Black friday blir til grønn fredag – reparasjon av utstyr

 

Bruk handlevett 

Jeg kunne ha skrevet en lang tirade om hvor dumt jeg synes det er at vi har fått så mange salgsperioder som oppfordrer til overforbruk og kjøpehysteri, men det har dere sikkert lest nok om. Dette innlegget skal derfor handle om handlevett, hvordan du unngår handlefellene, hva du bør tenke gjennom før du handler, om reparasjon og vedlikehold av utstyr og hvordan du kan unngå miljøverstingene hvis du skal kjøpe noe nytt.

 

Tenk nøye gjennom det du kjøper

  • Er det nødvendig?
  • Har jeg en tilsvarende vare hjemme?
  • Kan jeg reparere det jeg allerede har?

Dette er spørsmål jeg stiller meg selv før jeg klikker på «fullfør kjøp» i nettbutikker. Det har fått meg til å avslutte kjøp mange ganger. Plutselig kommer jeg på at jeg har en jakke eller bukse nederst i skapet som har flere sesonger igjen å leve bare jeg reparerer hullet på kneet eller albuen. En annen ting er jo at det kan være veldig fristende å kjøpe seg en ekstra jakke eller bukse som er satt ned på 70% på Black Friday – bare fordi det er billig.

 

Noen ganger kan det være lønnsomt; det er selvfølgelig bedre å kjøpe et kvalitetsprodukt du trenger på 70% fremfor å kjøpe et produkt til samme pris, men med lavere kvalitet uka etter. Det handler ikke om at de som har nytte av å handle gode produkter til en billigere penge skal bli uglesett – men at vi alle må tenke gjennom hva vi faktisk trenger – og hva vi ikke trenger. Det handler om å være fornøyd når man har noe som er godt nok.

 

Undersøk miljøavtrykket til det du kjøper

I dag er det enklere å finne ut hvilke produsenter som tar klimaansvar og hvilke som ikke gjør det. Det krever litt ekstra lesing før du går til innkjøp av noe nytt, men når du først har satt deg inn i det er det enklere neste gang. Fremtiden i våre hender lager ofte lister over hvilke merker som tar mer eller mindre klimavennlige og etiske valg. Undersøk gjerne hvilke miljøtiltak produsenten gjør under produksjon og sending av produktene sine – men glem ikke at det uansett ikke bærekraftig å kjøpe nytt utstyr hver sesong!

 

#GRØNNFREDAG

DNT har i flere år invitert til Grønn Fredag, hvor man kan selge og bytte brukt utstyr. En annen ting man kan gjøre for å bidra til en grønn fredag er å tilby venner og familie å reparere noe for dem – kanskje dere til og med kan bytte tjenester? Hvis en er god til å stoppe sokker og en annen god til å reparere punkterte sykkeldekk har dere en god avtale. Sjekk mulighetene for å handle brukt – ofte sparer man mye penger på dette, og får utstyr som er så godt som nytt. Jeg har blant annet kjøpt sekk, telt og ski brukt. Her får du kjøpt og solgt ting brukt: finn.no, tise (app), Hekta på Tur Bruktmarked. 

 

Reparasjoner

Reparer det du har

«jeg kan ikke sy» «kan ikke lappe», «kan ikke snekre», sier du kanskje da – men det er lettere enn du tror. Youtube er til stor hjelp! Man kan finne instruksjonsvideoer på utrolig mye som enkelt kan fikses hjemme. Hvis det ikke kan fikses hjemme kan du sjekke mulighetene for reparasjon i nærområdet. I høst fikk jeg reparert jakstøvlene mine, som var gått opp i en søm på ankelen for 400,- hos skomaker –  etter en omgang med smurning er de nesten like gode som nye og har mange mil foran seg.

Butikker, merker og andre steder som tilbyr reparasjoner:

Det finnes sikkert flere, dette er de jeg vet om.

NB! Husk å vaske sko og klær før du leverer det til reparasjon.

 

Reparasjon av ullundertøy:

Bildene under viser reparasjoner av slitt ulltøy som er reparert av studenter på Universitetet i Sørøst-Norge, Notodden.

