Er du klar for topptursesongen?

Skrevet av: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen
Publisert: 05.11.17

Jeg gleder meg helt vanvittig til å se de første snøflakene falle, og se at snøen blir liggende, og gjør seg klar for å bli leket med…  -Og ikke minst; til å sette vinterens første svinger! Enten det blir med snowboardet eller med skia. Men er vi klar for vinteren og topptursesongen??

Smilende Ida Kathrine på toppen av Dronningkrona. Du ser fjord og flotte fjell. Det er nysnø og blå himmel.
Er det ikke dette her vi drømmer om nå? -Dronningkrona, Sunndal-

Det kan være greit å kunne forberede seg litt på den kalde fine tiden. For ved å gjøre akkurat det, kan man få enda litt mer ut av vinteren. Det tror i alle fall jeg.

Har du kanskje akkurat kjøpt deg topptur- utstyr? Er du nysgjerrig på hvordan det er å gå på toppturer, og har lyst til å prøve det selv? Eller har du kanskje allerede vært på en del toppturer?  Her er i alle fall noen tips, som kan kanskje hjelpe deg på veien til å bli klar for topptursesongen.

Ida Kathrine har formet hendene sammen som et hjerte og du ser flotte fjell i Sunndal. Det er fint vær og strålende sol.

Forbered kroppen

Først og fremt er det viktig at en forbereder kroppen sin til vinteren og topptursesongen. Toppturer er tungt for kroppen, og du vil ha mer glede om kroppen din er litt forberedt.

Ida Kathrine på god vei oppover en fjellside. Det er sol, og fin snø.
Tunge tak på vei oppover….

Det er ingen hemmelighet at det er først og fremst bena som får kjørt seg. Og det er som regel de som blir raskest sure når de første svingene blir tatt. Men overkroppen er også mye i bruk, særlig under oppturen. Jeg er ingen PT, og det vil jeg heller ikke gi noe uttrykk for, men sett inn litt ekstra bentrening, særlig øvelser som innebærer de største muskelgruppene i bena vil være lurt. Overkroppstrening med rygg, armer og mage er også fornuftig. Utholdenhetstrening der en får opp farta på hjertepumpa og kondisen er også viktig. Det er tungt å gå i oppoverbakke på ski, og det er ikke så veldig gøy å gjøre det om en peser verre enn verst, og ser mannen med ljåen hengende over seg hele veien til topps. Gulrota ved toppturer er for de fleste; det å sette utfor fjellsiden etter å ha kommet hele veien til topps. Da er det kjedelig å miste flyten på vei ned, ved å måtte ta pause ved annenhver sving, på grunn av at låra er sure, eller at en er helt gele av utmattelse. Det kan jeg skrive under på at det er! For jeg har vært der..

Ida Kathrine på ski, på toppen av et Litjskorta i Sunndal. Hun er helt klar for å kjøre ned en fantastisk fjellside med masse fin snø.
Gulrota på tur: Å ha hele fjellsiden klar for fantastisk nedkjøring!  -Litlskjorta, Øksendal-
Gutt på ski på vei mot vakre fjell i Sunndal. Det er flott vær og strålende sol.
Men oppturen er også veldig veldig flott. – Fløtatind, Øksendal-

Utstyr

Så kommer en til UTSTYR. Er det klart for vinteren? Er det holdt ved like/preppet? Vet du hvordan det fungerer? Har du fått testet det? Har du fått kjørt inn utstyret godt?

Det er i alpinanleggene du blir kjent med utstyret ditt, og det er her du lærer deg å kjøre på det.

– Det er her du får inn de gode svingene.

