Jeg hadde jo sovet ute i nærområdet tidligere, men da på klassiske steder som selv var populære pre-Corona: Vettakollen, Grefsenkollen og Øyungen. I den anledning tenkte jeg det ville være spennende å hente inspirasjon fra resten av turfolket i Oslo. Jeg stilte spørsmålet litt naivt på sosiale medier. Ingen kommentar. Jeg begynte å ane konsekvensene av det jeg hadde gjort. Så begynte diskusjonen.

Nærmarka surfekultur?

Surferne er kjent for å være territoriale. Grunnlaget for kulturen er jo kjærlighet for sporten, for sjøen og for jakten på den perfekte bølgen. Samtidig er også surfere kjent for lokalpatriotisme, «secret spots» og heller kjip behandling av dem som våger seg ut på en bølge de ikke burde. Det er jo forståelig. Man føler eierskap til et sted. Og vil beskytte dette stedet samtidig som man vil ha fri tilgang – uten kø.

Jeg skjønte at friluftsfolket begynte å bli desperate. De lokale rundt om i landet meldte om pudder til pungen og påskestemning, mens de stakkars friluftsentusiastene låst innenfor Oslos fylkesgrense måtte grave frem hengekøya fra boden og begynne å verne om de få nærturene de hadde. Deres lokale «secret spots». Hvem deler fine campingspots med resten av oslo i denne tida? Det var tydelig at dette ble sett på som galskap. Og burde man ikke oppfordre folk til å gå på oppdagelsesferd? Man må ikke gi folk fine steder for lett. Vi friluftsfolk har jo brukt år på å finne disse stedene!

Jeg kjente meg jo igjen, lengselen etter fjellet var altoppslukende – og både venner og familie ga uttrykk for at de syns jeg var i overkant desperat.

Ville konsekvensene for “secret spots” bli fatale?

Som en semi-engasjert turblogger liker jeg å dele fine turopplevelser. Jeg opplever som regel ikke at steder blir rent ned av lesere. Mest fordi det er så mange steder å ta av. De aller fineste opplevelsene har jeg vel heller ikke hatt i nærheten av folk, men litt utenfor allfarevei. Da blir disse turene naturlig beskyttet av lang reisevei og ustabil værmelding. Men nå måtte til og med jeg tenke meg om; det jeg nå delte ville de aller fleste ha både ha tid og tilgang til. Konsekvensene av corona kunne med andre ord bli fatale for «secret spots».

Hadde Corona fått frem det verste i oss friluftsfolk? Det er lett å være raus når man har mye. Men når nå fjellheimen brutalt blir revet vekk fra under føttene våre så er det kanskje flere som kjenner på en liten Amundsen i magen. Her gjelder det å være først ute på «secret spot’en» ellers kan du like gjerne reise til Sydpolen – ikke akkurat nå da.

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this