Jeg har lenge drømt om å kunne ha min egen lille hytte på hjul, en campervan som kan ta meg lettere ut på eventyr. For ett år siden realiserte jeg drømmen. Etter dette har jeg vært på mange flotte eventyr og flere eventyr er i vente..

“Samarbeid med Motor-Trade Trondheim”

Så hvorfor bygge en campervan?

 • Forenkle turlivet
 • Frihetsfølelse
 • Spare boutgifter

 

Ved å ha din egen lille hytte på hjul har du et mobilt hjem. Et hjem som kan romme det du ønsker, som alltid er ferdigpakket og klar for tur og som tar deg dit du ønsker.  Det var dette jeg drømte etter. Å gjøre det enda enklere for meg å dra på tur..

 

Jeg elsker å dra på tur og jeg lengter etter turer og opplevelser. Selv om jeg digger det primitive som friluftslivet har å tilby, så er jeg som folk flest; litt lat og ønsker å forenkle hverdagen og turlivet. I alle fall mellom slagene.. Som person er jeg spontan og liker ikke å planlegge så mye. Jeg drar på tur når jeg har overskudd, lyst og jeg drar ofte etter værmeldingen. Mitt friluftsliv er basert på at jeg ønsker frihetsfølelsen. Frihetsfølelsen som blir gitt av å faktisk kunne dra på tur etter lyst og været, og det å stå på en fjelltopp eller vidda og speide utover horisonten. Dermed ble drømmen om en campervan skapt. For tenk å ha et mobilt hjem, en hytte på hjul som alltid står klar for tur. Et oppvarmet rom og egen seng. Det gjør det både tidsbesparende, lettvint og styrke frihetsfølelsen jeg trakter etter. Og ikke minst: det gjør det enda enklere for meg å være mest mulig på tur!

Jeg kan få en ny utsikt fra sengen hver dag med hjelp av campervanen.

Siden jeg er en spontan person og ikke liker å binde meg til ting, er det kjekt å ha sin mobile hytte istedenfor å være avhengig av å booke plass på et bestemt sted, for en bestemt tur. Dette er ting som ofte har gjort meg litt stresset tidligere. “For hva om været eller snøforholdene ikke er bra om tre månedene når vi skal på tur?” Dette er noe av tankene jeg kan ha tenkt som har gjort meg småstresset.. Men med en camper ble frihetsfølelsen jeg jakter etter enda mer tilfredsstilt, jeg kan gjøre som jeg vil og reise dit det passer for jeg har min egen lille plass å bo på.

 

Hva slags bil har jeg bygget campervan i?

Jeg har bygget en campervan i Mercedes Benz Vito, lang modell. Bilen er firehjulstrekker og er registrert som varebil. Hvorfor valgte jeg denne størrelsen?! Alt i livet handler om kompromisser. Mine kompromisser for en campervan var å ha en campervan som både kan være hytta på hjul, men også min bruksbil. Jeg ønsket å ha en bil som kan ta meg frem i byer og på smale fjellveier uten problemer. Den kunne altså ikke være for stor.. Jeg ønsket heller ikke å legge igjen halve tanken etter en kort tur, noe som er bra for både miljøet og min pengepung. I tillegg kommer det en bonus med denne størrelsen av bil, for utgifter til feks fergepriser, da denne bilen går som prisen av en personbil. Ved å bygge camper i en bil som er registrert som varebil, får en også en billigere bil enn om en hadde valgt å bygge i en  bil som er registrert som personbil. Bilen er bygget etter retningslinjer for varebil, med at den har skillevegg og ikke fastsatt seng (den må brettes inn når jeg skal kjøre) og ikke seter bak i bilen. Jeg har bygget campervan i en nyere modell av bilen, for økt trafikksikkerhet, pålitelig, kjørekomfort og en bil som er bedre for miljøet(nyere biler har mindre utslipp enn eldre biler). Bilen er god å kjøre og jeg har god oversikt på veien.

“Samarbeid med Motor-Trade Trondheim”

Hvordan gikk jeg frem for å bygge campervanen min?

Jeg hadde lenge tenkt å bygge drømmen min selv. Men jeg er verken snekker, mekaniker eller elektriker, så jeg fant ut at det var tryggest å få litt hjelp på prosjektet mitt. Derfor kontaktet jeg Motor-Trade, Trondheim, som hjalp meg med å realisere drømmen om en campervan. Sammen gikk vi inn i dette prosjektet, la ned mange timer med både planlegging og bygging for å kunne få fullført prosjektet. -Og slik ble drømmen realisert.

