Det er mange fine turer du kan ta i Telemark, og en av de fineste finner du mellom Dalen og Lårdal. Lårdalstigen er navnet, og her får du en vanvittig flott tur i variert terreng og med spektakulær utsikt ned til Bandak 600-800 meter nedenfor. Er du i området kan jeg absolutt anbefale denne turen!
Etter tre dager med pøsregn lovet Yr at det var bedre tider i vente. Det bøttet ned da jeg og min venninne Anne Marie la i vei, men vi valgte å stole på at godværet skulle komme ut på dagen. Og det gjorde det heldigvis!
Det er en del stigning de første to kilometerne, og vi fulgte den godt merkede stien (eller skal vi si bekken?) oppover.
Det var fortsatt tjukk tåke da vi kom til det første utkikkspunktet ved Urdalen. Det var nesten komisk hvor lite vi så, og vi begynte å frykte at vi skulle gå hele denne turen uten å få se den fine utsikten bak tåka. Til vår store glede og lykke sprakk skyene opp akkurat i det vi kom til neste utkikkspost, og Bandak åpenbarte seg langt der nede.
Grunnen til at denne turen er så morsom å gå, er at det er så utrolig mye å se langs veien. Det er massevis av utkikkspunkter, den ene finere enn den andre.
Du finner også mange informasjonsskilt som forklarer historier og gamle sagn. For eksempel om Åse Stålekleiv som slengte tre kobbekjeler fulle av penger i et tjern. Trollfigurene Risen og Gygri som sloss og ble til stein, Møyskrivet som en dødsdømt jente måtte hoppe over og Kapteinsrenna hvor en kaptein som ble dømt fredløs skulle gå fri dersom han klarte å klatre opp renna.
Et av de alle kuleste stedene på turen er gjennom Klyfta, en smal sprekk mellom mosekledde steinvegger:
Turen går opp og ned hele veien, men virkelig bratt blir det ikke før mot slutten. Etter Heddebu, en koselig liten hytte hvor man kan overnatte, går det svært bratt nedover et godt stykke får stien brått snur og du skal rett opp. Akkurat her er det litt guffent å gå for stien er smal og det går rett ned på siden, men heldigvis er det satt opp tau som du kan holde deg i litt lengre oppi lia. Det gav ny motivasjon, og plutselig var vi oppe. Derfra flater det seg ut, og så er det bare nedstigningen til Lårdal som gjenstår.
Vel nede i Lårdal er det bare å få av seg sko og klær og hoppe i vannet. Deilig! Helt til slutt kommer den perfekte avslutningen – 30 minutter på kanalbåten tilbake til Dalen. Her kan du følge med på hvor du har gått, og la deg imponere over egen innsats!
Kommer du langs E-134 tar du av i Høydalsmo på Fv 45 mot Dalen. Turen starter på toppen av Eidsborgberget ovenfor Dalen. Her er det skiltet inn til en grusvei på venstre side som du følger hele veien inn til parkeringen. Fra parkeringen er det godt skiltet hele veien til Lårdal.
Turen er gradert som krevende og det var den også, så du bør være i ok+ form. Man kan velge å gå fra Lårdal, men selv ville jeg ikke gått den veien for da får du en ganske brutal start på turen.
Totalt er det 14 km fra parkeringen på Eidsborg til brygga i Lårdal, og vi brukte totalt syv timer. Da tok vi oss god tid de første svy kilometerne, leste historiene langs veien, stoppet innom de fleste utkikkspostene og hadde en god nistepause. Gløstøylnuten er den høyeste toppen på turen med sine 848 moh.
Anbefaler virkelig å ta kanalbåten tilbake til Dalen, for så å ta buss eller taxi opp til parkeringen igjen.
Det er mye gøy å gjøre langs Telemarkskanalen. For to år siden padla jeg og Helene fra Fjågesund til Ulefoss – en helt fantastisk tur, som vi har skrevet et eget innlegg om her: Telemarkskanalen i kajakk. Egentlig kunne jeg tenke meg å tilbringe en hel uke her, med både padling, bratte turer og en etappe eller to i kanalbåtene. Alle helst ville jeg avsluttet uka med en natt på Dalen Hotel, med god middag og en tur i den prisbelønte badstua Soria Moria. Det får bli neste sommer!
God tur!
// Gunhild
Har du spørsmål om turen? Send meg en DM på Instagram: @ggaara