Dekktrening: Bli sterk på tur i frisk luft

Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 06.01.17

**Dette innlegget er skrevet av Christin Oldebråten

Hvorfor ikke legge på litt vekt når du likevel skal ut på tur? Dekktrekking passer for alle. Med dekk på slep blir kroppen sterk samtidig som du får frisk luft. Du blir også sterkere mellom ørene.

Dekktrening passer for «ungdom i alle aldre» som har bein å gå på. Du kan trekke dekk nesten over alt, dette er finfin hverdagstrening. Er du i dårlig form, vil dekk hjelpe deg ut av uføret. Det er ypperlig trening for overvektige som ikke kan løpe, og du kan fint gå tur med folk som er sprekere enn deg – det er bare å ta et dekk mindre enn dem. Start forsiktig og bygg opp muskulaturen i kroppen sakte men sikkert, slik at du ikke får belastningsskader. Når kroppen er klar kan du øke til to eller tre dekk.

Finn vekten og tempoet som passer for deg og start turen med å gå rolig slik at musklene får varmet seg opp. Da holder du lengre og får en bedre turopplevelse.

«En tommelfingerregel er at du jogger dobbelt så fort som når du går med sekk, og du går dobbelt så fort med sekk som med dekk». Børge Ousland

 

 

Ut på tur, aldri sur

 

Hvilken effekt har dekktrekking på kroppen?

Intervalltrening gjør kroppen i bedre stand til å ta opp oksygen. Langdistanse/ utholdenhetstrening gjør kroppen sterkere og mer utholdende;  musklenes evne til å bruke oksygenet blir bedre.

Professor Per Morten Fredriksen ved Norges Helsehøyskole har undersøkt hvilken effekt dekktrening har på styrke og utholdenhet. Han konkluderer med at polfarerne har rett: Seig utholdenhet får du ved å trekke dekk i jevn fart over lengre tid. Dette gjør deg sterk i armer, ben og kjernemuskulatur.

Dekktrening er bra for overvektige som ikke klarer å løpe og folk som har vondt i knær og rygg. Treningen gir lav belastning på leddene, og passer derfor for alle som trenger å trene mer skånsomt, sier Fredriksen.

Dekktrening er ypperlig hvis du vil bli i form til toppturer på randonee-ski, lange skiturer med pulk eller hvis du vil bli bedre på langrenn. Hvis du trekker to dekk på flatt underlag i en hastighet på 4-5 kilometer i timen, vil det i følge Fredriksen gi samme effekt som om du løper 10 kilometer i timen på tredemølle med 5 prosent stigning.

Ja takk, begge deler. Du kan få både styrke, utholdenhetstrening og pulstrening på samme tur. Du kan f.eks starte å gå langt og jevnt først (1-2 timer), og deretter legge inn intervaller i lange bakker, med eller uten dekk. Finn tempoet og belastningen som passer deg og husk at litt intervall er mye bedre enn ingenting.

Underlaget har mye å si. På skogsveier med grus sklir dekkene lett av gårde. Asfalt gir mer friksjon og det blir tyngre å dra. Er det vått eller kram nysnø, blir friksjonen større. Glatt underlag er vanskelig å gå på, du trenger feste når du har vekt å dra på. Brodder er lurt!

 

Vil du opp på en topp, er dekktrening ypperlig trening. Bildet: Bjørn og Nila (8) på vei opp Vestre Høgvagltind

 

 

Mange fordeler med dekktrening

Dekktrening hjelper kroppen å holde ut belastning over tid og styrker musklene i rygg, rumpe, lår og legger. På lengre turer lærer kroppen å forbrenne kroppsfett, slik at den ikke går så lett «tom». Kroppen har karbohydratlager for bare noen timer, men fett for flere uker. «Det er det tunge seige draget over tid som teller», sier Børge Ousland.

Dekktrening er skånsomt for kroppen. Dersom du unngår harde rykk, er dekktrening  også bra for ryggen. Når du går tur med tung sekk har du vekten på deg, mens med dekk har du belastningen hengende etter deg. Da er det stort sett musklene som jobber, mens knær og rygg unngår stor belastning.