 

Dette ser kanskje avansert ut, men det er ikke så vanskelig – og det er vel ikke nøye når ullundertøyet skal være under andre klær? Instruksjonsvideoer til reparasjon av klær finner du på Youtube. Bruk gammelt, ureparerbart ullundertøy til å lappe over hull.

 

Hull i ullsokkene – her får du stoppekurs:

 

Reparasjon av skallbekledning

Hvis skaden er for stor til å fikse selv, kan du levere plagget til nærmeste skredder, de kan fikse de utroligste ting! Hvis du vil forsøke å reparere et hull selv eller trenger å gjøre en rask fiks i felt kan du bruke nylonlapper, Gore-Tex-lapper eller Tair Aid. Alle disse fås i selvklebende versjoner. Det er viktig at plagget er så rent som mulig og at du fjerner eventuelle løse tråder. Klipp gjerne av kantene og gjør lappen rund i kantene for at den skal sitte best mulig. Når du er ferdig kan du gi en liten varmebehandling for at limet skal sitte godt – noen bruker lighter, jeg bruker ofte hårføner.

 

Vedlikehold:

Sko

Skinnsko bør vaskes med vann og børste, og smøres med lærvoks eller fett jevnlig (les mer om dette her). Syntetiske sko bør du vaske for hånd med såpe av og til – svette fordamper, men salt fra svetten blir sittende igjen i skoen og kan danne saltkrystaller som skader på skoene. Bruk også impregnering som passer til skoene du har. Dette finner man som regel informasjon om på produsentens nettside. Oversikt over impregnering uten miljøgifter finner du her.

 

Glidelås

Kranglete og vanskelige glidelåser kan bli et problem på tur og i værste fall føre til at du føler at du må bytte plagget/gjenstanden ut. Glidelåser må også vedlikeholdes for å vare lenge – og det er heldigvis veldig enkelt:

  • Åpne glidelåsen
  • Bruk en gammel tannbørste til å rense både tennene og glideren grundig
  • Smøring: lukk glidelåsen og påfør bivoks, leppepomade eller olivenolje og åpne/lukke glidelåsen varsomt noen ganger

NB! Når du skal kjøpe nye plagg er det lurt å velge plagg med solide glidelåser!

 

Gore-Tex/plagg med membran

Før fikk man beskjed om at man ikke skulle vaske Gore-Tex produkter (eller andre membraner). Gjeldene vaskeanvisning fra produsentene nå er at også membranprodukter bør vaskes med jevne mellomrom – ikke hver gang du har brukt det – men når det er skitten. Det er fordi porene i membranen blir fylt opp med skitt og svette, noe som gjør at produktet etter hvert vil bli mer slitt og mindre vannavstøtende. Vask produktet slik vaskeanvisningen anbefaler, på et skånsomt program, med skånsomt vaskemiddel – gjerne spesialvaskemiddel. Det er lurt å gi plagget en runde i tørketrommel etterpå, dersom du ikke har det kan du bruke hårføner eller soltørking – alt som gjør plagget varmt.

 

Ulltøy

Ull er selvrensende og trenger derfor ikke å vaskes etter hver bruk – ofte holder det å henge ull til lufting. Når ulla trenger en vask er det viktig å gjøre det riktig. Mange tror at det er temperaturen som ødelegger fibrene i ulla, men sentrifugeringen er den største synderen. Ull kan kokes uten at det krymper, så lenge det ikke er i bevegelse. Det er også forskjell på ull. Ulltrøyer og longs kan som regel vaskes på 40 garder med så lav sentrifugering som mulig (ofte er dette 400 eller 600 omdreininger), og gjerne et program som varer mindre enn en time.

Mange ullgensere og hjemmestrikkede plagg skal du derimot være mer forsiktig med. Disse krympes/toves lettere da de ikke er behandlet for vaskemaskin på samme måte som ulltrøyer og longser. Du kan likevel ofte vaske disse på ullprogram dersom maskinen din har det. Men det sikreste er å vaske for hånd.

 

God fredag – bruk handlevett!

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this