HM dronning Sonja gikk rundturen som i dag har fått navnet Dronningruta første gang i 1994, og hun omtalte turen mellom fiskeværene i Nyksund og Stø i begeistrede vendinger. Rundturen ligger på yttersiden av vakre Vesterålen, 500 km nord for Polarsirkelen, 2,5 time kjøretur fra Svolvær i Lofoten og 15 km fra Myre i Vesterålen. Turen snirkler seg langs kysten i variert, dramatisk og spektakulær natur. Himmel og hav møtes i nesten alle himmelretninger, og fra øst stiger fjellene opp til 654 meter inn i himmelen.

Jeg satte opp teltet mitt på Delpen (på Langøya, før broen over til Nyksundøya) i regn og vind, og våknet til opplett over Nyksund morgenen etter.

Nyksund

På begynnelsen av 1900-tallet var Nyksund et av de største fiskeværene i Vesterålen, etter at det kom molo mellom Ungmalsøya og Nyksundøya i 1870. Her lå det 150 fiskebåter skjermet i den nye havna mellom de to øyene ytterst i havet, og det bodde i sin tid 250 fastboende her. I fiskesesongen bodde det opp mot 1000 mennesker i Nyksund.

Fiskeriet ble modernisert, fiskeflåten ble større og sundet for trangt. Nyksund ble fraflyttet og etterlatt som en spøkelsesby på 1970-tallet. De siste årene har Nyksund på nytt vokst opp til å bli et livlig fiskevær, dog uten den store fiskeflåten. Gamle brygger og hus restaureres, driftige mennesker driver restauranter, gallerier og turisme.

Les mer om Nyksund her.

Turbeskrivelse av Dronningruta

Vi valgte å starte turen fra Nyksund-siden, og parkerte på oppmerket parkering øst for Nyken (høyde på 185 moh). Fra parkeringen gikk vi opp mot Første Nyksundvatnet og tok stien til venstre. Derfra kom vi oss opp på omtrent 110 høydemeter før vi fortsatte i jevn stigning opp mot Øvermælen, på østsiden av Mælen på 314 moh. I dette skaret kan man velge å enten gå ned til Langvardalen (man ser tydelig Ner-Langvardalsvatnet og stien fra Stø), og gå 5 km i fjæra til Stø eller man kan velge å gå 11 km over fjellene. Til sammen 900-1000  høydemeter.

Vi valgte å gå den høye ruta over fjellene. Vi fortsatte på stien mot Sløykmarkheia, luftig og litt bratt opp mot Finngamheia på 448 moh. Dette punktet er for mange som velger å gå fjellene høyeste punkt på turen. Her hadde vi en god pause i sola, drakk kaffe, spiste litt og nøt utsikten over tinderekka på motsatt siden av Klodalen med Klotinden.

En ekstra topp på veien

Videre gikk vi ned omtrent 150 høydemeter til skaret mot Sørkulen. Herfra kan man velge en sti på sørvest-siden av fjelltoppen som letteste alternativ, eller å gå over Sørkulen som dermed blir høyeste punkt for de som velger det, på 518 moh. Vi gikk til topps, og Andøya dukket opp i nord.

På veien ned fra Sørkulen mot Stø snakket vi om lavarter, spermhval og fjellblomster. For det er det mye av i havet og fjellene rundt Vesterålen. Pakk med deg en liten kikkert og ei naturhåndbok som omtaler de flora, fauna og geologi for Nord-Norge og du kan komme hjem, ikke bare med fine turminner i tursekken, men også litt ny kunnskap som du kan ta med deg til neste tur. Det gjør turen litt ekstra spennende.

Turjente-Kari har vært i Vesterålen og svømt med spekkhuggere og knølhval, les om det her

Siste del av turen til Stø fulgte vi en fin og godt merket sti ned over Kjølen, Gjuraheia og Nonstinden. Vi så fyret på øya Anda, og diskuterte frem og tilbake om de hadde plassert ei kirke på øya og et fyr på land. Det var jo i grunn litt merkelig, tenkte vi. Det viste seg å være et fyr, og ikke bare et hvilket som helst fyr. Men det siste fyret som ble avbemannet i Norge, i 1987. Anda er også ei rikt fuglefjelløy, og lunden er den mest tallrike. Men på yttersida av Vesterålen finnes det også alke, havørn, lomvi, krykkje, skarv og toppskarv i tillegg til lundefuglen.