Dekkturer hjelper veldig godt på humøret mens man venter på å få gått seg en skitur. For den som teller gyldne øyeblikk, er det også en fin måte å få sett naturen på. Det går gjerne sakte fremover, og da legger du merke til mye mer underveis.


Flere fordeler:

  • Gå når du vil, hvor du vil, i ditt eget tempo.
  • Du trenger ikke være støttemedlem på et treningssenter – bruk naturen i stedet.
  • Utstyret er rimelig. Du kan lage det selv eller kjøpe dekkutstyr til støtte for klinikk i Uganda
  • Det er sosialt å gå tur med andre og det blir vanskeligere å trekke seg når man har en fast avtale. Bli med på dekktrening og kom i kontakt med likesinnede
  • Selen er ypperlig til pulk om vinteren, til å dra barn på kjelke i akebakken eller taue dem opp på fjell mens du selv går på randonee-ski 🙂
Bjørn Tjomsland gir Nila (8) drahjelp med trekksele og tau opp Høgvaglbreen ved Leirvassbu i Jotunheimen

 

  • Du blir sterkere mellom ørene. Det hjelper ikke å syte og klage eller gi opp, du lærer å si til deg selv: «Hvis jeg går jevnt og rolig videre, blir jeg sterkere og kommer meg hjem til middag».
  • Du lærer å gå selv om været er dårlig, noe som bygger karakter og vil hjelpe deg dersom du skal på mer krevende turer, for eksempel i fjellet. Her skifter været raskt, og det er ekstra viktig å kunne ta vare på seg selv og andre.
  • Frisk luft klarner hodet og naturen gjør deg lysere til sinns
  • Det er lett å motivere seg; ikke tenk på det som trening, men som tur.
  • Du møter trivelige folk på veien som spør om du skal på ekspedisjon, og det er jo morro. Tja, hvorfor ikke, tenker du kanskje etter hvert. Mitt standardsvar til de nysgjerrige er at jeg trener til å bli en gammal spreking.

 

Med sterk kropp blir det lettere å gjennomføre drømmer. Når du går med dekk regelmessig merker du fort at du blir sterkere, og det gir økt selvtillit og tro på at flere drømmer er innen rekkevidde. Du kan klare det aller meste av det du bestemmer deg for å gjennomføre! 

 

Eventyrlige teltplasser er innen rekkevidde når du har trekksele og pulk.

 

Dekktreningsutstyr: Lag selv eller kjøp ferdig pakke

Du kan kjøpe/låne fullt dekkutstyr eller lage utstyr selv:

Trekkselen bør gå over skuldrene. Dette gjør at belastningen fordeles bedre slik at du drar med hele overkroppen og ikke bare med hoftene. Sjansen for å få vondt i rygg, mage og hofter minimeres. Unngå jakker og bukser som er «klumpete» rundt hoftene, jo færre sømmer og «bulker», jo færre «vondter» og gnagsår får du.

Skistavene må ikke være for lange, armen skal være i bøy på ca 90 grader, dvs litt kortere enn når du går langrenn. Spissen må være hard, spiss og vende riktig vei slik at stavene får feste på hardt underlag. Stavene skal settes ned bak tåa når du går, ikke foran. Jeg fant fine staver ved en søppelcontainer. Finn.no er et annet alternativ.

Tau, bilstrikker, kjetting, lås, karabiner og øyebolter får du på f.eks Biltema. Dekk finner du hos f.eks Dekkmann. Lås dekkene fast til et tre med kodelås. Så slipper du å holde orden på nøkkel og oppleve at låsen fryser.

Borr hull i dekkene. Å binde tauet direkte rundt dekket fungerer en liten stund, men jeg garanterer at det vil ryke når tauet kommer i kontakt med underlaget.

