Endeløse vidder, polarnetter, nordlys, timer på ski, stillhet, samenes rike…. Det er noe vilt og eksotisk over Finnmarksvidda! Den tradisjonelle og klassiske skituren over Finnmarksvidda går fra Karasjok til Alta. Turen er på litt over 90 km. Underveis kan du overnatte på de avsidesliggende og hyggelige hyttene som serverer tradisjonell mat. På mange måter er dette indrefileten av Finnmark!

Hvite endeløse vidder så langt øye kan se

Hvis du er vant til å gå i vinterfjellet er det ingenting i veien for å gjennomføre denne turen på egenhånd. Jeg tok turen sammen min gode venninne Lisbeth. Vi fikk noen fantastiske dager.

I denne artikkelen får du oppskrifta på hvordan du kan planlegge og gjennomføre denne turen selv.

 

Fakta om turen:
 • Lengde ca 91,5 km
 • Fire dager på ski, dagsetapper opp til 32 km. 5-8 timer på ski hver dag.
 • Tre overnattinger på Finnmarks tradisjonelle fjellstuer. Det er badstue på Mollisjok og Jotka.
 • Stigning 3412 m (meget lettgåtte høydemetre)
 • Topp-punkt 506 moh
 • Kart: Maze 10170 og Øvre Stabbursdalen. Den siste lille biten fra startstedet Assebakte til Ravnastua skriver du ut på nettet på norgeskart.no så sparer du å kjøpe ytterligere ett kart.

Kart for turen

 

Planlegging:
 • Du trenger totalt 5 dager for å gjennomføre turen. Mars og april er en fin tid. Vi valgte å ta turen i begynnelsen av april og ble belønnet med et fantastisk vintervær. Det var kaldt, ned mot 20 minus på natta, men vindstille. På dagtid var temperaturen rett under 0 grader. Vær forberedt på at det kan være vind på denne turen.
 • Finn ut hvilken retning du skal gå, fra Alta til Karasjok eller omvendt. Det er like vanlig å gå begge veier. Vi valgte å starte i Karasjok og gå fra sør mot nord. Fordelen er at vi da hadde gjort unna logistikken mtp returen med fly.
 • Finn tak i bussruta fra Alta til Karasjok på nettet (snelandia.no). Ankomst Alta bør korrespondere mest mulig med flyet så du slipper å vente så mye. Bussen kjører innom flyplassen, men sjekk dette for sikkerhets skyld. Du trenger også telefonnummer til Alta taxi mtp returen fra Øvre Stilla.
 • Bestill flybill t/r Alta med ankomst som korresponderer mest mulig med bussavgang til Karasjok. Retur bestilles fem dager senere på kvelden.
 • Bestill overnatting i Karasjok for dag 1. Vi valgte å overnatte på http://www.engholm.no/ Når du bestiller ber du om henting på rutebilstasjonen og at du ønsker å dra innom en matbutikk.
 • Bestill overnatting på:
 • Pakkliste for turen:

 

Slik går turen

Dag 1

Ankomst med fly på formiddagen og deretter buss til Karasjok. På veien er det bussbytte i Skaidi. Underveis får du rikelig anledning til å nyte Finnmark. Landskapet er åpent og viddepreget. Det er stor sannsynlighet for å du får sett store reinsdyrflokker.

Vel fremme i Karasjok stikker du innom en matbutikk. Her kjøper du inn middag, drikke for kvelden samt noe snop, sjokolade og drikke (evt) for selve turen. Har du tid så legg gjerne et besøk innom sametinget.

På kvelden er det bare å slappe av på en av de spesielle og særegne hyttene til Enholm og gjøre unna siste rest av pakking. Skyss til startstedet Assebakti dagen etter kan du avtale direkte hos Engholm.

 

Dag 2 – Ravnastua

Dagen starter med transport til Assebakti som ligger et lite stykke utenfor Karasjok. Første etappe er på 16 km, men starten er ganske så seig. Hele 5 km med jevn stigning venter deg! Vi valgte likså godt å ta av skiene å gå opp hele traseen siden vi fulgte en hardtråkket scootertrase. Den frodige Karasjokdalen med skikkelig stor furu avløses av et bølgende fjellbjørkkledt landskap etterhver som man nærmer seg Ravnastua. Ravnastua ligger flott til i terrenget. Ikke bli overrasket hvis du får servert både en god historie og musikk til middagen.

Assebakti, startstedet for vår eventyr.

Motbakken ble gjort unna til fots. Like greit egentlig.

Småkupert bjørketerreng på veien til Ravnastua.

Herlig påskevær ved ankomst Ravnastua. Perfekt!

 

Dag 3 – Den mektige “hundevidda”

På dag 3 krysser man ”hundevidda”. Denne er kjent og fryktet av Finnmarksløpsdeltagerne, som er slitne etter lite søvn og over 800 kilometer på hundesleden. Terrenget stiger de første kilometerne og etter hvert når man toppen av østvidda. Områdene er eksponert for vær og vind og det er sjeldent vindstille, noe man må være forberedt på. På slutten av dagen bærer det noe nedover igjen, mot den skogkledte dalen der man etter en dagsmarsj på omlag 30 kilometer er fremme på Mollisjok Fjellstue. Man er nå midt inne i kjernen av Finnmarksvidda, i villmarka. Fjellstua har vært både hjem og arbeidsplass til vertskapet i generasjoner. Om du ønsker å bli bedre kjent med Margit før ankomst, så kan du lese intervjuet med henne hos Aftenposten her. Margit si godt oppvarmede badstu og velsmakende middag er skikkelig velkjent.

Vakre endeløse vidder.

Vi hadde megaflaks da vi krysset denne berykta strekningen. Ikke ett vindpust! Den eneste vi hørte var kakling fra store rypeflokker – magisk! 

Mollisjok fjellstuer var nok ett hyggelig stopp på vår vei til Alta.

Har du litt flaks så kan du få oppleve Nordlys.  Foto: R.Johansen

 

Dag 4 – Finnmarks største innsjø

På dag 4 følger turens lengste etappe på ca 32 km Med unntak av et par stigninger på slutten, med tilhørende nedkjøringer, er denne etappen forholdsvis flat. Man følger deler av Finnmarksløptraseen og krysser Lesjavri, Finnmarks største innsjø, og avslutter dagen på Jotka Fjellstue. Jotka Fjellstue er kjent som sjekkpunkt både under Finnmarksløpet, og terrengsykkelrittet Offroad Finnmark

Vel framme på Jotka Fjellstue venter vertskapet, Steinar og Lisa. Etter badstua får man servert fantastisk lokal middag og dessert. Det er bare å glede seg! 

Helt vindstille da vi gikk over Finnmarks største innsjø. “Det er ikke vanlig” – fikk vi høre fra en same.

Nok en magisk dag på vidda!

Vakkert kveldslys over Jotka fjellstue.

 

Dag 4

Siste etappe er 14 kilometer og man avslutter skituren over Finnmarksvidda i Øvre Stilla. Denne etappen er lettgått. Den starter i viddelandskap og ender nede i fjellbjørkeskogen.

Ta taxi tilbake til Alta flyplass og retur med fly på kvelden.

Jotka fjellstuer ligger vakkert til.

Fornøyde damer etter å ha krysset Finnmarksvidda.

Film => https://youtu.be/P11vr-bYDT8

God tur!

Turhilsen fra Guri

Følg meg gjerne på instagram – @guriannehansen

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this