Fersk på tur? Det er bare å forvente at du kommer til å drite deg ut litt | Turjenter.no

Fersk på tur? Det er bare å forvente at du kommer til å drite deg ut litt

Linn deler sine tips for hvordan du kommer deg i gang med turer på egenhånd!
Skrevet av: Turjenter.no
Publisert: 24.01.17

*Dette innlegget er skrevet av Linn Winsnes Rosenborg

Tidligere denne måneden tikket det en melding inn på min Facebook-side (som jeg regner med at du liker og følger). Meldingen var fra en trofast følger av Nettavisen-bloggen, som nå også er blitt Turjenter-leser.

Hun skriver:

«Hei Linn. Elsket det siste innlegget ditt om tur. Merker selv at det er en turjente gjemt inne i meg, og vil gjerne få sluppet henne helt ut. Problemet er bare at jeg er litt usikker på turforslag og hva man evt trenger av utstyr. Synes endel sider/innlegg o.l tar det litt for gitt at man er kjempe vant til å ferdes i naturen. Så mitt spørsmål til deg er om du ikke kunne ha laget et innlegg med turforslag, lengde, transport og lignende. Eventuelle fine sider man kan benytte, osv, osv. Det hjelper oss nybegynnerne å finne ut litt hvor vi skal starte også.»

FullSizeRender (4)

Jeg kjenner meg så altfor godt igjen i denne meldingen, og dette føles som et perfekt innlegg for meg å skrive.

I mitt første Turjenter-innlegg skriver jeg om dørstokkmila, utstyrs- og prestasjonsangst.

Dørstokkmila er så høy og utstyrs- og prestasjonsangsten så dominerende. Hva skal jeg ha med på en dagstur? Skal jeg lage mat i skogen eller ta med matpakke? Når er risikoen for å drite seg ut minst? Hvor skal jeg gå? I Nordmarka der jeg alltid går, fra den samme plassen hvor jeg føler meg trygg og kan de fleste stiene? Hvordan i alle dager skal jeg finne frem noe sted med et kart jeg ikke klarer å lese og hvordan komme meg frem uten bil?

Nå har jeg tura en liten stund, men fortsatt kan disse spørsmålene sitte som tunge lodd på skuldrene. Jeg vet innerst inne at jeg har utstyret jeg trenger, men spørsmål som «hvor varm sovepose trenger jeg egentlig nå?», «bør jeg investere i det knalldyre liggeunderlaget», «hvilken jakke bør jeg gå med?» og «er det for kaldt til å fyre med gass nå?» gjør seg fortsatt gjeldende – litt for ofte. Jeg er fortsatt ræva på å finne nye steder og gå, og jeg ender titt og ofte opp med å bli hjemme som et direkte resultat av den hersens ubesluttsomheten.

MEN! Jeg har noen tips altså. Og tro meg – de funker hvis du vil at de skal funke.

Så, hvordan komme seg på tur? For det første så må man planlegge at man skal på tur. Med planlegge mener jeg ikke at man alltid skal trenger å planlegge turen i detalj, men om man er det fnugg som meg så må man ha en avtale med seg selv om at man skal på tur. Og hey – den avtalen bør være med deg selv og ikke masse andre folk. DU skal på tur, det er DIN tur og DIN avtale. Inviter gjerne med venner, men ikke la turen være avhengig av det.

FullSizeRender (3)

Så til tur-tips, Dette kommer jo helt an hvor man bor, hvor langt man vil, om man kjører bil og så videre. Personlig er jeg ikke så god på å finne nye steder, men jeg har som mål i 2017 å bli bedre på dette. Sjekk ut UT.no – både på nett og som app. Gull-verktøy!

Utstyr ass. Jeg elsker utstyr, men hater å måtte finne ut hva jeg skal ha på/med. Tips: ha alltid en liten sekk klar. Min favoritt er en snasen sak på 25L. I denne ligger det alltid en liten kniv, gaffel, kokekaffe, sjokolade, stekepanne og gassbrenner (ikke på vinteren/når det er kaldt – da funger ikke gass optimalt). Jeg har også alltid med et lite førstehjelpsskrin til hund. Jeg har også nød-lader til tlf som fast innhold i sekk. Du veit aldri om du eventyret blir mer spennende enn planlagt.

