Konkurranse: Med Norge som lekeplass! | Turjenter.no

Konkurranse: Med Norge som lekeplass!

La oss gjøre et løfte om et bærekraftig friluftsliv. Ta vare på det som gjør turene, eventyrene og opplevelsene våre mulig.
Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 30.01.17
**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Ina Vikøren @ina.vik**

Turjenters løfter for 2017

Et nytt år er startet og det har skisesongen så vidt gjort og. Januar er snart over, og som vi alltid gjør på tampen av et nytt år står vi overfor en rekke løfter vi har gitt oss selv. Vi skal trene mer, vi skal være mer ute, vi skal spise sunnere, vi skal pushe grenser, vi skal gjøre en positiv endring i livene våre. De fleste av disse løftene går som oftest på å bli en enda bedre utgave av oss selv. Mange av nyttårsforsettene feiler år etter år (noen har allerede kanskje gått dunken), som oftest grunnet en manglende målsetning, hårete visjoner og en konkret plan for hvordan å nå dem.

Bærekraftig friluftsliv

Men det er allikevel ett nyttårsforsett jeg mener bør inngå i enhver turjenters løfte for 2017. Og det er løftet om å ta vare på det rundt oss. Løftet om et bærekraftig friluftsliv. Ta vare på det som gjør turene, eventyrene og opplevelsene våre mulig. For dette er faktisk vår plikt, vårt ansvar. Om vi velger å bruke naturen som lekeplass er vi alle ambassadører for at den bevares i godt hold og kan være lekeplass for flere generasjoner fremover.

Protect what you love

For vi kan vel alle være enige om at sesongstart 2017 ikke akkurat har vært av den pudderdruknende typen. Fjorårets sesong var også av et noe bipolart kaliber. Og selv om det er viktig å skille på klima og vær (og at man dermed ikke kan sammenligne sesong for sesong), så vet vi at de langsiktige trendene er der; snøen og breene smelter som konkret konsekvens av klimaendringene. Nansen sa en gang at “Den viktigste livsvisdom må vi oppdage med våre egne øyne”. Så selv om det er et luksusproblem at vi ikke kan stå på ski som resultat av smeltende vintre (i motsetning til arter som er helt avhengig av stabile vintre for å i det hele tatt overleve), er det allikevel en konkret grunn til å bry seg. Protect what you love!

lucaspåsnø

En huskeliste

Og i fare for at dette skal bli nok et hårete løfte som vi ikke klare å overholde skal jeg gi noen konkrete handlingsalternativ på veien:

  1. Forbruk av utstyr: Her kommer “Reduce, Reuse, Repair, Recycle”- prinsippene inn. Vi kjøper vannvittig mye utstyr i Norge, og veksten vokser med den økende toppturinteressen. Hvis man virkelig trenger noe nytt, vil jeg oppfordre alle til å sjekke ut brukt-mulighetene først. Det at vi alltid trenger sesongens nyutgitte ski, farger, funksjoner og trender er en uheldig greie, og mye bra (og lite brukt) utstyr ligger derfor ute til salgs (sjekk spesielt ut finn, og grupper på face som f.eks skibørsen). Jeg vil også her understreke repair-faktoren. Jeg tror alle, inkludert meg selv, kan gi utstyret flere sjanser enn man i utgangspunktet kanskje trodde det hadde. Har du ikke kunnskapene til å sy skibuksa? Forhør deg med noen som kan, de fleste sportsforretninger og merker har pålagt seg repareringsansvar og kan garantert hjelpe til.
inaogski
Utstyret vårt et laget for å bidra til en trygg og beskyttet ferdsel i naturen, men hvem beskytter naturen fra oss?

