LOFOTEN! Verdens vakreste øyrike!

 

Jeg kan nevne vanvittig mye bra fra mine turer i Lofoten, men jeg har tenkt å begrense meg til å beskrive «fem fine turer i Lofoten». Jeg har selvfølgelig ikke sprunget over aller topper og hauger i Lofoten (noe jeg skulle ønske at jeg hadde..), men dette er forslag til fem fine, kule, rå`e og fantastiske turer en kan ta:

 • 1. Reinebringen, Reine.

 • 2. Skottinden, Leknes.

 • 3. Ryten med Kvalvika.

 • 4. Våggåkallen.

 • 5. Tinderekka i Stamsund.

1. Reinebringen 448 m.o.h.

Reinebringen: I`m in loooove <3
Reinebringen: I`m in loooove <3

NB: Stien til Reinebringen er oppgradering. Under denne perioden fraråder Moskenes kommune å denne turen pga mye løs stein som kan utløse farlige situasjoner. 

Egentlig er jeg litt imot å dra i fjellet for å gå i kø med mange andre, da fjelltur for meg er å kunne få være litt alene i den nydelige naturen. Misforstå meg rett, jeg elsker å dra på tur med venner og familie, og jeg slår alltid an en prat med så godt som alle jeg møter – og det synes jeg er super hyggelig! Men jeg har ikke noe behov for å gå i 17 mai tog hver gang jeg skal til fjells.. Reinebringen er en svært populær tur, og det forstår jeg godt. Etter å ha gått og svettet opp bakkene til Reinebringen, og kom over eggen og fikk se utsikten – OH HOLY MOLLY! Jeg forstår hvorfor alle tar denne turen!! Du får en fantastisk utsikt ned mot Reine, Lofoten eldste fiskevær, og du ser rett inn i fantastiske Lofoten fjell, samt fjord og hav. – Så langt øye kan se…

Reine rett ned for dine ben...
Reine rett ned for dine ben…

Det er en relativ enkel tur opp til Reinebringen. Turen starter ved Ramsvik tunellen. Det tar ca en time opp, og det går bare en vei, og det er opp, fra starten av. Det er godt merket sti hele veien til topps. Vær obs på løse steiner og glatt terreng hvis det er vått!

DCIM102GOPROGOPR2709.
Nydelig sti på eggen.. Utmerket om en ønsker større utfordring.. Vi fulgte den helt til tåka kom å tok oss…

 

DCIM102GOPROGOPR2697.
Utsikt mot Å

 

2. Skottinden, 671 moh.

Det er bare å nyte hvert sekund av denne turen...
Det er bare å nyte hvert sekund av denne turen…

Like før avreise nordover ble jeg tipset om denne perlen av en kollega, som er født og oppvokst i Leknes. Jeg angrer absolutt ikke for at jeg hørte på henne! Vi tok en kveldstur til Skottinden, og midnattssol fra fjellet der, er noe jeg ikke kommer til å glemme med det første…

Det er så vakkert at en nesten må grine....
Det er så vakkert at man får tårer i øynene!
Ser ned mot Ballstad
Ser ned mot Ballstad

Turen startet sør for Leknes, ved en plass som heter Vitting. Vi måtte gå ca 1,5 km på en privat grusvei, før en sti merket Skottinden, skrådde seg opp til venstre.

DCIM102GOPROGOPR2807.
I skaret før toppunktet. Det er her klyvingen starter.

Det er en god sti i bratt terreng. Like under toppunktet må en ta et par reale klyve bykst (ca de siste 50 hm). Toppunktet er litt luftig. Vær obs på et skar like nedenfor toppunktet, der er det laaaaangt ned. Om å ikke ramle ned der! Nydelig 360 graders utsikt. Brukte ca 3,5 timer t/r på turen. Inkludert en god pause for å nyte utsikten og midnattsol fra toppen.

Hello Vestfjorden!
Hello Vestfjorden!

 

Nydelig midnattsol
Nydelig midnattsol

DCIM102GOPROGOPR2824.