Får du kjørt inn utstyret ditt godt her, får du mer glede av toppturene, og det gir økt sikkerhet i storfjellet, både for deg selv og andre. Mengdetreningen du får i alpinanlegg, er helt essensielt for å kunne gå på storfjellet. Så sett av god tid her, for å bli en bedre, tryggere og mer fornøyd skikjører/snowboardkjører på topptur. På toppturer møter man ikke bare drømmeforhold, men også ofte svært varierte forhold. Noe som også kan være veldig krevende, slik som for eksempel:  gjennomslagsføre, tung snø, avblåst snø med hardt og isete underlag osv. Har man fått kjørt en del i bakken, er du mer rustet til å møte de varierte snøforholdene du kan møte på på toppturer.

To blide jenter på ski i skiheisen på Stranda.
Kjøring i alpinanlegg er gøy, og en får god trening til storfjellet. – Stranda skisenter-
Man kan få inn veldig god ski-kjøring, kjøre i særdeles god snø, og ikke minst få kjørt masse i alpinanlegg.  Dette er fra Meråker alpinsenter.

Hvordan er det med skiskoa/snowboardskoa? Er de gått inn?  Skoene kan ha mye å si på en tur, jeg har selv fått «ødelagt» toppturer med å ha for lite inngåtte og vonde sko. Har du fått deg nye sko, så sørg for å få de varmebehandlet, slik at skoene har en bedre mulighet til å bli tilpasset foten din. Dette kan det hende du må gjenta. Et annet tips er å bruke skoene mest mulig, også inne, og bare ha de på seg når en for eksempel sitter i sofaen og ser på TV.

Bli kjent med skiene/splitboardet, test ut hvordan bindingene fungerer hjemme. -og ikke minst sjekk at de er rett innstilt til sko og vekt!!! Sjekk at fellene passer til skiene/snowboardet,  og at det er nok lim igjen på de.  Når det gjelder stavene, så er det greit å kjenne at de kan justeres på høyden. Det kan også være lurt å tape stavene over kringla. Bruk en en tykk tape og tape i et området på ca 10-15 cm over kringla.  Dette for å forsterke stavene, og for å forhindre at ikke stålkantene på skiene/splitboardet ditt ødelegger stavene dine så lett!

Sørg for å ha en ryggsekk som sitter godt på ryggen, og som har plass til nødvendig utstyr og ekstra klær. Sekken bør kunne gi lett tilgang til skredutstyr slik som spade og søkestang, og helst ha en egen lomme for dette. Sekken bør ha mulighet for å kunne feste splitboard/skiene på en fornuftig måte, som gjør det lett å bære de, om du skulle måtte gjøre det.

Sikkerhet

Sikkerheten på tur er det viktigste, og bør alltid være hoved fokus når en er på tur!

 Planen med turen er jo at en skal komme velberget hjem fra tur, og være klar for nye eventyr senere.

Bratte fjellsider med skredbaner fra toppene. Bildet er tatt på Sunnmøre i påsken.
Flere skred observert i Sunnmørsfjella. Dette er riktignok «vårskred»/»solskred», men bildet viser likevel hvordan snøen har sklidd  ned langs hele fjellsiden, og hvor langt  skredet kan bre seg.          -Urkedalen-

Har du skredutstyr, og ikke minst; kan du å bruke det? Det hjelper lite å ha flotters utstyr, om en ikke vet hvordan det funker! Skredutstyr gir økt sikkerhet i fjellet. Men det betyr langt ifra at det gir det full trygghet. For å kunne ferdes trygt i fjellet, og mestre skredfaget krever det mye kunnskap, og det krever stor innsats for å kunne mestre dette. Mye kunnskap kan en få gjennom diverse skredkurs og toppturkurs. Jeg anbefaler alle å ta et skredkurs!!!  I tillegg ønsker jeg at du som vil på topptur, er aktiv i søket etter kunnskap som kan gi deg og andre økt sikkerhet i fjellet! Du må huska at dine valg, trenger ikke bare å gå utover deg selv, men kan også gå ut over andre som ferdes i fjellet, om du skulle være så uheldig å utløse et skred. Jeg er selv ingen ekspert på dette, men jeg lærer stadig. Og jeg er ivrig etter å søke etter kunnskap, noe jeg tenker er viktig for å kunne bidra til økt trygghet. Fjellvettreglene bør også læres, og følges når en skal ut på tur, og samtidig,for guds skyld;  ikke glem sunn fornuft!

