Min interesse for å føre en bærekraftig livsstil har vært stigende siden slutten av tenårene – som var for om lag ti år siden. Før den tid var det ikke noe jeg tenkte særlig på, for å være pinlig ærlig. I begynnelsen trodde jeg at et bærekraftig friluftsliv handlet om å alltid velge utstyr og klær som var laget av naturlige materialer. Som for eksempel bomull, ull og lær – ytterbekledningen skulle bestå av bomull, innerst mot kroppen ull og på føttene fjellsko i lær.

Bærekraftig turustyr
Bomullsanorakken.

Jeg gikk på folkehøyskole i Pasvikdalen. Der er klimaet tørt store deler av året. Da jeg bodde der kunne jeg bruke klær av typen materialer jeg nevner ovenfor. Bomullsanorakken var i hyppig bruk og jeg sydde meg en samisk poncho kalt Luhkka i vadmel. Den er god og varm, perfekt til posteringsjakt. Det føltes meningsfullt både å bruke og skape i naturlige og bærekraftige materialer.

Vått klima og turutstyr

Etter hvert flyttet jeg tilbake til Sørlandet og tidvis i Telemark. Der er det mengder av regn og høststormer, samt våte vintre. Det ble vanskeligere å bruke plaggene jeg hadde brukt i Pasvikskogen – fordi jeg ble søkkvåt. I tillegg ble utstyrets vekt et problem da jeg begynte å dra på langturer alene. En bomullsekk veier mer enn en sekk av syntetiske stoffer. Det samme gjelder for jakker, bukser og telt. Min erfaring er at god skallbekledning holder været ute på en bedre måte når det er vått. 

regn, turjenter, maria stray, bærekraftig frilufstliv
En regntung dag på langtur i 2018.

Bomullstelt, i form at et gigantisk lagstelt, har jeg bare sovet i et par ganger i forbindelse med elgjakt. Det funker bra når du har bil eller kano som fremkomstmiddel til leirstedet, men det hadde blitt en enorm bør å bære på ryggen. Superlight-teltene til Helsport har gjort det mulig for meg å bære med meg «huset mitt», slik at jeg kan være i fjellet i ukesvis. For meg utvider dette mulighetene til å være fri og frank og dra dit jeg vil til fots.

Helsport superlight, bærekraftig turutstyr
Mitt favorittelt til sommerturen: Helsport Lofoten Superlight 3 Camp

Utstyret blir mer bærekraftig når det er holdbart

Syntetiske materialer er ikke nødvendigvis det motsatte av bærekraftig; når jeg skal bruke utstyr som ikke er laget av naturlige materialer, er det avgjørende at kvaliteten og holdbarheten har høy standard. Jeg kan ikke med god samvittighet bytte ut utstyr før det er utslitt. Når jeg vet at utstyret er holdbart og kan brukes igjen og igjen, blir samvittigheten bedre. Det er avgjørende at det tilbys reparasjoner og reservedeler som gjør det enkelt å fikse utstyr når jeg skal velge en produsent. I tillegg til å ha muligheten til hjelp og veiledning ved reparasjoner, har jeg tilegnet meg basiskunnskap i hjemmereparasjon, som du kan lese mer om her. Helsport har laget noen fine instruksjonsvideoer om hvordan du kan reparere utstyr, som du kan se her.

 

Tips til å forlenge tur-utstyret ditt

Når jeg skaffer meg ny skallbekledning bruker jeg den først til langturer og under tøffere forhold. Etter turer hvor klærne har fått gjennomgå mye er det viktig å vaske dem når du kommer hjem. Med jevne mellomrom bør du også impregnere. “Før i tiden” var rådet at man skulle vaske skallbekledning så sjeldent som mulig, men dette er ikke gjeldene lenger. De fleste produsenter oppfordrer til vask når plagget er skittent. En skånsom tur i tørketrommelen etter vask for å ivareta membranen er også lurt!

Når plagget er så slitt at det ikke lenger duger på de lange turene, blir det degradert til hverdagsturtøy. Det innebærer turer hvor jeg ikke er like avhengig av å holde regn og kulde ute. Når jeg går meg en tur i nabolaget eller i lysløypa, tåler jeg å bli litt våt. Etter noen år i denne kategorien blir tøyet degradert enda en gang, og brukes til f.eks. vasking av båt og bil, oppussing, søppelplukking osv. De litt mer grisete aktivitetene.

 

Gjenbruk

Dersom jeg har klær og utstyr som jeg ikke lenger har bruk for, selger jeg det på Tise eller Finn. Jeg har også kjøpt mye bra utstyr brukt, som f.eks. telt og randoneeutstyr. Skal du kjøpe telt brukt har det vist seg at du må være på hugget. Telt ryker som varmt hvetebrød på bruktmarkedet. Dette teltet kjøpte jeg brukt i 2016, før min aller første solo-langtur.

Helsport telt langtur, brukt telt, bruktkjøp, bærekraftig turutstyr

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this