Det kan være nokså utfordrende å få hull i dekket. Du klarer det ikke med kniv eller saks – inni dekkene er det metalltråder. Du må ha et kraftig borr, og det må være bredere enn bolten du skal ha inn. Gummien på dekkene trekker seg sammen etter at du har borret slik at boltene må «presses» inn.

Du trenger bare ett dragtau (ikke to, slik man har på pulk). Ett tau gjør det dessuten mye enklere å svinge. Mellom deg og dekkene er det ideelt med ca 2 m tau. Tauet bør ikke være så kort at fronten på det første dekket løftes opp fra bakken og gir rykk når du går. Da får du også mindre effekt av turen.

På dragbeltet festes et kort «minitau» (rosa på bildet) som henger i en V ca 40-50 cm bak ryggen. Det er viktig med karabin som glir godt på minitauet; når du svinger vil belastningen dekkene justere seg deretter. På bildet under ser du at det rosa minitauet er festet til selen med åttetallsknuter slik at det ikke løsner over tid. Brenn tau og strikker i endene slik at de ikke «smuldrer» opp i tuppene. Du kan gjerne polstre tuppene med gaffateip (sølvteip).

 

dekk1_750
Det finnes flere måter å «montere» utstyret på. Dette funker for meg 🙂

Lag åttetallsknute på enden av selve dragtauet (blått) og fest i en karabinkrok som du så hekter på minitauet (rosa). Jeg bruker et gammelt, dynamisk klatretau som i seg selv gir litt fleks. I tillegg har jeg festet en solid bilstrikk midt på dragtauet slik at jeg får ekstra fjæring og slipper harde rykk og napp. Stram til strikken hvis du merker at det ikke fjærer på tur, dette skjer gjerne når du øker vekten. I andre enden av dragtauet har jeg også åttetallsknute som er festet i skrukarabin til dekk 1. Dekk 2 er festet til dekk 1 med en skrukarabin.

Dekk finnes i mange ulike størrelser og fasonger. Avrundede dekk glir lettere på underlaget enn dekk som er mer «firkantede» i profilen. Kort avstand mellom dekkene gjør at de flyter lettere over ujevnheter.

dekk2_750
Bilstrikk midt på dragtauet gir «fjæring» som gjør at du ikke får vonde rykk. Brenn strikken i endene og ha sølvteip utenpå 🙂

 

Om du ønsker ekstra vekt, anbefaler Børge Ousland å bære 4 liters vinduspylekanner i ryggsekken. Disse finner du gratis på bensinstasjoner. Det skal visstnok være lurt å fore godt med aviser rundt, slik at kannene blir jevnt fordelt og ligger så nærme ryggen som mulig. Et annet alternativ er 1,5 l brusflasker. Hvis du må redusere vekten underveis, kan du helle ut vann.

Og for sikkerhet skyld; det finnes også vekter man kan feste rundt anklene med borrelås 🙂

 

Sekk, mat og drikke

Utenpå dragselen har jeg en lett, liten sekk som inneholder drikkesystem med slange. Polstret slange er lurt om vinteren slik at ikke vannet fryser i slangen. På lengre turer har jeg med litt mat/nøtter etc. Sekken må være stor nok til at du kan ha med ekstra tøy og få kledd av deg underveis når du blir varm. Tips: Det finnes sekker med ferdigmonterte fester til drag på sidene.

Spis og drikk i forkant av turen. Drikk vann jevnt gjennom dagen slik at væskebalansen i kroppen er bra før du begynner å gå. Hvis du «tisser gult» har du drukket for lite! Drikk også mye underveis på turen.

 

Bevegelse i hverdagen

Vi sitter alt for mye. I tillegg til å gå med dekk, kan du sykle, hoppe av bussen og gå resten av veien hjem, bruke fjellsekk til og fra butikken, stå og øve balanse på T-banen, droppe heisen, løpe i trapper, gjøre styrkeøvelser hjemme i 20-30 min hver dag, klatre og finne deg en bakke å løpe i. Tenk også over hva du spiser og hvor mye. Dropp å kjøpe ting du ikke bør få i deg.

