I skrivende stund er det bare to dager igjen til Norge på langs eventyret sparkes i gang. Søndag 24.05 har vi allerede vendt nesen mot Nordkapp fra Norges sydligste punkt, Lindesnes. Da må alt av planlegging og forberedelser være i boks, og det er vel nettopp dette som gjør at sommerfuglene er litt ekstra store om dagen. Tanker som, “Har vi gjort alt vi burde? Hva er det vi ikke har tenkt på?” dukker gjerne opp i hodet minst en gang om timen de siste dagene.
Til tross for disse tankene så vet vi også at dette er en tur som handler om at ikke alt kan være planlagt til enhver minste detalj, kanskje vi også må øve oss på å ikke ha fullstendig kontroll på alt hele tuden. I tillegg hjelper det på at vi tror de forberedelsene vi har gjort har vært gode. I forrige innlegg skrev Ida Hermans om hvordan vi har planlagt Norge på langs, hvilken rute vi har valgt, hvordan pakkelisten ser ut og hvordan vi kan samarbeide best mulig. Blogginnlegget kan du lese ved å trykke her.
I dette innlegget legger vi først ut et oversiktsbilde over ruta, deretter går vi mer i dybden på hva et depot inneholder, hvilken mat vi skal spise, hva vi har i førstehjelpsskrinet og hvordan vi har gått frem for å teste klær og utstyr til turen.
Ruta- på app og GPS:

Frem mot turen har vi laget ruter for hver etappene og markert alle depotene på kartet. Dette arbeidet har vi gjort i appen “Norgeskart friluftsliv”. Da dette endelig var ferdig har vi lagret alle etappene som GPX-filer og lagt dem inn på profilen til Ida H på Explore.gramin og gjort dem om fra spor til ruter. Etter dette var det bare å synkronisere profilen med enheten. I vårt tilfellet bruker vi Garmin InReach Explorer + . Kort oppsummert har vi altså ruta både på appen på begge mobilene og på GPS`en, i tillegg til å ha med oss kart og kompass.
Vi fikk dessverre ikke til å legge GPX-filene inn i innlegget. Men for spesielt interesserte er det bare å ta kontakt med Ida H så kan hun sende over filene (NB. blir nok ikke sendt før etter NPL).
Depot – Derfor er planleggingen av depot så viktig

Når du skal være på tur så lenge så er det vanlige at du pakker ferdig esker med depot som inneholder mat, klær og annet utstyr som du eventuelt kan trenge underveis. Dette er nettopp fordi at det å bære med seg utstyr over så lang tid ikke er praktisk, og det vil bli ulidelig tungt. Heldigvis har vi begge Idaer snille foreldre som har sagt ja til å sende depot til oss til ulike postkontor underveis langs ruta vår. Depotene er til en viss grad forhåndbestemte, men ved ei endring av ruta vil vi heller be foreldrene om å sende depotene til et annet sted enn det som var tenkt i utgangspunktet. Innholdene i depotene vil også variere noe i mengde da det ikke alltid er like mange dager mellom hvert depot, men stort sett er det ca 1 depot i uka, og noen ganger nesten 2 uker.
Innhold i et depot på 7 dager
Her finner du et eksempel på hva et depot som skal vare i 7 dager kan inneholde. Et depot med dette innholdet veier ca 7-8 kg, hvis sekken din da i utgangspunktet veier ca 17 kg med klær, sovepose, telt og div annet utstyr vil totalvekta ligge på ca 25 kg.

