Opplev Norges mest historiske hytte, Fieldfarehytta i Tafjordfjella | Turjenter.no

Opplev Norges mest historiske hytte, Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Drømmer du om å bo som en krigssabotør? Opplev unike og historiske Fieldfarehytta i Tafjordfjella. Du vil ikke angre.
Skrevet av: Team Ida
Publisert: 29.11.16

Fieldfarehytta er et bevis på at noen har vært villig til å ofre alt, og i værste fall dø for fred og frihet.

Selv om det idag er fred og frihet i landet vårt, så må vi aldri glemme at det ikke er tilfeldig.

Idag møter Norge og verden nye utfordringer. Kanskje spesielt med tanke på klimaendringer og en urolig verden. Således er Fieldfarehytta en viktig påminning om at vi alle har et ansvar for Norge idag, og i fremtiden.

Fieldfarehytta

Fieldfarehytta er ei primitiv nødbu som er en tro kopi av krigskvarteret som Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther bygde under krigen i 1944. Sabotørene som var i Kompani Linge bodde i denne hytten fra 1944-45.

Målet deres var å drive rekognisering av tyske troppebevegelser og sambandslinjer gjennom Romsdalen. http://www.sunnmore-historielag.no/?p=129

Ved et besøk til Fieldfarehytta anbefales å lese boken, Tungtvannssabotøren. Boken handler om livet til Joachim Rønneberg og er særs interessant lesing. Boken er skrevet av Gunnar Myklebust og Gerd Eng Kielland.

I 1990 ble hytta gjenreist av Joachim Rønneberg og gitt i gave til Ålesund- Sunnmøre turistforening. https://www.ut.no/hytte/3.1381/

På grunn av dette har idag alle muligheten til å besøke denne fantastiske historiske hytta. Et besøk her kan bidra til en forståelse for hva sabotørene gjorde for landet og verden, i tillegg til at man kan vise sin takknemlighet og fryd over at Norge er et fritt land.

Turbeskrivelse

Fieldfarehytta i TafjordfjellaFoto: Henri Palm

Fra Zakariasdammen til Reindalsseter

Vi tok turen i sommer og startet fra parkeringsplassen ved Zakariasdammen i Tafjorden. Turen kan også gås på vinterstid så langt man behersker skred og harde værforhold.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Fra Zakariasdmmen  er det omtrent 15 km til Fieldfarehytta og omtrent 700 høydemeter. Sjarmen med Fieldfarehytta er at man må yte for å oppleve den. Det er ikke som ethvert annet “museum” man tar trikken til i Oslo for å oppleve.

Turen fra Zakariasdammen går på fin sti og man følger skiltingen mot Reindalsseter. Første halvtimen trasker man langs Zakariasvannet, blåbærlyng og fine småbekker.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Etter omlag en halvtime begynner stigningen og skiltet ovenfor minner oss på at det ikkje er her i blåbærlyngen vi skal famle rundt. Vi passerer en nydelig foss, lett furuskog og små tjern.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

img_3361Det anbefales å teste sofaen og vafflene på Reindalsseter på veien. 

En time etter start er vi fremme ved Reindalsseter og Jakobsselet som ligger idyllisk til ved et vann. Ved Reindalssetra anbefales det i det minste en vaffel og en kaffe. Hytta er betjent på sommeren og for de som måtte ønske det kan en også overnatte her. For å lese mer om Reindalsseter kan man lese om det her. https://www.ut.no/hytte/3.2009/

Fra Reindalsseter mot Veltdalen

Vi fortsatte fra Reindalsseter ved å føge skilting mot Veltdalshytta og Fielfarehytta.

img_3398-2

Furuskogen begynte å tynnes ut i rekkene, men til gjengjeld var de etterlatte furtutrærne store og vortelignende. Det vitnet om at de har vært i dalen i mange hundre år. Fjellene rammet pent inn furuskogen og fossene som gjorde det hele til en herlig kombinasjon av skog og høyfjell.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

img_3389-1

Fieldfarehytta i TafjordfjellaFoto: Henri Palm

Dess lenger opp i dalen vi kom dess trangere ble det i kløfta vi befant oss i. Landskapet gled over til noe som kan minne om den ville vesten. Skyhøye, lyse berg og fjell. Vår skaper må ha gjort seg flid her i Tafjordfjella. Bergene er nærmest linjalrette. Hver detalj i Tafjordfjellene er perfekte på sin egen måte.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

img_3459

Fieldfarehytta i TafjordfjellaFoto: Henri Palm

Det må nevnes at vi traff overraskende få folk, selv for Juli måned å være, noe som var utrolig deilig.