Å bygge en campervan er ikke billig. Verken det å ha en bil for å bygge en campervan i, eller utgifter til utstyret som du trenger. Men dette var en investering jeg ønsket å ta for meg selv, for friluftslivet mitt og for å dyrke frihetsfølelsen. Jeg valgte å sette bort arbeidet til en seriøs forhandler(Motor- Trade Trondheim) som sørger for godt håndverk og garantier på arbeidet som ble utført. Dette gav meg en stor trygghet. Jeg har under hele prosessen hatt mulighet til å bestemme hvordan utformingen skulle bli, etter mine ønsker og hva jeg trengte i en campercan. I tillegg har forhandleren kommet med trygge valg for meg, da det er helt klart at de som jobber med bil, vet mest om bil.

 

Selve oppbygning av camperen er gjort med hjelp av sveisede aluminiumrammer. Resten er bygget i holdbart materiale. Alle overflater er lakkert med båtlakk, som tåler mye støt og vann. Husk å fordele vekten på utstyret rundt i bilen og at ting må være forsvarlig festet.

Guttene på Motor-Trade har startet jobben med bilen.

Hva inneholder camperen min?

Kjøkken og sengeløsning.

Camperen min inneholder blant annet:

 • Seng. Jeg har utrustet campervanen med en stor og god seng. Den er 145 cm bred og 205 cm lang. Det er god plass til å sove i stjerneformasjon om jeg vil. Sengen bretter jeg sammen når jeg kjører og sengen blir raskt satt opp på et par minutter, ved hjelp av sengeben.

 

 • Sofa. Jeg har en sofa som jeg kan lage til med madrassen fra senga. Praktisk og enkel i bruk, og veldig god å ha når det stormer som verst og en helst vil ta en pause “inne”.

 

 • Kjøkken. Kjøkkenet er plassert bak i bilen. Jeg kommer til ved å åpne bakluken. Jeg har benyttet en praktisk innredning fra Egoenestbox. Modulen fra Egoenest er helt fantastisk og er laget av godt materiale og er svært praktisk i bruk. Sengerammen høre med til denne modulen, så du har kjøkken og seng i ett! Kjøkkenet er bak i bilen, noe som gjør at jeg kan jeg stå fult oppreist under tak(bakluken på bilen) og lage mat. Ved å ha kjøkkenet bak i bilen og at jeg trekker det ut fra en “modul”, gjør at jeg sparer mye plass, jeg slipper mengder med matos inne i bilen og det er deilig å lage mat ute.  I tillegg gjør det det trygt å kjøre med, da kjøkkenet enkelt pakkes sammen og det ikke er noe løse deler som flyver rundt inne i bilen. Kjøkkenet rommer flere skuffer med plass til mat, bestikk, servise, kjøleskap, 2 x 12 liters dunker med vann og gassflasker. Jeg har vannpumpe, vask og en dusj-slange som jeg har mulighet for å feste til en dusjstang om jeg trenger å dusje kroppen. Dusjen blir rask varm om jeg først varmer opp et par liter med vann og heller i en av vanndunkene. Ellers er kjøkkenet utrustet med to gassbluser og flippbord som gjør det enkelt å lage mat. Jeg har valgt et kjøleskap med kompressor som gjør at det kan brukes til kjøleskap eller fryser. Kjøleskapet plugger jeg på strømuttaket fra oppholdsrommet når jeg har behov for kjøleskap. Husk å eventuelt ta ut kontaktene til vannpumpe og kjøleskap om du ikke skal bruke det på mange dager, så slipper du å tappe unødvendig batterikapasitet.

 

 • Telt til bakluken. Er det dårlig vær og jeg ønsker å utvide oppholdsrommet, eller ønsker å stå tørt når jeg skal kokkelere, trekker jeg et tilpasset telt over bakluken og voila! Jeg har en tørr plass å stå og plass til stoler og bord.

 

 • Takluke. Bilen er utrustet med takluke. Denne er deilig å ha på varme sommerdager og når jeg ønsker frisk bris i nesen når jeg sover. Takluken inkluderer myggnett og gardin.

