Jeg gleder meg helt vanvittig til å se de første snøflakene falle, og se at snøen blir liggende, og gjør seg klar for å bli leket med…  -Og ikke minst; til å sette vinterens første svinger! Enten det blir med snowboardet eller med skia. Men er vi klar for vinteren og topptursesongen??

Smilende Ida Kathrine på toppen av Dronningkrona. Du ser fjord og flotte fjell. Det er nysnø og blå himmel.
Er det ikke dette her vi drømmer om nå? -Dronningkrona, Sunndal-

Det kan være greit å kunne forberede seg litt på den kalde fine tiden. For ved å gjøre akkurat det, kan man få enda litt mer ut av vinteren. Det tror i alle fall jeg.

Har du kanskje akkurat kjøpt deg topptur- utstyr? Er du nysgjerrig på hvordan det er å gå på toppturer, og har lyst til å prøve det selv? Eller har du kanskje allerede vært på en del toppturer?  Her er i alle fall noen tips, som kan kanskje hjelpe deg på veien til å bli klar for topptursesongen.

Ida Kathrine har formet hendene sammen som et hjerte og du ser flotte fjell i Sunndal. Det er fint vær og strålende sol.

Forbered kroppen

Først og fremt er det viktig at en forbereder kroppen sin til vinteren og topptursesongen. Toppturer er tungt for kroppen, og du vil ha mer glede om kroppen din er litt forberedt.

Ida Kathrine på god vei oppover en fjellside. Det er sol, og fin snø.
Tunge tak på vei oppover….

Det er ingen hemmelighet at det er først og fremst bena som får kjørt seg. Og det er som regel de som blir raskest sure når de første svingene blir tatt. Men overkroppen er også mye i bruk, særlig under oppturen. Jeg er ingen PT, og det vil jeg heller ikke gi noe uttrykk for, men sett inn litt ekstra bentrening, særlig øvelser som innebærer de største muskelgruppene i bena vil være lurt. Overkroppstrening med rygg, armer og mage er også fornuftig. Utholdenhetstrening der en får opp farta på hjertepumpa og kondisen er også viktig. Det er tungt å gå i oppoverbakke på ski, og det er ikke så veldig gøy å gjøre det om en peser verre enn verst, og ser mannen med ljåen hengende over seg hele veien til topps. Gulrota ved toppturer er for de fleste; det å sette utfor fjellsiden etter å ha kommet hele veien til topps. Da er det kjedelig å miste flyten på vei ned, ved å måtte ta pause ved annenhver sving, på grunn av at låra er sure, eller at en er helt gele av utmattelse. Det kan jeg skrive under på at det er! For jeg har vært der..

Ida Kathrine på ski, på toppen av et Litjskorta i Sunndal. Hun er helt klar for å kjøre ned en fantastisk fjellside med masse fin snø.
Gulrota på tur: Å ha hele fjellsiden klar for fantastisk nedkjøring!  -Litlskjorta, Øksendal-
Gutt på ski på vei mot vakre fjell i Sunndal. Det er flott vær og strålende sol.
Men oppturen er også veldig veldig flott. – Fløtatind, Øksendal-

Utstyr

Så kommer en til UTSTYR. Er det klart for vinteren? Er det holdt ved like/preppet? Vet du hvordan det fungerer? Har du fått testet det? Har du fått kjørt inn utstyret godt?

Det er i alpinanleggene du blir kjent med utstyret ditt, og det er her du lærer deg å kjøre på det.

– Det er her du får inn de gode svingene.

Får du kjørt inn utstyret ditt godt her, får du mer glede av toppturene, og det gir økt sikkerhet i storfjellet, både for deg selv og andre. Mengdetreningen du får i alpinanlegg, er helt essensielt for å kunne gå på storfjellet. Så sett av god tid her, for å bli en bedre, tryggere og mer fornøyd skikjører/snowboardkjører på topptur. På toppturer møter man ikke bare drømmeforhold, men også ofte svært varierte forhold. Noe som også kan være veldig krevende, slik som for eksempel:  gjennomslagsføre, tung snø, avblåst snø med hardt og isete underlag osv. Har man fått kjørt en del i bakken, er du mer rustet til å møte de varierte snøforholdene du kan møte på på toppturer.

