Siden jeg har mine røtter i Sør-Troms besøker jeg så ofte jeg kan denne fantastiske landsdelen, også i den såkalte mørketiden. Mørketid er et fenomen som inntrer om vinteren, og bare nord for den nordlige polarsirkelen og sør for den sørlige polarsirkelen. I denne perioden går Solens bane i sin helhet under horisonten, selv når den er på sitt høyeste (ca. midt på dagen).

Mange jeg kjenner tror at det er mørkt hele døgnet i mørketiden, men i Sør-Troms så kan vi på klare dager ha ca. 4 timer med et helt fantastisk lys. Selvfølgelig er det mindre dagslys jo lengre nord man kommer, men helt svart er det ikke før du kommer deg til Svalbard. Og selv her er polarnatten utrolig flott.

guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (6)

På vei til Spanstind. Ser mot Narvik og Ofotfjorden. Klokken er ca 1300.

For min del så synes jeg denne årstiden er bare helt fantastisk. Selv om dagene er korte så er intensiteten i naturopplevelsene desto større. Tar du med deg en solid hodelykt, får helklaff med været og solaktivitet så har du orkesterplass til nordlyset før du tar turen tilbake. Å oppleve nordlyset i nord er bare helt rått og jeg skjønner godt hvorfor denne form for turisme har tatt helt av i Nord-Norge.

20091110_Kvaloya-nordlys-natt-150-e1

Bildet er tatt på yttersiden av Kvaløya av Jan Hugo. www.ryggsekk.net

Man trenger ikke å dra på de lengste turene. Jeg er sjelden ute lengre enn 3-4 timer. I løpet av den tiden rekker man for eksempel en skitur, toppskitur eller en fottur. Ta gjerne med litt varm drikke, niste, gode varme klær for å kunne nyte det magiske lyset. Legger ved noen bilder fra et par turer gjort på den mørkeste tiden fra Grovfjord i Sør-Troms. Mine foreldre bor her og området er et eldorado for alle som er glad i fantastisk natur.

Toppskitur til Spanstind

Turbeskrivelse
Spanstinden er en meget populær topp, både sommer og vinter. På vinterstid er ikke turen altfor krevende, og du belønnes med flott utsikt og fin nedfart på toppturski.

guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (3)

Fra Harstad følger man E10 mot Narvik, og tar av på E6 i Bjerkvik, mot Tromsø. Det er vanligst å starte gåinga ved Lapphaugen Turiststasjon. Alternativt kan man parkere langs veien ved Bukkemyrvatnet, og følge naturlig løype i nordøstlig retning mot toppen. Fra Lapphauen går man nordover gjennom skogen, og holder litt mot høyre til man er over skoggrensen. Drei så vestover og ta sikte på ryggen som fører mot toppen. Langs ryggen er det hensiktsmessig å ligge litt mot høyre. Når det så flater litt ut, er det bare å følge ønsket vei opp til toppvarden på Spanstind. Toppen er bratt og fin, med en nydelig utsikt. Nedfarten går mye samme veien som opp, men her er det gode muligheter for en del variasjoner hvis man ønsker noe brattere kjøring. Vær forsiktig så man ikke ender for langt ut til venstre på nedfarten. Ned mot Spansdalen er det nemlig tidvis ganske bratt.

guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (8)

Nydelig lys. Ser mot Ofoten og Grovfjordalpene.

guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (7)

Ariel nyter utsikten fra toppen.

guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (9)

Nydelig utsikt fra toppen. Ser mot Gratanger (venstre) og Lavangen (høyre)

 

Topptur til Svellen i Grovfjord   

guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (4)

Turbeskrivelse

Eller “Svæln” som bygdefolket sier.
Når du er over skoggrensa er det en flere hundre meters bred og lettgått rygg.
Utsikten velger du da selv ut fra hvilen side du går.

Følg merket sti fra parkeringen oppover skråningen der stien snor seg oppover i skogen til over skoggrensa. Herfra er det en flere hundre meters bred og lettgått rygg. Holder en mot vest, er utsikten fin mot Harstadområdet. Velger en å følge ryggens østkant, ser en mot Grovfjord og Astafjord. Fra toppen er det flott utsikt mot Rolla og mellom fjellene på Rolla ser vi Senja 4 mil rett nord. Videre ser vi innover Astafjorden og mot Harstad i nord vest. Varden ligger ca 100m vest for topp punktet.
 
guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (2)
 
Raisa på toppen av Svellen
 
guriannehansen_magiskemørketiden_turjenter (5)
 
Ser mot Grovfjord og mot de flotte toppen som omkranser den vakre bygda. (Skorvetind, Segeltind, Oldertind, Revtind og Nova) Raisa og Tiki koser seg på tur.

Nyt mørketiden folkens og husk å ta med fotoapparatet 🙂 

 

Turhilsen fra Guri

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this