 

 • Luftventil. Jeg har luftventil i taket som bidrar til å forhindre fukt. Noe som er viktig å tenke på å ha når en bygger en camper.

 

 • Varmer. For å kunne holde meg varm og god har jeg fått installert en panelstyrt webasto varmer som jeg enkelt kan stille inn etter ønsket temperatur. Luften blir sendt ut i rommet fra to forskjellige plasser, for å spre varmen best mulig. Det blir fort varmt i oppholdsrommet.

 

 • Belysning: Det er kjekt å ha gode lyskilder. Derfor har jeg spotter i taket, koseligere lys langs sidene i bilen og arbeidslys til kjøkkenet, samt leselys til sofa/seng.

 

 • Oppbevaring. Det å ha mulighet for oppbevaring er viktig når en skal bo på få kvadratmeter. Derfor har jeg tenkt ut praktiske løsninger for å få mest mulig oppbevaring. Sidene av bilen er utstyrt med praktiske oppbevaringsbokser som rommer mye. Sofaen er en stor oppbevaringsboks, med lokk og skillevegg. Bordet er et kombinert bord, verkstedrom og oppbevaring. Under førerhuset har jeg plass til små bokser for å ha ting i. Her er hver minste plass utnyttet for å få mest mulig oppbevaring.

 

 • Isolert. Bilen er isolert i hele varerommet for å bedre kunne holde på varmen.

 

 • Strøm. Jeg har rikelig med strøm til oppholdsrommet. Jeg har egne batterier som går utenom bilbatteriet. Batteriet her lades når jeg kjører(noe som er svært praktisk!) og jeg kan også plugge bilen til strøm for å lade dite når jeg er hjemme, eller ved et egnet stoppested. Jeg har flere USB uttak og jeg har en omformer som gir meg 230 v i vanlig stikkontakt. Dermed får jeg ladet både PC til hjemmekontor og sørge for at jeg til enhver tid har nok batter til det jeg trenger. Er jeg plugget til nettstrøm har jeg eget uttak til 230 v som jeg kan bruke da, uten å tappe batteriene mine.

 

 • Brannvarsler og C02 måler. For sikkerheten. I tillegg har jeg brannskum.

 

 • Lastefester. Siden jeg har hund har jeg installert lastefester slik at min firbeinte venn kan ligge trygt og godt festet i buret sitt. På grunn av hunden har jeg i tillegg fått laget mulighet til å åpne/lukke ruten mellom førerhuset og varerommet slik at hunden kan få kald luft og jeg kan høre hvordan det står til bak i bilen.

 

 • Tre seter. Det var viktig for meg å ha plass til tre i bilen. Passasjersetene er vippet et hakk tilbake, i forhold til vanlig varebil. Dette er noe som gjør at passasjerene mine ikke trenger å sitte med alvorlig holdning hele turen. Jeg lover, det er verdt det! Sittekomforten til passasjerene ble oppgradert veldig!

 

 • Takracks og takboks. Siden jeg elsker så mye av det friluftslivet kan tilby og at jeg holder på med et allsidig friluftsliv, er det viktig å kunne ha muligheten til å feste takboks, feste sykler/kajakk på taket. En takboks rommer mye, og det er deilig å slippe å fylle oppholdsrommet med stash. Dessuten er det ugunstig å skulle ha vinterutstyr slik som ski inne i bilen, da dette gir mye fukt og kan ødelegge invetaret.
 • Praktisk hylle på veggen.
 • Ryggekamera. – Noe som har vært min beste venn når jeg skal lukeparkere med en større bil..
Idakathrine.camper13
Idakathrine.camper13

Kjøkkenet klappet sammen og klar for å kjøres med. Sengen hviler på kjøkkenløsningen.

Kjøkkenet klappet sammen og klar for å kjøres med. Sengen hviler på kjøkkenløsningen.

Idakathrine.camper15
Idakathrine.camper15

Det gjør det lett å lage mat her...

Det gjør det lett å lage mat her...

Idakathrine.camper22
Idakathrine.camper22

Kjøkkenløsning. Her ser du også at sengen er brettet sammen til høyre i bildet.

Kjøkkenløsning. Her ser du også at sengen er brettet sammen til høyre i bildet.

Idakathrine.camper19
Idakathrine.camper19

Idakathrine.camper21
Idakathrine.camper21

Helt greit å trekke inn i \"stua\" når det høljer ned...

