Respekt for dei eldre er noko vi alle veks opp med. Ein livsregel som gjer oss rakrygga under middagselskap, og som fort kan skape tvil om ein draum. Respekt for vær og føre er også ein leveregel vi alle kjenner til, og som vi dynamisk kontinuerlig vurderar for å overleve.

Expedition Amundsen er basert på nettopp dette. Roald Amundsen er ein av våre fremste polarfarar og omkom nesten under eit møysommelig møte med Hardangervidda ein nådelaus januardag i 1896. Heldigvis gjekk det godt, og vi nordmenn kan være stolt over erobringa av det geografiske Sydpolpunktet 14. Desember 1911.

Tross Roald Amundsen sitt møte med Hardangervidda og Ulykkespåska i 1967 som også ramma samme fjellområde sterkt, meldte frivillig 350 stykk seg på årets utgåve av Expedition Amundsen aka. “verdens hardaste skiløp”. For mange deltagera er ikkje det å gjennomføre løpet målet, men for nokon er seier målet. For en førstegangsdeltagar var målet til meg og min makker, Rebecca Hjellegjerde, å bli kjent med konkurransen og pushe egne grenser.

Aliaset til EXA (verdens hardaste skiløp) får både tankar og magar til å spinne vilt og surrealistisk i månadar før løpet. Forutan intens spenning rundt vær-og føre-melding, var kanskje nysgjerrigheita rundt kroppens respons på lite søvn og stort aktivitetsnivå høgt. For meg villa ingenting vør kjipare enn å måtte kaste inn handkleet grunna unødvendig eller uheldige plagar. Eller enda verre; verst tenkeleg kroppssvikt i orkan vindstyrke.

 

 

3333
Bilde: Petter Hermans

 

Expedition Amundsen 2017 blei alt anna en kva både Roald Amundsen opplevde eller kva tankane i hodet mitt visualiserte. Det blei mykje, mykje, mykje betre, snillare og mindre krevande.

Ein vals over vidda

(13:00) Torsdagsmorgon lava det ned irriterande mengde store snøflak på den allereie 20-30 cm nysnøven frå tidligare av. Rebecca Hjellegjerde og eg hadde akkurat fiskebeina oss opp bakkane frå Haukeliseter i liknandes finkorna føre, og såg nokke kvalmande på kommande timar. Med skrekken godt i minne la vi oss komfortablet og respektabelt bak pansermaskinene som spurta ut frå start.

 

2222
Bilde: Petter Hermans

 

(14:45) Første del av løypa byr på mykje stigning opp til Vetle Nup, men med ETT mål 94 km lengre nord kan ein ikkje gjer so mykje anna enn å trakke på vidare. 6 tima seinare begynte vi å nærme oss første checkpunkt – Hellvassbu. Været hadde letta betraktelig og føret var upåklagelig. Heilt ærleg so hugsar eg lite av etappen inn til Hellvassbu, men det var mykje glede i kroppen om å endeleg være i gong. Plutselig kom Suletinden til syne, og da var det bere igjen å gli ned til første checkpunkt. Før løpet hadde vi håpt på å nå Hellvassbu før mørket, og det klarte vi med minimale marginar. Første delmål var nådd og kroppen kjentes fantastisk ut.

I kvile kjenner ein ikkje kroppen i bevegelse

 

17199860_10154083139027723_266867044_o
Bilde: Linn E. Lysvik

(20:45) Matlysta var ikkje optimal under vår første to-timers pause på Hellevassbu. Ca en ½ middagsrasjon gikk ned, og dette utfallet kjenntes ikkje før pulsen auka oppover helinga mot Låven. Sjokolade blei skyldt ned med iste, og volumet blei skrudd opp på Ipoden. Kroppen var ikkje på lag med hovudet, men eg visste dette var tomme energilager og ikkje smerter. Heldigvis kan energi endrast forholdsvis raskt, smerter er noko meir krevjande å takle. Brått vart det ingen hovudlykter forran, ingen hovudlykter bak, ingen vind, og 10 000 sterke, glitrande stjerner. Dette var første og einaste augeblikket under konkurransen vidda kjentes enorm, einsam og imøtekommande. Den viste si riktige side på riktig tidpunkt. Den gav oss ei meining med galskapen vi meldte oss på, og skubba oss tilbake i godt tempo.

(02:00) Først på dei siste kilometerane inn mot andre checkpunkt, Litlos, begynte vi å merke tankane fokuserte meir og meir på kroppen sin tilstand. Rebecca hadde frå tidlig av slete litt med krampar og gnagsåret, mens eg gjekk med mine irriterte skuldre. Etter litt diskusjon vel framme på Litlos bestemte vi oss for å ta en lengre pause enn planlagt, for å holde et ok tempo på siste halvdel.

