Fem fine turer i Lofoten - Turjenter.no

Fem fine turer i Lofoten

Skrevet av: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen
Publisert: 23.09.15

LOFOTEN! Verdens vakreste øyrike!

 

Jeg kan nevne vanvittig mye bra fra mine turer i Lofoten, men jeg har tenkt å begrense meg til å beskrive «fem fine turer i Lofoten». Jeg har selvfølgelig ikke sprunget over aller topper og hauger i Lofoten (noe jeg skulle ønske at jeg hadde..), men dette er forslag til fem fine, kule, rå`e og fantastiske turer en kan ta:

  • 1. Reinebringen, Reine.

  • 2. Skottinden, Leknes.

  • 3. Ryten med Kvalvika.

  • 4. Våggåkallen.

  • 5. Tinderekka i Stamsund.

1. Reinebringen 448 m.o.h.

Reinebringen: I`m in loooove <3
Reinebringen: I`m in loooove <3

NB: Stien til Reinebringen er oppgradering. Under denne perioden fraråder Moskenes kommune å denne turen pga mye løs stein som kan utløse farlige situasjoner. 

Egentlig er jeg litt imot å dra i fjellet for å gå i kø med mange andre, da fjelltur for meg er å kunne få være litt alene i den nydelige naturen. Misforstå meg rett, jeg elsker å dra på tur med venner og familie, og jeg slår alltid an en prat med så godt som alle jeg møter – og det synes jeg er super hyggelig! Men jeg har ikke noe behov for å gå i 17 mai tog hver gang jeg skal til fjells.. Reinebringen er en svært populær tur, og det forstår jeg godt. Etter å ha gått og svettet opp bakkene til Reinebringen, og kom over eggen og fikk se utsikten – OH HOLY MOLLY! Jeg forstår hvorfor alle tar denne turen!! Du får en fantastisk utsikt ned mot Reine, Lofoten eldste fiskevær, og du ser rett inn i fantastiske Lofoten fjell, samt fjord og hav. – Så langt øye kan se…

Reine rett ned for dine ben...
Reine rett ned for dine ben…

Det er en relativ enkel tur opp til Reinebringen. Turen starter ved Ramsvik tunellen. Det tar ca en time opp, og det går bare en vei, og det er opp, fra starten av. Det er godt merket sti hele veien til topps. Vær obs på løse steiner og glatt terreng hvis det er vått!

DCIM102GOPROGOPR2709.
Nydelig sti på eggen.. Utmerket om en ønsker større utfordring.. Vi fulgte den helt til tåka kom å tok oss…

 

DCIM102GOPROGOPR2697.
Utsikt mot Å

 

2. Skottinden, 671 moh.

Det er bare å nyte hvert sekund av denne turen...
Det er bare å nyte hvert sekund av denne turen…

Like før avreise nordover ble jeg tipset om denne perlen av en kollega, som er født og oppvokst i Leknes. Jeg angrer absolutt ikke for at jeg hørte på henne! Vi tok en kveldstur til Skottinden, og midnattssol fra fjellet der, er noe jeg ikke kommer til å glemme med det første…

Det er så vakkert at en nesten må grine....
Det er så vakkert at man får tårer i øynene!
Ser ned mot Ballstad
Ser ned mot Ballstad

Turen startet sør for Leknes, ved en plass som heter Vitting. Vi måtte gå ca 1,5 km på en privat grusvei, før en sti merket Skottinden, skrådde seg opp til venstre.

DCIM102GOPROGOPR2807.
I skaret før toppunktet. Det er her klyvingen starter.

Det er en god sti i bratt terreng. Like under toppunktet må en ta et par reale klyve bykst (ca de siste 50 hm). Toppunktet er litt luftig. Vær obs på et skar like nedenfor toppunktet, der er det laaaaangt ned. Om å ikke ramle ned der! Nydelig 360 graders utsikt. Brukte ca 3,5 timer t/r på turen. Inkludert en god pause for å nyte utsikten og midnattsol fra toppen.

Hello Vestfjorden!
Hello Vestfjorden!

 

Nydelig midnattsol
Nydelig midnattsol

DCIM102GOPROGOPR2824.

  3. Ryten(543 moh) og Kvalvika.

DCIM102GOPROG1432754.
This is paradise! <3

Jeg var super STOKED når jeg først kom meg til Kvalvika. Jeg har hatt abstinenser for å dra til denne eye candy`en etter å ha sett den fantastiske serien «nord for sola» (som jeg selvfølgelig digget!). Jeg var så heldig at jeg fikk værgudene på min side og jeg fikk se Kvalvika og Ryten på sitt beste! De badet i sol og knall blå himmel. HELT FANTASTISK!!

Mye vakkert å sette øynene på....
Mye vakkert å sette øynene på….

Vi gjorde turen til en rundtur og startet ca 1  km vest for Fredvang camping. Fulgte en traktorvei som etter hvert gikk over til en god sti, som vi fulgte hele veien mot toppen. Nydelig utsikt mot storhavet og bratte fjellsider.

Nydelig utsikt ned mot Fredvang. Vi startet turen nede ved stranden.
Nydelig utsikt ned mot Fredvang. Vi startet turen nede ved stranden.
På vei opp mot Ryten.
På vei opp mot Ryten.

