– Minner det ikke litt om Ras Dashen? spør samboeren.
Jeg kikker opp på Sukkertoppen, en av Longyearbyens mest tilgjengelige fjelltopper, og sier meg enig.

Verdens fineste fjellturer

La oss gå tre og et halvt år tilbake i tid, til researchen til boka “Verdens fineste fjellturer.” Samboeren og jeg var i Etiopia for å gå fottur i Simienfjellene. Nå er vi 65 breddegrader lengre nord, og Longyearbyens nærmeste topp minner mistenkelig om Etiopias høyeste fjell.

Sånn umiddelbart er likheten til Ras Dashen ikke et kompliment til Sukkertoppen. Ras Dashen har ingen majestetisk form som Matterhorn eller Store Skagastølstind. Det er mer at det tilfeldigvis er det høyeste av høydedragene i området. Før vi dro til Etiopia nevnte samboeren at det var et av de styggeste fjellene han hadde sett. Jeg tenkte umiddelbart på William C. Slingsby som omtalte Stetind som “The ugliest mountain I ever saw.” Der hellet nok betydningen “ugliest” mer mot barskeste, råeste eller mest fryktinngjytende, og ikke direkte stygt. Mens samboeren nok mente at Ras Dashen rett og slett ikke var noe særlig imponerende å se på.

I og med at jeg gjorde research til en bok om verdens fineste fjellturer, ga det kanskje ikke helt mening å oppsøke et fjell som ikke var så Instagram-vennlig. Vi snakker i underkant av 500 emneknagger, i motsetning til 107 000 for #trolltunga…

Begynn å glede deg når du bestiller flybilletten

Men, etter å ha gått mye i fjellet innser jeg at det ikke handler om navnet, om høyden eller prestasjonen. Det handler heller ikke nødvendigvis om utsikten, eller målet. Man må se på fjellturen som en slags totalopplevelse. Jeg har tidligere jobbet for en reiseoperatør som organiserte turer til høye fjell. Et tips jeg ikke kunne gi nok ganger var at folk måtte nyte turen fra dag 1. Ikke vent med å glede deg over omgivelsene og turkameratene til du står på Uhuru Peak! Ikke føl nederlag hvis du ikke klarer å karre deg til topps på Aconcagua. Tenk heller på biffen i Mendoza, på stemningen i basecamp eller på de prøvelsene du faktisk kom deg igjennom!

Med sine 4550 meter, er Ras Dashen langt i fra det høyeste fjellet noe som helst sted (bortsett fra akkurat i Etiopia). Når det da heller ikke er særlig pent måtte jeg finne andre grunner til at det skulle få plass i boka om verdens fineste fjellturer.

Unik natur

Men, da jeg tenkte meg om, var det ikke vanskelig å finne grunner. Vi gikk i et fantastisk canyonområde nord i Etiopia. Geladaaper og etiopiasteinbukker iakttok på oss på god avstand. Temperaturen var som en god norsk sommerdag, med litt vind for å kjøle oss ned i oppoverbakkene. Sammenlignet med Kilimanjaro, som er det mange tenker på når man snakker om høye fjell i Afrika, så hadde vi hele Simienfjellene for oss selv. Det var knapt andre turister å se, og i de små landsbyene vi gikk igjennom var det en fornøyelse å hilse på de lokale. Med oss på turen hadde vi en kokk som tryllet frem de lekreste retter. Det var rett og slett helt enestående!

Tilbake i Longyearbyen og til kveldsturen på Sukkertoppen. Fjellet er hverken høyest eller tøffest, men det er tilgjengelig. 45 minutter etter at jeg har kranglet med eldstemann om tannpuss eller ammet mini i søvn, kan jeg stå ved varden på Sukkertoppen og skue ut over Adventfjorden, Isfjorden og det vakre Hiortfjellet. I en hektisk hverdag, i søken etter gode emneknagger og likes, mellom småbarnsgråt og fulltidsarbeid, må man ta det man får og gjøre det beste ut av det. Man må tenke på det hyggelige turselskapet og sjokoladen i sekken – og nyte de små øyeblikkene underveis.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this