Helsport lanserer Rago Superlight, deres letteste og mest effektive sovepose noensinne. Med utgangspunkt i bestselgeren Rago, tilbyr Helsport nå en dunsovepose for de som verdsetter svært lav vekt, uten at det går utover den komfortable og varmeeffektive konstruksjonen. En superlight-versjon av Rago var et naturlig steg på bakgrunn av at de allerede har et bredt utvalg av Superlight telt og ønsker å kunne tilby den letteste form for friluftsliv og komfort gjennom sine produktkategorier.

 

Hva er egentlig forskjellen på Rago og Rago SL?

Kort sagt;
Rago Superlight er en lettere, mer kompakt og mer komfortabel sovepose. Årsakene til dette får du nedenfor.

Begge soveposene er laget med samme konstruksjon; de er designet med et hovedmål; optimalisere varmeeffektiviteten i soveposen. Dette er oppnådd gjennom å legge vekt på, og gå vitenskapelig til verks for å fordele dun på en vekt- og varmeeffektiv måte, samt utforme posen med en komfortabel og varmeeffektiv konstruksjon. Du kan lese mer om utviklingen av den unike Ragopassformen HER.

Dun, dunkvalitet og blandingsforhold

I Rago Superlight er det 90/10 800FP gåsedun, mot Rago sine 90/10 650FP andedun.

Hva betyr 650, 800+ 90/10 etc?

Disse tallene sier noe om hvor mye bæreevne (ofte kalt fill power) det er i duna som blir brukt i soveposen. Enkelt fortalt; jo høyere bæreevne, jo mindre dun trenger du i en sovepose for å oppnå samme temperaturgrense. Selve tallet kommer av hvor mange cubic inches en ounce dun fyller en sylinder når et vektet stempel ligger oppå duna.

90/10 betyr blandingsforholdet mellom dun og fjær. Jo større andel dun, jo mindre blir pakkvolumet til soveposen og jo bedre isolerer posen. Dette fordi dun binder varm luft bedre enn fjær.

En dunsovepose har x antall kammere med x mengde dun i. Når duna ekspanderer og oppnår optimal spenst, dannes det et rom mellom ytter- og innerstoffet. Dun har en kompleks struktur som gjør at den binder og fanger luft fra personen inne i dette rommet. Dette gjør at dun og materiale rundt skaper et effektivt isolasjonslag rundt deg som beskytter mot den kalde luften utenfor soveposen. Kroppsvarmen din bidrar altså til å varme posen som danner beskyttelseslaget mellom deg og den kalde luften utenfor.

800 gåsedun (Rago Superlight) vs. 650 andedun (Rago Pro)
Høyere dunkvalitet gir en høyere varmeeffektivitet, noe som betyr at du får bedre varme til vekt ratio jo høyere dunkvalitet du velger. Det er dog en sannhet med noen modifikasjoner. Opp til 650 fill power vil forskjellen på gåsedun og andedun være lik null. De har eksakt samme varme til vekt ratio opp til 650 fill power. Andedun er også en del rimeligere, og de har derfor valgt dette i Rago Pro på bakgrunn av nettopp at det er identisk varme-vekt ratio.

Dersom man ønsker å gå høyere enn 650 fill power for å oppnå en bedre varme til vekt-atio må man derimot bruke gåsedun. Dun fra and har ikke egenskapen til å holde høyere enn 650 fill power over tid. Derfor har vi valgt å bruke 800 gåsedun i superlightposene for å oppnå en vekt som er betydelig lavere enn en pose med 650 fill power.

I Rago SL har de altså mindre mengde med dun, fordi du får en høyere loft i duna og derfor bedre varmeffektivitet.

DETALJER

VARMEKRAGE

Rago Superlight videreutviklet Helsport varmekragen med følgende mål og konsekvenser:

Lettere: Varmekragen er laget i én hel del, istedenfor to separate deler som kan strammes på begge sider.

Varmere: Varmetapet har blitt redusert til det minimale ved å kun ha én strammemulighet på varmekragen.

Mer komfortabel: Da Helsport utviklet varmekragen for superlightposen endte de opp med en varmekrage som er ekstremt behagelig og kan sammenlignes med en dunkrage på dunjakker hvor den legger seg perfekt rundt halsen. Den samme følelsen får man når man legger seg i superlightposen.

 

Borrelås over glidelåsåpning

Vektreduksjonen på superlightposene ligger i detaljene og sammenlignet med Rago er det på superlightversjonene fjernet glidelåsklaffen med en mindre, minimalistisk versjon uten borrelås som sørger for at glidelåsen holder seg på plass, samt at man ikke skraper ansiktet mot glidelåsen gjennom natten.

Meshvegg

I hvert eneste dunkammer så er det en meshvegg som deler duna som ligger på oversiden og på undersiden av posen så duna skal holde seg på plass. På begge posene bruker de denne type mesh-vegg, men på superlight er det brukt en meshvegg som er enda litt lettere for å redusere vekten, men også for å redusere det totalte pakkvolumet.


STOFFER:

Ved valg av materialer til dunposene gjøres det på bakgrunn av vekt, komfort, duntetthet, pusteegenskaper, rivestyrke, og holdbarhet/slitestyrke i materialene.

Superlight
Ytterstoff: Pertex Quantum 20D nylon mini ripstop PT810-DWR
Innerstoff: Pertex Quantum 15D nylon mini ripstop PT161we

Std:
Ytterstoff: Nylon 30D Ripstop 385T
Innerstoff: Pertex Quantum 30D Tafetta PC 661

For Superlightposene er det valgt å bruke Pertex Quantum-nylon både i innerstoffet og i ytterstoffet. Rivestyrken er identisk på begge posene (1kg), men vekten er betydelig mindre i Superlightstoffet.

Stoffet har den ideelle balansen mellom lett vekt og slitestyrke. I tillegg føles stoffet ekstremt komfortabelt mot kroppen. Jo lettere stoffet er jo mykere og mer komfortabelt føles det mot kroppen.

Spørsmålet er enkelt – hva er behovet ditt? Er du en vektbevisst soveposekjøper som skal gå langt og høyt – eller vil du rett og slett ha plass til to ekstra sjokoladeplater i sekken? Da kan Superlightposene til Helsport være perfekte for deg.

Valget er ditt – god tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this