Etter at jeg gikk Norge på langs i fjor har jeg satt skikkelig pris på å lage litt ekstra kos på tur. Derfor tenkte jeg skulle dele med dere hvordan man kan lage boller på brenner. Jeg skal love at duften av fersk bakst hever turgleden et lite hakk.

Det er faktisk ikke så vanskelig å lage det tar bare litt lenger tid enn hva det ville gjort hjemme.

Nystekte boller nytes

Boller på brenner

1. Ingredienser

Jeg vil anbefale og gå for en halv oppskrift, det tar nemlig litt lenger tid å steke boller ute enn det gjør hjemme i stekeovn. Eventuelt kan du gå for en ferdigpose med 1-2-3 boller. Den inneholder gjær og gjør det litt enklere.
Oppskrift på boller (denne er halvert gir deg ca 10 stk)

1 dl vann
2 dl gryr (plantebasert fløte, gjør bollene skikkelig gode)
70 gram smør (jeg bruker rapskokos)
1 pakke gjær
1 dl sukker
500 g/ ca 8 dl hvetemel.
1 ts kardemomme
Hvis man ønsker kan man fint putte rosiner, sjokolade osv i bollene. Det er også lett å bytte ut fint mel med grovt.

2.  Slik gjør du

Skal du på nærtur kan du blande og elte deigen hjemme. Er det utenfor nærtur rekkevidde gjør du det lett ved å bruke brødpose (Gå gjerne for en miljøvennlig variant. Som f.eks den på bildet. Den er nedbrytbar og laget av mais)

Du blander alt i posen.
Først litt av melet sammen med gjær. Deretter all væske. Husk at temp på væsken skal være rundt 37 grader. Deretter elter du alt sammen i posen. Gjør det gjerne i 5-10 min. så melet binder seg og de hever lettere.

Del deigen i like emner og form til boller.

Er det sol og varmt ute, kan de fint heve i sola. Er det litt kjøligere. Kan du koke opp litt vann og sette dem over et vannbad. Da hever dem fint.

3. Stekeprosessen

Ta en kjele, gjerne med litt størrelse og som er litt robust. Fyll bunnen av kjelen med stein og fyll med vann slik at det minst dekker bunnen av kjelen (1-3dl) Deretter setter du brenner på lav varme. Nå hever bollene litt ekstra. Samtidig som du starter litt forsiktig med stekingen.
Putt 2-4 boller på en plate (som tåler mye varme) Eller aluminiumsfolie. Bruker du folie brett den i tre lag. Når bollene er plassert over kjelen. Sett over et lokk slik at varmen holder seg isolert.

Når vannet er kokt ned begynner de å steke. Pass på at du har satt brenneren på lav varme og ikke fullt trøkk. Etter en stund kan bollene snues. Har du først snudd dem, er det lurt å snu dem jevnlig. Til bollene får en fin skorpe, litt svidd i kantene kan man regne med.

Kjenner du lukten? Åhå det gjør seg på tur.

Mens man venter på at bollene stekes kan man ta en liten siesta i hengekøya.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this