De beste tipsene til vintertelting | Turjenter.no

De beste tipsene til vintertelting

Vinteren nærmer seg, og det gjør også kanskje din første natt i telt i kulden? Vintertelting er absolutt ikke så komplisert som man kanskje tror. Her kommer mine beste tips til en god natt i telt, også når det er minusgrader:
Skrevet av: Ingvild Paulsen Vie
Publisert: 13.11.20

1. Tråkk ned snøen med skiene
Når du har funnet en (nesten) flat teltplass er det bare å begynne å tråkke. Gå side om side og tramp ned all løs snø i området hvor teltet skal stå. Da blir underlaget fastere, og man slipper å få snø inn i alle lommer og luker.

2. Kortsiden mot vinden
Når man setter opp teltet gjelder de vanlige reglene. Kortsiden mot vinden. Inngangen mest mulig i le.

3. Ikke ta av skiene før du må
Vent gjerne helt til du går inn i teltet for dagen, eller til du skal bruke skien som teltplugg. Da unngår du å synke nedi til kneet.

4. Bruk staver og ski som plugg
I snøen trenger man ekstra lange plugger for at teltet skal stå. Sett staven med trinsen opp, da får du den lengre nedi.
Sett skiene nedi med stålkanten inn mot teltet. Da unngår du at barduner og reimer slites. Husk at barduner fungerer bedre jo lengre ned mot bakken, og jo lengre ut fra teltet de er festet.

5. Stormmatter
Legg godt med snø på stormmattene eller langs sidene av teltet. Dette hindrer at kulde og snø blåser inn under duken om natta. Bruk gjerne snøen som kommer fra kuldegropa.

6. Kuldegrop
Det beste med vintertelting! Kuldegropen krever litt ekstra arbeid, men er definitivt verdt det. Grav en grop i ytterteltet, så langt nedover og innover som du ønsker. Da kan man stå inne i teltet! Det gjør det mye enklere å skifte og kokkelere.

7. Alt på innerlomma
Når man kommer frem til leir er det å ta på boblejakka gjerne det første man gjør. Om hodelykta, tannbørsten og fyrstikkene har fast plass i lommene slipper du å lete når du trenger det som mest.

8. Inneklær og uteklær
Ha med ett sett med klær til å gå i, og ett til å være inne i. Selv om du føler deg tørr når du går inn i teltet om kvelden er det mye fukt i klærne. Det er kaldt å skifte, men det er verdt det!

9. Tørk på kropp
Våte og svette ullsokker? Tørk dem på kropp! Legg sokkene mellom låret og stillongsen – da er de tørre når du våkner om morgenen. Det samme gjelder feller og svett ulltrøye.

10. To liggeunderlag
Et godt underlag er noe av det viktigste for en varm natt i telt. Både oppblåsbare og bamse-underlag isolerer godt: men begge to samtidig er dobbelt så bra! Og da sover du dobbelt så godt:)

11. God lufting
Mange har nok opplevd å våkne i et telt fullt av rim. Luften man puster ut er varm, og gjør at snøkrystaller dannes rundt soveposeåpningen og på teltduken. La være å lukke igjen luka til innerteltet, og åpne lufteventilene i den enden som ligger i le. Da unngår du dette. Luft også soveposen godt om morgenen – vi kan svette opp til 1 kopp vann når vi sover!

12. Husk dobesøk
Legg deg aldri til å sove før du har vært en tur på do! Kroppen bruker mye energi på å varme opp avføringen, energi man heller vi bruke til å holde alt annet varmt. Bygg en levegg på do så blir det hyggeligere. Og ikke glem å brenne dopapiret! Da slipper du å komme tilbake sommerstid til en haug med papir.

Ekstratips for ekstra kalde dager:

Hagehansker: Ha dem på under vottene når du er i leir, så er du alltid klar til å håndtere kaldt metall og knotete glidelåser.

Varmeflaske: Kok opp vann, hell det i vannflaska, sjekk korken (godt!), putt den i posen og nyt varmen!

Ekstra genser: Legg en genser rundt rompa eller rundt halsen om du fryser. Ved poseåpningen er det lett at den varme luften forsvinner ut.

Dampsperre: Ta på en tynn ullsokk, en tynn plastpose (Vinmonopolet sine er slitesterke), og en ny sokk. I løpet av skigåingen blir da kun den innerste sokken svett, og skoene forblir tørre og fryser ikke om natten.

Smelte snø: Spa opp en god blokk snø og hakk den i små biter. Så små at de går rett oppi gryta. Da unngår du å bruke unødvendig varme på å smelte snøen som blir liggende oppå. Samle gjerne mange snøbiter i teltposen, så har du et lager for hele kvelden.

Lange glidelåserhemper: Det kan fort bli vanskelig å åpne glidelåsen med store vindvotter på. Klipp til tau og lag lange glidelåshemper. Gjerne lurt på boblejakken, soveposen og ytterbuksa.

God tur og lykke til!

Er det noe mer du lurer på så spør i vei!
//@ingvildpv

 

 
ALDER: 22
BOSTED: Haugesund
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this