Fjellvettreglene finner du her:

https://www.ut.no/fjellvettreglene/#fjellvettreglene

Bildet av skredutstyr: spade, hjelm, skredsøker og skredstang.
Skredsøker, søkestang og spade, og hjelm! Et minimun av sikkerthetsutstyr på topptur.

Hjelpemidler

Det har i dag kommet flere flotte apper og varsler som kan bidra til økt sikkerhet i fjellet.  Slik som for eksempel:  Varsom, RegObs,  Bratt.Lær deg å forstå skredvarsel, hva de forskjellige nivåene i skredvarslet betyr før vinteren slår til. Respekter skredvarslene, og ikke overprøv disse ut i naturen.  Lær deg å bruke, og ikke minst forstå, hvordan disse appene kan benyttes før topptursesongen kommer.  Men en skal huske på at en ikke skal stole blindt på disse, da dette kun er gode hjelpemidler. De viktigste observasjonene gjør en selv i fjellet, der en tar egne valg og vurderinger.

Det finnes også en haug med bøker om snøskred, og om det å ferdes i høyfjellet.  Den siste boken på norsk som ble utgitt er:

Den lille snøskred boka, av Kjetil Brattlien, utgitt av Fri Flyt

Dette er en veldig lettlest, og informativ bok som jeg kan anbefale.

Det har dessverre vært en del skredulykker her til lands, og det er skrevet flere skredrapporter etter disse. Dette er trist og sterk lesning, men samtidig veldig lærerik. Jeg anbefaler alle å lese skredrapporter.

En annen app som kan være lurt å installere er: Hjelp 113- GPS, som vil gi redningstjenesten nøyaktig GPS signal over hvor du er, dersom en ulykke skulle oppstå. Dette kan bidra til at tidsforsinkelsen blir minimal til du får hjelp, noe som kan være livreddende.

Gutt på ski mot solnedgang. Det er flotte fjell i bakgrunnen og fine farger. Det er masse ny og flott snø.
Dette var en fantastisk dag, med masse tørr nysnø i fjellet. Vi smilte om kapp når vi gikk oppover fjellet. Litt senere, og enda flere høydemeter opp i fjellet, gravde vi en ny snøprofil, og kunne se at snøen var for ustabil til å fortsette. Vi kjørte ned i «trygge» sider, under 30 grader, og var glad for at vi kunne legge ut på ny tur dagen etter…. Respekter tegn en ser på ustabil snø!  -Nonstinden, Gratangen-

Forberedelse av tur

Det er også veldig viktig å kunne forberede og planlegge turer. Dette kan en gjøre ved å blant annet sjekke kart, lese turbøker, turbeskrivelser og sjekke ut se etter bilder av området. – Og selvfølgelig må man planlegge med å sjekke vær, føre, skredvarsel, med dette er stort sett kun aktuelt når turen nærmer seg.

Det er viktig å tilpasse turene etter de som skal gå den. Finn turer som passer deg i forhold til dine ferdigheter og fysikk, og hva som er overkommelig for deg. Det skal ikke kun være et vakkert bildet, tatt i fint vær, som du for eksempel finner på Instagram, som skal få deg til å velge en turen uten å gjøre en bakgrunnssjekk. En må forberede seg til tur! Ved å forberede seg godt til tur, er jeg sikker på at en får en bedre og tryggere toppturopplevelse. Men selvfølgelig, alt kan ikke planlegges, mye kan oppstå som en ikke kan forutse. Men er en forberedt, er en også bedre rustet på å ta utfordringene en kan møte på tur.

