“Wæææ…” Eldstemanns hyl lager ekko i kabinen. “Meeeeeelk….” Jeg føler at hele flyet kikker på oss. “Pappaaa…” Vi nærmer oss landing på Longyear flyplass, men poden er overhodet ikke interessert i utsikten, eller eventyret vi skal begi oss ut på. Han vil ha melk, han er trøtt, vi har 250 kilo bagasje med oss, det er sesongens siste polarnatt, og dermed like mørkt kl. 12 om dagen som klokken 12 om natten, det er minus 17, men med frisk bris føles det som minus 29, og vi har to små barn som overhodet ikke har bedt om å flytte til Arktis.

Tankene farer tilbake til januar i fjor, da vi bestemte oss for å pakke sammen og få ny postadresse Longyearbyen. Et eventyr, en drøm, galskap, det var mange som beskrev det slik. For oss? Noe å huske på gamlehjemmet, kanskje?

Lei av jetsetterlivet

Jeg har bodd i storbyer halve livet mitt; Oslo, Cape Town, Buenos Aires, Melbourne. Jeg har hatt uendelig antall restauranter, kaféer og utesteder å velge imellom, forskjellige kinoer, kulturhus, gallerier og museer. Jeg har bodd på knutepunkter med åtte t-banelinjer i umiddelbar nærhet, vært på fotballkamper med titusener av andre mennesker, og nærmeste flyplass har kunnet sendt meg til seks kontinenter uten mellomlanding.

Men jeg har aldri før hatt Sukkertoppen som nærmeste nabo. Aldri kunnet sett rett ut på vakre Hiorthfjellet (eller noe annet fjell for den saks skyld). Ifølge diverse undersøkelser svarer folk at de ønsker å bo nærmere naturen. 1 av 6 kunne tenke seg et småbruk, og “småbruk” er år etter år blant de mest ettersøkte ordene på finn.no. Nærmere 1 million nordmenn innser nok at de ikke kommer til å bo på en gård, men man trenger drømmer. Når man sitter på 54-bussen og det er stillestående kø nedover hele Uelands gate, da trenger man drømmer, og kunne se for seg et roligere liv på landet, ved foten av fjellene og med naturen som nærmeste nabo. For meg er Svalbard er drøm. Vi har giret ned mange hakk. Fått mer tid i hverdagen på grunn av den enkle logistikken. Her er det ikke kø, eller signalfeil på Skøyen. Jeg har ingen problemer med å forstå drømmen om et småbruk.

Forventningsavklaring

 

Samboeren og jeg gikk Svalbard på tvers for noen år siden. Det var en fantastisk tur, men vi innså raskt at lignende ekspedisjoner ikke var helt forenelig med småbarn. Så det var ikke Svalbard på langs eller på tvers vi flyttet for, det var hverdagsturene. Det å ha de spisse fjellene, den rå naturen og den arktiske stillheten tett, tett på betyr mer for meg enn Sognsvann rundt medsols (sorry, Nordmarka!). Jeg får ro, blir litt som en unge i en godteributikk som ikke helt vet hvilken topp jeg skal velge – for jeg vil ha alle!

Det er ikke kun Svalbard som gir denne følelsen. Å kjøre gjennom Romsdalen og se bratte tinder på alle kanter kan få en hver kamkile til hoppe og sprette. Og å kjøre E10 utover Lofoten på vei mot Henningsvær er alle klatrere, toppturentusiaster og fotturisters våte drøm. Tenk deg de som bor i Henningsvær, a!? Som har dette som sin bakgård?

En drøm for fremtiden?

Jeg vedder en Kvikklunsj på at du nå går rett på finn.no, og ser hva som er tilgjengelig av rorbuer i Kabelvåg, jobber i Sogndal eller eneboliger med utsikt i Isfjorden. Du kan takke meg senere, for dette blir noe du kommer til å huske på gamlehjemmet.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this