– Litt bevegelse ofte, er bedre enn store skippertak.

Legg inn mange, gode bevegelses-vaner i hverdagen. Litt bevegelse ofte, er bedre enn store skippertak. Dessuten får du da mange flere muligheter til å si til deg selv «Bra! Nå er du litt sterkere enn du var i går».

 

Se også:

 

Blogglisten hits
 
BOSTED: Melhus
Ina Othilie Vikøren22.11.17
Turjenter.no13.02.17
ANNONSE
Turjenter.no24.07.18
Turjenter.no10.12.16
Guri Anne Hansen29.12.15
Turjenter.no19.06.17
Jill Kristin Øie10.12.15
Jill Kristin Øie09.10.15
Turjenter.no21.08.17
ANNONSE
Guri Anne Hansen27.03.16
Turjenter.no06.03.17
Turjenter.no09.02.18
ANNONSE
Turjenter.no04.09.18
ANNONSE
Julie Korneliussen06.10.17
Turjenter.no09.12.15
ANNONSE
Turjenter.no07.11.18
ANNONSE
Gunhild og Helene06.09.17
Turjenter.no24.07.17
Turjenter.no10.12.15
Une Cecilie Oksvold01.03.18
Astrid Furholt24.08.16
Turjenter.no09.12.16
Turjenter.no29.06.16
Gunhild og Helene11.05.18
Turjenter.no23.12.16
Turjenter.no20.03.17
Maria Stray Homme13.02.18
Turjenter.no13.01.16
Turjenter.no24.12.16
ANNONSE
Turjenter.no11.09.18
Turjenter.no13.11.15
Guri Anne Hansen24.07.16
Jill Kristin Øie30.12.16
Jill Kristin Øie13.09.17
ANNONSE
Turjenter.no04.06.18
Jill Kristin Øie07.08.16
Turjenter.no06.04.17
Turjenter.no03.12.15
Turjenter.no25.09.16
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no04.12.17
Turjenter.no13.09.16
Turjenter.no12.03.16
Turjenter.no07.09.16
Turjenter.no31.07.17
ANNONSE
Turjenter.no07.11.18
Turjenter.no10.02.16
ANNONSE
Turjenter.no17.07.18
Guri Anne Hansen14.10.16
Turjenter.no07.08.17
Turjenter.no01.11.16
Iselin Næss17.08.17
Julie Korneliussen01.01.16
Turjenter.no01.12.17
Turjenter.no11.02.16
Julie Korneliussen16.02.18
Turjenter.no05.12.15
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje18.11.18
Silje og Frida29.01.18
Jill Kristin Øie19.05.17
Jill Kristin Øie16.03.17
Turjenter.no18.04.16
Iselin Næss09.02.16
Kari Schibevaag28.12.16
Turjenter.no20.11.15
Turjenter.no17.12.15
Turjenter.no23.03.16
Team Ida13.07.18
Turjenter.no08.11.15
Turjenter.no08.12.15
ANNONSE
Maria Stray Homme02.09.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.07.18
Turjenter.no26.12.16
Turjenter.no21.12.16
Turjenter.no19.12.16
Turjenter.no22.09.15
Turjenter.no21.06.17
Jill Kristin Øie25.11.17
Jill Kristin Øie21.02.16
Maria Philippa Rossi03.07.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen18.02.16
Kari Schibevaag06.04.16
ANNONSE
Turjenter.no28.08.18
Turjenter.no11.04.16
ANNONSE
Maria Stray Homme16.08.17
Turjenter.no02.12.15
Jill Kristin Øie10.11.15
Turjenter.no07.12.16
Gunhild og Helene19.06.18
ANNONSE
Julie Korneliussen05.06.17
Turjenter.no25.10.16
Jill Kristin Øie14.07.16
Ina Othilie Vikøren10.12.17
Jill Kristin Øie25.06.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.05.16
Iselin Næss05.08.16
Julie Korneliussen10.10.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen09.10.17
Maria Stray Homme21.03.17
Julie Korneliussen14.08.16
Turjenter.no02.12.15
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
Une Cecilie Oksvold04.10.18
Britt-Ingunn Tafjord Walle15.11.17
Turjenter.no11.01.16
Jill Kristin Øie26.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.16
Turjenter.no01.08.16
