Jeg elsker jula, og har veldig mange fine juleminner fra barndommen, men i voksen alder synes jeg det har blitt litt stress. Black Friday ble til Black Week, som ble til Black Month, bare uker etter at verdenssjefene sto i Glasgow og hylte at nå måtte vi bremse opp litt. Jeg synes gavemaset, presset og forventningene til julekalender blir litt mye. Plutselig skal 24 gaver ganger x antall unger/kjæreste/venniner pakkes sirlig inn, henges opp og papiret rives av fortere enn du kan si pepperkakehus.

“Jeg har sluttet å gi sånt plastikkræl i julekalenderen,” sier du kanskje.

“Nå gir jeg kun miljøvennlige ting.” Av god kvalitet, som kan brukes lenge. Økologiske leker i heltre til ungene. Kun ullklær fra glade sauer på Vestlandet til kjæresten. BPA-fritt. Kortreist. Gjenbrukt. Joa, én slik ting er fint til jul, men prøv å finn 24 fornuftige gaver på et lokalt marked, og du har brukt opp desemberlønna, halve skatten og neste års feriepenger. Én ting er å endre kjøpevanene så vi kjøper kvalitet som holder, istedenfor ræl som går i stykker og kastes. En annen ting er å innse at vi kanskje ikke trenger 24 ekstra gaver i desember, og lar være. Bruker pengene på ingenting, og går en tur i skogen istedenfor.

Julekalenderen som nesten er gratis

Samtidig så elsker jeg jul! Jeg har allerede seriefråtset flere julefavoritter, og julestjerna har hengt i vinduet siden i fjor (ooops!). Så, her får du 24 tips til julekalenderen som går i null! Og den kan, med noen små variasjoner brukes på både 5-åringer, søsteren, venninna eller kjæresten, eller som en liten reminder til deg selv om hva som faktisk er viktig i jula.

Før du starter trenger du: papir, hyssing/gavebånd, lighter, pepperkaker.

Spis en pepperkake! Det er viktig å holde blodsukkeret oppe når du skal være kreativ! Riv passende biter av papiret og “svi” det litt med en lighter. Særlig små sjørøvere synes et slikt skattekartpreg er kult (obs – denne prosessen kan fint sløyfes hvis du har dårlig tid eller sitter rett under brannvarsleren, det er kun en gimmik. Dropp det hvis det stresser deg!). Skriv ned dagens aktivitet, rull sammen, knyt en hyssing rundt og heng opp! Finito!

Klar, ferdig, aktivitetsjulekalender

1. Finn noe du eier, men som er svært lenge siden du har brukt. Kanskje er det en leke, en genser i feil størrelse, et par sko du aldri bruker eller soveposen som har ligget ubrukt etter at du fikk ny i fjor. Legg det ut på Tise eller Finn, billig nok til at du får solgt det i løpet av kort tid (du trenger nemlig pengene senere).

2. Ut og brenn bål. Alle liker bål! Du kan ta med tørr ved og tennbriketter hjemmefra for å gjøre det skikkelig enkelt. Eller få inspirasjon fra Gunhild og Helene eller Jill. Som en liten overraskelse kan du ha med marshmallows på tur.

3. Dra på biblioteket og lån en bok om polarhistorie – eller noe helt annet. Her gir Team Ida deg 20 tips til turbøker det er verdt å lese.

4. Lag pannekaker! Her får du Gunhild og Helenes oppskrift på perfekte pannekaker. De trenger ikke lages ute hvis du synes det blir styr, eller om du ikke har en brenner. Lag de hjemme i stekepanna og ta med ut. Klemmesyltetøy gjør serveringen veldig enkel.

5. Ha teltoppsettskonkurranse med en turvenn. Her gjelder det å sette opp teltet så fort som mulig – alene. Knotet du fælt? Helt greit! Nå har dere begge prøvd en gang, så går det kanskje litt lettere når dere står sammen i stiv kuling på Finse. Er julekalenderen beregnet på barn? Ha en kosestund i teltet etter at du har slått det opp med noen av marshmallowsene fra dag 2, og en bok fra dag 3.

6. Gå på lommelykttur i skogen/parken/fjellet/naturområdet du har i nærheten. Skru av lykta innimellom og kikk opp på stjernene.

7. Tenk ut noen grønnere julegaver til familie og venner. Her får du gode tips fra Maria.

8. Inviter noen som trenger det med på en liten gåtur. Det kan være en venn fra barnehagen, en kompis du ikke har sett på lenge eller en tante som ikke kommer seg så mye ut. Målet er ikke nødvendigvis å gå så langt, men å komme litt vekk fra hverdagen, og kanskje prate om de litt tyngre tingene her i livet. Våg å stille de vanskelige spørsmålene, naturen – og Une Cecilie – har kanskje svaret.