To blide jenter på ski i skiheisen på Stranda.
Kjøring i alpinanlegg er gøy, og en får god trening til storfjellet. – Stranda skisenter-
Man kan få inn veldig god ski-kjøring, kjøre i særdeles god snø, og ikke minst få kjørt masse i alpinanlegg.  Dette er fra Meråker alpinsenter.

Hvordan er det med skiskoa/snowboardskoa? Er de gått inn?  Skoene kan ha mye å si på en tur, jeg har selv fått «ødelagt» toppturer med å ha for lite inngåtte og vonde sko. Har du fått deg nye sko, så sørg for å få de varmebehandlet, slik at skoene har en bedre mulighet til å bli tilpasset foten din. Dette kan det hende du må gjenta. Et annet tips er å bruke skoene mest mulig, også inne, og bare ha de på seg når en for eksempel sitter i sofaen og ser på TV.

Bli kjent med skiene/splitboardet, test ut hvordan bindingene fungerer hjemme. -og ikke minst sjekk at de er rett innstilt til sko og vekt!!! Sjekk at fellene passer til skiene/snowboardet,  og at det er nok lim igjen på de.  Når det gjelder stavene, så er det greit å kjenne at de kan justeres på høyden. Det kan også være lurt å tape stavene over kringla. Bruk en en tykk tape og tape i et området på ca 10-15 cm over kringla.  Dette for å forsterke stavene, og for å forhindre at ikke stålkantene på skiene/splitboardet ditt ødelegger stavene dine så lett!

Sørg for å ha en ryggsekk som sitter godt på ryggen, og som har plass til nødvendig utstyr og ekstra klær. Sekken bør kunne gi lett tilgang til skredutstyr slik som spade og søkestang, og helst ha en egen lomme for dette. Sekken bør ha mulighet for å kunne feste splitboard/skiene på en fornuftig måte, som gjør det lett å bære de, om du skulle måtte gjøre det.

Sikkerhet

Sikkerheten på tur er det viktigste, og bør alltid være hoved fokus når en er på tur!

 Planen med turen er jo at en skal komme velberget hjem fra tur, og være klar for nye eventyr senere.

Bratte fjellsider med skredbaner fra toppene. Bildet er tatt på Sunnmøre i påsken.
Flere skred observert i Sunnmørsfjella. Dette er riktignok “vårskred”/”solskred”, men bildet viser likevel hvordan snøen har sklidd  ned langs hele fjellsiden, og hvor langt  skredet kan bre seg.          -Urkedalen-

Har du skredutstyr, og ikke minst; kan du å bruke det? Det hjelper lite å ha flotters utstyr, om en ikke vet hvordan det funker! Skredutstyr gir økt sikkerhet i fjellet. Men det betyr langt ifra at det gir det full trygghet. For å kunne ferdes trygt i fjellet, og mestre skredfaget krever det mye kunnskap, og det krever stor innsats for å kunne mestre dette. Mye kunnskap kan en få gjennom diverse skredkurs og toppturkurs. Jeg anbefaler alle å ta et skredkurs!!!  I tillegg ønsker jeg at du som vil på topptur, er aktiv i søket etter kunnskap som kan gi deg og andre økt sikkerhet i fjellet! Du må huska at dine valg, trenger ikke bare å gå utover deg selv, men kan også gå ut over andre som ferdes i fjellet, om du skulle være så uheldig å utløse et skred. Jeg er selv ingen ekspert på dette, men jeg lærer stadig. Og jeg er ivrig etter å søke etter kunnskap, noe jeg tenker er viktig for å kunne bidra til økt trygghet. Fjellvettreglene bør også læres, og følges når en skal ut på tur, og samtidig,for guds skyld;  ikke glem sunn fornuft!

Fjellvettreglene finner du her:

https://www.ut.no/fjellvettreglene/#fjellvettreglene

Bildet av skredutstyr: spade, hjelm, skredsøker og skredstang.
Skredsøker, søkestang og spade, og hjelm! Et minimun av sikkerthetsutstyr på topptur.

Hjelpemidler

Det har i dag kommet flere flotte apper og varsler som kan bidra til økt sikkerhet i fjellet.  Slik som for eksempel:  Varsom, RegObs,  Bratt.Lær deg å forstå skredvarsel, hva de forskjellige nivåene i skredvarslet betyr før vinteren slår til. Respekter skredvarslene, og ikke overprøv disse ut i naturen.  Lær deg å bruke, og ikke minst forstå, hvordan disse appene kan benyttes før topptursesongen kommer.  Men en skal huske på at en ikke skal stole blindt på disse, da dette kun er gode hjelpemidler. De viktigste observasjonene gjør en selv i fjellet, der en tar egne valg og vurderinger.