  3. Ryten(543 moh) og Kvalvika.

DCIM102GOPROG1432754.
This is paradise! <3

Jeg var super STOKED når jeg først kom meg til Kvalvika. Jeg har hatt abstinenser for å dra til denne eye candy`en etter å ha sett den fantastiske serien «nord for sola» (som jeg selvfølgelig digget!). Jeg var så heldig at jeg fikk værgudene på min side og jeg fikk se Kvalvika og Ryten på sitt beste! De badet i sol og knall blå himmel. HELT FANTASTISK!!

Mye vakkert å sette øynene på....
Mye vakkert å sette øynene på….

Vi gjorde turen til en rundtur og startet ca 1  km vest for Fredvang camping. Fulgte en traktorvei som etter hvert gikk over til en god sti, som vi fulgte hele veien mot toppen. Nydelig utsikt mot storhavet og bratte fjellsider.

Nydelig utsikt ned mot Fredvang. Vi startet turen nede ved stranden.
Nydelig utsikt ned mot Fredvang. Vi startet turen nede ved stranden.
På vei opp mot Ryten.
På vei opp mot Ryten.

Vi gikk opp mot Ryten først, og fikk flott utsikt ned mot “paradis” stranden. Gikk deretter opp til toppunktet til Ryten, som ligger noe lengre bak(og øst) enn hva utsiktspunktet mot Kvalvika ligger.

DCIM102GOPROGOPR2781.
Yeeeah! ENDELIG HER!!

 

Jeg har reist mye rundt på vår vakre klode, og dette er en av de vakreste strendene jeg har vært på.. Men... Temperaturen i vannet er en annen sak...
Jeg har reist mye rundt på vår vakre klode, og dette er en av de vakreste strendene jeg har vært på.. Men… Temperaturen i vannet er en annen sak…

Rullet deretter nedover mot Kvalvika, og en skulle ikke tro at en fikk meg hjem derifra! Jeg hev av de svette skoene, og løp barfot på denne nydelige stranda med den fineste sanden. Det første badet i år ble tatt i Kvalvika! -Det hadde jeg ikke trodd før jeg dro nordover! Vi latet oss lenge på stranda og nøt livet, før vi fulgte stien fra østsiden av stranden mot Torsfjord. Det ble dermed en omvei for å hente bilen… Men en kan vel egentlig ikke kalle det en omvei, når en går i så flott natur som det er i Lofoten!?!

Standard bilde fra Ryten :)
Standard bilde på Ryten 🙂
Utsikten mot nord-øst fra selve toppunktet.
Utsikten mot nord-øst fra selve toppunktet.

turjente_idakathrine_lof

 4. Vågakallen, 943 m.o.h:

Vågakallen i midnattsol
Vågakallen i midnattsol

På toppen av Vågakallen møtte jeg en lokal helt fra Svolvær, og han sa det så enkelt at: Vågakallen er det fineste fjellet i hele Lofoten!

– Og jeg må si meg enig! Dette er en liten diamant i Lofoten. Vågakallen er et nydelig fjell, som er spennende å bestige. Og utsikten fra toppen, den er bare fenomenal! Så Vågakallen anbefales virkelig!

Med toppen i sikte
Med toppen i sikte

Hvis jeg skal være pirkete, så er det eneste jeg kan klage på, er en litt kjedelig anmarsj langs Djupfjorden før stigningen starter. Men etter dette er det bare å la øynene glitre i nydelig utsikt og gøyal gå/klyving til toppen. På toppen ser du “heeeele” Lofoten og ut mot Røst, og inn mot fastlandet på en godværsdag.

Alt strev er verdt det! For en utsikt!
Alt strev er verdt det! For en utsikt!
Ser ned mot sjarmerende Henningsvær.
Ser ned mot sjarmerende Henningsvær.

Men det er noen men her.. En må være obs på løse steiner, og en skal føle seg komfortabel med lett klyving. Det er bratt terreng en går i, og det er lett eksponert enkelte plasser. Man kan ikke gå her når det er vått!! Da det er flere potensielle vannsklier, som kan gi en litt raskere retur enn ønsket…. Det er viktig med godt skotøy med godt feste.

Om å holde tunga rett i munnen.... Det er her klyvinga til toppen starter..
Om å holde tunga rett i munnen…. Det er her klyvinga til toppen starter..
Ikke så særlig smart å skli her...! -Det "berømte"/"fryktede" hustaket...
Om å ikke skli her! Det “berømte”/”fryktede” hustaket…

Brukte ca 6 timer på turen t/r med en god pause på toppen, for å kunne ha tid til å ta inn alle de vakre inntrykkene som dette fjellet gav meg.