Turjenter.no01.02.16
Turjenter.no03.11.15
Turjenter.no02.12.15
Guri Anne Hansen29.09.16
Turjenter.no26.07.16
Turjenter.no05.10.16
Maria Philippa Rossi01.11.18
Maria Stray Homme05.07.17
Ina Othilie Vikøren20.11.18
Turjenter.no18.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.12.15
Turjenter.no22.11.16
Turjenter.no10.04.17
Turjenter.no03.12.16
ANNONSE
Turjenter.no19.12.17
ANNONSE
Turjenter.no22.02.17
Turjenter.no16.11.15
ANNONSE
Turjenter.no15.11.18
Guri Anne Hansen12.02.16
Turjenter.no15.10.15
Turjenter.no11.08.17
Turjenter.no12.10.16
ANNONSE
Turjenter.no02.12.16
Turjenter.no27.04.16
Turjenter.no15.12.15
Turjenter.no06.12.15
Turjenter.no16.03.16
Turjenter.no11.05.16
Team Ida03.05.17
ANNONSE
Gunhild og Helene26.10.17
Turjenter.no06.10.15
Turjenter.no30.11.15
Turjenter.no27.11.15
Turjenter.no25.01.17
Turjenter.no05.12.16
Turjenter.no27.01.16
Kari Schibevaag15.11.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.16
Turjenter.no22.02.16
Turjenter.no16.12.15
ANNONSE
Turjenter.no01.08.18
Moa (Monica) Hundseid29.07.18
ANNONSE
ANNONSE
Turjenter.no07.06.18
Turjenter.no25.02.16
Jill Kristin Øie27.04.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.04.17
Turjenter.no04.07.16
Julie Korneliussen04.08.16
Turjenter.no10.10.16
Gunhild og Helene20.04.18
Turjenter.no13.12.15
Turjenter.no07.12.16
ANNONSE
Kari Schibevaag27.05.16
Ina Othilie Vikøren26.02.18
Turjenter.no05.12.16
Silje og Frida20.11.18
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no05.09.16
Turjenter.no27.09.16
Turjenter.no17.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen12.04.16
Turjenter.no30.01.17
Une Cecilie Oksvold27.06.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen07.11.15
Turjenter.no07.03.16
Turjenter.no03.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.07.16
Turjenter.no22.08.16
Turjenter.no08.12.17
Gunhild og Helene04.06.18
ANNONSE
Turjenter.no06.07.18
Turjenter.no25.07.16
Team Ida18.08.16
Maria Philippa Rossi07.08.18
Turjenter.no06.02.17
Turjenter.no18.10.16
ANNONSE
Turjenter.no25.04.16
Turjenter.no04.12.15
Ina Othilie Vikøren22.04.16
Turjenter.no20.07.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen02.11.18
ANNONSE
Julie Korneliussen15.05.17
Turjenter.no23.01.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen07.10.18
Turjenter.no16.11.16
Silje og Frida15.09.17
Team Ida21.06.16
Turjenter.no12.05.17
ANNONSE
Julie Korneliussen14.04.17
Turjenter.no26.10.15
Maria Stray Homme02.08.17
Guri Anne Hansen22.09.16
Turjenter.no10.07.17
Gunhild og Helene05.06.18
Turjenter.no04.10.16
ANNONSE
Julie Korneliussen23.06.16
Turjenter.no06.04.16
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no02.06.16
Turjenter.no01.02.17
Jill Kristin Øie08.11.18
Turjenter.no24.03.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle25.07.17
Turjenter.no02.03.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.09.15
Turjenter.no09.12.15
Turjenter.no15.02.17
Turjenter.no11.12.17
Turjenter.no22.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.08.16
Turjenter.no13.12.16
ANNONSE
Julie Korneliussen30.10.16
Turjenter.no27.12.17
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje12.09.18
Turjenter.no04.12.16
Iselin Næss24.11.16
Turjenter.no24.12.17