Utsikt fra Nonstinden over Skagsanden.
Hopp og hei, leverpostei! Her er jei!

Stø

Etter en heller bratt nedstigning til Stø, endte vi opp på Stø Bobilcamp hvor vi fikk servert burger og heimbrygga øl. Den satt, for å si det sånn! Det er veldig fint å vandre litt rundt i havneområdet. Der ligger det blant annet ett senter for hvalsafari i Stø om man ønsker å oppleve dyrelivet til havs. Stø er omtrent like langt fra Myre som Nyksund, og hvis du for eksempel har lyst til å oppleve Skipssanden en fin sommerdag, kan du kjøre ut til Stø og gå i 10 minutter før du er på stranden og kan plaske i Norskehavet.

Skipssanden

Vi fortsatte turen fra Stø til Skipssanden, som ligger rett vest for Valaksla. Her tok vi oss nok en pause, bare for å nyte sola som glitret i det turkise havet. For en deilig dag!

Historien forteller at det en gang i tiden rak i land ei bilderamme på den vakre badestranden. I ramma fulgte det med en sekk med penger og en liten unge (!), og det er denne ungen som ble stammor til mange av de som bor i Øksnes den dag i dag. Tro det den som vil.

Nok en kaffepause, bare noen minutter etter vi forlot Stø. For vakkert til å ikke nyte utsikten og varmen fra lyngen og sola.

På tide å komme seg hjem. Fra Skipssanden gikk vi videre over en rullesteinsstrand hvor vi hadde en ørliten steinkastekonkurranse. Så gikk vi videre i gjennom mykt mosedekke, myrull og flatt terreng før vi gikk bratt opp til skaret på østsiden av Mælen. Svetten rant godt, men beina er friske og humøret på topp! Selskapet var upåklagelig og været til å putte hendene opp for. Jeg som elsker å vandre i fjellet måtte krype til korset og innrømme at den fineste delen av turen var turen fra Stø til Nyksund.

Er Dronningruta for alle?

Med forbehold om at man er frisk og litt turvant, så vil jeg påstå at svaret er JA! Man kan velge å dele opp ruta, og enten gå den høye over fjellene eller den lave langs stranden. Den høye er omtrent 11 km og man går 900-1000 høydemeter, hvor høyeste topp er Finngamheia eller Sørkulen. Den lave er omtrent 5 km og man har én bratt stigning på Nyksundsiden. Vil man gå én vei, så finnes det muligheter for å bestille RIB-transport tilbake til start. Jeg mener at jeg leste at det kostet 200 kr per person, og dette gjelder vel i hovedsak i sommersesongen.

På turen over fjellet og stranden tilbake møtte vi 13 mennesker, hvorav den største andelen av de var godt oppi åra (hurra!) og den yngste omtrent tre år. Alt går med riktig motivasjon, erfaring og kjennskap. Og tid.

Den raskeste av de raske kan nok komme seg gjennom hele løypa på 4-5 timer, er man store grupper og tar lengre pauser kan man beregne 8-10 timer og er man fjellvant, og går jevnt og trutt vil jeg anslå at det er innafor å bruke 6-8 timer på turen med pause.

Merka rute

Hele rundturen er godt merka med røde T-er som er gjenkjennbart for alle som har gått Turistforeningens oppmerkede turer tidligere. Det er også flere steder hvor man kan se hvor langt det er til de respektive stedene for start og slutt på løypa, og skilter som viser hvilke fjell man befinner seg på. Det er rett og slett ikke veldig lett å gå seg vekk på en dag med sikt.

[google_map]

Kilder

På tur i Vesterålen og Lødingen av Vesterålen Turlag (2015)

Nyksund Retreat

Nordnorge.com

[instagram-feed user=”julie.korneliussen”]
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this