Kan ikke stoppe å smile av denne turen....
Kan ikke stoppe å smile av denne turen….

 

Ser sluttstreken der nede..
Ser målstreken der nede..

 

5. Tindrekka på Stamsund

"Blått hav så langt du ser..."
“Blått hav så langt du ser…”

Jeg er stor fan av rundturer, da en slipper å gå samme vei t/r. Da jeg alltid vil ha med meg «mest mulig» når jeg er ute på tur. Derfor ble denne turen midt i blinken for meg!

Namaste; Stokkmarknes!
Namaste; Stamsund!

Turen starter med å gå fra lysløypa i Stamsund, og en følger merket skilt mot Steinetinden (den høyeste toppen på tinderekken, den er på 509 m.o.h). Stien går først over Mannefallet, deretter videre mot Steinetinden. Obs! Om en går innom toppen av Steinetinden må en gå litt tilbake igjen for å finne stien på sør vest siden av fjellet. Hvis ikke må en ha med seg utstyr til en ca 20 meter lang rapell…

Trollsk stemning med tåka. Tåka gav utsikten en nydelig ramme.
Trollsk stemning med tåka. Tåka gav utsikten en nydelig ramme.

Etter dette går stien stort sett på eggen resten av turen. Nydelig utsikt hele turen, og noen vil kanskje kunne oppleve turen som lett luftig enkelte plasser. Turen ender tilslutt ved toppen av skianlegget, og en følger deretter stien ned mot lysløypa igjen. Brukte 4 timer på denne rundturen.

Sauene har det godt i Lofoten.
Sauene har det godt i Lofoten.

– Se opp for sauebæsj!

Topper som perler på en snor....
Topper som perler på en snor….
Følg meg gjerne på Instagram under navnet idakathrine, for å følge med på mine turer og hverdagsevenetyr 🙂

 

25 thoughts on “Fem fine turer i Lofoten

 1. Martine says:

  Har alltid hatt lyst til å oppleve naturen i Lofoten, og dette innlegget frister meg enda mer!

 2. Ida Kathrine says:

  Jeg anbefaler deg virkelig å ta en tur til vakre Lofoten! Det er bare heeelt fantastisk <3 hyggelig å høre at innlegget gir inspirasjon 🙂

 3. Gregor says:

  Hei, jeg ønsker å reise dit i år, med jeg er ikke sikkert hvor mange dager trenger vi for å se f.eks 5 dine toppunker. 3 dager med bil og overnatting i midt lofoten, er det nok?

 4. Ida Kathrine says:

  Hei hei:) Du bør absolutt reise til Lofoten i sommer om du får det til! 🙂 ANBEFALES!!! Du rekker godt å gå disse fem turene på tre dager om du vil… Jeg gikk selv to topper om dagen.. Jeg gikk disse fem, og en god del andre turer også.. Men hvis du får til å være lengre borte, ville jeg ha gjort det. For det er så utrolig vakkert der, og det er MASSE å gjøre og se.. Overnatting midt i Lofoten er et godt utgangspunkt. Jeg campet de fleste nettene i Flakstad området.. Dette var et godt utgangspunkt for fjellturer og opplevelser. Bil er nesten et must, særlig om du vil få til flere turer på samme dag og på kort tid 🙂 Lykke til! Nyt Lofoten!

 5. Julie Korneliussen says:

  Svarer jeg, Ida 😉 Anmarsjen er på ca. en time straka vegen fra parkeringen til Kvalvika. Beregn tre-fire timer hvis du besøker Ryten i samme slengen.

 6. Anne Mari Syltesæter says:

  Hei. Tusen takk for flott presentasjon. Jeg har tenkt meg nordover i sommer. Hvor overnattet du? Har du overnattingstips eller var det i telt? Mvh Anne m

 7. Ida Kathrine says:

  Takk for koselig tilbakemelding 🙂 Heldig du som skal nordover, du kommer til å få en fantastisk tur! Jeg har bare bodd i telt, og da er det mange vakre plasser en kan campe på.. Feks, Kvalvika, Bunesstranda,Hauklandstranda, Unnstad m.m. Har desverre ikke så mange tips til annen overnatting.. Det var kanskje det du tenkte på?
  Mvh

  Ida Kathrine 🙂

 8. Lineee says:

  Takk for supre turtips! Skal til Lofoten i juni og kommer garantert til å gå noen av disse turene! Det jeg lurer på er om det er markerte stier og lett å skjønne hvor man skal? Jeg har ikke noe erfaring med brukt av kart og kompass fra før, burde man ha det?