Turjenter.no30.06.16
Turjenter.no05.07.17
Turjenter.no18.12.16
Turjenter.no20.02.17
Turjenter.no06.12.16
Turjenter.no16.01.17
Turjenter.no28.11.15
Britt-Ingunn Tafjord Walle11.10.16
Turjenter.no10.01.16
Turjenter.no19.05.16
Turjenter.no11.03.16
Moa (Monica) Hundseid02.03.18
Turjenter.no04.12.15
Turjenter.no24.10.15
Turjenter.no04.09.17
Turjenter.no20.04.16
Turjenter.no02.05.17
Turjenter.no13.03.17
Turjenter.no17.06.16
Ina Othilie Vikøren16.02.16
Turjenter.no03.12.15
Silje og Frida05.09.17
Turjenter.no31.10.16
ANNONSE
Turjenter.no23.10.15
ANNONSE
Iselin Næss06.11.15
Turjenter.no06.01.16
Turjenter.no19.12.16
Kari Schibevaag17.07.16
Maria Stray Homme09.05.18
Turjenter.no20.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.01.16
ANNONSE
Maria Philippa Rossi22.08.18
Turjenter.no27.02.17
Turjenter.no08.11.16
Turjenter.no19.12.15
Julie Korneliussen06.10.15
Turjenter.no15.12.17
Kari Schibevaag21.08.18
ANNONSE
Turjenter.no16.07.18
Turjenter.no12.12.15
Turjenter.no23.12.15
Turjenter.no12.12.16
Maria Stray Homme14.02.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle27.12.16
Maria Stray Homme30.11.17
Turjenter.no28.08.17
Turjenter.no06.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen17.11.15
Ina Othilie Vikøren24.04.17
Turjenter.no28.03.17
Turjenter.no30.10.15
Turjenter.no12.07.16
ANNONSE
Kari Schibevaag02.08.18
Guri Anne Hansen21.04.16
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.18
Gunhild og Helene18.10.18
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no17.10.16
Turjenter.no17.02.16
Turjenter.no17.10.15
Turjenter.no18.01.17
Turjenter.no07.12.15
Turjenter.no28.11.16
Turjenter.no14.03.16
Turjenter.no25.01.16
Turjenter.no15.06.16
Jill Kristin Øie14.12.17
Turjenter.no12.07.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen14.10.15
Turjenter.no06.07.16
ANNONSE
Gunhild og Helene10.11.17
Turjenter.no26.12.15
Maria Stray Homme16.02.18
Une Cecilie Oksvold11.01.18
Turjenter.no08.08.17
Jill Kristin Øie19.04.16
Turjenter.no04.04.16
ANNONSE
Astrid Furholt16.10.16
ANNONSE
Kari Schibevaag07.04.17
Team Ida22.05.16
Marte Tveten25.04.17
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.18
Turjenter.no05.12.17
ANNONSE
Gunhild og Helene02.11.17
Turjenter.no03.09.15
ANNONSE
Maria Stray Homme22.07.17
Turjenter.no16.12.15
Julie Korneliussen10.04.17
ANNONSE
Gunhild og Helene20.07.18
Julie Korneliussen28.02.16
Turjenter.no18.12.15
Britt-Ingunn Tafjord Walle06.09.16
Une Cecilie Oksvold21.02.18
Turjenter.no21.09.16
Turjenter.no19.06.16
Turjenter.no23.08.16
ANNONSE
Turjenter.no24.09.18
ANNONSE
Kari Schibevaag12.07.17
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no23.05.16
Turjenter.no03.02.16
Turjenter.no03.12.17
Turjenter.no24.12.15
Turjenter.no29.01.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen16.03.18
Kari Schibevaag09.11.18
Turjenter.no23.11.16
Turjenter.no23.02.16
Guri Anne Hansen09.01.17
Guri Anne Hansen22.11.15
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no14.12.16
Jill Kristin Øie18.04.17
Turjenter.no12.09.16
Turjenter.no20.12.15
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.05.18
Turjenter.no09.12.17
Turjenter.no15.05.17
ANNONSE
Julie Korneliussen20.06.16
Maria Stray Homme04.08.17
