Det er vanskelig å komme bort fra klisjeene når Helgelandskysten skal beskrives, for vakrere kan det neppe gjøres! Her finner du om lag 10000 store og små øyer, kritthvite strender, et yrende dyre- og fugleliv og bratte fjelltopper som strekker seg rett opp av havet.

Hvem har ikke hørt om Hestmannen, Syv Søstre, Rødøyløva, Træna og Torghatten. Jeg kunne ha nevnt de i fleng, alle øyene på Helgelandskysten som hver og en har en karakteristisk formasjon. Mest kjent er kanskje de Syv Søstre. De syv toppene som ligger ved byen Sandnessjøen og er en populær tur for alle tilreisende, og det med rette. Men Helgelandskysten byr på så mye mer enn dette! Kajakkpadling i en fantastisk skjærgård, festivaler som Roots- Sjarken- og Trænafestivalen, Svartisen og vakre fjorder. Med andre ord, her kan du tilbringe ukesvis på «øyloffing» og oppleve flotte turer, artig klatring (Trænstaven), bretur på Svartisen, kajakk i en fantastisk skjærgård, havfiske eller rett og slett ligge på en av de utallige hvite badestrendene og nyte magiske solnedganger.

De Syv Søstre sett fra øya Dønna

Jeg har flere ganger besøkt dette området og blir like bergtatt hver gang! Turmulighetene er uendelige og opplevelsene helt magiske! Hva med øyhopping og kajakkpadling på Helgeland i sommer krydret med litt klatring? I denne artikkelen får du mine beste turtips til nettopp dette.

Turmuligheter

Et fint startsted for øyhoppingen er Sandnessjøen. Jeg anbefaler å starte å gå på en eller flere av de «Syv Søstre». Å gå alle syv krever en lang dag, men er vel verdt turen. Start i så fall fra sør og avslutt i nord. Det er fantastisk utsikt hele veien.

Magisk utsikt fra Kvassetind som er en av toppene på de “Syv Søstre”

På yttersiden av Sandnessjøen finner du eventyrøya Dønna. Å telte på yttersida, for eksempel i Breivika anbefales på det varmeste. Det finnes knapt noe bedre enn å sitte på yttersiden og nyte solnedgang over storhavet. Fra Breivika har du for øvrig supert utgangspunkt til øy toppen Dønnamannen.

Fra Dønna setter du kursen for Lovund. Et kveldsbesøk på Lovund fjellet hører med. Men den virkelig store opplevelsen er å sitte rett nedenfor toppen på nordsiden og nyte fantastisk utsikt over Helgelandskysten omkranset av Lundefugler som kommer flygende i en imponerende hastighet.

Fantastisk å sitte på toppen av Lovundfjellet og nyte fantastiske Helgeland. Træna til venstre  bakgrunnen.

Neste stoppested er Træna. Øygruppen er Norges eldste fiskevær. Træna arrangerer hver sommer Trænafestivalen som er en stor opplevelse i seg selv. Kombiner gjerne denne festivalen med et besøk på Trænstaven. Under festivalen er det vanligvis tilbud om guida klatreturer hit, men er du klatrekyndig så er dette en enkel klatretur som byr på hav, hav, hva, fantastisk skjærgård, hvite strender og sinnsyk rå utsikt!

Øygruppen Træna med den karakteristiske toppen Trænstaven til høyre.

Øya Tomma er en ukjent perle med uendelige muligheter. Her bør du legge inn noen dager. Toppturer, muligheter for tinderangling og kajakkmuligheter. Tomskjevelen fortjener et besøk, men vel så fint er et besøk på Breitomma. Kajakk får du leid flere plasser. Ta kontakt med for eksempel Helgeland Kajakk.

Øya Tomma er Helgeland i miniatyr med masse turmuligheter!

Avslutt øyhoppingen din med et besøk på Lurøya og Lurøyfjellet, toppen Hestmannen på øya Hestmona og ikke minst Rødøyløva på Rødøya.

Flott utsikt fra Lurøyfjellet.

Fantastisk utsikt fra Hestmannen.

Øya Rødøya har en fantastisk skjærgård! I tillegg til kajakk og toppen Rødøyløva anbefales et besøk på Klokkergården. 

Kajakkpadling på Helgeland

Er du på jakt etter kun å padle kajakk så har du kommet til rett plass! Hele Helgeland kjennetegnes av et mangfold av smale sund, viker og kanaler som bringer deg tett innpå naturen.

Det er magisk å padle kajakk på Helgeland.

Kajakk er perfekt på grunnene, du kommer frem overalt og tett på dyrelivet. Skjær, holmer, store og små øyer gir ly for vind og hav. Blir det for mye vær er det sjelden langt til kai der ferger og hurtigbåter kan ta deg med videre. Hvis du ikke har egen kajakk så får du leid kajakk på de fleste øyer. Ta kontakt med Helgeland kajakk for ytterligere informasjon.

Videosnutt:

Hvordan komme seg mellom øyene tenker du? Fortvil ikke, det er god kommunikasjon med hurtigbåter og ferger.

Mer informasjon om Helgelandskysten

 

Turhilsen fra Guri Anne

Følg meg gjerne på instagram @guriannehansen

 

 

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this