Den siste tiden har jeg gått tre ulike turer med mål om å komme tettere på noen av Folgefonna sine brearmer. Alle turene er flotte i seg selv, men man får en ekstra belønning når blåisen reiser seg majestetisk opp fremfor deg. Da er det bare å sette seg ned og la seg fascinere av de 5000 år gamle isbreene.

Sitter å nyter Svelgabreen, Folgefonna i Blådalen.

De tre isbreene jeg skal fortelle litt mer om er Buarbreen, Bondhusbreen og Svelgabreen. Når man først er i området vil jeg anbefale å ta Buarbreen og Bondhusbreen på samme dag. Turene ligger i Hardanger og Kvinnherad området og er alle brearmer av Folgefonna. Folgefonna er Norges tredje største isbre og dekker områder i Jondal, Ullensvang, Odda, Etne og Kvinnherad.

1.Tur til Buarbreen i Odda:

Sted: Odda, Hardanger.

Ankomst: For å komme til startpunktet og parkeringen i Buardalen tar du av mot Buer fra Rv 13. Avkjøringen ligger over veien fra Trolltunga hotell og man får rask øye på skiltet mot Buer. Videre følger man denne veien/grusveien helt til man kommer til parkeringen i enden av Buardalen. Parkeringen koster 150 kr.

Varighet tur/retur: 2 timer.

Tur til Buarbreen, Folgefonna i Odda.

Buarbreen (eller buerbreen, som den også kalles) består av to separate brearmer på østsiden av Folgefonna, øvre og nedre Buarbreen. Breen strekker seg ned i Buardalen hvor turen opp til brearmen starter. Stien opp til isbreen går i variert terreng, hvor man får oppleve grønne og frodige skoger, sildrende elver, glatte fjell og vakker utsikt både ned dalen og opp mot isbreen. Stien er godt merket med både skilt og røde Tèr.

Tur til Buarbreen, Folgefonna i Odda.

Tur i Buardalen på vei til Buarbreen. Over ei hengebru.

Turen tar omtrent 2 timer tur/retur. Går man rolig med flere pauser kan det være lurt å legge på en ekstra time. Man må også være forberedt på at man må opp noen høydemeter og at det er noen bratte parti på turen. Det er derfor lurt å ha egnede sko med en god såle.

Både denne og turen til Bondhusbreen er veldig populære blant turister. Det kan derfor være lurt å gå den utenfor sesongen eller dra litt tidlig på morgenen.

Buarbreen, Folgefonna i Odda.

Buarbreen på vei ned Buardalen.

2.Tur til Bondhusbreen i Sunndal:

Sted: Sunndal, Kvinnherad.

Ankomst: Fra Fv 550 kjører du til Sunndal hvor du tar av med skiltene inn til Bondhusbreen. Du følger denne veien gjennom bygda og inn til parkeringen. Fra parkeringen er det selvforklarende hvor turen starter og det er bare å begynne eventyret.

Varighet tur/retur til Bondhusvatnet: 1 timer.

Varighet tur/retur til Bondhusbreen: 2- 2,5 timer.

Bondhusvatnet med utsikt over Bondhusbreen. Folgefonna i Kvinnherad.
Vakre Bondhusvatnet med utsikt til Bondhusbreen.

Bondhusdalen er bare helt fantastisk. Det er akkurat som å gå inn i et eventyrland. Dette skyldes nok en kombinasjon av dalens froge skoger, klare elver og Bondhusvatn som speiler isbreen og de stupbratte fjellsidene i vannet. Det er derfor ikke så rart at dalen er veldig populær blant utenlandske turister, men også blant nordmenn som vil oppleve eventyrdalen. Selv om det kan være mye folk vil jeg absolutt anbefale å ta turen innom Bondhusdalen.

Fra parkeringen er det laget en grusvei helt opp til Bondhusvatnet. Det er derfor en veldig enkel og kort tur som passer for alle. Det tar omtrent 20 minutter å gå opp til starten av Bondhusvatnet. Her får man fin utsikt over vatnet og Bondhusbreen i enden av dalen.

Bondhusvarnet med utsikt til Bondhusbreen, Folgefonna i Kvinnherad.
Maleri eller foto?

Bondhusdalen på vei til Bondhusvatnet og Bondhusbreen.

Når grusveien slutter er det mulig å følge en tursti bort til isbreen. Dessverre har breen minket og det er vanskelig å se breen når man kommer helt innerst i dalen.

Både på vei opp til vatnet og ned er det mulig å gå partier utenfor grustien. Der er det lite folk og mange flotte perler å finne. Et lite tips er å gå turen om våren, for å oppleve den grønne og frodige dalen i kombinasjon med det klare og vakre vatnet. Men turen er også fin de andre årstidene, så ikke la kalde høstdager stoppe deg.

Høst ved Bondhusvatnet, Bondhusdalen, Bondhusbreen.
Overnattingstur i Bondhusdalen. Her med utsikt over Bondhusvatnet en tidlig høstmorgen.

