny-anskaffede firbente turvenn og vakthund) noe av det beste jeg vet. Nettopp fordi mestringsfølelsen er såpass stor. Samtidig setter jeg desto større pris på de turene jeg har sammen med venninner eller kjæresten. Når jobben med å skaffe ved går tre ganger så fort og samtalene ved bålet er litt dypere enn de jeg har med bikkja.

Selv om jeg trives godt på tur alene, er det jaggu koselig med selskap óg:)

Noen av høydepunktene fra 2018, som et resultat av å bli Årets turjente 2017, var blant annet premien. Jeg fikk reise til Svartisen i Nordland sammen med noen utrolig herlige folk som jeg er lykkelig over å ha blitt kjent med. Blant annet Årets turjente 2016 – Maria Stray Homme, som jeg har delt flere eventyr med dette året. Jeg fikk gleden av å reise til Eventyrjenterfestivalen i Steigen, på øya til Randi Skaug, hvor jeg traff masse engasjerte friluftsdamer og hadde noen fantastiske naturopplevelser. Og jeg fikk meg endelig et telt som passet litt bedre til vinterovernatting – Helsport Lofoten Pro Camp, som gjorde at lysten på å være mer ute om vinteren ble enda større. I tillegg får jeg være en del av et stort felleskap som turjenter.no har skapt. Hvor alle er med og bidrar, og alle er med på å løfte hverandre.

Turen til Svartisen ble ikke helt som planlagt, men vi fikk allikevel en helt fantastisk helg sammen, med noen utrolig vakre naturopplevelser! Foto: Lars Christian Larssen
Maria, som vant Årets turjente 2016, og jeg har fått gleden av å være med på flere eventyr sammen i 2018. Det er jo utrolig stas å få så mange fine turvenner gjennom nye eventyr som dukker opp. Foto: Lars Christian Larssen
Eventyrjenterfestivalen i Steigen – for et vakkert sted!
To turjenter som har funnet tonen! Maria ble med meg på Revir Bushcraft-kurs i høst hvor hun blant annet skrev en artikkel for magasinet Villmarksliv. Foto: Maria Stray Homme

Men, noe av det tøffeste og mest utfordrende 2018 kom seilende med var tilbudet jeg fikk bare noen dager etter at Årets turjente-tittelen var et faktum. Om jeg ville holde et foredrag på Fjellfilmfestivalen samme høst, om mitt lille eventyr hittil. Jeg takket motvillig ja, og gruet meg hver dag i åtte måneder. At 500-600 mennesker ville høre på min lille historie var et under for meg. Men jaggu gikk det bra. Skikkelig bra, faktisk.

Å holde foredrag for 500-600 friluftsfjes på en så stor arena som Fjellfilmfestivalen er noe av det tøffeste jeg har gjort. Og jeg har aldri før vært så stolt som da det var gjennomført.

Et foredrag på Fjellfilmfestivalen. Et lite foredrag på Vinjerock og et bushcraft-foredrag på Camp Villmark. Fast jobb på min favoritt-friluftsbutikk – som ikke bare er en butikk – Revir i Oslo. Et stort nettverk av friluftsfolk jeg bare har sett opp til i lange tider, som jeg nå kan kalle venner. Det ene fører til det andre, og vipps har jeg sagt ja til å holde tre-fire foredrag i 2019. Selv om det egentlig er det skumleste jeg vet om. Eventyret bare forsetter, og det er utvilsomt at det har åpnet seg noen dører på grunn av den hyggelige anerkjennelsen jeg fikk for et år siden. Dører som gjør at jeg kan leve av friluftslivet, på mange ulike måter. En drøm som begynte for bare noen år siden.

I 2018 startet jeg og to erfarne friluftskarer – Espen Evensen og Mathias Ekornås, å holde helgekurs gjennom Revir Bushcraft. Her får jeg delt min erfaring med andre friluftsferskinger samtidig som jeg får tilbragt mye tid ute i naturen. Foto: Maria Yang

Jeg fikk høre av juryen i fjor at jeg har evnen til å «inspirere, motivere og engasjere andre til å oppnå sine turmål…». Det er fortsatt litt rart å tenke på at jeg inspirerer andre. Jeg som satt hjemme i sofaen og så på YouTube om hvordan jeg skulle blåse opp liggeunderlaget mitt for bare noen få år siden. Jeg har fortsatt enormt mye igjen å lære, erfare og mestre – man blir heldigvis aldri utlært. Og jeg skal ydmykt fortsette å la meg inspirere av alle dere andre som deler egne erfaringer. Og jeg håper jeg fortsatt får gleden av å inspirere fler med mine egne tureventyr i tiden fremover.

Takk for et herlig år!

Påsketur med nytt favoritt-telt og panoramautsikt!
Vintertelting har blitt en stor favoritt det siste året. Ingen grunn til å sitte inne å vente på våren:)
Lille Ronja kom inn i livet mitt våren 2018, og har blitt en viktig del av turene mine. Koselig med litt fluffy selskap:)
Nå er Ronja en dreven turhund som blir hoppende glad når tursekken legges frem.
Alenetur til Lofoten i fjor sommer.

 

 
Dette innlegget handlet om:
ALDER: 36
BOSTED: Lørenskog
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this