**Dette innlegget ble opprinnelig skrevet av Ina Vikøren @ina.vik**

Har du et forhold til turer, fjell og norsk nasjonalarv har du et forhold til dem. Du trenger kun å ha vært på innsiden av hvilken som helst norsk hytte og du har garantert sett dem; gjerne inngravert i tre, brodert i stoff eller rosemalt på lerret. Er du som meg og husker Åsleik Engmark i rollen som Suverin Suveren og automatisk kan nynne sangen til sketchene hans, har de nok brent seg inn i hukommelsen din helt fra ung alder av. Jeg snakker selvfølgelig om fjellvettreglene. Fjellvettreglene som fungerer som anbefalinger for sikker ferdsel i fjellet og utgis av Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening.

Fjellvettreglene som ikke har vært oppdatert siden 1967. Før nå.

Fjellvettreglene som ikke har vært oppdatert siden 1967. Før nå. Moderne friluftsliv har på mange måter endret seg siden fjellvettreglene først ble presentert på 1950-tallet, både i form av ny teknologi og kompetanse, men også med en økt interesse for mer ekstreme varianter av friluftsliv. Fjellvettreglene er nå forandret for å inkludere denne moderne tilnærmingen av friluftslivet. Som fri- og skikjørere skal Iselin og jeg nå ta dere gjennom de nye fjellvettreglene og gi dere våre personlige anbefalinger rundt dem. I senere blogginnlegg vil vi presentere personlige fjellhistorier der sunt fjellvett viste seg å være livsviktig for ferdselen på tur.

#1 Planlegg turen og meld fra hvor du går – Ina

Planlegging er alfa omega for en vellykket tur. Uansett hvor stor eller liten turen er. Om det er snakk om å velge seg ut en linje man skal kjøre ned et fjell, eller om det er snakk om en 10-dagers overnattingstur: Planlegging er viktig og helt nødvendig. Det å forhøre seg med de som kjenner terrenget du skal inn i godt er et av de beste tipsene. Lokalkunnskap er uvurderlig og er ofte ikke nedskrevet detaljert nok i guidebøkene du finner. Det å melde fra i forkant, underveis og etter tur er også viktig. Her kan det være lurt å investere i en telefon som tåler kulde og holder på batteriet. Mulighet til å kommunisere på tur er viktig, og om du vet du er uten dekning kan det være lurt å forklare til de er hjemme hvor ruten går, og til hvilket klokkeslett dere regner med å være tilbake.

IMG_9419

#2 Tilpass turen etter evne og forhold – Iselin

Lær deg å stole på magefølelsen. Ofte undervurderer man seg selv og stoler mer på andres avgjørelser fordi de har mer erfaring. Man skal selvfølgelig høre på de som har lang erfaring fra å være på tur, men bare du kjenner dine begrensninger og det er viktig å ha et bevisst forhold til hva du begir deg ut på. Uansett hvem jeg skal på tur med passer jeg alltid å få med meg så mye informasjon jeg kan i forkant av turen. Jeg sjekker rutevalg, spør lokalkjente om forhold, og kanskje det aller viktigste; kommuniserer med gruppa jeg skal på tur med om hva slags skikjøring jeg føler meg komfortabel med. Til syvende og sist må jeg stå til ansvar for egne valg, og det å lære å stole på seg selv er en viktig del av det å være på tur. Ikke la deg presse til å gjøre noe du ikke føler deg komfortabel med, men ta en fornuftig, og ikke minst en bevisst avgjørelse på om dette er en tur som passer for deg sammen med resten av gruppa. God gruppedynamikk og kommunikasjon er kritiske suksessfaktorer her.

IMG_0410

#3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel – Ina

Her har vi oppdatert oss stort siden de forrige reglene. Vi har en rekke vær- og skredvarsler som gir oss mye av den informasjon vi trenger. Det er en grunn til at Yr og Varsom er de mest besøkte sidene på macen og mobilen min. I tillegg anbefaler jeg alle å melde seg på skredkurs og lære seg om snødekke for å selv kunne gjøre sikre vurderinger i fjellet. Lokalkunnskap er også viktig å oppsøke her, ettersom risikoen varierer utifra terrenget.

IMG_9372

#4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer – Iselin

Ha alltid med ekstra klær i sekken. Det er en grunn til at de som går Birkebeinerrennet er pålagt å ha med ekstra ullundertøy og vindtette klær: Væromslag kan skje uten forvarsel til fjells. Derfor er det viktig å være forberedt. Jeg har alltid en ekstra ullundertrøye tilgjengelig, klar til å skifte ut av den svette trøya når jeg kommer til toppen (ev. når man må snu). Tynn dunjakke er også alltid med i sekken, sammen med ekstra votter og litt mer mat og drikke enn det jeg tror jeg trenger.

#5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre – Ina

Her er forberedelser helt essensielle. Jeg drar aldri på ski uten skredsøker, søkestang, spade, underlag, førstehjelpssett, mat, vann og ekstra klær. UANSETT hvor lang eller kort turen er. Man kan risikere å måtte tilbringe en vinternatt ute. Å ha en telefon som virker er også viktig her, da det å melde fra om noe skulle skje vil kunne være livreddende.

Brevent-186redi

#6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is  – Iselin

Igjen gjelder det å forberede seg godt før turen. Undersøk terrenget du skal bevege deg i. Er du usikker på hva skredfarlig terreng er, bør du melde deg på et skredkurs. Du lærer ikke bare bruke skredutstyr i etterkant av et ras, mesteparten av kurset handler om å lære å lese terrenget,  kjenne igjen skredutsatte områder, forstå faresignaler og ta riktige avgjørelser. Forhør deg med lokalkjente om hvordan været har vært de siste ukene, dette hjelper deg til å ta riktige avgjørelser når det gjelder is og snø, og dermed velge den tryggeste ruten for akkurat den turen.

#7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er – Ina

På lengre turer bruker jeg som regel GPS for å holde kurs, men det er lurt å dobbeltsikre det digitale mot det analoge. Kart og kompass slår aldri feil og dessuten gir det en større turopplevelse å alltid vite hvor man er på kartet. Av og til har vi kart-konkurranser når vi er på tur, for å booste kartferdighetene enda mer 🙂

#8 Vend i tide, det er ingen skam å snu – Iselin

Å snu kan ofte føles som et nederlag. Eller det kan føles som om turen var bortkastet. “Veien er målet” fungerer bra som et sitat på veggen, men kan være lettere sagt enn gjort. Kanskje spesielt i disse sosiale-medier-tider hvor toppbildet med hendene i været kan være en motivasjon i seg selv for å dra på tur. Været kan endre seg, noen kan bli skadet, eller noen kan føle seg for slitne til å gå videre. Ta hensyn. Husk at du alltid vil få en ny sjanse. Velger du å snu, har du mange flere turer foran deg.

DSC_2907 2 copy

#9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig – Ina

Dette er et av de punktene jeg skal jobbe ekstra godt med denne skisesongen. Man blir fort ivrig når man driver med frikjøring og “glemmer” litt at kroppen er sliten. Da er det viktig å av og til kjenne sine begrensninger og heller stå over en tur. Drikk før du blir tørst (fins masse bra drikkestystemer som gjør vann lett tilgjengelig gjennom slange fra sekken) og spis før du blir sulten. Da slipper du utmattelse under anstrengte forhold. Det er også viktig å si nei om du føler at forholdene er usikre og også høre på andre i gruppen som tviler. Turen bør styres etter det svakeste leddet, alle skal føle seg sikre 🙂

God tur fra oss, og ta vare på deg selv og de rundt deg når du er i fjellet 🙂

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this