Følelsen av å ha gått tre turer i løpet av samme tur

På toppen av kløfta åpner landskapet seg på ny og man er omkranset av et naturskapt badeland. Det ene vannet overlapper det andre. Kanskje man får følelsen av å ha gått flere turer på en dag på grunn av det varierende landskapet?

Fieldfarehytta i TafjordfjellaFoto: Henri Palm

img_3461-8Foto: Henri Palm

Etter en liten kilometer på svaberg bryter man av fra stien som går mot Veltdalshytta og går mot høyre. Man krysser ei lita bru og følger vardene mot Fieldfarehytta.

Enkelte mener det kunne vært bedre vardet her. På den andre siden skulle det bare mangle at det krever litt å finne hytta som tross alt er laget for at den ikke skal bli funnet.

Er man litt tålmodig og nysgjerrig finner man plutselig hytta under en stor skrent ved vannet. Man ser den ikke før man nesten er komt inni den. Etter å ha gått i omtrent 6-7 timer med gode pauser kan man velfortjent trå inn i det levende museumet som Fieldfarehytta er.

Overnatting i Fieldfarehytta – Ydmykhet, takknemlighet og respekt

img_3468-1

Når man kommer inn i Fieldfarehytta er det som å komme rett inn i sabotørenes verden. En slitt marsjstøvel henger i taket og radioutstyret står trygt plassert på arbeidsbenken. Til og med margarinboksene er god bevart. Videre henger det bilder av sabotørene på veggene fra livet i Fieldfarehytta. Det er også hengt opp utdrag fra Joachim Rønneberg si dagbok.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Alt dette gjør det lettere å forstå livet til sabotørene her i Fieldfarehytta, og ikke minst hva de har ofret.

Fieldfarehytta i TafjordfjellaFor å være helt ærlig synes jeg det var utfordrende nok å få tørket de våte klærne i den kalde, fuktige, og ikke-oppvarmede hytta. Sovebenkene til sabotørene var heller ikke breiere og mykere enn nødvendig. Jeg tenkte at denne natten er det bare å ligge rolig så man slipper å smake på gulvet.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Videre er hytta bygget på en måte som nesten gjør deg urolig for at fjellet skal velte over deg. Hytta er plassert under en bratt, overhengende fjellvegg på ca 12-15 meter. Fjellveggen utgjør både vegg og tak på hytta. Det hersker dermed ingen tvil om at guttene har vært kreative under byggingen.

I alle mine små bekymringer så måtte jeg ta meg selv over i å tenke over hvor mange luksusproblemer mange har idag, inkludert meg selv. Her har Joachim, Olav og Birger bodd i et år og fryktet for tyskerne, lite mat og ikke minst det hardføre klimaet. Hele opplevelsen er en så stor kontrast til hverdagslivet i Norge idag at jeg nesten blir helt matt.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Fieldfarehytta – Historisk, men allikevel dagsaktuell

Ute låg tåka som et slør over landskapet, mens inne i hytta florerte tanker om hvor viktig det er å kjempe for det man har kjært. Stearinlys ble tent til hyllest for sabotørene som var villig til å ofre alt for det Norge vi har idag. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er evig takknemlig for at vi idag kan leve i et trygt og fritt Norge.

Fieldfarehytta i Tafjordfjella

Fieldfarehytta bidrar til en historisk forståelse, men temaene har også relevans idag. Norge og verden har nye utfordringer. Kanskje spesielt med tanke på klimaendringer og en urolig verden. Vi har et ansvar i å kjempe for det vi har kjært. Selv om det idag er fred og frihet i landet vårt, så må vi aldri glemme at det ikke er tilfeldig.

“Nyt dette og husk at det ikke er tilfeldig at Norge er et fritt land.” Utdraget er hentet fra et skilt som henger i Fieldfarehytta.

Sist men ikke minst vil jeg takke DNT for denne muligheten de gir til folket. Kanskje nettopp Fieldfarehytta kan bidra til en utvikling av den enkeltes rolle i et demokratisk og samfunnsessig perspektiv med tanke på at alle har et ansvar for Norge idag, og Norge i fremtiden.

Således kan Fieldfarehytta bidra til en bevisstgjøring av den enkeltes ansvar i et samfunnsmessig perspektiv, eksempelvis med tanke på klimaendringer. Bevisstgjøringen kan bidra til at den enkelte gjør de rette valgene i hverdagen for et bedre Norge idag, og for et Norge i fremtiden.

Overnattingen var en opplevelse utenom det vanlige og jeg håper at både jeg og mange andre får besøke Fieldfarehytta i mange år fremover.

Fieldfarehytta i TafjordfjellaFoto: Henri Palm

 
ALDER: 28 & 26
BOSTED: Florø & Sveio
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this