Definer «friluftsmenneske» | Turjenter.no

Definer «friluftsmenneske»

Bodil vet ikke helt hva det er hun liker best med å være ute Kanskje er det ikke så viktig å definere seg selv som en som sykler downhill eller helst sitter stille ved et lite bål i skogen. Kanskje kan man gjøre og like alt ca like mye?
Skrevet av: Bodil Dorothea Gilje
Publisert: 21.03.18

«Eg lengtar mot fjellet i haustklår glans. Eg dregst imot elvar i våryr dans. Eg trivst uti skogen når vårnatta vaknar. Når sommarsol søkk, er det havet eg saknar. Eg dregst imot fjellet når storstormen bølgjer. Eg trivst inni skogen når striregnet høljer. Eg lengtar mot alle kvar gong eg er sliten for saman med dykk får eg lov vera liten.» Finn Sandum, Eg lengtar.

Jeg blir ofte spurt hva slags friluftsmenneske jeg er. Om jeg er en som bare sover ute. Om jeg er en som går på toppturer. Drar på ekspedisjoner. Står på ski. Går på ski. «Fisker du? Jakter du?» Om jeg trives best på fjellet eller i skogen. Om jeg er en «utstyrsfreak» eller setter pris på det enkle livet. «Har du hund? Hva med hundespann? Du som er et ‘friluftsmenneske’ burde vel ha en Husky?»

Stille ettermiddagstur i nærmarka. Jeg skviser inn turer der jeg kan.

I følge Det Norske Akademis Ordbok er et friluftsmenneske en «person som dyrker friluftsliv». Og jeg for min del, har forelsket meg i så mange sider ved friluftsliv at jeg slett ikke klarer å velge det ene eller det andre. Allerede nå lurer jeg på om jeg skal bli «en som padler i kajakk». Eller hva med klatring? Kanskje jeg skal krysse Grønland, eller dra til Canada. Eller paraglide! Alt frister. Det eneste som ikke frister, akkurat nå, er dykking. For det er også friluftsliv, men jeg trives best med hodet over vann.

Alt som gir meg en grunn til å være ute, i skogen, på fjellet og på vidda – det er mitt friluftsliv. Da jeg kjøpte mitt eget telt for snart to år siden tenkte jeg at jeg skulle bli en som sov litt i Nordmarka eller Østmarka utenfor Oslo et par ganger i løpet av sommeren. Og kanskje en tur på fjellet hvis jeg fikk med meg noen andre «friluftsmennesker». Å sove ute alene hadde faktisk ikke falt meg inn i det hele tatt.

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle sove mutters alene i Nordmarka i -20 grader rett før nyttårsaften. Men sånn kan det gå når man får dilla på friluftsliv.

Jeg tenkte at denne gryende interessen for å sove utendørs i den skumle skogen, ved mørke tjern og innsjøer, forblåste vidder og høye fjell – det er bare noe forbigående som jeg sikkert blir lei av. Det er bare en fase, tenkte jeg. All den logistikken, pakkingen, planlegging, mangel på kunnskap og erfaring. Jeg er jo ikke et erfarent «friluftsmenneske». Mørkredd, vimsete og klønete. Redd for gass. Redd for alt og ingenting. Men ambisiøs og drømmende tenkte jeg også at dette kanskje var midt i blinken.

Tannpuss er best i bekken i kveldssola.

Det som er så fint med friluftsliv, som jeg håper så mange som mulig får oppleve – akkurat som meg – er hvor altoppslukende det kan være. En liten telttur gjør deg mange erfaringer rikere. En liten kveldstur kan gi mye mestring. Og så baller det på seg. Plutselig har du kjøpt enda større sekk. Litt bedre sovepose. Reinskinn. Ny samekniv. Et vintertelt. Litt bredere liggeunderlag. Fiskestang. Fluestang. Enda en kniv. Sammenleggbar kano. Oppblåsbar kajakk. Enda et telt. Fjellski. Pulk. Og før du vet ordet av det står du på valpeliste – ikke en Husky, men Eurasier. Drømmene slutter aldri å vokse. Man blir aldri utlært. Det blir aldri kjedelig.

Midnattsol i Lofoten.

Nå sitter jeg her, med to reinskinn til tørk på stuegulvet. Et vintertelt til tørk i taket. Syv bøker om friluftsliv på nattbordet. Et par fjellski i gangen. En skuff med gass, kniver og kokekaffe under senga. Og øks og sag – for nå driver jeg med bushcraft óg. Plutselig har jeg blitt kåret til «Årets Turjente 2017» og skal gå på ski over Svartisen – Norges neste største isbre, og 1000 høydemeter med pulk første dagen. Så denne våren blir jeg en som sleper store dekk etter meg i Østmarka. Og gjett om jeg gleder meg!

Det jeg egentlig prøver å si, er: Du må ikke velge om du skal være en som går på topptur, vintertur, kveldstur, ekspedisjoner, klatring, padling, sykling, sover på hytte, i hengekøye, under en tarp eller i et telt. Om du er en utstyrsfreak eller bushcrafter. Ja takk, begge deler. Gjør som du vil! Gjør litt av alt. Gjør det som faller deg inn underveis. Men vær forberedt på å bli hekta på det meste. Det er jo det som er så fint:)

Veldig greit å våkne til ferdig isolert telt. For en magisk vinter!
 
ALDER: 36
BOSTED: Lørenskog
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this