Ida Kathrine står oppe på et fjell. Det er helt hvitt rundt henne på grunn av snø og tåke.
Det er ikke alt en kan forberede seg fullstendig på. Været kan snu fort i fjellet… -Nonskaret, Sogn og Fjordane-

Glede seg

Under punktet å forberede seg til tur, så faller også under det siste, men kanskje et vel så viktig punkt; det å GLEDE seg og SE FREM til turer. Forberedelsene til tur (turer) kan gi mye glede. Jeg smiler fra øre til øre når jeg tenker på nye topper som skal bestiges, og når jeg planlegger hvordan jeg skal angripe disse. Toppturer og friluftsliv generelt skal inneholde masse glede, som varmer sjela. Det er gleden over gamle og nye turer som stort sett gir driven på å komme seg ut på tur.  Nyt vinteren, bruk naturen GODT,  og TRYGT, og ikke minst: kos dere masse! Jeg håper at nettopp DU får en helt fantastisk topptursesong!

Ida Kathrine står midt i en fjellside, smiler om kapp med sola og har nydelig utsikt mot flotte, spisse fjell.
Snart er det kanskje du som står med et like stoka smil midt i fjellet – Dronningkrona, Sunndal-

Følg meg gjerne på instagram under navnet: idakathrine, så kan du følge med på mine tureventyr.

 

 

Har du noen tips til hvordan en skal forberede seg til vinteren? Send gjerne på en melding, så kan du hjelpe meg med å utfylle artikkelen!