Det finnes også en haug med bøker om snøskred, og om det å ferdes i høyfjellet.  Den siste boken på norsk som ble utgitt er:

Den lille snøskred boka, av Kjetil Brattlien, utgitt av Fri Flyt

Dette er en veldig lettlest, og informativ bok som jeg kan anbefale.

Det har dessverre vært en del skredulykker her til lands, og det er skrevet flere skredrapporter etter disse. Dette er trist og sterk lesning, men samtidig veldig lærerik. Jeg anbefaler alle å lese skredrapporter.

En annen app som kan være lurt å installere er: Hjelp 113- GPS, som vil gi redningstjenesten nøyaktig GPS signal over hvor du er, dersom en ulykke skulle oppstå. Dette kan bidra til at tidsforsinkelsen blir minimal til du får hjelp, noe som kan være livreddende.

Gutt på ski mot solnedgang. Det er flotte fjell i bakgrunnen og fine farger. Det er masse ny og flott snø.
Dette var en fantastisk dag, med masse tørr nysnø i fjellet. Vi smilte om kapp når vi gikk oppover fjellet. Litt senere, og enda flere høydemeter opp i fjellet, gravde vi en ny snøprofil, og kunne se at snøen var for ustabil til å fortsette. Vi kjørte ned i “trygge” sider, under 30 grader, og var glad for at vi kunne legge ut på ny tur dagen etter…. Respekter tegn en ser på ustabil snø!  -Nonstinden, Gratangen-

Forberedelse av tur

Det er også veldig viktig å kunne forberede og planlegge turer. Dette kan en gjøre ved å blant annet sjekke kart, lese turbøker, turbeskrivelser og sjekke ut se etter bilder av området. – Og selvfølgelig må man planlegge med å sjekke vær, føre, skredvarsel, med dette er stort sett kun aktuelt når turen nærmer seg.

Det er viktig å tilpasse turene etter de som skal gå den. Finn turer som passer deg i forhold til dine ferdigheter og fysikk, og hva som er overkommelig for deg. Det skal ikke kun være et vakkert bildet, tatt i fint vær, som du for eksempel finner på Instagram, som skal få deg til å velge en turen uten å gjøre en bakgrunnssjekk. En må forberede seg til tur! Ved å forberede seg godt til tur, er jeg sikker på at en får en bedre og tryggere toppturopplevelse. Men selvfølgelig, alt kan ikke planlegges, mye kan oppstå som en ikke kan forutse. Men er en forberedt, er en også bedre rustet på å ta utfordringene en kan møte på tur.

Ida Kathrine står oppe på et fjell. Det er helt hvitt rundt henne på grunn av snø og tåke.
Det er ikke alt en kan forberede seg fullstendig på. Været kan snu fort i fjellet… -Nonskaret, Sogn og Fjordane-

Glede seg

Under punktet å forberede seg til tur, så faller også under det siste, men kanskje et vel så viktig punkt; det å GLEDE seg og SE FREM til turer. Forberedelsene til tur (turer) kan gi mye glede. Jeg smiler fra øre til øre når jeg tenker på nye topper som skal bestiges, og når jeg planlegger hvordan jeg skal angripe disse. Toppturer og friluftsliv generelt skal inneholde masse glede, som varmer sjela. Det er gleden over gamle og nye turer som stort sett gir driven på å komme seg ut på tur.  Nyt vinteren, bruk naturen GODT,  og TRYGT, og ikke minst: kos dere masse! Jeg håper at nettopp DU får en helt fantastisk topptursesong!

Ida Kathrine står midt i en fjellside, smiler om kapp med sola og har nydelig utsikt mot flotte, spisse fjell.
Snart er det kanskje du som står med et like stoka smil midt i fjellet – Dronningkrona, Sunndal-

Følg meg gjerne på instagram under navnet: idakathrine, så kan du følge med på mine tureventyr.

 

 

Har du noen tips til hvordan en skal forberede seg til vinteren? Send gjerne på en melding, så kan du hjelpe meg med å utfylle artikkelen!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this