Har du aldri vært på Haugalandet før? Regionen består av kommunene Bokn, Haugesund, Karmøy, Tysvær og Utsira, og er plassert nord i Rogaland fylke. Området har massevis av turmuligheter, og ikke minst mulighet til å komme tett på havet. Sjansen er også stor for at du får kjenne på nordavinden, som feier forbi de fleste dagene i året. Her kommer fem tips til fyrtårn du kan besøke i området!

UTSIRA FYR

Kort om turen:

Utsira Fyr ligger på øya Utsira, Norges minste kommune. Øya i seg selv er verdt et besøk, her kan du rusle rundt blandt gammel trebebyggelse, street art, beitende sauer og et yrende fugleliv. Turen opp til fyret tar rundt 20minutter fra Nordevågen, der båten går i land. Her kan du få guidet tur inn på fyret og ta deg en kopp kaffe på Fyrkafeen. En overnatting i Nyperosa er virkelig å anbefale, her får du full utsikt til havet og solnedgangen, samtidig som du ligger godt i en dobbeltseng.

 

Ankomst:

Rutebåten til Utsira går fra Garpaskjærskaien i Haugesund. Kaien ligger i gangavstand fra busstasjonen og sentrum av byen. Sjekk ut rutetidene her, overfarten er beregnet til å ta 70 minutter. Om det ikke er spesielt dårlig vær, går båten i land i Nordevågen, nord på øya. Her er det skiltet asfaltvei opp til fyret. Nyperosa ligger rett bak fyret.

 

TONJER FYR

Om turen:

Tonjer fyr ligger på Sørhaugøy knappe 1 kilometer nordvest for Haugesund sentrum. Fyret ble nedlagt i 1952 og eies i dag av Haugalandmuseet som har utført en omfattende restaurering av fyret. Fra øya har man utsikt over det åpne havområdet Slettå og er du heldig går sola ned og fargelegger hele horisonten! Tonjer fyr er utmerket for kajakkpadlere og teltere.

Sør for fyret ligger Vibrandsøy, med fem innbyggere. Øya består av beitemark og innmark og er utrolig idyllisk å vandre rundt på. Små broer forbinder Vibrandsøy med de nordliggende øyene Åkerøy, Varøy og Gardsøy. Her finner man også Matlaup, Haugesunds beste badeplass om jeg får si det selv!

Alle øyene utenfor Haugesund sentrum er ypperlig for kajakkpadlere. Man kan snirkle seg rundt mellom svaberg og under små broer.

Ankomst:

Tonjer fyr nås best fra egen båt eller kajakk. Det tar 15-20 minutter å padle fra Smedasundet(kajakklubben), avhengig av hvilken vei man tar. Kommer man med kajakk til Tonjer fyr er det best å gå i land fra nordsiden. Kommer man med båt kan man legge til på vestsiden, ved sjøhuset. Har man ikke tilgang på båt eller kajakk er Vibrandsøy et likså godt alternativ. Røværbåten har faste anløp på øya, rutetidene kan du finne her.

KVALEN FYR

Om turen:

Turen ut til Kvalen fyr er svært mye brukt som hverdagstur for Haugesundere. Det er nært sentrum og lett tilgjengelig til fots, med sykkel, barnevogn og rullestol. Kyststien er en god grusvei som leder helt ut til fyret. Her går man i beitelandskap og kan speide ut over storhavet i vest og Tonjer fyr.  Om man starter fra nasjonalmonumentet Haraldsstøtta tar det 20 til 30 minutter å gå. Starter man fra Kvalsvik badeplass tar det 5 minutter å gå. Man kan også følge stien videre nordover, her får man flere fine muligheter til god utsikt ut mot havet.
Funfact: Fyret ligger på tuppen av et langt nes. Fra avstand ser neset ut som ryggen til en hval som stikker opp av havoverflaten – derav navnet Kvalen Fyr.
Tips: Ta med hengekøya og heng den opp mellom fyrstolpene! Maks avslapping og god utsikt -spesielt hvis du er heldig og får se solnedgangen!

Ankomst:
Man kan starte turen fra sør, og gå nordover på kyststien. Om man kommer med bil kan man parkere ved Haraldsstøtta og følge grsuveien herfra. Det er ca. 1km.  Man kan også starte fra nord, og parkere ved Kvalsvik badeplass. Er man i Haugesund sentrum er det ikke nødvendig å kjøre, fyret nås enkelt med sykkel eller til fots.

RYVARDEN KULTURFYR

Om turen: 

Turen ut til Ryvarden Kulturfyr er omtrent 2 km og er godt tilrettelagt for alle brukere med bred grusvei. Det er et fint sykkelmål, både fra parkeringen og fra andre steder i regionen. Fyret ligger i Mølstrevåg i Sveio og neset fyret ligger på strekker seg ut i havet, man kan derfor ikke unngå å kjenne på vinden og havlukten. Vel fremme ved fyret kan man ta en tur innom fyrkafeen, her kan du varme deg med en kopp kaffe eller kakao og vafler. Fyret har også eget galleri hvor du kan som på fotografier og kunst fra lokale kunstnere.
Vil man overnatte er det fint å fortsette på stien videre nordover. Stien slynger seg opp og ned over berg, og er du heldig finner du en teltplass uten alt for mye vind.

Ankomst:

Parker ved Ølen Betong, Mølstrevåg.  Det er 25 minutter å kjøre fra Haugesund sentrum. Ta av fra Riksvei 47 etter 15 minutter, det er skilt merket til Ryvarden kulturfyr. Følg fylkesvei 541 videre vestover, og skiltingen til fyret. Veien ut til parkeringen er også fin å ta på sykkel.

 

GEITUNGEN FYR

Foto: Astrid Hagland Gjerde

Foto: Solveig M. Myge

Foto: Solveig M. Myge

Kort om turen

Geitungen fyr ligger sør for Skudeneshavn på Karmøy. Fyret ligger værhardt til midt i havgapet og ble tent første gang i 1924, som gjør det til et av de yngste fyrene i Norge. Fyret er arkitekttegnet og spesielt kjent for det buede taket. Geitungen er en DNT hytte, overnatting kan bestilles på nettsiden http://booking.dnt.no/.
På øya kan man bade, fiske, nyte solnedgangen og følelsen av å være nært havet. Tar du først turen til Karmøy kan jeg på det varmeste anbefale et besøkt til sandstrendene Sandvesanden og Åkrasanden. Her er mulighetene mange, du kan bade, surfe, vandre, eller bare sitte i sanden og nyte livet!

Foto: Astrid Hagland Gjerde

Foto: Solveig M. Myge

Ankomst

Geitungen Fyr nås best med båt eller kajakk. Båttransport kan bestilles gjennom Haugesund Turistforening, telefon 52715311. Utleie av kajakker kan gjøres på nettsiden http://oppkoma.com/.

God tur til Haugalandets fyrtårn!

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this