ANNONSE
Maria Stray Homme10.04.18
Turjenter.no15.08.16
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no12.06.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle10.03.17
Team Ida08.09.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.02.18
Maria Stray Homme08.12.17
Turjenter.no17.08.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.07.16
Ina Othilie Vikøren15.02.18
ANNONSE
Kari Schibevaag30.04.17
Turjenter.no06.12.17
Julie Korneliussen14.12.15
Turjenter.no22.05.17
ANNONSE
Turjenter.no16.08.18
Moa (Monica) Hundseid24.03.18
Team Ida31.01.17
Guri Anne Hansen08.04.16
Turjenter.no02.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen01.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen10.01.18
Guri Anne Hansen11.09.17
Turjenter.no15.02.16
Turjenter.no01.12.16
Turjenter.no09.03.16
Team Ida03.04.18
Turjenter.no08.02.16
Turjenter.no14.12.15
Kari Schibevaag20.10.16
Guri Anne Hansen19.03.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.07.16
Turjenter.no26.06.17
Turjenter.no19.04.17
ANNONSE
Turjenter.no24.10.18
ANNONSE
Turjenter.no02.06.18
Julie Korneliussen27.04.18
Turjenter.no21.12.15
Turjenter.no21.12.17
Maria Philippa Rossi12.10.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.12.15
Turjenter.no15.02.16
Guri Anne Hansen26.03.16
Turjenter.no01.03.17
Turjenter.no11.07.16
Turjenter.no29.02.16
Turjenter.no01.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.11.17
Turjenter.no14.02.17
ANNONSE
Julie Korneliussen16.11.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen02.08.16
Moa (Monica) Hundseid12.07.18
Turjenter.no09.11.15
Maria Stray Homme13.06.17
Turjenter.no08.01.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen20.01.16
Turjenter.no11.12.15
Bodil Dorothea Gilje21.03.18
Kari Schibevaag03.10.17
Turjenter.no27.05.17
Maria Stray Homme11.06.18
Iselin Næss01.08.17
Turjenter.no25.10.15
Turjenter.no07.07.16
Turjenter.no12.12.15
Ina Othilie Vikøren12.01.16
Maria Stray Homme21.05.18
Turjenter.no02.06.17
Team Ida21.07.16
Turjenter.no27.09.17
Silje og Frida31.10.17
ANNONSE
Gunhild og Helene20.11.17
Kari Schibevaag10.08.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.04.18
Turjenter.no22.01.16
Turjenter.no17.07.17
Turjenter.no23.11.15
Jill Kristin Øie26.01.16
Turjenter.no13.12.17
Silje og Frida31.08.17
Turjenter.no18.07.16
Turjenter.no16.12.17
Turjenter.no01.06.16
ANNONSE
Turjenter.no08.06.16
Turjenter.no13.06.16
Turjenter.no14.12.17
Maria Stray Homme30.06.17
Turjenter.no27.06.16
Turjenter.no18.01.16
Turjenter.no03.04.18
Turjenter.no15.12.16
Team Ida04.04.17
Julie Korneliussen22.08.17
Turjenter.no11.08.16
ANNONSE
Turjenter.no16.11.18
Gunhild og Helene07.05.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.08.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.02.17
Turjenter.no25.05.16
Guri Anne Hansen28.07.16
Julie Korneliussen21.10.15
ANNONSE
Maria Stray Homme14.01.18
ANNONSE
Turjenter.no31.05.18
Maria Stray Homme16.10.17
Turjenter.no12.12.16
Gunhild og Helene15.03.18
Turjenter.no05.01.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold13.05.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold09.04.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.03.17
ANNONSE
