Lofoten er blitt et av landets mest besøkte øyrike. Og med god grunn. Det vakre landskapet kan gjøre de fleste målløse, og gåsehuden sitter som støpt på kroppen når sola skinner på de spisse tindene. De fleste besøker Lofoten på sommerstid eller når snøen melder sin adkomst. Jeg valgte å flytte hit i høst, noe som skulle vise seg å være den perfekte årstiden å være i Lofoten på. Den ene dagen stormer det rundt huset, den andre skinner sola på de spreke høstfargene rundt oss. Kontrastene gjør Lofoten spennende på høsten, og ikke minst slipper man kø-gåingen i fjellet.

På den korte tiden jeg har bodd her i Vågan kommune, har jeg utforsket området med min firbeinte kompis- Jeg vil derfor dele fem fine turer som passer både for ferskinger og hundeeiere.

DELPEN 374 MOH

Delpen er en lettgått tur med fantastisk utsikt. Kjører man fra Svolvær, tar man veien nordover mot Narvik. Ta av til venstre i krysset med skilt mot Laukvik og fylkesvei 888. Etter omlag tjue minutter kommer det et nytt kryss, hold høyre og følg fylkesvei 888 videre. Etter kort tid kommer et skilt på høyre siden av veien mot “Matmora”. Der kan man parkere. Fra parkeringen går det en tydelig sti oppover. Husk og lukk grinda, da det er dyr som beiter der.

 

Jente og hund sitter i lyngen på Delpen i Lofoten
– Nydelig høstdag på Delpen –
Utsikt fra Delpen i Lofoten
– Juster nyter utsikten –

Ved å følge stien helt til den første toppen når man Delpen 374 moh. Beregn omlag en time opp. Herifra kan man gå videre langs eggen og opp mot Matmora på 788 moh hvis man ønsker en lengre tur.

Sti mot Matmora i Lofoten
– Stien videre mot Matmora –

 

SAUTINDEN 596 MOH

Dette er en topp med passende navn. Da vi gikk oppover Sautinden som ligger i Laupstad, var det flere saueflokker vi møtte på. Det var også flust med ryper på toppen, så her bør hunden holdes i bånd.

Kommer du kjørende fra Svolvær, kjører du nordover mot Narvik. Følg E10 frem til du kommer til Laupstad. Rett før Laupstadskiltet er det en stor parkering på høyre side av veien. Gå et par hundre meter langs E10 og ta mot venstre ved den første asfalterte veien du møter. Deretter går det en traktorvei til høyre like etter. Følg denne frem til ei grind, derifra ser du tydelig stien som går oppover mot Sautinden. Stien var tydelig frem til Morfjordskaret. Der renner det en liten bekk en må over. Deretter følger man eggen oppover mot toppen uten noe tydelig sti. Anbefaler å gå på venstre side av bekken, da det er lettere terreng her enn på høyre side.

– Nydelig utsikt på toppen –
– På tur opp fra skaret –

Når man først når toppen er det et magisk skue! Herifra ser man de største fjellene Lofoten har å by på. Toppen er ei stor flate, så her er det lett å ta lunsj uten å risikere liv og helse. Beregn minst tre timer på turen – denne utsikten må nytes!

– Herlig med snø på toppen en høstdag i september –

KVITTINDEN 517 MOH

Dette fjellet er en av mine nærmeste naboer, og er derfor et jeg besøker ganske ofte. Kommer du kjørende fra Svolvær kjører man nordover mot Narvik en ti minutters tid. Når man nærmer seg Vestpollen kommer det et skilt på venstre side av veien med info om rasteplass og severdighet (ved Stordalen på kartet). Her kan man parkere. Gå opp mot hovedveien. Ved utkjørselen ser man en sti litt til høyre på andre siden av veien. Stien er godt merket hele veien opp til Kvittinden i lettgått, men vått terreng. Det er store flater å gå på, og fin utsikt hele veien.

– Utsikt mot Higravtind og Geitgaljen –

Dette er en av favoritt-fjellene mine med hund på tur. Så åpent og oversiktlig uten noen særlige bratte egger.

– Kvittinden er helt spesiell, men hvite steiner på toppen –
– Det er ikke alltid man er like heldige med sikten, men Lofoten imponerer alltid, uansett værforhold –

Denne turen går litt opp og ned i terrenget, og vi legger derfor opp til minst tre timer på denne turen. Toppen er fin å raste på hvis man ønsker å ta en matbit, og på finværsdager er det nok av utsikt å ta innover seg! Nyt!

VASSULTINDEN 448 MOH

En tre kvarters kjøring fra Svolvær, finner man Vassultiden (Vassula på kartet). Dette er en liten og lettgått tur med stor premie på toppen! Kjør sør-vestover fra Svolvær og følg veien mot Sydalen og videre til Brenna. Rett før bebyggelsen i Brenna er det en gresskledd parkeringsplass på venstre side av veien. Et holdepunkt for denne er ferista som kommer like etter. Ta første gårdsvei opp til venstre mellom et rødt hus og en gård. Følg denne til du kommer til et brunt hus. Her er det en bekk på høyre siden av huset du må over. Det er et gjerde her, men det er laget et system som gjør at man kommer seg over. Vi ringte på hos de som bodde der for å spørre om veien, og det var ikke noe problem at vi gikk over gjerdet. Når du kommer over er det en tydelig sti som leder helt opp mot toppen. Beregn rundt en time opp, selv om det er ganske umiddelbar stigning, er det kort vei opp.

– Stien er veldig fin på tur opp Vassultinden –
– Utsikt utover mot Gimsøya –

Det er litt luftig på toppen, og her kan man skli om man ikke er forsiktig. Det er allikevel fine rastemuligheter like nedenfor toppen, om man skulle ha behov for en matbit.

– Her er det nydelig utsikt flere veier –
– Trolsk stemning mot Festvågaksla –
– Det var også nydelig utsikt på tur nedover –

TJELDBERGTIND 367 MOH

Dette er en av Svolværs mest besøkte topper. Jeg vil tro dette er på grunn av den enkle veien opp mot fantastisk utsikt. Fra Svolvær sentrum kjører man sør-vestover og tar av mot Esso og Kiwi på høyre side. Parker ved Esso. Følg deretter den asfalterte veien oppover og til venstre forbi et garasjebygg. Der kommer du til et skilt mot Tjeldbergtind. Følg grusveien oppover et stykke til du ser en sti på høyre side. I følge kartet over er det flere stier som fører til toppen. Jeg pleier å ta den første stien som skiller seg fra grusveien ved Dalen. Det kan oppleves litt bratt oppover, og siden stien er mye gått er det også partier hvor det gjørmete, glatt og vått. Når du kommer til toppen er det en lang egg med to ytterpunkter. Her får man ulik utsikt og det er fint å gå til begge ytterpunktene. Når jeg går med hund dropper jeg allikevel ytterpunktet til høyre, da det er mye stor stein og litt klvying på denne siden. Da jeg har en liten hund er det lett at han skraper seg opp i slikt terreng.

Beregn en liten time på tur oppover. På toppen er det store flater hvor man kan ta seg en kaffekopp eller bare nyte utsikten over Svolvær by!

Denne toppen er mye besøkt og på sommerstid gikk vi nesten i kø oppover. Nå på høsten er det mye færre turister og man har derfor mer plass å boltre seg på.

Det var de fem turene fra Lofoten jeg ønsket å dele denne gangen! Husk alltid å vurder værforhold, egne forutsetninger og utstyr før du går på tur i fjellet. Vil du følge meg videre på mitt eventyr i Lofoten, finner du meg på Instagram under @unececilie  

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this