Blogglisten hits
 
ALDER: 32 år
BOSTED: Trondheim
Kristin Folsland20.07.17
ANNONSE
Maria Stray Homme04.08.17
Julie Korneliussen04.08.16
Turjenter.no25.10.15
Turjenter.no27.02.17
Marte Tveten20.09.16
Astrid Furholt24.08.16
Turjenter.no16.11.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen10.01.18
Ina Othilie Vikøren24.04.17
Kari Schibevaag15.11.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen07.11.15
Turjenter.no01.02.17
Turjenter.no23.05.16
Turjenter.no22.05.17
Maria Stray Homme09.05.18
Jill Kristin Øie27.04.17
Turjenter.no17.10.15
Turjenter.no06.12.15
Turjenter.no09.12.17
Guri Anne Hansen22.09.16
ANNONSE
Turjenter.no16.07.18
Turjenter.no10.07.17
Turjenter.no02.12.15
Jill Kristin Øie25.06.16
Turjenter.no13.04.16
Turjenter.no01.03.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.07.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.07.16
Turjenter.no14.12.17
Turjenter.no30.03.16
Ina Othilie Vikøren12.01.16
Turjenter.no23.03.16
ANNONSE
Turjenter.no06.02.17
Guri Anne Hansen19.03.17
Turjenter.no30.01.17
Turjenter.no20.07.16
Turjenter.no16.12.15
ANNONSE
Kari Schibevaag07.04.17
Turjenter.no01.06.17
Team Ida04.01.16
Turjenter.no07.07.16
Iselin Næss09.02.16
Gunhild og Helene07.05.18
Guri Anne Hansen14.10.16
Julie Korneliussen21.10.15
Turjenter.no17.02.16
Turjenter.no01.12.15
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen20.01.16
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no07.03.16
Turjenter.no14.03.16
Turjenter.no05.10.16
Turjenter.no11.12.15
Bodil Dorothea Gilje21.03.18
Turjenter.no10.12.15
Turjenter.no05.12.16
Jill Kristin Øie21.02.16
Turjenter.no31.07.17
Turjenter.no21.08.17
ANNONSE
Turjenter.no02.06.18
Turjenter.no16.11.16
Turjenter.no08.02.16
Turjenter.no11.05.16
Gunhild og Helene05.06.18
Turjenter.no14.02.17
ANNONSE
Turjenter.no31.05.18
Turjenter.no17.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen16.03.18
Turjenter.no09.02.18
Turjenter.no22.06.16
Turjenter.no20.02.17
Turjenter.no19.06.16
Turjenter.no21.12.15
Turjenter.no01.02.16
Turjenter.no18.01.16
Turjenter.no29.08.16
Turjenter.no29.06.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.16
ANNONSE
Turjenter.no06.07.18
Tonje Blomseth12.07.16
Jill Kristin Øie13.09.17
Turjenter.no15.12.17
Turjenter.no18.07.16
Turjenter.no08.11.15
Maria Stray Homme02.08.17
Turjenter.no18.04.16
Turjenter.no01.12.17
Maria Stray Homme21.05.18
Turjenter.no25.02.16
Turjenter.no12.07.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle10.03.17
Turjenter.no28.03.17
Julie Korneliussen10.04.17
Turjenter.no01.06.16
Turjenter.no14.12.16
Turjenter.no24.07.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen01.05.16
Turjenter.no18.10.16
Guri Anne Hansen12.02.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.05.16
Jill Kristin Øie30.12.16
Turjenter.no16.12.17
Ina Othilie Vikøren26.02.18
Turjenter.no08.12.17
Turjenter.no18.04.17
Iselin Næss24.11.16
Turjenter.no04.07.17
ANNONSE
Turjenter.no27.07.17
Iselin Næss27.12.15
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no14.08.17
Maria Stray Homme13.02.18
Turjenter.no15.12.15
Guri Anne Hansen09.01.17
ANNONSE
Turjenter.no02.06.17
ANNONSE
Silje og Frida13.10.17
Jill Kristin Øie14.07.16
Turjenter.no07.12.15
Maria Stray Homme20.04.18
Turjenter.no12.09.16
Turjenter.no11.12.17
ANNONSE
Turjenter.no04.06.18
Turjenter.no22.08.16
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.02.17
Turjenter.no11.03.16
Turjenter.no25.07.16
Maria Stray Homme05.07.17
Turjenter.no19.12.17
ANNONSE
Guri Anne Hansen27.03.16
Maria Stray Homme21.03.17
Turjenter.no04.07.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.06.18
Turjenter.no07.12.16
Guri Anne Hansen12.06.16