Vi gikk opp mot Ryten først, og fikk flott utsikt ned mot “paradis” stranden. Gikk deretter opp til toppunktet til Ryten, som ligger noe lengre bak(og øst) enn hva utsiktspunktet mot Kvalvika ligger.

DCIM102GOPROGOPR2781.
Yeeeah! ENDELIG HER!!

 

Jeg har reist mye rundt på vår vakre klode, og dette er en av de vakreste strendene jeg har vært på.. Men... Temperaturen i vannet er en annen sak...
Jeg har reist mye rundt på vår vakre klode, og dette er en av de vakreste strendene jeg har vært på.. Men… Temperaturen i vannet er en annen sak…

Rullet deretter nedover mot Kvalvika, og en skulle ikke tro at en fikk meg hjem derifra! Jeg hev av de svette skoene, og løp barfot på denne nydelige stranda med den fineste sanden. Det første badet i år ble tatt i Kvalvika! -Det hadde jeg ikke trodd før jeg dro nordover! Vi latet oss lenge på stranda og nøt livet, før vi fulgte stien fra østsiden av stranden mot Torsfjord. Det ble dermed en omvei for å hente bilen… Men en kan vel egentlig ikke kalle det en omvei, når en går i så flott natur som det er i Lofoten!?!

Standard bilde fra Ryten :)
Standard bilde på Ryten 🙂
Utsikten mot nord-øst fra selve toppunktet.
Utsikten mot nord-øst fra selve toppunktet.

turjente_idakathrine_lof

 4. Vågakallen, 943 m.o.h:

Vågakallen i midnattsol
Vågakallen i midnattsol

På toppen av Vågakallen møtte jeg en lokal helt fra Svolvær, og han sa det så enkelt at: Vågakallen er det fineste fjellet i hele Lofoten!

– Og jeg må si meg enig! Dette er en liten diamant i Lofoten. Vågakallen er et nydelig fjell, som er spennende å bestige. Og utsikten fra toppen, den er bare fenomenal! Så Vågakallen anbefales virkelig!

Med toppen i sikte
Med toppen i sikte

Hvis jeg skal være pirkete, så er det eneste jeg kan klage på, er en litt kjedelig anmarsj langs Djupfjorden før stigningen starter. Men etter dette er det bare å la øynene glitre i nydelig utsikt og gøyal gå/klyving til toppen. På toppen ser du “heeeele” Lofoten og ut mot Røst, og inn mot fastlandet på en godværsdag.

Alt strev er verdt det! For en utsikt!
Alt strev er verdt det! For en utsikt!
Ser ned mot sjarmerende Henningsvær.
Ser ned mot sjarmerende Henningsvær.

Men det er noen men her.. En må være obs på løse steiner, og en skal føle seg komfortabel med lett klyving. Det er bratt terreng en går i, og det er lett eksponert enkelte plasser. Man kan ikke gå her når det er vått!! Da det er flere potensielle vannsklier, som kan gi en litt raskere retur enn ønsket…. Det er viktig med godt skotøy med godt feste.

Om å holde tunga rett i munnen.... Det er her klyvinga til toppen starter..
Om å holde tunga rett i munnen…. Det er her klyvinga til toppen starter..
Ikke så særlig smart å skli her...! -Det "berømte"/"fryktede" hustaket...
Om å ikke skli her! Det “berømte”/”fryktede” hustaket…

Brukte ca 6 timer på turen t/r med en god pause på toppen, for å kunne ha tid til å ta inn alle de vakre inntrykkene som dette fjellet gav meg.

Kan ikke stoppe å smile av denne turen....
Kan ikke stoppe å smile av denne turen….

 

Ser sluttstreken der nede..
Ser målstreken der nede..

 

5. Tindrekka på Stamsund

"Blått hav så langt du ser..."
“Blått hav så langt du ser…”

Jeg er stor fan av rundturer, da en slipper å gå samme vei t/r. Da jeg alltid vil ha med meg «mest mulig» når jeg er ute på tur. Derfor ble denne turen midt i blinken for meg!

Namaste; Stokkmarknes!
Namaste; Stamsund!

Turen starter med å gå fra lysløypa i Stamsund, og en følger merket skilt mot Steinetinden (den høyeste toppen på tinderekken, den er på 509 m.o.h). Stien går først over Mannefallet, deretter videre mot Steinetinden. Obs! Om en går innom toppen av Steinetinden må en gå litt tilbake igjen for å finne stien på sør vest siden av fjellet. Hvis ikke må en ha med seg utstyr til en ca 20 meter lang rapell…

Trollsk stemning med tåka. Tåka gav utsikten en nydelig ramme.
Trollsk stemning med tåka. Tåka gav utsikten en nydelig ramme.

Etter dette går stien stort sett på eggen resten av turen. Nydelig utsikt hele turen, og noen vil kanskje kunne oppleve turen som lett luftig enkelte plasser. Turen ender tilslutt ved toppen av skianlegget, og en følger deretter stien ned mot lysløypa igjen. Brukte 4 timer på denne rundturen.

Sauene har det godt i Lofoten.
Sauene har det godt i Lofoten.

– Se opp for sauebæsj!

Topper som perler på en snor....
Topper som perler på en snor….
Følg meg gjerne på Instagram under navnet idakathrine, for å følge med på mine turer og hverdagsevenetyr 🙂

 

 
ALDER: 33 år
BOSTED: Trondheim
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this