 9. Ida Kathrine says:

  Beklager litt sent svar ??

  Takk for det, håper de falt i smak. Disse turene har alle markerte stier. Det er litt vanskeligere å se markert sti det siste stykket opp til Vågåkallen(da det er nye berg og Stein) men ellers er det lett å finne stien. Kart og kompas er alltid kjekt å ha, men du trenger ikke det for disse. Gled deg masse til turen, den blir sikkert super ☺️ha en fin dag ?

 10. Ida Kathrine says:

  Ruten og Kvalvika og tinderekka på Stamsund er veldig fine for både eier og hunder. Vågakallen er noe vanskelig med hund, det siste stykket, da det er lett klyving i berg og Stein. Det samme med Skottinden, men der er er kun snakk om de siste ca 30-50 hm. Hvis hunden er godt vant med ulent tereng og litt klyving(Evt litt hjelp fra matmor) går det greit. Reinebringen går også greit, men vær klar over at det er bratt, noe løs stein; så hold hunden tett inntil deg. Alternativ til Vågakallen er Festvågtinden,(ligger like ved og er også en nydelig topp). Den er bratt, men god fri hele veien til topp! Håper du fikk noe ut av dette ☺️God tur!

 11. Rina Sunder Sand says:

  Flott innlegg. Skal jammen prøve meg på den første turen!

 12. Janina Tolkki says:

  Hej!
  Tack för ett fint inlägg! Hoppas du (eller någon annan) förstår och kan svara trots att jag skriver på svenska. Jag undrar vilka av dom här turerna man kan gå med barn? Vi tänkte åka till Lofoten med en 3-åring i slutet av sommaren.

 13. Ida Kathrine says:

  Hei Janina? Ryten og Kvalvika kan du godt gå med barn, og Evt tinderekken i Stamsund(bare vær obs at det enkelte plasser er litt smalere på eggen). Skottinden, Reinebringen og Vågakallen har jeg ikke villet gått med en 3 åring. Vurder heller Festvågtinden og Mannen. Det er også fine turer.God tur, og god sommer ☺️

 14. Janina Tolkki says:

  Stort tack för snabbt och fint svar! =) ha en solig och fin sommar!

 15. Jane Larsen says:

  Hei,
  Takk for fint innlegg og tips på flotte turer. Vi er nå i Lofoten og tenker å gå Ryten med Kvalvika og vi lurer på om det er mulig å gå fra Ryten og rett på stranda Kvalvika for vi finner ingen sti på kartet.

 16. Ida Kathrine says:

  Hei Jane ☺️

  Tusen takk for det, hyggelig å høre. ? Det er fin sti fra Ryten til Kvalvika, den er ikke til å unngå. God tur, kos dere masse!

  Hilsen Ida ☺️

 17. Noreen Butt says:

  Hei lurer på om dere registrerte hvor lang turen Tindrekka i Stamsund er på og hvor mange høydemetre det blir på rundturen? 🙂

 18. Ymmij Aragrev says:

  Hei! Jeg er fra oslo og jeg har plan å besøke lofoten. Jeg ønsker å ta min bil. Er det noe båt som skal til lofoten?

 19. jojosisi says:

  Hei. Det går båt fra Bodø til Mosknes som kan ta bil. Vet at det er en båt til som går til Svolvær, men litt usikker på hvor den går fra. Hvis du trenger ber informasjon kan du sjekke med 177 Nordland. Håper du får en fin tur

 20. Runar Andersen says:

  Det er vanlig å reise med bil til Lofoten. Det går an å kjøre via Bognes og ta en ferge til Lødingen som er ca 1,5 timer fra Svolvær. Det går også ferge til Svolvær fra Skutvik. Den går fra begynnelsen av juni til ut august.

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this