Kari Schibevaag10.05.16
Iselin Næss20.11.18
Maria Stray Homme29.10.18
ANNONSE
Maria Stray Homme14.05.18
Team Ida12.11.15
Turjenter.no29.05.17
Turjenter.no16.12.16
Kari Schibevaag14.09.18
Team Ida31.01.16
Turjenter.no27.07.17
Turjenter.no25.03.16
ANNONSE
Maria Stray Homme16.10.18
Turjenter.no11.01.17
Moa (Monica) Hundseid29.06.18
Une Cecilie Oksvold14.06.18
Guri Anne Hansen03.04.16
Team Ida04.01.16
Turjenter.no08.08.16
ANNONSE
Turjenter.no19.09.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.03.16
Turjenter.no18.12.15
Turjenter.no08.05.17
ANNONSE
Turjenter.no02.10.18
Turjenter.no29.08.16
Turjenter.no08.02.16
Marte Tveten10.04.16
Turjenter.no01.06.17
Maria Stray Homme03.08.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.11.16
Turjenter.no07.11.16
Turjenter.no25.11.15
Turjenter.no03.04.17
Gunhild og Helene11.04.18
Jill Kristin Øie23.10.17
Une Cecilie Oksvold14.09.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen29.08.17
Turjenter.no24.10.16
Turjenter.no07.12.15
Marte Tveten20.09.16
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.05.16
Gunhild og Helene11.10.18
Turjenter.no23.12.17
Turjenter.no10.08.16
ANNONSE
Maria Stray Homme06.06.18
Julie Korneliussen14.02.16
Turjenter.no12.10.15
ANNONSE
Kari Schibevaag28.04.16
ANNONSE
Turjenter.no14.06.18
Turjenter.no15.11.15
Turjenter.no22.06.16
Guri Anne Hansen03.02.17
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.02.17
Turjenter.no30.03.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold06.02.18
Turjenter.no04.07.17
ANNONSE
Julie Korneliussen01.07.16
Julie Korneliussen09.05.16
Maria Stray Homme20.04.18
Team Ida18.11.15
Turjenter.no13.12.15
Turjenter.no03.08.16
Jill Kristin Øie28.07.17
Turjenter.no11.12.16
Guri Anne Hansen03.09.15
Turjenter.no20.12.16
Turjenter.no09.09.16
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.07.17
Turjenter.no19.09.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.05.17
Iselin Næss24.08.18
ANNONSE
Turjenter.no31.10.18
Turjenter.no07.12.15
Turjenter.no14.12.16
ANNONSE
Turjenter.no08.08.18
Ina Othilie Vikøren08.03.17
Guri Anne Hansen18.04.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.11.18
Turjenter.no18.10.17
Iselin Næss27.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.05.17
Ina Othilie Vikøren30.01.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.06.18
Turjenter.no08.02.17
Turjenter.no11.12.15
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen28.06.17
Turjenter.no21.12.16
ANNONSE
Julie Korneliussen18.07.17
Turjenter.no03.11.15
ANNONSE
Turjenter.no17.12.16
ANNONSE
Julie Korneliussen13.10.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.04.18
Kari Schibevaag09.09.16
Turjenter.no19.10.15
Turjenter.no12.11.15
Turjenter.no20.01.16
Turjenter.no08.12.16
Turjenter.no17.11.16
Turjenter.no12.12.17
Silje og Frida13.10.17
Turjenter.no10.12.17
Turjenter.no02.12.17
Turjenter.no14.11.16
Turjenter.no04.01.17
Turjenter.no22.12.17
Turjenter.no30.03.16
Turjenter.no09.10.16
Turjenter.no19.11.15
Turjenter.no14.08.17
ANNONSE
Turjenter.no17.10.18
Turjenter.no08.03.17
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no13.04.16
Guri Anne Hansen12.06.16
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this