Utover det så er det egentlig pent lite utstyr du MÅ ha. Dette kommer selvsagt an på hva slags tur du vil på, men er det en dagstur til fots du vil ha, så trenger du strengt tatt ikke annet enn dette:

 • sko. Jeg bruker som regel støvler som er lette og stabile, og som gir god støtte over ankelen. Jeg er ikke så glad i å vandre på grusvei eller brede stier, så med litt gode støvler står jeg friere til å vase utenfor “allfarvei”. På sommeren bruker jeg lette, vanntette joggesko i skogen. På fjellet- og helgeturer bruker jeg som regel alltid fjellstøvler. Viktig: skal du sove i telt på vinteren? Sørg for å ha støvler som er enkle å ta av og på. Mine forrige støvler var som satans slalåmstøvler. Det er et lite helvete når man skal ut/inn av telt med 10-15 cm med snø utenfor.
 • digge, tynne ullsokker
 • en god turbukse som tåler litt fukt og vind.
 • en lett fleece-jakke/genser.
 • under: lett ull. Kommer selvsagt litt an på årstid, men jeg har som en grei regel at kroppen digger ull innerst.
 • sitteunderlag
 • vindtett jakke
 • en tykk og god genser som du kan skifte på deg om du skal ha en lengre rastepause.
 • matpakke, eller utstyr til å koke/lage mat
 • kaffe
 • sjokolade
 • vann

Skal du på overnatting med telt ser listen litt annerledes ut, og de proffe turfolka har garantert en lengre liste enn meg. Denne listen brukte jeg da jeg var på helgetur i Peer Gynts Rike i november, og dette kommer i tillegg til listen ovenfor.

 • en sekk som passer akkurat din rygg
 • riktig telt etter tur og forhold (husk lappesaker)
 • en god sovepose. Her er det lurt å investere i ordentlig utstyr. Det er ingenting som er verre enn å fryse hele natta!
 • liggeunderlag. Et sånt standard i skumgummi holdt ikke for meg når det begynte å bli kaldt på natta. Har prøvd oppblåsbart underlag med det vanlige oppå der – og det isolerte godt
 • hodelykt med ekstra batterier
 • navigasjonsutstyr – og den kunnskapen du trenger for å bruke dette (jeg er helt grønn. Mayday mayday)
 • dunjakke. Dun dun dun er din venn <3
 • tjukke, digge ullsokker.
 • undertøy (altså bokser/truse og bh) i ull.
 • ekstra sett med ull som du kan skifte til med en eneste gang du kommer frem til camp-spotten. Ikke vent til de svette klærne du har på deg blir kalde på kroppen. Rett av med fuktig, på med tørt. Det samme gjelder på utsiden. På med tjukk, digg ullgenser og dunjakke. Løsne på støvlene og få på tjukkere sokker. Mitt verste mareritt er kalde tær – de er vanskelig å varme opp i stive fjellstøvler
 • lue. Jeg anbefaler en lue med ull som sitter godt på hodet. Denne skal du på deg på natta også, og en løs lue sklir fort av.
 • votter. På fjellet er det ofte vind, og ullvotter holder da ikke. Ull innerst (tynne innervanter er digg) og votter utenpå.
 • koke-utstyr som passer til årstid og temperatur (kalde grader: multifuel-brenner med bensin eller parafin)
 • tallerken, gaffel og så videre
 • kopp
 • en skarp kniv
 • liten tur-øks (om du har ambisjoner om lage bål)
 • dopapir. Jeg har erfart at det er nada vits i å ta med våtservietter når det er kuldegrader. Ikke så digg å vaske seg under armer eller noe annet sted med stivfrosne asan-servietter ass.
 • solkrem bør alltid med. Sommer som vinter.
 • fyrstikker
 • tips: pakk i vanntette pakkposer i ulik størrelse. Dette sikrer at klærne holder seg tørre, samt at det er lettere å lokalisere det du leter etter i sekken
 • mat så klart
 • sjokolade og nøtter
IMG_3788
Foto: Veronica Gulbrandsen

Viktig: ikke legg deg kald i soveposen. Sørg for å være sånn tålelig varm i kroppen, legg deg med ull og lue og tjukke sokker – og snør soveposen godt igjen for å holde på varmen.

Jeg har garantert glemt en hel haug med ting,  men har du disse tingene så er du nærmere tur enn du aner. På min første telttur på ikke sommerstid var jeg veldig takknemlig for å være på tur med noen som var forberedt på at jeg kom til å fryse. De hadde med ekstra sokker i tilfelle, dunposer til beina og snyltekopp til meg.

Og husk – du MÅ ikke på helgetur i telt i kuldegrader for å være turjente. Alt er ikke for alle. Du ser ikke meg på tur med ski og pulk med det første for å si det sånn.

Tur skal være kos, og det er viktig at du går på den type tur som DU elsker. Er det en times gange inn i nær-marka? Knall! Har du som mål å sove ute i telt? Sett av en helg, og sørg for å alliere deg med noen som kan peppe deg opp litt, og som kan hjelpe deg om du trenger det. Sjekk ut turen på forhånd, planlegg hvordan komme deg dit, og kos deg.

Det er også bare å forvente at du kommer til å drite deg litt ut. Det er helt ok.

FullSizeRender (6)

//Linn <3

 
BOSTED: Melhus
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this