Turjenter.no15.08.16
Jill Kristin Øie10.11.15
ANNONSE
Gunhild og Helene06.09.17
Julie Korneliussen22.08.17
Turjenter.no02.05.16
Turjenter.no02.06.16
ANNONSE
Julie Korneliussen06.10.17
Turjenter.no16.01.17
Guri Anne Hansen08.04.16
Turjenter.no05.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.12.15
Turjenter.no03.12.16
Turjenter.no17.07.17
Christin Oldebråten06.01.17
ANNONSE
Maria Stray Homme14.01.18
Turjenter.no12.11.15
ANNONSE
Maria Stray Homme16.08.17
Julie Korneliussen27.04.18
Maria Stray Homme30.06.17
Turjenter.no23.02.16
Guri Anne Hansen24.07.16
Turjenter.no02.12.15
Turjenter.no03.12.15
Turjenter.no10.01.16
Turjenter.no11.12.16
ANNONSE
Kari Schibevaag30.04.17
Jill Kristin Øie16.03.17
Turjenter.no09.12.15
Turjenter.no18.12.15
Turjenter.no04.12.15
Turjenter.no16.12.16
Silje og Frida30.07.17
ANNONSE
Julie Korneliussen13.10.16
ANNONSE
Maria Stray Homme10.04.18
Turjenter.no25.01.17
Turjenter.no08.05.17
Guri Anne Hansen29.12.15
Turjenter.no27.12.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold13.05.18
Tonje Blomseth03.09.15
Turjenter.no15.06.16
Turjenter.no04.10.16
ANNONSE
Gunhild og Helene10.11.17
Ina Othilie Vikøren30.01.17
Team Ida12.11.15
Maria Stray Homme13.06.17
Turjenter.no23.11.16
Turjenter.no20.12.17
Turjenter.no31.10.16
Turjenter.no30.10.15
Ina Othilie Vikøren22.11.17
Tonje Blomseth19.10.15
Turjenter.no20.12.16
Julie Korneliussen14.12.15
Turjenter.no18.12.15
Turjenter.no12.05.17
Julie Korneliussen09.05.16
Turjenter.no22.11.16
Turjenter.no25.04.16
Turjenter.no23.12.16
Team Ida31.01.16
Turjenter.no07.09.16
Turjenter.no16.03.16
ANNONSE
Maria Stray Homme06.06.18
Turjenter.no03.04.18
Turjenter.no03.11.15
Turjenter.no14.12.16
Turjenter.no02.05.17
ANNONSE
Turjenter.no07.06.18
Kari Schibevaag03.10.17
Turjenter.no02.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen12.04.16
Turjenter.no13.01.16
Turjenter.no19.04.17
Jill Kristin Øie09.10.15
Turjenter.no25.05.16
Turjenter.no23.10.15
Turjenter.no08.02.17
ANNONSE
Julie Korneliussen30.10.16
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no20.01.16
Gunhild og Helene19.06.18
Turjenter.no04.12.17
Guri Anne Hansen22.11.15
Turjenter.no07.12.15
Jill Kristin Øie07.08.16
Turjenter.no19.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.05.17
Team Ida08.09.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.11.16
Turjenter.no27.09.16
Turjenter.no01.12.16
Team Ida18.11.15
Turjenter.no19.09.16
Turjenter.no13.06.16
Turjenter.no29.02.16
Turjenter.no12.12.16
Turjenter.no12.06.17
Turjenter.no24.10.15
Guri Anne Hansen03.09.15
Turjenter.no01.12.16
Christin Oldebråten27.10.17
Turjenter.no02.03.16
Turjenter.no26.06.17
Turjenter.no17.10.16
Turjenter.no18.01.17
Turjenter.no12.12.17
Julie Korneliussen14.08.16
Une Cecilie Oksvold21.02.18
Turjenter.no06.04.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle06.09.16
Turjenter.no17.01.17
Maria Stray Homme16.02.18
Jill Kristin Øie19.05.17
Team Ida31.01.17
Silje og Frida15.09.17
Silje og Frida29.01.18
Turjenter.no11.12.15
Turjenter.no20.11.15
Silje og Frida31.10.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.01.18
Turjenter.no22.11.16
ANNONSE
ANNONSE
Gunhild og Helene02.11.17
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no13.12.17
Guri Anne Hansen29.09.16
Turjenter.no03.11.16
Tonje Blomseth06.01.16
Turjenter.no14.12.15
Iselin Næss05.08.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.18
Julie Korneliussen14.02.16
Turjenter.no11.02.16
ANNONSE
Julie Korneliussen23.06.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold06.02.18
Turjenter.no01.11.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen17.11.15
Turjenter.no20.03.17
Turjenter.no25.01.16
ANNONSE
