Det finnes ekstrem natur på fastlandet også. Bratte fjell med skumle skavler. Dårlig vær. Mye vind. Kulde. Men den x-faktoren muligheten for å møte isbjørn gir, den er helt unik på Svalbard.

– Jeg har forhørt meg litt om våpen, sier jeg. Og blitt anbefalt å kjøpe en pumpehagle.
Familien er samlet noen uker før vi skulle flytte til Longyearbyen. Ett sekunds stillhet før alle rundt bordet bryter ut i latter. Onkelen min tar ladegrep på – bokstavelig talt – luftgeværet, og skyter noen imaginære salver ut i luften.
– Pumpehagle?! spør mamma.
Hun smiler, men ser samtidig bekymringsfull ut. Skal vi virkelig ta med barnebarna et sted der man trenger pumpehagle?

Det ble ikke pumpehagle. Det ble en rifle, oppkalt etter den norrøne guden Tors kraftigste våpen mot jotnene, hammeren Mjølner. Den treffer alltid det Tor sikter på, påstår produsenten. Jeg håper jeg slipper å teste den på noe annet enn blinken på skytebanen.

De viktige forberedelsene

Da jeg fikk sms fra Sysselmannen om at våpensøknaden var behandlet og godkjent var jeg stolt som en hane. Nå skulle jeg klare meg selv, i Svalbards tøffe natur! Da jeg gikk ut av butikken med våpenet under armen og skulle rett i middag med svigermor følte jeg meg ganske teit. Og da jeg forlot skytebanen etter første prøveskyting hadde jeg fått en enorm respekt for våpenet, for isbjørnfaren og for de utfordringene en tur utenfor bygrensen i Longyearbyen faktisk byr på.

Det skal sies at isbjørn er et sjeldent syn nær Longyearbyen, og det er ikke noe jeg går rundt og er redd for i hverdagen. Men våpenet er likevel alltid med, straks jeg går mer enn noen hundre meter fra leiligheten i motsatt retning av sentrum. Det kan kanskje sammenlignes med en skredvarsler. Du har den alltid med på topptur. Du vet (du bør ihvertfall!!!) vite hvordan du skal bruke den. Men du håper også at du har tatt nok forhåndsregler til at du slipper. At du har vurdert terrenget, sjekket varselet, og lyttet til erfarne fjellfolk.

Første natt i telt

Jeg var på telttur forrige helg. Den første på Svalbard med unger. De sovnet til slutt, etter vill lek under den blafrende duken. Det var fantastisk å se dem elske å skulle overnatte ute, og jeg håper de blir like glade i naturen som jeg. Jeg sovnet med et smil om munnen.

Klokken 05:00 ble jeg vekket av at noen klemte meg på foten.

– Nå er det din tur.

Det er sjelden jeg har blitt så glad som da for å bli vekket klokken fem om morgenen. Jeg fortet meg ut av soveposen, pakket minstemann godt inn i håp om at han skulle sove en stund til, og listet meg ut av teltet. Nå var det min tur til å være isbjørnvakt. De fire teltene lå på en stor slette, og sikten var flere hundre meter alle veier. Vi var ikke langt fra byen, likevel gikk det en støkk i meg, da de 15 hundene vi hadde med oss plutselig begynte å bjeffe villt. Kom det en isbjørn nå? Jeg kikket rundt meg, og pustet lettet ut da jeg så et reinsdyr reise seg og rusle rolig utover Adventdalen. Jeg hvisket en oppfordring om at han burde gå litt fortere, jakta skulle begynne bare noen dager senere, og med det tempoet ville han fort ende opp som reinsdyrstek.

Isbjørnvakten fortsatte udramatisk. Jeg gikk noen runder rundt teltene, speidet med kikkerten. Tenkte på tusen ting og ingenting samtidig. Så et solgløtt på himmelen, før skyene tettet seg sammen igjen. Nøt stillheten. Kikket bort på reinsdyret som hadde samme rolige tempo, og litt før klokka sju begynte det å bli liv i de andre teltene.

Så så vi ingen isbjørn i løpet av denne natta heller. Det kom ikke som noen overraskelse, men på Svalbard kan man aldri vite. Det er en av tingene som gjør naturopplevelsene her enda råere, enda tøffere, enda barskere. En x-faktor som er helt unik på Svalbard.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this