Eg skal ALDRI delta igjen!

Rebecca: ”Britt, du må våkne! Britt! Eg står opp. Ka telt he Linn og Beate?”

Meg: ”Nei, skal ikkje, det går ikkje. He du ikkje sett vi he et rødt å gult telt.”

(04:30) Eg anar ikkje kor lang tid Rebecca brukte på å få meg ut av komatilstand. Vi fikk en time på auget, og eg hugsar hallusinasjonar om lammelsar, intense skuldersmerte og hovudverk. Når eg kom til meg sjølv var verken skuldrane vonde eller hovudverken ekte. Største plaga var at dei tre nuggattiskevene eg hadde ete før vi sovna som tydligvis ikkje hadde passert sphinkteren mellom spiserør og magesekk og skapte en liten x-faktor.

(06:00) Fredagsmorgon gjekk ferda vidare mot løpets siste checkpunkt, Viersla. Kvalmen sank i tankt med auka høgdemeter. Morgentåka blei gradvis fordampa i soloppgang, og under skibytte før Ambjørnsvatten visste eg dette blei en bra dag!

17176164_10154077337677723_303303810_o
Bilde: Linn E. Lysvik. Linn og Beate´s Camp Litlos. Til forskjell fra meg og Beate vakne dei til nydelig marsvær etter sola ha titta fram.

 

..OG DEN BLEI NYDELIG-SUPER-FANTASTISK!

 

(07:30) Ipod´n begynte på repeat for 5 gang. Kroppen kjentes bedre ut enn tidligare. Dansemoves blei implementert i lett terreng og på bakketoppar. Lysta etter nøtter meldte sin ankomst, og vi slukte kilometer steady-and-slow. På autopilot. I solsteiken. I helingane ned mot Viersla og siste checkpunkt begynte vi å lukte mål.

 

Beate1
Bilde: Linn E. Lysvik. Hinna makker Beate nyt turen optimalt!

(11:40) Det er mulig skulderirritasjon, gnagsåra og krampar blei nedstemt av Hardangerviddas vennlige velkomst –  for under teltoppsett på Viersla var ingenting av tøy-og-bøy lett. Som to 70-åringa med langkommande artrose i begge kne kløna vi opp teltet, og stupte inn i solvarmen. Middagsrasjonar var fortsatt ikkje aktuelt for meg å få ned og blei derfor pakka ned full og varm (positivt for vekt i pulken). Alt av smågodt, mør, ost og toddy blei derimot slukt langflat på ryggen i teltet. Før vi begge visste ordet av det bråvakna vi i grevens tid til pakking før planlagt avreise. Humøret var overraskande godt, og vi tok fatt på siste etappe med stor glede.

(15:40) Siste etappen er den lengste av dei alle, men ettersom den ikkje har noko tyngre stigningar er det klart den lettaste. Tempoet vi hadde var ikkje all verdas, og når sola gjekk ned begynte ein å kjenne kveldskulda snike seg under Gore-Tex jakka. I natt skulle vi ikkje rigge telt. I kveld skulle ekspedisjonen bli ferdig. Vi skulle sove i ei seng. Ta en varm dusj. Få legge beina høgt. Ringe til dei vi er glad i.

(20:00) Spenninga vi hadde bygd opp over mange måneder begynte å sive ut. Energien i kroppen kjentes ikkje tom ut, men tankane var tom. Vi hadde forberedt oss på orkan og oppkast, men fikk tvert imot. Eg hadde skrudd på autopilot og repetert sitatet ”lang, kortvarig smerte” ved første negative tanke dei siste 33 timane. No skulle den av.

(22:15) Det var ein diffus solnedgang som blei bytta ut av flomlysa frå alpinanlegget på Maurset i det vi nærma oss mål. Pulken  og draget mitt var også klar for mål, og bydde fint og ubeleielig opp til 10-15 rull-dansar ned den siste mila til. Vel i mål var vi – og med godfølelsen djupt i sjela.  Håpe oss sjåast igjen EXA!

 

17122302_10158438064450457_1068455800_o
Bilde: Sissel Mørtvedt

 

Tusen takk til Xtremeidfjord for et fantastisk moro arrangement, og til alle frivillige som gjer dette mogleg! Dokke e HELTAR!

For meir informasjon on løpet besøk Xtremeidfjord si heimeside!

Og en stor takk til Petter, Linn og Sissel for bilder – kjekt for oss som ikkje tok nokon!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this