Bondhusvatnet, Bondhusdalen, Bondhusbreen.

Bondhusdalen på vei til Bondhusvatnet og Bondhusbreen.

Man kan også gå opp til Fonnabu via Bondhusdalen. Fonnabu ligger ved brekanten av Folgefonna og er en av turistforeningens mange hytter. Hytta blir ofte brukt i forbindelse med at man går Folgefonna på ski, enten på langs eller på tvers. Det er også mulig å gå Keiserstien fra Bondhusdalen til Fonnabu. Da er det lurt å ha ei overnatting på hytta før turen går tilbake til Sunndal. Du kan lese mer om Keiserstien her og Fonnabu her.

3.Dagstur til Svelgabreen i Blådalen:

Sted: Blådalen, Matre i Kvinnherad.

Ankomst: Fra Rv 48 ikke langt fra Rosendal tar du av mot Omvikdalen og følger skiltene mot Matre og Blådalen. Du kan også komme med ferja fra Skånevik til Matre. Følg deretter veien innover Blådalen i omtrent 30 minutter. Etter tunell nummer to kommer du til et nytt vatn (Blådalsvatnet) hvor det er en parkeringsplass med et turskilt på høyre siden.

Varighet tur/retur: 6 timer.

Tur til Svelgabreen i Blådalen. Folgefonna sin brearm.

Dette er en lengre og mer krevende tur enn de to andre, så her kan det være lurt å sette av en hel dag. Til gjengjeld får du oppleve både Blådalen og turen inn til Folgefonna sin brearm- Svelgabreen. Selve kjøreturen gjennom Blådalen er både fascinerende og flott, og man har allerede fått mange flotte øyeblikk før gåturen til breen har startet.

Blådalen ligger i Kvinnherad kommune, nærmere bestemt Matre. Personlig synes jeg Kvinnherad er en av de vakreste stedene i Norge. Det er så mange muligheter for oss turjenter og turgutter. Her kan vi blant annet klatre, bade, padle, løpe og ikke minst gå tur.

Uskedalen, på vei til Ulvanosa.
Vakre Uskedalen byr på store fjelltopper og små perler.

Fra parkeringen ved Blådalsvatnet er det merket sti hele veien til Svelgabreen. Turen går i et kupert terreng, med både oppover og nedoverbakker. Etter det første platået kan man velge hvilke sti man skal ta videre. Man kan enten gå mot Vad eller skiltinga mot Hovedvei. Jeg gikk mot Vad på vei bort til breen og Hovedvei på vei tilbake. Stiene er relativt like og de kommer uansett innpå samme sti, så det er ikke utslagsgivende hvilke sti som velges.

På dette platået har man også veldig fin utsikt og man ser rett mot på Møsevassbreen, som også er en av Folgefonnas vakre brearmer. Det er også mulig å padle inn til breen via Møsevatn når isen på vatnet er borte.

Svelgabreen, Folgefonna, Blådalen, Kvinnherad
Utsikt mot Møsevassbreen på vei til Svelgabreen.
Svelgabreen, Folgefonna, Blådalen, Kvinnherad
Sikringsbua på vei til Svelgabreen.

Når man har gått i rundt 2 timer så kommer man til dalen hvor man ser Svelgabreen. Der ser man også ei lita sikringsbu som står åpen. Her er det mulig å søke ly om nødvendig, eller spise litt mat om været er surt.

Siste partiet før breen må man over elva og man går da over ei stilig hengebru. Etter brua er det siste innspurt før man er oppe ved breen etter rundt 3 timer.

Svelgabreen, Folgefonna, Blådalen, Kvinnherad
Utsikt over Svelgabreen.

Jeg gikk denne turen 18. mai og ser at det var litt vel tidlig. Det var is på de fleste av vannene og det var også en del snø. Turen var utrolig flott, men jeg tror det er hakket enklere og finere å gå i juni, juli eller i august.

Alt i alt brukte jeg 5 timer på turen, dette med mat- og bildepauser underveis. Samtidig hadde jeg et ok tempo med lett løping nedover. Så det er nok lurt å beregne en 6 timer tur/retur.

Svelgabreen, Folgefonna, Blådalen, Kvinnherad

Om man reiser langveisfra eller bare ønsker å utnytte omgivelsene når en først er i området, er det mange flott teltplasser ikke langt fra veien i Blådalen. Så her er det gode muligheter for glamping.

Blådalen, Matre
Jeg sov i vakre Blådalen etter turen til Svelgabreen.

Blådalen, Matre, Kvinnherad

Bonustips:

Turen til Flatbrehytta via Supphellebreen i Sogn og Fjordane er også en tur som kan anbefales. Les mer om turen her.

Supphellebreen på vei mot Flatbrehytta i Fjærland.
Supphellebreen i Fjærland, her på vei mot Flatbrehytta.

God tur fra Team Ida! Følg oss gjerne på Instagram for flere eventyr- @idahermans og @ida_en.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this