Hvert år lager jeg meg mål. Som regel 5 stykker. Gjerne 2 store og 3 små. Et av målene er i år en lettere sekk og eventuelt hvor lite utstyr jeg klarer meg med på tur. Jeg har nå praktisert veldig tung sekk lenge og “føler jeg har blitt veldig flink på akkurat det”. Jeg har vært den som  drasser med meg både kjøkken, halve turgarderoben og bokhylla. Og når det meste av dette utstyret ligger i sekken hele turen uten å bli tatt i bruk da er det noe som må gjøres. Her er noen få synspunkter om det å ta med for mye på tur.

 • Blir et ork å ta av og på sekken. Det blir plutselig et ork å gjøre noe så enkelt som å fylle vannflasken.
 • Blir mindre kresen på teltplass. Man tar gjerne den første, men kanskje ikke den beste plassen.
 • Du risikerer lettere å bli skadet. Det er lettere både å falle og tråkke feil, spesielt i krevende terreng.
 • Det kan bli mye fokus på en tung sekk og ikke turen. Bare prøv så skal du få se.
 • Du forbruker så mye energi at det blir et ork å sette opp teltet og du gidder iallefall ikke å fiske. Jeg skal garantere deg at det er et stykke til nærmeste takeaway. 
 • Om du ikke er flink å strammer sekken skikkelig blir det raskt slitasje på kroppen både her og der. Spesielt skuldre. 
 • Orker ikke ta det ekstra bildet som bare hadde blitt så fint.
 • Orker ikke gå på den ekstra lille utstikkeren for å se på utsikten. Noe jeg liker å gjøre.
 • Mange får kanskje lyst å snu for dette blir for tungt.

Det finnes sikkert mange mange flere grunner. Men disse grunnene er jo nok for å revurdere pakkingen sin. Det er egentlig utrolig hvor lite du har bruk for på tur.  Det jeg tror jeg kan påstå er at vi har tilegnet oss mange “behagelige” vaner i utstyrsverden idag. Kanskje såpass mye av vi har glemt hvordan man klarer seg uten både det ene og det andre. Vi har tilgang til mengder med fasiliteter som ikke fantes i det “hine hårde kår” da man pakket bare litt mat og kanskje en stoppenål med litt tråd. Det er iallefall denne tanken jeg skal ta med når jeg pakker neste tursekk.  Jeg er en person som trenger å bli påminnet dette. Jeg er nok den som hører Øystein Sunde i bakhodet når jeg går ut døren ” kjekt å ha” for jeg plukker alltid med noen duppeditter i siste liten.  Jeg er særdeles svak på fotoutstyr!!

At jeg har med 3 forskjellige kamera. Greinalaust men veldig morro! Vet ikke om jeg klarer å forbedre meg der!

Så mine tanker om lettere sekk er:

Det er kort og godt ved å investere i basisutstyr som er lettere. Sovepose, liggeunderlag, telt, kokeutstyr, klær, ryggsekk og annet som er. Mitt beste råd er allikevel kanskje å lage pakkliste. Slik slipper du å glemme utstyr du ønsker å ha med, men like viktig er det kanskje å bli klar over hva man faktisk har med. Mye av det du først fører på listen kan du antakeligvis la ligge hjemme.   Du bør også tenke på om noe av utstyret har flere funksjoner slik at du slipper å pakke dobbelt opp.

Camp-Lesten-316
En som er klar for chillings…

Det er mange gode produkter på markedet i dag som er av tynt stoff som telt o.l. Man kan da spør seg om det er av god kvalitet. Jeg har ikke erfaring nok til å svare på dette pr idag, men har gjort meg noen få og det er at det finnes  produkter med svært god kvalitet selv om dem er av tynt stoff. Om og når du skal handle sørg for at betjeningen der du handler er kompetent så for du gode svar. Tenk kanskje litt i forkant på hva du ønsker av produktet du skal investere i, og hvilke type turer du skal på.

Moments like this….
Særdeles fornøyd med teltplassen.
Å chille gjør vi mens vi nyter kveldsolen fra teltåpningen……
Tidlig morgen, sommervær og frokost med utsikt.

Hvordan du pakker sekken er også av stor betydning i forhold til hvordan sekken blir å bære. Min tommelfingerregel er alltid det tyngste inntil ryggen og det du skulle få behov for på turen lett tilgjengelig.

Noen  andre tips til hvordan pakke sekken.

 • Pakk ting i poser, fint at ting er tørt om det skulle bli regn.
 • Tyngste tingene inntil ryggen.
 • Ha ting du trenger lett tilgjengelig.
 • Fordel vekten jevnt så du får god balanse i sekken.
 • Innstill sekken rett så den sitter godt på ryggen.
 • Og velg rett størrelse på sekken i forhold til tur. Du trenger ikke stor sekk til en dagstur.
 • Unngå å feste mange ting utenpå sekken.
 • Lage et system der ting har faste plasser i sekken.
En riktig god tur til deg....
En riktig god tur til deg….

Dette var min tankerekke om målet mot en lettere sekk. Og har du andre gode råd del gjerne i kommentarfeltet. Det beste er uansett å komme seg ut på tur for å sanke erfaringer.

Lykke til og god tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this