Helt greit å trekke inn i \"stua\" når det høljer ned...

Idakathrine.camper18
Idakathrine.camper18

Sofaløsning. Oppbevaring under setet og langs sidene av bilen.

Sofaløsning. Oppbevaring under setet og langs sidene av bilen.

Idakathrine.camper5
Idakathrine.camper5

Værsjekken ut av takluka...

Værsjekken ut av takluka...

Idakathrine.camper6
Idakathrine.camper6

Turlivet ble betraktelig lettere med en camper.

Turlivet ble betraktelig lettere med en camper.

Tips til om deg om du skal bygge en campervan

Du må tenke etter hva du ønsker å bruke campervanen til. Hva er ditt bruksområde? Hva trenger du/trenger du ikke? Som nevnt tidligere, alt i livet handler om kompromisser. Kompromisser om hvor mye penger du vil bruke, hvor stor/liten camper du skal ha, ny/gammel bil? Hvor mange fiffie duppedingser ønsker du deg? Kan du spare på noe? Noe du ikke kan klare deg uten? Det som kan være smarte løsninger for noen, trenger ikke å være rett for deg og ditt bruksområde. Ønsker du å bygge selv, eller vil du sette bort arbeidet? Det kan lønne seg å legge seg litt penger i bilen, fundamentet i prosjektet. Siden du skal bruke mye tid, penger og energi i et campervan-prosjekt er det fint å ha noe som varer i lengden, noe som er driftssikkert og komfortabelt. Bruk tid på å tenke gjennom disse tingene, det lønner seg i lengden. Husk at det å bygge en campervan tar tid, vær tålmodig og bruk tiden godt så får du realisert drømmen din.

Men når det er sagt, er dette noe av det jeg er aller mest fornøyd med min camper. Kanskje er det noe her som hjelper deg med tankeprosessen om å realisere drømmen din om en campervan..

 

 • Det jeg er aller mest fornøyd med med min campervan er at jeg har en stor og god seng. Noe som er viktig når en er på farta mellom forskjellige eventyr, og trenger søvn og hvile.

 

 • Jeg er veldig glad for at jeg har såpass god plass for å lage et oppholdsrom.

 

 • Tenk praktisk og om du kan bruke de samme tingene til flere formål. Slik som å bruke sengen til både seng og sofa.

 

 • Oppbevaring. Du kan aldri få nok av dette! Det blir fort kaos om en ikke prioriterer å få orden på sakene sine, særlig om du skal på lengre turer med flere.

 

 • Takluke! Jeg elsker den! Det å ha muligheten til å få frisk luft inn i bilen og å se på stjernene fra senga, det er virkelig vidunderlig! I tillegg er den svært praktisk og effektiv for å få ut fukt fra bilen.

 

 • Isolert bil og muligheter for varme. Det å kunne tørke klær, å faktisk ha et varmt rom å oppholde seg i øker comforten veldig på tur.

 

 • God batterikapasitet. Det er kjekt å ha egne batterier til oppholdsrommet, slik at du ikke bruker opp bilbatteriet og blir stående fast på vidda! Det hadde vært kjedelig.. Det er fornuftig å ha nok batterikapasitet til å kunne bruke varmer.

 

 • Ha plass til en venn. Det er fint å dra på turer alene, men det er også fint å kunne dele eventyr med andre.

 

Kveldsstemning fra campervanen.

Pris?

Mange lurer nok på hva prisen for en campervan er. Det er store individuelle forskjeller i pris ut ifra hvilke valg du tar. Med tanke på hvilken bil du skal bygge i og utstyret du trenger, om du skal bygge selv, eller sette bort arbeidet slik som jeg gjorde. Jeg tok som sagt kontakt med Motor-Trade Trondheim og de hjalp meg med å estimere pris og ta gode valg for byggeprosessen av min campervan.

Ble det drømmen?

Ja!! Livet med en campervan er virkelig vidunderlig. Jeg har hatt mange flotte turer med camperen allerede og jeg gleder meg til fortsettelsen. Jeg har ikke sluttet å ligge under åpen himmel, i telt eller hengekøye. Men bilen har gjort det enda enklere for meg å fortsette med det jeg liker aller mest å være ute på tur og oppleve nye eventyr.

 

 

Følg meg gjerne på Instagram under navnet: idakathrine

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this