2. Produkt- og materialbevissthet. 80 prosent av virkningene på klimaet som vi forbrukere er ansvarlig for er ikke direkte konsekvenser. De er sekundære miljøeffekter fra produksjon av varer og produkter vi kjøper (kilder fra NTNU). Dette innebærer et enormt ansvar, for hver eneste gang vi kjøper et produkt gir vi en støtte til aktøren bak det produktet og sier; “Hei! Jeg støtter det dere driver med dere, fortsett med det”. Ingen slutter en lite bærekraftig produksjon så lenge det gir dem gode inntekter. Vet du hva Gore-Tex påfører av miljøskade på naturen? Eller hvilke arbeidsprosesser fabrikken til favorittmerket ditt har for de ansatte? Sett deg inn i disse tingene, og du kan fort finne ut hvilke aktører som opererer mer bærekraftig enn andre.

3.Hverdagsvalg. Som oftest er det lettest å starte med valgene vi allerede står overfor i hverdagen. Resirkuler alt. Unngå matsvinn. Unngå engansplast. Pant alle flasker og bokser. Mange tenker nok at en flaske fra eller til, eller en kastet appelsin her og en råtten ost der, ikke er det som redder verden, men til sammen blir det mange bekker små som samlet utgjør enorme mengder av råmaterialer og energi med tilhørende karbonavtrykk. Og dessuten må man begynne et sted. Alle turjenter bør være bevisste på at alle handlingene til hver og en av oss bidrar i det store bildet, og at holdningene våre er det som til slutt avgjør fremtiden. Gjør noe lite for noe stort!

En flaske fra eller til blir fort mange bekker små som samlet utgjør enorme mengder av råmaterialer og energi med tilhørende karbonavtrykk.
En flaske fra eller til blir fort mange bekker små som samlet utgjør enorme mengder av råmaterialer og energi med tilhørende karbonavtrykk.

4. Reis mindre, reis grønt. På verdensbasis har transport størst effekt på forbrukernes økologiske fotavtrykk og står for 26 prosent av klimagassutslippene og de største miljøpåvirkningene. Vi nordmenn er så privilegerte at vi har tilgang til et paradis av et friluftsliv, rett utenfor døren. Med litt kreativitet trenger vi ikke Alpene eller Japan for å finne kul skikjøring (og hvis vi først må reise ut fins det tog, busser, båter og annen kollektiv samkjøring som kan ta deg like langt som det fly kan). I mange tilfeller er ikke heisene satt opp i områdene der den kuleste skikjøringen er. Skin it to win it. Earn your turns. Vi kan leke mye mer i egen bakgård, og spare miljøet for all den reisingen!

Et bærekraftig friluftsliv handler like så godt om å fokusere turene sine til nærområdet som om å pante flasker og resirkulere i hjemmet.
Et bærekraftig friluftsliv handler like så godt om å fokusere turene sine til nærområdet som om å pante flasker og resirkulere i hjemmet.

Konkurransen

Selv som sesongen ikke er på topp akkurat nå er det allikevel masse kult å gjøre her i vårt eget land. Og gjerne rett utenfor egen dør! Og det er kanskje akkurat nå, når skisesong og vær butter litt, at det er viktigst å fremme disse kortreise eventyrene. Så for å inspirere flere til å leke i egen bakgård vil Protect Our Winters Norge, Turjenter, Infinitum Movement og jeg gjerne samle bra bilder av rå opplevelser i Norge som skjer akkurat nå 🙂 Bruk hashtagene: #lekiegenbakgård, #pantforpudder og #turjenter for at vi skal kunne samle dem og 10 heldige vinner hver sin Pant for Pudder campingkopp 🙂 Lykke til og kos dere ute så lenge!

** Ina er ambasasdør for Protect our Winters Norge og Infinitum Movement

#lekiegenbakgård #pantforpudder #turjenter
#lekiegenbakgård
#pantforpudder
#turjenter
Les gjerne mer om miljøvennlige valg for en bedre fremtid for vintrene våre i Miljøvettreglene til POW og Dnt Ung :)
Les mer om miljøvennlige valg for en bedre fremtid for vintrene våre i Miljøvettreglene til Protect Our Winters Norge og Dnt Ung 🙂

 

 

 

 

 

 

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this