Turjenter.no17.07.18
Turjenter.no22.12.17
Guri Anne Hansen21.04.16
ANNONSE
Gunhild og Helene20.11.17
Turjenter.no09.03.16
Turjenter.no24.10.16
Turjenter.no17.12.17
Kari Schibevaag06.04.16
Turjenter.no25.09.16
Turjenter.no28.10.16
Turjenter.no12.12.15
Turjenter.no08.11.16
Turjenter.no13.12.16
Turjenter.no29.01.16
Turjenter.no08.08.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.03.16
Turjenter.no21.12.16
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no17.12.15
Julie Korneliussen10.10.15
Turjenter.no18.10.16
Moa (Monica) Hundseid02.03.18
Ina Othilie Vikøren10.12.17
Turjenter.no07.12.16
Astrid Furholt16.10.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.04.17
ANNONSE
Kari Schibevaag12.07.17
Turjenter.no19.06.17
Turjenter.no27.04.16
ANNONSE
Maria Stray Homme02.09.17
Turjenter.no12.10.15
Turjenter.no03.11.15
Turjenter.no24.12.17
Turjenter.no22.02.16
Une Cecilie Oksvold14.06.18
Turjenter.no05.07.17
Turjenter.no13.09.16
Julie Korneliussen01.01.16
Turjenter.no17.11.16
Turjenter.no06.10.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen29.08.17
Maria Philippa Rossi03.07.18
ANNONSE
Kari Schibevaag28.04.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle11.10.16
ANNONSE
Julie Korneliussen16.11.17
Turjenter.no10.12.17
Turjenter.no03.12.17
Turjenter.no04.01.17
Turjenter.no27.09.17
ANNONSE
Turjenter.no14.06.18
Turjenter.no08.08.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.05.18
Turjenter.no11.07.16
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.07.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.16
Turjenter.no23.11.15
ANNONSE
Julie Korneliussen18.07.17
Turjenter.no04.12.16
Turjenter.no05.12.15
Turjenter.no10.08.16
Turjenter.no07.06.17
Turjenter.no09.10.16
Turjenter.no22.01.16
Turjenter.no08.01.17
Tonje Blomseth25.03.16
Turjenter.no15.10.15
Christin Oldebråten10.10.17
ANNONSE
Kari Schibevaag27.05.16
Turjenter.no17.06.16
Turjenter.no05.09.16
Turjenter.no12.03.16
Marte Tveten25.04.17
Turjenter.no06.07.16
Une Cecilie Oksvold27.06.18
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.02.17
Turjenter.no08.12.16
Turjenter.no09.09.16
Ina Othilie Vikøren16.02.16
ANNONSE
Kari Schibevaag10.05.16
Turjenter.no26.12.16
Turjenter.no04.12.15
Kari Schibevaag17.07.16
Turjenter.no03.08.16
Ina Othilie Vikøren22.11.17
Turjenter.no19.11.15
Maria Stray Homme14.02.17
Turjenter.no11.08.16
ANNONSE
Iselin Næss06.11.15
Silje og Frida31.08.17
Turjenter.no21.12.16
Turjenter.no09.12.15
Turjenter.no13.12.15
Team Ida04.04.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle15.11.17
Turjenter.no10.04.17
Turjenter.no30.06.16
Turjenter.no22.12.16
Team Ida21.07.16
Guri Anne Hansen03.02.17
Turjenter.no22.09.15
Turjenter.no03.12.15
Turjenter.no03.02.16
Turjenter.no08.12.15
Maria Stray Homme08.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.07.16
Turjenter.no10.10.16
Maria Stray Homme30.11.17
Turjenter.no23.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen18.02.16
Turjenter.no19.05.16
Jill Kristin Øie19.04.16
Turjenter.no13.12.15
Tonje Blomseth03.05.16
Jill Kristin Øie10.12.15
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.02.18
Turjenter.no03.08.17
Turjenter.no19.12.16
Iselin Næss01.08.17
Turjenter.no25.11.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen28.06.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.03.17
Turjenter.no28.08.17
Team Ida21.06.16
Maria Stray Homme11.06.18
Turjenter.no18.10.17
Turjenter.no23.01.17
ANNONSE
Maria Stray Homme22.07.17
ANNONSE
Gunhild og Helene26.10.17
Turjenter.no29.05.17
ANNONSE
Julie Korneliussen14.04.17
Turjenter.no24.12.16
Jill Kristin Øie25.11.17
Jill Kristin Øie23.10.17
Turjenter.no25.10.16
Turjenter.no06.12.17
