Turtips i de tusen sjøers land - Finland | Turjenter.no

Turtips i de tusen sjøers land – Finland

Skrevet av: Team Ida
Publisert: 26.04.16

image

//Alle foto: Henri Palm//

I dette innlegget tenkte jeg å ta dere med til en destinasjon som sikkert ikke så mange har vært i, men som samtidig ligger veldig nærme Norge. Eg har aldri virkelig tenkt på muligheten til å dra dit tidligere, fordi en glemmer litt bort dette nordiske landet. Men når jeg først endte opp med å dra dit undret jeg meg over at ikke flere tar turen dit. Kanskje jeg nettopp derfor kan inspirere noen andre turjenter til å ta turen til Finland?

Etter at jeg oppdaget at Finland var mer enn en bare en flekk på kartet har jeg vært tilbake flere ganger. Mitt første inntrykk var riktignok at selve landet var paddeflatt, perfekt for motorveier som ser ut som små landingsbaner for fly, men ikke stort annet. I tillegg var språket et virrvarr av kasuser som jeg ikke forsto noe av.

Heldigvis snakket mange finner svensk som er mer forståelig. Midt i mellom motorveier, finske kasuser og flatt landskap har allikavel Finland mye å by på.

image

image

image

Når sannheten skal frem har Finland mye urørt villmark og den ene innsjøen overlappes av den andre. Innsjøene er på størrelse med hav og byr på både fisking og kajakkpadling. Et av mine beste ferieminner stammer faktisk fra en tre dagers padletur i Saimen,  Finlands største innsjø.

Vannet var blikkstille, faktisk har jeg aldri opplevd at vannet i Finland har vært noe annet enn blikkstille. Vi hadde med oss telt, god mat og bare et par klesskift. Vi kunne padle i bikini og shorts nesten sammenhengende, noe som var svært gunstig da det var kort tidsintervall mellom badepausene. Innsjøene i Finland var perfekte! Stadig vekk dukket det opp nye små øyer i horisonten som lukket oss inn på land for en matbit og et bad fra svabergene.

Stadig vekk dukket det opp nye små øyer i horisonten som lukket oss inn på land for en matbit og et bad fra svabergene.

imagePadlerast på noen fantastiske små og idylliske øyer. Det beste av alt var at vi hadde vannet og landet for oss helt for oss selv.

image

For meg var dette den perfekte ferie! Som vestlending er det alltid to ting som har stått høyt på lista om sommeren, nummer en er at en skal bade så ofte som mulig, og nummer to er å være så mye ute som mulig. Denne ferien fylte begge behovene og vel så det. Hver dag toppet seg med at en krøp inn i teltet på en liten holme som naturen lånte oss for natta.

imageMorgenstund har gull i munn. 

image

Med hånda på hjerte er det den koseligste badstuen jeg noen gang har sett. På ekte finsk vis var den innredet med omnfyringspeis, bjørkekvist og vindu ned mot vannet.

Man kan vel ikke skrive et blogginnlegg  om Finland uten å nevne den finske badstuen. Det var nemlig slik vår padletur avsluttet med ekte finsk badstu. På ei hytte langt bort fra sivilisasjonen hadde finnene laget sin egen badstu i et lite hus helt nede ved vannet.

Med hånda på hjerte er det den koseligste badstuen jeg noen gang har sett. På ekte finsk vis var den innredet med omnfyringspeis, bjørkekvist og vindu ned mot vannet. Først tenkte jeg at badstu greia hørte vinteren til, men jeg kan si at det var minst like herlig sommerstid å sitte på kvelden å se sola gå ned i vannet gjennom vinduet i en glovarm finsk badstu som på vinterstid. Ble det for varmt var det bare å hoppe i vannet, og så var en klar for en ny runde i badstuen.

image

imageBadstu på ekte finsk vis, og solnedgang i de tusen sjøers land. 

I tillegg til mulighetene for å padle fra øy til øy i en av de finske innsjøene byr villmarka opp til trollsk stemning i skogene. Finland er kjent for sine trær, og så langt du kan se er det trær og attpå mer trær. Skogen inviterer til vandring og lengre turer. Riktig nok er det ganske flatt, men det gjør det enkelt å nyte naturen å finne roen.

Når man først er i Finland vil jeg absolutt anbefale å ta turen til skogs. En trenger aldri dra langt av gårde for å få følelsen av å være langt i fra sivilsasjonen. Skogen der byr på en helt spesiell ro, og på grunn av mengden av trær føles det nesten ut som at du er midt i en nordisk regnskog. Det lukter frisk og godt, sansene får virkelig jobbet med å ta inn alt det vakre.

Skogen der byr på en helt spesiell ro, og på grunn av mengden av trær føles det nesten ut som at du er midt i en nordisk regnskog.

image

image

Til tross for Finlands generelle mangel på høyder kan en faktisk finne ganske bra klatring her også for de som liker det. Om været er dårlig, anbefales klatresenteret i Helsinki, Salmisaari climbing arena.  Denne klatrehallen kan skilte med blant annet enn 31 m innendørs klatrevegg og mye bra klatring! Ryktene sier det er Europas høgste innendørs klatrevegg, så du vil ikke bli skuffet over å ta turen hit. Utendørs finnes det også ulike muligheter for både sportsklatring og kileklatring. Det er bare  å ta kontakt med sportsforretninger for å få servert ulike klatreførere for det området du befinner deg i.

image

image

Naturen er en av flere grunner til å legge reisen hit. I tillegg er det kulturelle aspektet også interessant. Finnene har en spennende historie som landet mellom øst og vest. Hvor enn du befinner deg er det garantert spennende historie å søke opp enten fra andre verdenskrig eller fra lenger tilbake i tiden.

I St Olafsborg i byen, Nyslott kan du foreksempel besøke denne borgen som er fra 1400-tallet . Her kan du få et innblikk i hvordan borgen har vært brukt av både finnene, russerne og svenskene i ulike århundrer. Borgen er vel bevart noe som gjør det hele til en reise tilbake i tid. Bare din egen innlevelse begrenser deg her i å forstå hvordan livet på borgen kan ha vært.

image

Jeg håper at jeg har klart å inspirere noen turjenter til å vurdere å legge turen til Finland gjennom teksten. Dersom dere ikke er helt overbeviste ennå legger jeg ved noen bilder som kanskje kan gjøre at dere blir helt sikre på å legge turen hit en gang i fremtiden. Det finske folket kommer til å ta i mot dere med nesten åpne armer. I starten er de kanskje litt skeptiske, og de kan høres litt bastante og hissige ut, men dette er bare på grunn av deres gebrokkne svensk. Under alle kasuser og strenge svenske toner er de et stolt folkeslag som mer enn gjerne viser dere det beste av Finland. Ha ei fortsatt fin turuke, håper vi sees i Finland!

Alle bilder er tatt av Henri Palm(Photocreds til Finnen)!

image

image

image

image

image

 

 

 
ALDER: 28 & 26
BOSTED: Florø & Sveio
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this