Det er sjeldent man handler inn til 5 måneder på en gang. Heldigvis. Men skal du gå Norge på langs, er det bare en av tingene som må gjørest.
Den aller største delen av et depot er definitivt mat. Kanskje vår største bekymring i forhold til Norge på langs er hvorvidt vi har med oss og får tilsendt nok mat til de etappene vi har beregnet. Under Norge på langs vil vi bruke mye energi på å bevege oss og derfor vil kaloribehovet vårt øke i forhold til hva det er til vanlig. Samtidig som at behovet for kalorier er stort, er det også ønskelig å holde vekta så lav som mulig på den maten vi skal bære med oss. Derfor vil det meste av det vi spiser være mat med lav vekt og høyt kaloriinnhold. For å få så lav vekt som mulig på maten vil vi i hovedsak benytte oss av frysetørket mat, det vil si mat hvor vanninnholdet er tatt bort. Her får du et eksempel på hva et depot som skal vare i 7 dager på tur kan inneholde av mat og utstyr.
1. Frokost
Til frokost har vi valgt å lage hjemmelagde frokostrasjoner med musli, havregryn, tørrmelk og evt tilsette tørket frukt underveis. Dette har vi god erfaring med fra tidligere turer og tenker at det kommer til å funke nå også. Fordelen med dette er at det bruker lite gass da du kan spise det kaldt eller bare med varmt vann. For å variere frokostene har vi også noen snarkokte risengrynsgrøtporsjoner og semulegrynsgrøtporsjoner. Tørrmelk kan du forresten få kjøpt på de fleste asiatiske butikker, vi har brukt en som heter Nido.
- 5 hjemmelagde frokostrasjoner med musli blandet med havregryn og tørrmelk
- 2 frokostrasjoner med snarkokt risengrynsgrøt
- Ca. 80 g pulverkaffi
Oppskrift til turfrokost:
Hjemmelaget musliblanding:
- 30-40 g musli
- 30-40 g havregryn
- 3-4 ss melkepulver
- Ekstra: 1-2 ss tørket frukt, 1-2ss tørkede epler, sukker og kanel, nøtter
Risengrynsgrøt snarkokt:
- 50 g snarkokt risengrynsgrøt
- 4 ss melkepulver
- bland med ca 2 dl vann og la koke i ca 5 min.
- Ekstra tilbehør: sukker, kanel, smør, rosiner og kjøtt
Semulegrynsgrøt:
- 40 g semulegrynsgrøt
- 4 ss melkepulver
- bland med ca 2-2,5 dl kokende vann og la stå i noen minutter.
- NB: Husk å bland grynet i vannet og rør godt. Heller du vannet i grynet blir det klumper.
- Ekstra tilbehør: sukker, kanel, smør, rosiner og kjøtt
2. Lunsj
Her tenkte vi å variere mellom Kornmo knekkebrød og med diverse supper, samt Real turmat si lunsjsuppe.
- Lynlåspose med te, toddy og kakao
- 10 stk kornmo knekkebrød
- 4 rett i koppen posesupper
- 2 Bidossupper
- 1 smøreost
- 1 stk 300 gram reinsdyrspølse til å evt ha i rett i koppen eller å spise som den
3. Snacks/Mellommåltid
- 3 Muslibarer, 100 gram hver
- 400 g sjokolade
- 200 g tørket mango
- 400 g nøttemiks
4. Middag
- 7 stk real turmat
5. Diverse
- 1 gass, 225 g
- 1-2 antibac, 50 ml
- 7 stk multivitamin tabletter
- 1 dorull
- EVT: Påfyll av tannkrem, solkrem, påfyll til førstehjelpsskrinet, sportstape, osv.
6. Klær
- 2 truser
- 2 nye tynne liner sokker
- 1 par tykkere sokker
- Evt andre klær som må byttes ut pga slitasje
6. Reservemat
- 1 ekstra frokostrasjon
- 1 ekstra real turmat
Livsviktig utsyr i sekken- Førstehjelpsutstyr
Ida har allerede skrevet om hva vi har i sekken på langtur i det blogginnlegget som du finner ved å trykke her .
I tillegg til det “vanlige” utstyret som sovepose, telt, liggeunderlag så har vi også med oss en noe mer førstehjelpsutstyr enn vanlig. Under kan du se hva vi har med av førstehjelpsutstyr, blant annet sterkere smertestillende enn vanlig, samt antibiotikakur er noe av det vi har med oss nå som vi ikke pleier å ha i førstehjelpsskrinet. Dette er fordi vi i blant vil befinne oss lengre unna sivilisasjonen, apoteker og legekontorer . Allikevel vil vi ha mulighet til å kommunisere med lege før vi eventuell starter en antibiotikakur over enten satelittkommunikasjon eller gjennom SMS eller telefon.
Førstehjelpsutstyr:
- Selvklebende bandasje
- Isplaster
- Antibiotika (en kur for urinveisinfeksjon og en for halsbetennelse)
- Paralgin forte (Tabletter og stikkpiller)
- Imodium (ved akutt diaré)
- Pyrisept for sårvask i tube
- Hydrokortison ved insektsbitt eller solforbrenning
- Locobase(krem for veldig tørr hud)
- Intimvask
- Leukotape
- gnagsårplaster
- Sterile kompresser
- Vannfaste plaster
- Strips
- Sportstape
- Elastiske gassbind
- Paracet
- Ibux
- Saks
- Pinsett
Testing av utstyr
I tillegg til at vi har brukt mye tid på å forberede oss til turen ved å planlegge og organisere, så har vi også brukt mye tid de siste månedene på å teste forskjellig utstyr. Våre erfaringer er at vi har funnet ut at det varierer veldig hvordan utstyret passer. Vi er veldig glade for å ha testa forskjellig utstyr over lengre tid og i variert terreng. Det er stor forskjell på hvordan både sekker, sko og klær sitter på nettopp din kropp, derfor er det vel verdt den tida man bruker på å bli kjent med utstyret sitt. Når du skal på langtur har du rett og slett ikke “råd” til å gå med utstyr som ikke sitter som hånd i hanske. Et gnagsår kan gi store problemer på en sånn tur, derfor er det verdt å velge utstyr som du kjenner godt og som du er trygg på.

Vi er veldig fornøyd med utstyret vi har valgt å bruke på turen, så får vi heller komme tilbake til hvilke utstyrserfaringer vi har gjort oss etter turen.
Nå gjenstår det å se om alle forberedelsene vi har gjort har vært riktige eller ei. Nå starter selve eksamenen, så får vi heller se etter turen hva som har fungert og hva som eventuelt ikke fungerte. Da gjenstår det bare å ta turen, wish us luck 🙂 Det vil vi trenge!
Om du vil følge oss på ferden så kan du finne oss på Instagram under, @idahermans og @ida_en.