Utsikt fra Tverråsen

Finnemarka ligger mellom Tyrifjorden i nord og Drammen i sør. Her møter du på flere tjern som du kan bade og fiske i, samt flere fine utsiktspunkter. I luftlinje er Finnemarka på langs i underkant av 30 km. Det er likevel mange stier og steder å utforske, så kilometerne øker fort. Her må du bare velge deg fram og gjøre det som passer best for deg. Finnemarka på langs kan gås på 1-4 dager, alt ettersom hva du ønsker å oppnå med turen.

Startpunkt

Siden dette ikke er en rundtur, krever det litt planlegging for hvordan du kommer deg til startpunkt. Ønsker du å gå Finnemarka på langs fullt ut kan du starte ved Gulsrud. For å komme deg dit kan du ta tog fra Oslo/Drammen til Vikersund og så buss eller taxi til Gulsrud. Hvis du blir kjørt, er det mulig å spare seg noen høydemeter ved å kjøre opp Breiliveien.

Det er også mulig å starte fra Vikersund. Da kan du for eksempel gå rett fra togstasjonen og opp slalåmbakken. Når du har kommet deg inn i marka kan du velge om du vil gå innom Breiliflaka eller starte turen nedover.

Sånn så ruten vår ut

Turbeskrivelse

Starter du fra Gulsrud vil du først gå noen høydemetere på vei før du kommer opp og inn i marka. Et naturlig første delmål vil være Breiliflaka. Breiliflaka ligger på 702 moh og er en av de høyeste punktene i Finnemarka. Her får du en fin utsikt over blant annet Finnemarka, Tyrifjorden og mot Norefjell. Å komme seg dit kan være litt kronglete ettersom det ikke er en tydelig sti opp dit.

Fra Breiliflaka går det en blåmerket sti du kan følge videre til neste mål, som er Sandtjern. Sandtjern ligger vakkert til med muligheter for fiske og bading. Rundt tjernet er det også fine teltplasser.

Fra Sandtjern går det sti videre ned til De pene tjerna (de heter faktisk det!). I likhet med Sandtjern er dette et tjern med gode bade- og fiskemuligheter og med fine teltplasser.

Etter å ha passert De pene tjerna vil du gå av stien og gå på kompasskurs ned til Nykjua. Du vil mest sannsynlig måtte gå over litt myr. Når du passerer Nykjua kommer du til en grusvei som du kan følge helt ned Eiksetra. Du vil etter hvert komme til ett kryss der du kan velge å gå via Glitre, eller følge veien videre til Eiksetra.

Ved Eiksetra kommer du på sti igjen og her er det flere stikkveier, tjern og stier så her er det bare å velge hvordan du ønsker å komme deg ned til Drammen. Det er blant annet fin utsikt fra Tverråsen og fine bademuligeter ved Goliaten. Videre kan du gå mot Landfalltjern og ta et siste bad før du går grusveien til Spiralen for et siste utsiktpunkt og videre ned til Drammen sentrum.

I Drammen sentrum er det mange restauranter der du kan nyte et bedre måltid etter å ha gjennomført Finnemarka på langs!

Verdt å vite

Periodevis vil det ikke være sti å følge, du vil derfor være avhengig av kart og kompass. Du kan ikke stole på kartet på mobilen, ettersom det er mange områder uten dekning. I så fall må du laste ned kart offline. Ha uansett med kart og kompass!

Her har du en gylden mulighet til å la mobilen være igjen hjemme, eller sette den på flymodus, for du har så og si ingen dekning! Nyt det!

Gjennom denne turen vil du gå på skogsvei, sti og myr. Vær derfor litt obs på skovalget. Vi gikk i terrengsko og ble gjennomvåte etter 10 minutter. Heldigvis var det så varmt ute at det gikk helt greit.

Har du planer om å fiske i tjerna i Finnemarka må du kjøpe fiskekort. Det kan gjøres på denne nettsiden.

Utsikten fra Breiliflaka

God tur!

Ønsker du å følge meg på mine turer heter jeg @elinoverland på Instagram.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this