9. Planlegg en telttur neste år! Planleggingen er halve moroa! Dra frem Norgeskartet, finn ut hvor kort du kan dra for å oppleve noe helt nytt, og begynn å drømme om hva slags turmat dere skal lage. Og du trenger ikke kjøpe masse nytt stæsj! Over hele landet finnes utstyrssentraler som gratis, eller svært billig låner deg utstyret du trenger.

10. Akedag! Dette er gøy for både store og små! Finn den bratteste snørenna du har i nabolaget, bruk rattkjelke, et lite akebrett, eller skli rett på rompa. Garantert moro! Avslutt eventuelt med snøballkrig, og gå inn og drikk varm kakao (med marshmallows!) når dere er ferdige.

11. Kjøp et gatemagasin og en kopp kaffe til selgeren, og ta deg tid til å slå av en prat (dette får bli unntaket om at kalenderen ikke skulle inneholde nyinnkjøpte ting). For mange er jula en skikkelig vanskelig tid, det er gratis å bry seg!

12. Lag Elvissandwich til frokost! Hvis du var på julebord i går er dette den perfekte måten å starte dagen på! Ikke glem bananmilkshaken

13. Ta en gåtur i lunsjen, eller en ekstra runde rundt kvartalet før du leverer i barnehagen. Noen sa så fint at det å være fri betød fravær av tanker. Klarer du å bare være? Enda bedre, legg igjen mobilen på kontoret, eller skru den på flymodus. Hvis du ser noe så fint som du bare ta bilde av, så prøv å lagre minnet i hjernen istedenfor. Ring eventuelt personen fra dag 8 senere, og fortell om det.

14. Ta et julebad! Våger du? Med et lite Facebook- eller Googlesøk vil du oppdage at det finnes mange isbadeklubber rundt om i landet. Kanskje blir det en ny tradisjon?

15. Lag pepperkakehus! De siste årene har familiens pepperkakehus vært inspirert av et av årets store turprosjekter, være seg klatreruten Snake Dike i Yosemite, Kilimanjaro eller flyttingen til Longyearbyen. Obs – det er lov å lage fire vegger med et skeivt tak også, og dynke det med glasur og Non-Stop (kidsa kunne ikke brydd seg mindre)!

Ja, det er en høydesyk seigmann som står og spyr på toppen…
Snake Dike på Half Dome
Inspirert av spisshusene i Longyearbyen og nordlys på gelatinflak (ps…det er isbjørner – ikke sauer!).

16. Lær noe nytt! Om friluftsliv, om dunsoveposer, om dyrespor, om stjernetegn, om treslagenes brennverdi. Eventuelt pugg Norges ti høyeste fjelltopper, så får du i hvert fall et av spørsmålene på julenøttene riktig!

17. Fiks noe gammelt! Fant du noe i et bortglemt skap 1. desember, som du ikke kunne selge fordi det var ødelagt, men som du heller ikke ville kaste fordi hvis, om, atte, bare en dag så kanskje du møter noen som kan fikse det? Gjør det selv! I dag! Ellers, hvis det er Helsport-produkter, så kan du sende det til reperasjonsavdelingen. Slik jeg gjorde med ryggsekken min!

18. Plukk #5forhvalen. Eller en hel bærepose eller søppelsekk for hvalen. Og la det minne deg på at hver minste lille plastikkting blir værende, for evig og alltid. Det er både det beste, og det verste med plastikken, skriver Kristin.

19. Har du fått solgt stæsjet du la ut til salgs 1. desember? Forhåpentligvis har du kommet deg litt mer ut enn vanlig de siste ukene. Er det noe du absolutt føler at du trenger? Som du ikke har mange av i skapet allerede, og kun søker den siste av i regnbuens farger? Ok, da kan du gå på Finn.no, og se om du finner det brukt der! Her skriver Ingvild om hva du bør tenke på når du kjøper brukt. Pakk det inn og legg det til deg selv under juletreet. “Til meg, fra meg.”

20. Julekino! Men, du kan arrangere den hjemme. Med popcorn, dempet belysning og favorittfilmen på TV’en.

21. Gå på skøyter! Over hele landet kan du låne gratis utstyr hos lokale turgrupper eller frivillighetssentraler.

22. Tenn adventslys og spis julekaker ute. Det gir skikkelig god julestemning!

23. Lag turforsetter for 2022! Få inspirasjon fra www.turjenter.no, og våg å sette deg noen hårete mål!

24. Besøk en lekeplass! Kanskje har julenissen gjemt første gaven et sted? Er julekalenderen til en voksen kan du invitere til en treningsøkt på en av de mange utendørs styretreningsplassene som har poppet opp rundt omkring.

Eventuelt en god gammeldags tur i skogen, før julefreden senker seg.

GOD, STRESSFRI JUL!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this