Det beste med plast er også det verste, den varer evig | Turjenter.no

Det beste med plast er også det verste, den varer evig

Du har sikkert hørt tips som “ta med din egen kopp når du kjøper kaffe” og “ta med eget handlenett når du skal handle”. Det er gode tips til en dag i byen, men hvordan kan vi bruke mindre engangsplast på tur?
Skrevet av: Kristin Brandtsegg Lome
Publisert: 25.11.19

I et miljøperspektiv er en av de største utfordringene at plast kommer på avveie og ikke brytes ned. Den havner i havet og kommer på den måten inn i næringskjeden og på matbordet vårt. Hvis vi ikke endrer hvordan vi bruker og håndterer plast, kommer det til å være mer plast enn fisk i havet i 2050! Det meste av plasten som finnes i havet er engangsplast. Brukt bare en gang, men får et langt liv i havet.

I august fikk jeg en utfordring som gikk ut på å klare seg uten engangsplast i hele september. Det handler om å endre vanene sine. På tur, og særlig når det regner, er det spesielt fristende å pakke alt i plast. Her er noen tips for å minske engangsplastbruken på tur.

Tursnacks

Min nummer én tursnacks er tørka frukt og nøtter. I de fleste butikker selges dette i plast. For å unngå emballasjen kan du tørke din egen frukt. Epler er kanskje det enkleste å tørke.  Skjær epler i tynne skiver, strø kanel på om du vil, fordel utover bakepapirkledd stekebrett og sett i ovnen på 70 grader til de er så tørre du vil ha de. Sett gjerne en tresleiv i ovnsdøra slik at dampen slipper ut. Min erfaring er at tiden det tar er veldig forskjellig og varierer fra ovn til ovn og hvor tynne skivene dine er. Det kan ta alt fra 2 timer til et døgn, så prøv deg bare frem. 

 

En annen måte å tørke frukt og bær på er “fruktruller” som kan lages av hva som helst, for eksempel selvplukka bær. Mos det du liker og har tilgjengelig i en blender eller med en stavmikser, spre det i et tynt lag utover en bakepapirkledd stekeplate og smør deg med tålmodighet. Sett det i ovnen på varmluft og 80 grader i ca 4 timer (eller til det er tørt). Skjær det opp med en pizzarulle og rull sammen til passelige biter. Gjør et kjapt søk på “fruktruller” for mer inspirasjon til kombinasjoner av frukt og bær.

Sjokolade! Emballasje fra snacks og sjokolade ligger på topp 10 når det gjelder funn ved strandryddinger, både i havet og ved innsjøer. En del sjokolader kan du finne pakket inn i papp og aluminiumsfolie. Pappen kan du bruke når du fyrer opp bålet og aluminiumsfolien kan du bruke til alt fra oppbevaring av mat, til å lage trakt om du for eksempel skal helle bensin over på en mindre flaske eller til å skrubbe kjelene med om noe har brent seg fast.

Lag din egen drytech

Vet du hvor enkelt og billig det er å lage din egen reale turmat? Her om dagen lagde jeg en variant med tørrfisksnacks, soltørka tomater, couscous, hvitløk, chili, tomatsuppepulver (first price sin selges i papirposer) og krydder. Jeg skulle ikke gå langt så jeg jazza det opp med revet gulrot og oliven, og vipps så lukta det bacalao! Hvis jeg skulle på en lengre tur ville jeg tørket gulrot og oliven på forhånd. Her finnes det utallige varianter og bare fantasien setter grenser for hva du kan blande sammen. Topp for all del med et par spiseskjeer olje eller smør. Jeg blanda min middag rett i matboksen sånn at jeg bare kunne ta av lokket, helle på kokende vann og vente fem minutter før det var klart. Hvis jeg skulle jeg hatt flere middager med meg ville jeg pakka de i separate zip-lockposer som jeg kan vaske og bruke igjen.

Frokost

Jeg starter alltid dagen med havregryn og den må pakkes i noe vanntett. Jeg måtte faktisk lete rundt i huset for å finne ut hva jeg kunne pakke mitt fem-dagers forbruk av havregryn i. I søpla fant jeg en melkekartong. Genialt! Det var jo akkurat en liter havregryn jeg skulle ha med meg. På slutten av sommeren finner du den beste toppingen i ytterteltet, nemlig blåbær! Ellers i året kan du kjøpe nøtter i løsvekt (ta med din egen pose, det kan gjerne være en plastpose du allerede har brukt), rosiner (Rema 1000 sine kommer rett i pappen, uten plast!) eller kanskje dine selvtørka eplebiter?

   

Bruk det du har, og bruk det flere ganger. Hvis du bruker plast, la plasten få et langt liv før du resirkulerer den. Det verste med plast er også det beste, den varer evig!

 

 
Dette innlegget handlet om:
BOSTED: Lofoten
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje12.09.18
Kristin Brandtsegg Lome04.03.20
Ingvild Paulsen Vie25.11.19
Maria Stray Homme17.10.21
Maria Philippa Rossi30.08.19
Jill Kristin Øie15.12.21
Iselin Næss20.11.17
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this