Marte Tveten10.04.16
Turjenter.no22.02.17
Turjenter.no23.08.16
Turjenter.no15.05.17
Turjenter.no06.04.17
Jill Kristin Øie26.05.16
Turjenter.no05.01.16
Turjenter.no02.02.17
Turjenter.no09.11.15
ANNONSE
Julie Korneliussen15.05.17
Turjenter.no10.02.16
Turjenter.no11.01.17
Turjenter.no30.11.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.09.15
Turjenter.no28.11.16
Turjenter.no16.12.15
Britt-Ingunn Tafjord Walle25.07.17
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.05.16
Turjenter.no26.10.15
Turjenter.no30.03.16
Turjenter.no18.12.16
Turjenter.no13.11.15
Gunhild og Helene04.06.18
Julie Korneliussen06.10.15
Turjenter.no07.11.16
Ina Othilie Vikøren22.04.16
Turjenter.no27.06.16
Turjenter.no04.09.17
Turjenter.no01.08.16
Turjenter.no02.10.17
Guri Anne Hansen11.09.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.04.18
Turjenter.no19.12.15
Silje og Frida05.09.17
Turjenter.no01.12.15
Iselin Næss17.08.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.05.17
Jill Kristin Øie28.07.17
Gunhild og Helene20.04.18
Turjenter.no24.12.15
Turjenter.no12.10.16
Kari Schibevaag28.12.16
Turjenter.no06.12.16
Turjenter.no06.03.17
Turjenter.no23.12.17
Moa (Monica) Hundseid12.07.18
Guri Anne Hansen26.03.16
Turjenter.no21.06.17
Turjenter.no15.02.17
Kristin Folsland20.07.17
Turjenter.no21.09.16
Turjenter.no02.12.17
Turjenter.no01.03.17
Turjenter.no19.04.17
ANNONSE
Julie Korneliussen20.06.16
Julie Korneliussen16.02.18
Turjenter.no05.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.08.16
Turjenter.no26.05.17
ANNONSE
Julie Korneliussen01.07.16
Turjenter.no15.02.16
Gunhild og Helene15.03.18
Julie Korneliussen28.02.16
ANNONSE
Julie Korneliussen05.06.17
Turjenter.no27.05.17
Turjenter.no10.12.16
Turjenter.no12.12.16
Turjenter.no27.11.15
Turjenter.no15.11.15
Turjenter.no15.02.16
Kari Schibevaag10.08.17
Jill Kristin Øie14.12.17
Turjenter.no24.03.17
Turjenter.no15.12.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold09.04.18
Team Ida22.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen09.10.17
Turjenter.no08.03.17
Maria Stray Homme16.10.17
Gunhild og Helene11.05.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.04.18
Gunhild og Helene11.04.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.01.16
Kari Schibevaag20.10.16
Turjenter.no07.12.15
Guri Anne Hansen18.04.18
Moa (Monica) Hundseid29.06.18
Une Cecilie Oksvold01.03.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.08.17
Turjenter.no04.04.16
Team Ida03.05.17
Turjenter.no28.11.15
Turjenter.no08.02.16
Turjenter.no21.12.17
Team Ida13.07.18
Ina Othilie Vikøren15.02.18
Turjenter.no20.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.12.15
ANNONSE
Maria Stray Homme14.05.18
Turjenter.no03.04.17
Turjenter.no02.12.16
Turjenter.no20.04.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.07.16
Turjenter.no11.04.16
Turjenter.no26.12.15
Turjenter.no07.08.17
Moa (Monica) Hundseid24.03.18
Team Ida18.08.16
Jill Kristin Øie26.01.16
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no17.08.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle27.12.16
Turjenter.no08.06.16
Iselin Næss22.11.17
Guri Anne Hansen28.07.16
Turjenter.no18.12.17
Team Ida03.04.18
Turjenter.no11.08.17
Ina Othilie Vikøren08.03.17
Kari Schibevaag09.09.16
Turjenter.no27.01.16
Turjenter.no12.12.15
ANNONSE
Turjenter.no11.01.16
Turjenter.no22.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen02.08.16
Turjenter.no14.11.16
Turjenter.no09.12.16
Turjenter.no26.07.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen14.10.15
Jill Kristin Øie18.04.17
Turjenter.no13.02.17
Turjenter.no13.03.17
Guri Anne Hansen03.04.16
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this