AVERØYA – en perle på Nordmøre - Turjenter.no

AVERØYA – en perle på Nordmøre

Skrevet av: Guri Anne Hansen
Publisert: 22.11.15

I forbindelse med jobb har jeg ved flere anledninger ukependlet til Kristiansund. Periodene som har vart opptil 7 måneder har gitt meg rikelig anledning til å utforske området på Nordmøre uansett årstid. Konklusjonen er enkel, har du lyst på en variert tur med en kombinasjon av toppturer, padling, klatring, stisykling og kanskje avslutte med havfiske, reis til Nordmøre og Averøya som ligger rett sør for Kristiansund! Overnattingen kan du fint gjøre i telt rett ved storhavet mens du fyrer bål, nyter vakker solnedgang mens du tilbereder dagens fangt. Makan!

Ingenting er som å nyte solnedgang ute ved storhavet sammen med god mat, bål og gode venner.

Averøya og nærområdet har masse turmuligheter, men jeg nevner kun mine favoritt-turer. Jeg har også tatt med to enkle traverser som byr på enkel og lettere eksponert kliving, men er overkommelig for de aller fleste.

Mekknøken er den høyeste toppen på Averøya med sine 751 moh. Turen er fantastisk flott, flott sti i nydelig og variert natur. Utsikten er sinnsyk rå! Du kan neste kjenne storhavet slå mot deg og kjenne lukta av tang og tare! Ingenting er som å sitte på toppen av Meekknøken og nyte vakker solnedgang.

guriannehansen_AvereøyaENPerlePåNordmøre_turjenter.no

Blir aldri lei av å sitte på en topp og nyte en solnedgang. Det er like vakkert hver gang!

Gulltanna rager 591 moh og er et av de mest besøkte turmål på Averøy. Det er tydelig og god sti hele veien og fantastisk utsikt til alle kanter. Man ser tydelig Romsdalsalpene med alle sine flotte fjell. Går man på Gulltanna via Vassdalsvannet så kan man besøke nedlagte kobbergruver som ligger i lia til Fagerfjellet. Ikke besøk den øverste da denne har en skummel sjakt som ikke er sikret! Bildet fra den nederste gruva er tatt en oktoberdag nå i høst.

 guriannehansen_averøyaenperlepånordmøre_turjenter.no

Artig å besøk nedlagte kobbergruver med alle sine farger.

DSC00049

Også på Gulltanna kan man nyte storhavet og sola som går ned i havet eller bak fjellene..

Melen, Stemshesten og Sjurvarden er topper som ligger en liten kjøretur vestover via Atlanterhavsveien til Eide. Selve kjøreturen via den vakre Atlanterhavsveien er en opplevelse i seg selv. Stopp gjerne på returen ved brua og hiv ut fiskesnøre. Det er tilrettelagt for fiske her. Du er nesten garantert å få napp! Melen er den høyeste toppen på denne flotte fjellryggen med sine 768 moh og gir en utsikt som er fantastisk og spektakulær. Ta turen så skjønner du hvorfor 🙂  Når du først har kommet deg opp på toppen så ta gjerne turen innom Stemshesten og Sjurvarden også. Da får du virkelig kjenne på storhavet. For de som liker stisykling er disse toppen skjulte perler og populær blant de lokale. ANBEFALES!  

guriannehansen_averøyeenperlepånordmøre_turjenter.no

Flott utsikt fra Melen

guriannehansen_averøyaenperlepånordmøre_turjenter.no

Stisykling kan virkelig anbefales på disse toppene.

Har du lyst på enkle traverser og litt luftige rygger, ta turen til Eide og Sandnestindane eller traversen mellom Bjørnen og Luten. Da får du prøve på litt enkel rangling. Det er ikke behov for tau og blir det for luftig så unngår man alt som er eksponert ved å gå rundt. Mange har blitt overrasket over hvor artig slike turer er. Kombinasjonen med rangling, alpine Romsdalfjell og storhavet som kulisser er helt magisk!

guriannehansen_averøyaenperlepånordmøre_turjenter.no

Flott ryggtravers på Sandnestindane.

guriannehansen_averøyaenperlepånordmøre_turjenter.no

Flott og enkel rangling på toppene Bjørnen og Luten

Klatrefeltet på Averøya ligger ved en hule på Bremsneshatten. Flott klatring med gradering som passer alle. Føreren finner dere på hjemmesiden til Kristiansund Fjellklubb, se link under. Klatringen kan du kombinere med å forske ut hula på Bremsneshatten. Ta gjerne turen til toppen på denne karakteristiske hatten. Selv om den rager bare 130 ruver den i et ellers flatt område på Avrøya. Solnegangen herfra kan virkelig anbefales.

Har du kajakk tar du denne med. Averøya har et eldorado av små øyer og spesielt vakre Rangøya har blinket seg ut som base for entusiastiske kajakkpadlere. Holmer og skjær og storhavet rett utenfor.  Alt omkranset av flotte fjell.


guriannehansen_Averøya en perle på nordmøre_turjenter.no

Synes du det blir for lite fjell så er ikke Romsdalsalpene og Åndalsnes langt unna. En av de flotteste turene i dette området er Romsdalseggen. Denne turen er blitt litt av en «snakkis» blant folk som er glad å gå i fjellet. Spør du meg så er denne turen mye finere og ikke minst mere spektakulær enn Besseggen. Turen går store deler av tiden oppå en rygg og dermed kan du nyte spektakulær utsikt mot Vengetindene, Romsdalshorn og Trollveggen.

guriannehansen_averøyaenperlepånordmøre_turjenter.no

 Romsdalseggen er en av mine absolutt favoritter i Romsdalen.

Som dere skjønner så er det mer enn nok å finne på. Ta turen da vel så skjønner du hvorfor jeg er blitt så glad i Nordmøre og Averøya. (og Romsdal  )

God tur!

 

 Linker til overnevnte turer:

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Meekknoken-fra-Mork

https://mrfylke.no/Morotur/Turar/Gulltanna

http://www.frena.net/turtips/melen/index.htm

http://www.frena.net/turtips/sandnestindan/index.htm

http://www.frena.net/turtips/luten/index.htm

http://www.kristiansundfjellklubb.no/

http://visitandalsnes.com/element/romsdalseggen-2/

 
BOSTED: Isfjorden i Romsdal
KONTAKT MEG: guriah97@gmail.com
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this